Last news in Fakti

4 Юли, 2023 22:01 3 973 19

Какво му липсва на бебето, родено с цезарово сечение?

  • здраве-
  • цезарово сечение-
  • бебе-
  • бебета-
  • майка-
  • майчинство-
  • кърмене-
  • вагина

Децата, които се раждат с цезарово сечение, не се докосват до тъй важните майчини микроорганизми

Какво му липсва на бебето, родено с цезарово сечение? - 1
Снимка: Shutterstock

При естественото раждане бебетата се сблъскват с милиони микроби, сред които и микроорганизмите във вагиналните секрети на майката. При цезаровото сечение обаче бебето излиза в стерилна среда. За да се уверят, че новороденото възможно най-бързо ще влезе в контакт с важните микроорганизми, лекарите предлагат иновация - т.нар. "вагинално засяване".

"Непосредствено преди цезаровото сечение в родилния канал се поставя за кратко тампон, който абсорбира вагинални секрети", обяснява Кристоф Хьортел от Университетската болница във Вюрцбург.

"След това навлажненият с вагинален секрет тампон се изважда от вагината и с него се натриват устата на детето, а също и кожата." По този начин част от майчиния микробиом се предава на новороденото.

Все повече цезарови сечения

Все повече жени раждат с цезарово сечение. Това често е планирано и вече не се прави само когато е необходимо от медицинска гледна точка. По данни на Световната здравна организация (СЗО) има пет държави, в които процентът на ражданията с цезарово сечение е висок: Доминиканската република, Бразилия, Кипър, Египет и Турция. Там броят на цезаровите сечения вече е по-висок от този на вагиналните раждания, а в някои случаи надхвърля 50%.

Според Хьортел предполагаемата безопасност е само една от причините жените да изберат цезаровото сечение. "Разбира се, съществува и страхът от болката. Но медиите също играят роля. Те ни представят един идеал за красота, който жените вече не могат да изпълнят след естествено раждане".

Малцина се замислят за това, че на бъдещата майка се дава антибиотик около половин час преди планираното цезарово сечение, за да се предотврати инфекция на раната. Децата влизат в контакт с него още в утробата на майката.

"Може да се докаже, че по принцип всички деца са имали съответното ниво на антибиотик в пъпната връв", казва Хьортел. Това излагане на антибиотици може да доведе до развитие на резистентност у децата в ранна възраст, а това от своя страна може да повлияе на по-късното лечение. Освен това прилагането на антибиотици може да повлияе на състава на чревния микробиом и да предразположи детето към заболявания като астма или затлъстяване, или дори алергии.

Кърменето и гушкането могат да са жизненоважни

Вагиналното засяване обаче не е единственият начин за изграждане на микробиома на бебета, родени с цезарово сечение. Природата отдавна има собствено решение за това. По време на кърмене или контакт с кожата микроорганизмите се предават от майката на новороденото. Това показва холандско проучване, публикувано в началото на март в научното списание "Cell Host & Microbe". Според него колонизирането на новороденото дете с микроби от майката става не само чрез вагинални секрети, но и чрез контакт с кожата и кърмата. Това снабдява новороденото с арсенал от микробиоми. Ако един елемент липсва, например вагиналните секрети при цезарово сечение, контактът с кожата и кърмата го компенсират.

"Кърменето и гушкането, т.е. така нареченото "свързване" с майката, могат да доведат до развитие на микробиома през първите няколко седмици по начин, подобен на този при децата, родени естествено", обяснява Хьортел.

Вагиналното засяване засега не е утвърдена практика

Поради все още ограничените данни засега вагиналното засяване не се препоръчва. Някои изследователи и лекари виждат опасност в тази практика. Според тях могат да се предадат и опасни бактерии, например B-стрептококи, хламидии или дори херпесни вируси. Въпреки това няма проучвания, които ясно да доказват това. Но докато не е доказана ясна полза и предимствата на процедурата, критиците смятат, че рисковете от инфекции са твърде високи.

Защитниците на метода твърдят, че инфекции могат да възникнат и по време на естествения процес на раждане. Във всеки случай е важно внимателно да се претеглят предимствата и недостатъците, казва Хьортел.

Автор: Гудрун Хайзе


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краварска медия

    17 4 Отговор
    У европата вече мъжете раждат,кви са тия глупости ся,не е модерно

    Коментиран от #14, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Помак

    5 1 Отговор
    ..жената каза ,че ..липсва му че ако иска да влезе там от кадято е излязал ,няма да има как ..штото не е излязал от Там
  • 4 12343211

    8 24 Отговор
    Има и друга посока за изследване... родилката не изпитала родилна болка, може ли да вложи 100% обич към детето си?!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    25 3 Отговор
    Тъпа статия, няма значение как си се родил, навремето когато не са правени цезарево сечение жени и деца са умирали, да питам баща който не е осеменил по естествен начин жена си, обича ли детето, и то разбра ли как е заченат, що за прост журналистически и уж научен коментар, а осиновени те деца, които не знаят!?
  • 7 Анонимен

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "12343211":

    Може, бащата също не изпитва болка.

    Коментиран от #10

  • 8 Соваж бейби

    14 3 Отговор
    По глупава статия не бях чела ?Тези жени които по нормален начин не може да ражда случва се всичко,да оставяме бебетата да умира в отробата ли ?
    А за сурогатните майки ?нещо??
  • 9 Фен"

    4 2 Отговор
    Липсва му на майка му пу...
  • 10 12343211

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Да, болката на бащата идва от къртене на пари..., ама кой ли го пита.
    Сравни жени, кой как е родила и си направи заключение...
    Ок, винаги има и изключения.
  • 11 Тий ще дa е,

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тъй ще да е":

    но не от ректумa, a цезaрово, той зa товa cи е тaкa опулен
  • 12 харварт

    2 3 Отговор
    Мен ми е достатъчен и само таткопетко, не ми ли личи?

    Коментиран от #13

  • 13 Ококоршо

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "харварт":

    а пък на мене варненски Пар Фюм и кул Туризъм
  • 14 Ки и Ко

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Краварска медия":

    А ние само опити правим, не се получава, но и ние не се отказваме
  • 15 Е.С.

    1 3 Отговор
    От ДВ не ги слуша главата!
  • 16 Анонимен

    4 1 Отговор
    Нищо не му липсва! Гнуснисте! Залади такива като вас хората се отказват да раждат изобщо!
  • 17 ми да те

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Краварска медия":

    zaбременя?
  • 18 Чума

    3 0 Отговор
    ,,Там броят на цезаровите сечения вече е по-висок от този на вагиналните раждания, а в някои случаи надхвърля 50"???
    Пуста математика аритметика като не ми вървеше едно време и сега не мога да асимилирам колко е половината и колко 50%!?!?
  • 19 без имена

    1 0 Отговор
    имаше нещо и за белия дроб като влияние.....!!!!?????