Last news in Fakti

5 Юли, 2023 23:32 1 874 32

Ще ядем ли скоро месо от 3D принтер?

  • месо-
  • 3d принтер-
  • храна-
  • животни-
  • лабораторно месо-
  • климат

Но заради лабораторното месо страдат животни. А и ефектът за климата е спорен.

Ще ядем ли скоро месо от 3D принтер? - 1
Снимка: Shutterstock

В Сингапур отдавна се продава клетъчно пилешко месо, отгледано в контролирани лабораторни условия. Американците последваха този пример и вече предлагат на пазара лабораторно месо. Но дали то наистина предотвратява страданията на животните и е по-здравословно и по-екологично?

Без да страдат животните?

Лабораторното месо бива наричано "чисто". Но неговото производство определено не се постига без да страдат животни - за целта трябва да се извлекат тъкани от живи животни. Това е подобно на биопсията при хората, посочва пред АРД експертката по химическия състав на храните Туба Езатбейоглу от университета "Лайбниц" в Хановер.

След това от животинските тъкани се изолират стволови клетки и с биореактор се свързват с хранителна среда, в която клетките се размножават и растат. Хранителната среда се състои от захар, аминокиселини и витамини - но и от ембрионален телешки серум, който се добива от кръвта на кравите. Той също няма как да се получи без животните да страдат, тъй като трябва да бъде извлечен от още неродено живо теле, изтъква АРД.

Екологичният ефект е неясен

Екологичният ефект от лабораторното месо също е спорен. Факт е, че за неговото производство са необходими по-малко площи и вода. Но междувременно нови изследвания стигат до извода, че при производството на лабораторно месо биха могли да се отделят много повече вредни емисии, отколкото в класическото животновъдство.

Всичко зависи от конкретния начин на производство, казва пред германската обществено-правна медия Алесандра Леглер, която е сътрудничка в лабораторията на Туба Езатбейоглу и се занимава с разработката на растителни продукти, заместващи месото. Тя отбелязва, че е важно да се има предвид дали биореакторите се зареждат с възобновяема енергия. "Докато няма стандартизирана процедура и няма масово производство, няма и данни", заявява Леглер. Също така важно за климатичния баланс е дали може да се намери заместител на ембрионалния телешки серум - тъй като именно неговото производство изисква много енергия.

Как може да се подобри лабораторното месо

В момента се провеждат изследвания, които търсят отговора на въпроса дали животинският серум, използван в лабораториите за производството на изкуствено свинско месо, може да бъде заменен. Визията на проекта, който се осъществява в Германия под името "CELLZERO Meat": хранителна среда, която няма нужда от животински продукти. А и така ще се избегне болезнената биопсия. За целта учените използват пъпна кръв, която може да се осигури безболезнено от новородените прасенца непосредствено след раждането им. "Това вече няма да причинява никакви мъки на животните", посочва Волфрам Шнекел от университета Анхалт, който работи по проекта.

Той би искал и да направи лабораторното месо по-здравословно за хората. Тъй като до момента често се използват антибиотици, за да се поддържа клетъчното месо стерилно. В бъдеще това би могло да се постига чрез чисто физически методи. Но това не означава непременно, че лабораторното месо ще бъде по-здравословно от конвенционалното.

3D принтер за консистенцията

Шнекел и колегите му работят и върху консистенцията и вкуса на изкуственото свинско месо. От биореактора най-напред се получават клетъчни комбинации от култивирани мускулни или мастни клетки, след което се сглобяват в подобна на плът тъкан в 3D принтер. Оттам нататък масата може да се използва например за производството на наденици.

Месото, което се получава от 3D принтера, обаче не е особено вкусно - жилаво е, обяснява пред АРД Шнекел. Преди наистина да добие добър вкус, месото трябва да узрее чрез биохимически процеси. Но засега учените все още проучват как точно би могло да се извърши това.

Докато стигне до пазара ще минат години

Докато месото от 3D принтера стигне до пазара, вероятно ще мине доста време. Шнекел предполага, че става дума за период между пет и десет години - ако се намери фирма, готова да произвежда месото и да получи и съответното разрешение, понеже в Германия засега никой няма право да продава месо от клетки.

Понеже разпоредбите по отношение на хранителните продукти в ЕС са по-строги, отколкото в други страни като САЩ, и това може да се окаже пречка. Директивата, по линия на която би могъл да се осигури достъп на новото месо до пазара, може да изисква продължителни изпитания.

Автор: Лена Бодевайн НДР


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Па яжте си го...

    32 0 Отговор
    Аз лично предпочитам месо от прасе
  • 2 Тапа Нар

    27 7 Отговор
    Ще ядете и хоро ще играете. Като ви нахлузят цифровото евро и в пликче ще дефеки-рате, че пускането на водата ще се отчита м центрабната банка

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХА ХА

    25 4 Отговор
    Па ако се върнете на село, ше ядете месо от кочината, от курника и домати от градината. Да го мислят ай ти умниците с гарсониерките и хюндайте на лизинг.

    Коментиран от #8

  • 7 Закс

    23 0 Отговор
    Кой гледа екологичният ефект ? Важно е кинти да валят ...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Олег

    7 0 Отговор
    Четох до втория абзац и щях да се лисна върху телефона.
  • 14 ХА ХА

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Костадин Костадинов":

    С кобилицата и менците, герана у двора ареката е до него, даже си имам динамо в реката прави 500W на 12в, и генератор 6KW и варел с 200 литра бензин, за всеки случай. Както казах да го мислат ай ти умниците дет работят з а 3 бона и се мислят за голямата работа.
  • 15 ха ха хааа

    4 1 Отговор
    Ше ядете - " Яблоки на снегу " ... 🤭
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха ха хааа

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "То....":

    Не понял ?!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ХА ХА

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Костадин Костадинов":

    Забравих да ти кажа че съм хванал реката 100 метра по на горе всичко е на самотек само отварям крана.
  • 21 Зрънчо

    6 0 Отговор
    За тези откачалки психиатри няма ли? Малееее...... Шаш . Тръгвам на паша докато не са започнали да ни тъпчат със сено и слама.
  • 22 ха ха хааа

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "То....":

    Явно Вас са ви учили само на ВАЗ ...🤭
  • 23 Туба Езатбейоглу

    6 0 Отговор
    Абе всичките им учени на германците турци ли са?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кггиифида а

    2 0 Отговор
    Да. Да. Да!
  • 26 ТрампЛинушка

    1 1 Отговор
    Три Д принтер?? Щом има препарат за почистване на вани, що да не хапна и една пържола копи-пейст?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Уса

    6 1 Отговор
    След като платим и данък трети пол ще ни останат центове да хапнем и 3D "месо" веднъж седмично.През другото време ще похапваме таратанки от червеи
  • 30 Дрън дрън та пляс

    4 0 Отговор
    Женааа , пускай принтера да седнем да пием по една ракия
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Луи дьо Фюнес

    3 0 Отговор
    Казах ли ви.