Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Юли, 2023 07:50 5 663 96

ISW: Недостиг на въоръжение и слаби резултати на фронта за Кремъл

  • украйна-
  • русия-
  • дронове-
  • война-
  • крим

Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко четири сектора на фронта и постигнаха незначителен напредък на 3 юли

 ISW: Недостиг на въоръжение и слаби резултати на фронта за Кремъл  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко четири сектора на фронта и постигнаха незначителен напредък на 3 юли. Това се посочва в дневния анализ за Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че украинските сили са провели контранастъпателни операции в посока Лиман. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви, че продължават контранастъпателните операции в района на Бахмут, западната граница на Донецк и Запорожка област и в западната Запорожка област. Маляр заяви, че са превзети девет квадратни километра територия в източна Украйна, 28,4 квадратни километра в Южна Украйна през изминалата седмица и общо 158,4 квадратни километра за неопределен период от време. Руски блогър твърди, че украинските сили са постигнали ограничени победи южно от Оригов в западна Запорожка област.

Руски блогъри се възползваха от неотдавнашната украинска активност на източния (левия) бряг на Херсонска област, за да призоват за засилено присъствие на малки речни кораби и оборудване в река Днепър и така да се предотврати по-нататъшно украинско настъпление. На 2 юли те се обърнаха с такъв призив към ръководителите на републиките Дагестан и Татарстан, Астраханската област, Краснодарския край и Приморския край. ISW съобщи на 2 юли, че блогъри обвиняват МО, че не е предоставило на руските сили на източния бряг необходимото оборудване и са отправили своите искания за допълнителна логистична подкрепа към руски регионални ръководители. Ръководителят на Република Дагестан Сергей Меликов отговори на призива на 3 юли и нареди да се реши въпросът с прехвърлянето на конфискувани бракониерски лодки на руските сили. Цялостният тревожен отговор на блогърите предполага, че се страхуват от способността на Украйна да пресече реката и смятат, че сегашното командване не е подготвило достатъчно войските си за тази възможност.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев публикува статия, с която засилва подстрекателската руска реторика към Украйна и Запада. Така вероятно ще подкопае подкрепата за Украйна на предстоящата среща на върха на НАТО. Текстът рисува обичайната тревожна реторика, но в нови цветове; той отново описва войната в Украйна като част от по-широк екзистенциален конфликт срещу Запада, повтаря много от екстремните предвоенни искания на Путин, които надхвърлят Украйна, и намеква, че Русия е готова да участва в този по-широк конфликт в продължение на "десетилетия", ако тези искания не бъдат изпълнени.

Медведев твърди, че "Армагедон" е "вероятен", ако Западът не се съгласи да преговаря за нов световен ред с Русия, твърдейки абсурдно, че ядреното "табу" е нарушено (вероятно от използването на атомни оръжия от САЩ през 1945 г. - това е иначе напълно неясно какво може да има предвид), за да намекне погрешно, че ядрената война е сигурна.

Медведев се опита да представи Русия като свързана с партньори извън Запада въпреки западните санкции и че държавите, които не са съгласни със Запада, активно се противопоставят. Есето на Медведев е в съответствие с неговите и предишните опити на други високопоставени служители на Кремъл да изплашат западните държави, организации и медии преди значителни международни дискусии относно военна, политическа и икономическа подкрепа за Украйна и нейните усилия да освободи държаните от Русия територии.

Статията на Медведев не представлява реален обрат в руската политическа, военна или ядрена реторика.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу повтори шаблонната реторика за текущото състояние на войната в Украйна и бунта на групата Вагнер на 3 юли.

По-специално, Шойгу не назова пряко групата "Вагнер" или нейния финансист Евгений Пригожин, докато обсъждаше "провокацията", предпочитайки вместо това да осъди бунта и да изтъкне лоялността на руските военни като причина за провала на бунта. Шойгу също така твърди, че украинските сили са загубили 2500 единици военна техника от 4 юни, вероятно възнамерявайки да подкопаят западната подкрепа за украинската контранастъпление. Речта на Шойгу не представи никакви нови риторични аргументи и вероятно е продължаваща проекция на претендирана вътрешна стабилност след бунта и представяне на руската армия като способна да се защити срещу украинската контраофанзива.

Руските сили продължиха да нанасят удари с дронове и ракети срещу тиловите райони в Украйна през нощта и през деня на 3 юли. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 17 дрона Shahed в неуточнени райони на Украйна през нощта на 2 срещу 3 юли и украинските сили са свалени 13 от дроновете.

Украинският генерален щаб съобщи във вечерния си ситуационен доклад, че през деня на 3 юли руските сили са атакували цивилна инфраструктура с три противовъздушни ракети С-300 и 20 дрона Shahed в Сумска, Донецка и Запорожка област, а украинските сили са свалили 16 БПЛА.

Военната администрация на Сумска област съобщи, че дронове Shahed са ударили жилищна сграда в град Суми, убивайки двама и ранявайки 19 цивилни.

Кремъл продължава да използва дигитални авторитарни инструменти за наблюдение на местното население на Русия и се стреми да разшири вътрешното производство на технологии за наблюдение. New York Times съобщи на 3 юни, че Кремъл е предоставил на руските правоприлагащи органи, включително Федералната служба за сигурност (ФСБ), повече инструменти за наблюдение на местоположението на телефони, проникване в лични акаунти и проследяване на активност в криптирани приложения като като Telegram, WhatsApp и Signal.

Според руските вътрешни записи, които NYT твърди, че са получили, руското правителство има за цел да разшири своите инструменти за технологии за наблюдение, като подкрепи прехода на руски технологични фирми към производство на модерни инструменти за руските разузнавателни служби. Руските технологични фирми може да изпитват недостиг на квалифицирани служители предвид броя на квалифицираните работници, напуснали Русия след началото на войната през февруари 2022 г.

ISW по-рано съобщи за използването на автоматизирана технология от Кремъл за цензуриране на руското информационно пространство и търговия с инструменти за наблюдение в замяна на оръжия за използване в Украйна.

Съобщава се, че групата "Вагнер" временно преустановява регионалното набиране на персонал. Няколко свързани канала, съобщиха, че става въпрос за едномесечен период. Известен руски блогър отговори на съобщението и призова руските власти да свикат нова вълна от мобилизация, за да компенсират загубите на руски сили. Ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов каза по-рано пред ТАСС в Кремъл, че няма нужда от такава.

Разследване на руското опозиционно издание Protokol потвърди подробностите за сделка между Русия и Иран, свързана с фабрика за производство на дронове в специалната икономическа зона Алабуга в Република Татарстан. Protokol цитира неназован вътрешен източник, който твърди, че руско-иранският договор се оценява на между 115 и 130 милиарда рубли (около 1,3-1,5 милиона долара) и че Иран доставя всички компоненти за производството на дронове Shahed .

Protokol също установи, че договорът включва клауза за обучение на специалисти от SEZ Alabuga в Иран и че първото от тези пътувания за обучение се е състояло през март 2023 г. Разследването на Protokol отбеляза, че договорът предвижда, че броят на компонентите, внесени от Иран трябва постепенно да намалява, тъй като SEZ Alabuga е в състояние да увеличи независимото производство на отделни компоненти.

Преди това Белият дом съобщи, че Иран помага на Русия да изгради завод за безпилотни самолети в Елабуга, а ISW оцени на 1 юли, че Иран може да изпраща материали и персонал в Република Татарстан за производството на бойни безпилотни самолети за използване в Украйна.

Руските официални лица продължават по невнимание потвърждават, че улесняват масовите депортации на украински деца. Депутатът от Руската държавна дума Григорий Карасин заяви на 2 юли, че над 700 000 украински деца са избягали от Украйна за Русия през неопределен период от време - твърди се през последните години. Не е ясно дали заявеният от Карасин времеви период включва само 2022-2023 или 2014-2023 години. Изявлението обаче потвърждава дългогодишната оценка на ISW.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами не

    77 17 Отговор
    Толкова са"слаби" резултатите на Москва,че даже Сегатор Кенеди каза-350 хил урки са денацифицирани-а това им беше задачата на руснаците...

    Коментиран от #89

  • 2 КОТарАК

    19 90 Отговор
    първо да помогнем на нашите украински братя-дали най-много жертви за Освобождението , после да се погрижим и за Волжка БГ-помагали ни със свои отряди на цар Калоян и по време на тогвашните битки

    Коментиран от #28, #29, #30, #36, #66, #67, #90

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сомалийския пират

    18 74 Отговор
    Абе щом изкараха Т-34 ката работата е ясна,вчера путин се беше обадил на лукашенко да моли за споразумение уж,а той завалията да отърве кожата и Хага,ама не му мина номера.

    Коментиран от #37

  • 5 Лъжите на простите кравари

    72 10 Отговор
    Козяк много са ви некадърни мисирките, не заслужават парите които хвърляте по тях!

    Коментиран от #15

  • 6 Бонев

    57 3 Отговор
    Земемерите имат най много работа в тази контраофанзива. Постоянно се мерят някакви квадратни километри.

    Коментиран от #11

  • 7 Слава на Русия

    72 9 Отговор
    Братушките попиляха бандерите при Антоновския мост. Няма и да помислят повече да минават реката... Укрите не могат да стигнат дори до първата отбранителна линия. С пропагандата и лъжи битки не се печелят.

    Фащ унищожават още една страна и обезоръжиха Натю.

    Коментиран от #95

  • 8 Песимист

    60 8 Отговор
    Каквото и да си приказваме, контранастъплението не "пробива" и генерира много скромни резултати. Войната върви към задънена улица. Най-вероятно ще последва руско насъпление и паника сред укрофите

    Коментиран от #75

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 измекяр соросоиден

    40 2 Отговор
    04.07.2023 г. - 02:00ч
    „Покриха ни!“(т.е бомбардират ни ) - група бойци от въоръжените сили на Украйна бяха атакувани от руската армия на Запорожкия фронт (ВИДЕО) | Руска пролет

    Група бойци от въоръжените сили на Украйна бяха атакувани от руската армия на Запорожкия фронт.

    Украинската пехота се придвижи напред , но беше открита и покрита с пакет MLRS Grad, врагът понесе загуби.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сандо

    39 4 Отговор
    Определено резултатът на Русия е слаб.Бандеросват всекидневно само около хиляда мераклии вместо поне две хиляди.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Рослямист

    8 17 Отговор
    Всички сме зад Президента Путин и си чакаме реда.......
  • 18 В Бг се пече гражданска война

    47 5 Отговор
    Ядреното табу е нарушено от американците, който са разположили техни ядрени бойни глави в Германия. Същата от която руснаците се махнаха. Американците имат ядрени бойни арсенали в Холандия и Италия. Тези две държави са подвластни на американските щения. На харандците ако им кажат да се кастрират, ще го направят , италианците ще буйстват уж за пред публиката но ще го направят. Германските войски се държат на санитарен минимум. Поляците, литовците и малка част украйнци се предислоцира във Волинското направление. Това означава, че Полша и Литва влизат във войната. Техниката е доставена под прикритието на учението Дифендър 23. Обучението е било в Полша. Факти, знам че взимате грандове от американски организаций, знам че ви плащат за да пропагандирате, но така отблъсквате непредубедения читател, не залитащ в една от двете крайности. Или и на Вас не ви дреме особенно. Важното е келепир да има?!?

    Коментиран от #38, #47, #88

  • 19 Ццц

    49 3 Отговор
    Ма как мирише на пропаганда? Първо са украинските "успехи". Тук напреднали с 9 метра, на съседната поляна малко по-малко. Жертви? Няма. После са проблемите на руснаците - нямат това, нямат онова, трудно им е да карат лодки. След това заплахата!!! Медведев пак запаши запада, точно преди западът да решава как да харчи милиарди на данъкоплатците. Да не забравяме, че тия страхотии и Путин ги говори. И да си знаете: при тази заплаха ще трябва да продължим да финансираме оръжейния бизнес, защото иначе демокрацията ни е застрашена! И за разкош отдолу 7-8 "ястреба" ще напишат нещичко от себе си и ще коментират обидно всеки опит да се изкаже друго мнение. Дали наистина това работи? Има ли при кой?
  • 20 Заглавието казва едно...!

    42 1 Отговор
    А веднага под него-друго...!
    ,,Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко четири сектора на фронта и постигнаха
    НЕЗНАЧИТЕЛЕН НАПРЕДЪК"
    На кое да вярваме...?!?!

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Механик

    46 3 Отговор
    Офффффф... пак алабалиситка. Статия с 1000 думи, които могат да се сведат до само две :"Украйна загина".
    Какви оръжия още не им стигат? То не бяха джавелнини, стингъри, байрактари, гаубици, хамарси, патриоти, леопарди, брадлита.... И всеки път укрите се кълняха "Само ни дайте едиквоси и гледайте как Ошанките бягат към Москва."
    И така всеки път, та и до сега.
    Кажете си го простичко "Украйна не се справя с контрата" ! Какво толкова го въртите-сучете?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 А бе

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ксанибa":

    Всички чакат кога ще завърши руската зимна офанзива, въпреки, че никой не знае ,дали изобщо е започнала.
  • 26 пешо

    17 2 Отговор
    няма проблеми , лопати имат много
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 факуса

    30 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    ако не беше руския цар дали братята ти щяха да дойдат,или останалите,а къде беше цивилизования ви свят,от чиито граждани са всички турски военачалници

    Коментиран от #31

  • 29 провинциалист

    11 18 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    "нашите украински братя-дали най-много жертви за Освобождението" са описани от Радой с брадой в стихотворението за Ванка с танка.

    Коментиран от #64

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Украйна обяви че в Суми

    31 2 Отговор
    е ударена сградата на Държавна сигурност СБУ
    Какви жилищни блокове?3
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Я пак

    14 0 Отговор

    До коментар #31 от "КОТарАК":

    А Симеон саксмаксконтрабас е българин?
  • 36 Когато са помагали

    39 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    наБъргария да се освободи 1877-78г.,не е имало Украйна, а Верика Руска империя. Чети повече бе тъпчоо.
  • 37 777

    18 6 Отговор

    До коментар #4 от "Сомалийския пират":

    нали ти е ясно че ако путин каже ау и украйна няма да я има всичко е политика не пишете простотий
  • 38 ЕВРОНЮЗ

    25 2 Отговор

    До коментар #18 от "В Бг се пече гражданска война":

    В Италия краварите имат 110 военни бази. Можеш да ги видиш в Гугъл мапс. В Авиано са ядрените оръжия.. На един от най красивите острови Сардения в един залив е базата им с подводниците.. В момента НАТО провеждат учения на острова с участие на много авиация, но само в мрежата можеш да намериш съобщение за това от измени граждани на които им е съсипана лятната почивка.
  • 39 Месистофел

    23 0 Отговор
    От статията:
    " ... Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви ... "

    Името й е Анна Маляр.
    На какви основания претендирате за респект към съвременните СМИ?

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Как може?!

    22 0 Отговор

    До коментар #23 от "Не им вярвайте!":

    Редакцията толкова много да подценява нашето IQ...?!?!
    Заглавието-едно твърдение!
    И веднага под него-съвсем друго...!

    Коментиран от #52, #54, #56

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ЕВРОНЮЗ

    26 1 Отговор

    До коментар #23 от "Не им вярвайте!":

    😂 😂 😂 Редакцията трябва да плаща на коментиращите защото са по грамотни и компетентни от редакторите им.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А бре

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "В Бг се пече гражданска война":

    Нескопосан манипулаторе, имаш ли изобщо представа какво е гражданска война? От къде ви изнамират такива бре??
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мафистофел

    13 0 Отговор

    До коментар #42 от "Как може?!":

    Тези практики се наричат "click-bait". Свободен превод - хвърляне на кукичка. Заинтригуват те със заглавието (bait - примамка, стръв), за да натиснеш (click) и да си припишат посещаемост, заинтересованост, в последствие и повече приходи от реклами.
  • 55 Ццц

    15 4 Отговор

    До коментар #30 от "Как изчисли че са дали най много жертви?":

    Не си политически коректен! Нито един български възрожденски автор не е споменавал Русия! Само за Украйна да дойде се молят. Нали си чел "Под игото" Къде там пише Русия? Това накрая: 1888 г. Одеса, Русия го е дописвал някой копейкаджия. Руско-турската освободителна война е пропаганда на Путин! Само украинци са се били. Основно от Кривой рог! Жалко, че черепите от Шипка не могат да говорят. Толкова некоректно биха звучали, че Урсула ще измисли некоя санкция.

    Коментиран от #59, #68, #85, #91

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тъпчо

    5 0 Отговор
    С купена диплома от Магурата
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Уса

    11 0 Отговор
    Постоянно манипулирате при толкова много информация в нета направо се излагате.Поинтересувайте се за "зелената зона"на фронта,къде се намира и за какво служи.Точно нея превземат укронатовците,както цацата превзема тиганя нагорещен и това го показват от сащ
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Винету

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "провинциалист":

    Ти май в целият си безсмислен животец, само това си прочел?
    Мине- немине и изкарваш Ванка с танка!
  • 65 Недоучилите

    8 1 Отговор
    от isw да кажат колко скрап и бандери им останаха. Кравари кога ще ги заместят!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Писика

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Украйна губи и ще загуби

    Коментиран от #78

  • 68 При Освобождението

    10 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ццц":

    Укрия не е съществувала, нито Финллландия! Козяк съвсем неграмотизира колониалното население.
  • 69 ЧИЧО ВИ БАЙ ДЪН✋

    1 3 Отговор
    ЧЕСТИТ ЧЕТВЪРТИ ЮЛИ
    ДРЕБНИ МОСКОВСКИ МОНЕТИ...👍
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 май ги подкукуросвате да докарат

    0 0 Отговор
    верно ОРЪЖИЯТА И ДА СТАНЕ ,,КУРСКАТА ДЪГА" ............. НЕДЕЙТЕ , В ПЛАНА Е И ТУК ДА НИ НАВЕСТЯТ ЗА САФАРИ НА ПРЕДАТЕЛИ !
  • 75 хихи®

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Песимист":

    А след това реконтранастъпление на ВСУ към Киев...
  • 76 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    Медведев показа къв е смелчага като се появи пригожин пред москва.счупи рекорда на йосеин болт по бягане.сега като вагнер се махнаха пак стана юнак.

    Коментиран от #77

  • 77 12345

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "стоян георгиев":

    "Berliner Zeitung: Западът изтрезня, голяма част от танковете Leopard 2 са унищожени"

    Обаче Кремъл е слаб Стоянчо :-).

    А да, след малко коментарът ще е изтрит, демокрация.

    Коментиран от #80

  • 78 Швейк

    1 3 Отговор

    До коментар #67 от "Писика":

    Само в розовите сънища на копейките!
  • 79 шааа

    1 1 Отговор
    Влизам да се посмея на мисирщината и веднага излизам.
  • 80 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #77 от "12345":

    Запада изтрезня след загуба на девет танка.хахахаха егати изтрезняането

    Коментиран от #82

  • 81 М3 голд

    1 0 Отговор
    Пак много писане, много права, малко зърно. Който може да ги отделя разбира замисъла на автора. Но се вижда, че военните действия са в застой. Едните не могат, другите се ослушват и изчакват. Какво? Не е ясно. И така ще се проточи с години.

    Коментиран от #83

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 12345

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "М3 голд":

    Това което сте написал е факт, нито едните напредват, нито другите.

    Русия не може да проведе настъпение без мобилизация.

    Украйна няма техника за да превземе каквото и да било повече.

    Факти да вземата да напишат статия отразявайки тези неща, а не подобни на тази статия.

    Коментиран от #84

  • 84 Украйна е с

    0 2 Отговор

    До коментар #83 от "12345":

    4 пъти по-малко население, беше нападната вероломно, а Русия се е готвила, нямат флот, далекобойни ракети, модерно и достатъчно ПВО, ПРО, зле са с танкове и БМП, нямат превъзходство във въздуха, не нанасят щети в тила на противника. Това което им дават от НАТО е в недостатъчни количества и не навреме. Нямат обучени пилоти и танкисти за западни оръжия. "Великият" СССР (170млн. население) победи половин Германия(60млн. население) за 4 години с помощта на англоамериканците - втори фронт в Африка, Италия, Атлантика, Япония Нормандия и ленд-лиз.
  • 85 Така е,

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ццц":

    в Габрово има квартал "Киевци" където е имало гарнизон на руската армия 1878г. Когато габровци ги наричали руснаци те казвали - не сме руснаци, руснаците са московци, а ние сме киевци. Това са били войските сражавали се на Шипка. Руснаците имат навика да си присвояват всичко положително от Руската Империя и СССР. Руският поп Гундяев нафута Радев за това, че спомена финландци, румънци, украинци като освободители, а вицепрезидентката Йотова му целува ръка на колене. На Шипка има списък с убити войници, доста фамилии завършват на -ненко.
  • 86 русия

    2 2 Отговор
    се управлява от идиоти, подкрепяни от наши идиоти.
  • 87 Ако

    2 2 Отговор
    има воля, злото русия може да бъде изкоренено.
  • 88 Фактът,

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "В Бг се пече гражданска война":

    че на руснаците им се налаг да вдигнат процента от лъжите си от 50 на 95, е достатъчен, за да се разбере: краят им е неизбежен!
  • 89 чети бе.заглавието чети

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами не":

    недостиг на оръжие.или пак с лопатите.
  • 90 Дивуй

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Не успя да ,,цъфнеш,, първи.Ствай по рано .
  • 91 Дивуй

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ццц":

    Даже на Зеленски прадядо му от Кривой рог е командвал цялата армия която не била руска .Толкова сте лабави в кръста че потурите ви вечно пълни драги русофоби
  • 92 ЯКО ГО ЗАКИНАА РУСНАЦИТЕ

    0 0 Отговор
    ПАК НЕМАТ РАКЕТИ ПАТРОНИ САМОЛЬОТИ ТАНКОВЕ , АМА ИМАТ УКРАИНКИ , ПО 10 НА ГЛАВА !
  • 93 И НА ЗЕЛЕНСКИ ДЕДО МУ И БАЩА МУ СА БИЛИ

    2 0 Отговор
    В ДС И5 СА КЛЕПАЛИ НА РУСНАЦИТЕ И НА ГЕРМАНЦИТЕ СРЕЩУ ДРУГИТЕ , А БАБА МУ ДО СЕГА СЕ ГОРДЕЕ ЧЕ НЕ Е БИЛА В СЛУЖБИТЕ А НА ПАРАПЕТА !
  • 94 Ксаниба

    0 0 Отговор
    Хихии, викаш едно и също е да си защитаваш къщата и децата с това да те пратят на 3000 км от дома да трепеш бабички по дворовете гладен и бос, смешен си!
  • 95 Слава самагона

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на Русия":

    Пак си започнал с пие ето от рано ,поне изчакай да се смрачи малко
  • 96 Ники

    0 0 Отговор
    Вие бехте там и видехте това ! Аесектерр ве. Само фалшиви новини
Новини по държави: