Last news in Fakti

5 Юли, 2023 21:21 1 530 22

Будапеща: Стремим се да запазим отворени каналите за комуникация с Кремъл

  • унгария-
  • русия-
  • виктор орбан-
  • петер сиярто-
  • владимир путин

Унгария, ръководена от националистическия министър-председател Виктор Орбан, е единствената членка на ЕС и НАТО, която все още поддържа близки отношения с Москва, след като Русия нахлу в Украйна през миналата година

Будапеща: Стремим се да запазим отворени каналите за комуникация с Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария прие днес министъра на здравеопазването на Русия, в рядко посещение от страна на член на руския кабинет в държава членка на Европейския съюз и НАТО, предаде Ройтерс. По този повод Будапеща заяви, че иска да запази отворените канали за комуникация с Москва, отбелязва агенцията, пише БТА.

Унгария, ръководена от националистическия министър-председател Виктор Орбан, е единствената членка на ЕС и НАТО, която все още поддържа близки отношения с Москва, след като Русия нахлу в Украйна през миналата година.

Русия все още е основен доставчик на природен газ и петрол за Унгария, въпреки че Будапеща твърди, че се опитва да диверсифицира енергийните си доставки на фона на останалата част от ЕС, която до голяма степен е спряло напълно вноса си от Русия.

Министърът на външните работи Петер Сиярто участва в съвместна конференция в столицата с гостуващия руски министър на здравеопазването Михаил Мурашко. Унгария иска да запази "отворени канали за комуникация" с Русия и да продължи "разумното и прагматично сътрудничество", заяви той.

Сиярто осъди войната по общ начин и призова за мирни преговори, но разкритикува доставките на оръжие за Украйна и не обвини директно Русия за нашествието, отбелязва Ройтерс. "Осъждаме войната по най-решителен начин, но в същото време смятаме, че доставките на оръжие я удължават", заяви Сиярто, като подчерта, че Унгария няма да изпраща оръжие.

Съюзниците на Унгария в НАТО изпратиха оръжейни помощи на стойност десетки милиарди долара, за да помогнат на Киев да си върне териториите, завзети от Москва, припомня агенцията.

Сиярто също така заяви, че очаква руската държавна ядрена компания "Росатом" да построи два нови реактора в унгарската АЕЦ "Пакш" до 2030-2031 г., както е договорено в споразумение от 2014 г., което до момента обаче е било изпълнено с големи закъснения.

Агенция Ройтерс не получи достъп до пресконференцията в Будапеща. Министерството на външните работи не отговори на въпросите на агенцията относно посещението на Мурашко.

Сиярто отново заяви, че Унгария няма да подкрепи изплащането на следващия транш от механизма за мир на ЕС - програма за подпомагане на Украйна, докато Киев не извади унгарската банка ОТП от списъка на "международните поддръжници на войната".

Мурашко заяви на брифинга, че Москва подкрепя дейността на унгарските компании, които имат представителства в Русия. Унгарската банка ОТП и компанията за производство на лекарства "Рихтер" продължават да развиват дейност в Русия.

"Ще подкрепим дейността на унгарските компании в Руската Федерация", заяви Мурашко. По отношение на атомната електроцентрала той заяви, че "АЕЦ "Пакш" е проект, който реализираме заедно, и двете страни са заинтересовани от осъществяването на този проект в съответствие със споразумението.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 17 Отговор
    И с какво ще платят унгарците на руснаците, като им спряха помощите.
  • 2 маймуни пъси (жълтото еврейчи)

    15 5 Отговор
    аз съм русофоб и не ме интересуват разни унгарци и българи, интересува ме сраел и фащ
  • 3 Хмммм

    23 4 Отговор
    Унгария ще строи атомни централи С помощта на Русия а ние имаме готово площадка и доставена реактор и се отказваме и от двете
    А сега де

    Коментиран от #10, #22

  • 4 вятъра на промяната

    6 18 Отговор
    Скоро много унгарски политици ще изтекат в тези канали.
  • 5 Павел

    15 4 Отговор
    Унгарците винаги са доказвали, че имат чест и собствено мнение! Така беше през 1958 г., така е и сега! А ние сме нещастно робско племе!

    Коментиран от #13

  • 6 Галфон

    16 4 Отговор
    Браво на Виктор Орбан. ! Достоен човек и политик.

    Коментиран от #12

  • 7 КъсоКопейков

    3 14 Отговор
    Русоподлогата Сиярто готов с чупката в кръста. Също като нашите русораби има опит в навеждането.
  • 8 Бaй Kyрти 47 г. Ергeн - 24 г.Ваш Лидер

    2 3 Отговор
    Моя стaр приятел Вaлентин инвaлида глyx работил в предприятие "Тиx трyд" град Лом и през 3 години пращан на почивка в станцията на глyxите "Тишинa"в Приморско жив ли е още? Аз го познавам точно от преди 5 години и 7 месеца от януари 2018 година първо в сайта Блиц когато тъкмо бе останaл жив след инcyлтa и пишеше нeчленoрaзделнo с точки след всяка буква ! Много пъти съм го yнищожавaл публично и постоянно ми се мoлeше за пoщада. Не бях влизал тук с месеци и мислех че се е споминaл и спасил от мъките. Защото неговото не може да се каже че е живот а вегeтиране и едно злoвещо съществуване в мъки и нecретa

    Коментиран от #11

  • 9 ИВАН

    15 3 Отговор
    Браво на унгарците, уж ние българите бяхме най умните, но явно вече не сме - ние тикаме оръжие във войната, а унгарците - не.
  • 10 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хмммм":

    Нашите реактори заминават за Киев
  • 11 Стойко

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бaй Kyрти 47 г. Ергeн - 24 г.Ваш Лидер":

    Ни жив ни умрял господин лидер. Аз го съжалявах тази болна въшка и 0трепка , всеки го мачка тук, един приятел няма , болен, смачкан от живота, с памперса, без социален живот , омазан във фекалии, а той не виждал жена и от любов разбирал, и от секс, и от военни действия путяроба недъгав глух и инвалид...Затова МИЛОСТ НИКАКВА за наказания от съдбата инвалид

    Коментиран от #20

  • 12 Тото кратуно

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Галфон":

    Най - умния и обигран политик в Европа в момента!
  • 13 Слави

    5 10 Отговор

    До коментар #5 от "Павел":

    58 година Унгария е окупирана от руснаците, не знам как го свързваш със сегашните управници в Будапеща, навели се на същите тези окупатори!

    Коментиран от #16

  • 14 Орбан е един Торбалан

    3 9 Отговор
    Скоро ще е Дисбалан
  • 15 Мнение

    12 5 Отговор
    Браво на Унгария, защитават националния си интерес, за разлика от останалите членки на ЕС, чиито правителства са лицемерни и слугуват на чужди интереси.
  • 16 Галфон

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Слави":

    Просто не искат да я окупират нашите( модерни еврогей ) окупатори. Омръзнало им е от окупатори.
  • 17 Паприкаш

    3 8 Отговор
    Орбан ще забие последния пирон на Путин!
    Помнете ми думата!

    Коментиран от #19

  • 18 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 3 Отговор
    Блатната вата е по чувалите, ребвете раби продажни!
  • 19 Кьополу

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Паприкаш":

    По скоро ще забие първият в ковчега наЕС.Китай даде тон.
  • 20 Пурко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Стойко":

    Как си селски още ли оправяш козичките
  • 21 Запазвате

    1 1 Отговор
    Ги като се навеждате.
  • 22 Унгария

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хмммм":

    Си построи и газова тръба с български народни пари .

    А сега де .
    Ще ни ги върнат ли ?
Новини по държави: