Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юли, 2023 10:47 1 869 15

Правозащитна организация: Русия и Украйна използват касетъчни боеприпаси

  • украйна-
  • боеприпаси-
  • касетъчни бомби-
  • русия-
  • война

И Русия, и Украйна, и САЩ отказаха да подпишат това споразумение

Правозащитна организация: Русия и Украйна използват касетъчни боеприпаси - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

И руските, и украинските въоръжени сили са използвали касетъчни боеприпаси, които са причинили смъртта на украински цивилни, заяви правозащитната организация "Хюман райтс уоч" днес в доклад, цитиран от Ройтерс. Той идва в момент, в който САЩ обмислят дали да откликнат на искането на Украйна да бъда снабдена с такива оръжия, предаде БТА.

Международната неправатилствена организация за наблюдение на човешките права "Хюман райтс уоч" призова и Русия, и Украйна да спрат да използват тези оръжия и настоя САЩ да не ги доставят. Повече от 20 държави са подписали международно споразумение за забрана на касетъчните боеприпаси. Това са множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд, които се разпръскват от носителя си по време на полет върху голяма площ и могат да убият или осакатят нищо неподозиращи цивилни граждани, като се взривят месеци или години по-късно.

И Русия, и Украйна, и САЩ отказаха да подпишат това споразумение. Висш служител от Пентагона каза миналия месец, че касетъчните боеприпаси биха били полезни на Украйна при отблъскването на руските въоръжени сили, но тяхната доставка в Киев все още не е одобрена заради ограничения, наложени от американския Конгрес, и притеснения от страна на съюзниците на САЩ.

Украйна е изстреляла ракети с касетъчни боеприпаси в контролирани от Русия райони във и около източния украински град Изюм, Харковска област, след руската инвазия миналата година, информира "Хюман райтс уоч", откъдето са говорили с над 100 местни жители, очевидци и служители на аварийни екипи.

Организацията вече е докладвала употребата на касетъчни боеприпаси в Украйна и от страна на Русия, като са убити редица цивилни граждани. Също така организацията "Хюман райтс уоч" е документирала използването във военните действия на бомби с касетъчни боеприпаси и от двете воюващи държави. "Касетъчните боеприпаси, използвани от Русия и Украйна, сега убиват мирни граждани и ще продължат да го правят още дълги години занапред", казва Мери Уеъръм, оръжеен директор на организацията. "И двете държави трябва незабавно да спрат да ги използват и да не се опитват да се доберат повече до тези оръжия с безразборен смъртоносен ефект", добавя тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    Това е Жестоко Трябва ДаИма Мир Свобда Човещина

    Коментиран от #6, #13

  • 3 ами явно

    16 1 Отговор
    че и сащ не са подписали това споразумение, щом се канят да доставят касетъчни биеприпаси на украйна!
  • 4 Аааа

    19 1 Отговор
    Не може да бъде само Русия,те Украйна са светци ето свети зеленски днес е в България да му се кланят слугите на САЩ.
  • 5 Русия и Украйна

    11 1 Отговор
    Използват касетъчни бомби

    До тук добре но по-нататък се казва че има пострадали украински граждани
    Ама нали и Украйна използва такива касетъчни бомби да не би пострадалите украински граждани да са от нейните бомби
  • 6 Прав си

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Трябва да има човещина
    По-добре атомни бомби по човешко е убиват мигновено
    Историята познава такива примери

    Коментиран от #15

  • 7 Българин

    5 0 Отговор
    За съжаление на правозащитниците Украйна е страна оо договора за неизползване на касетъчни боеприпаси, а Русия и САЩ не са. Да се заемат с наркос терориста
  • 8 защо

    6 2 Отговор
    ВСУ мародери, защо избивате собствения си народ, изедници...
  • 9 Факт е,

    6 1 Отговор
    " Повече от 20 държави са подписали международно споразумение за забрана на касетъчните боеприпаси. "

    1. НЕ 20 , а 120 държави.
    2. Международната неправителствена организация за наблюдение на човешките права "Хюман райтс уоч" нека да посочи КЪДЕ и КОГА Русия е използвала касеточни оръжия и има ли въобще пострадали ,
    а Украйна как ги използва срещу цивилни граждани е всеизвестен факт и за това Русия е информирала ООН , и има много деца с откъснати крайници особено в Донецк !!!

    Къде са ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ?

    Това, че Украйна ги използва, не значи, че и Русия го прави !
  • 10 Американска пропаганда

    1 0 Отговор
    Докладът на Върховния комисар на ООН за правата на човека, от друга страна, показва, че самопровъзгласилият се за свободен свят защитава система, която очевидно не прилича на демократична.
  • 11 Американска пропаганда

    0 1 Отговор
    От доклада следва, че Украйна вече не е правова, а вид полицейска държава. В много случаи правосъдието де факто се администрира от полицията и силите за сигурност, така че OHCHR (Върховният комисар на ООН за правата на човека) вижда риска от нарушаване на правото на защита и неизбежността на наказанието. Разкрито е и неспазване на международното хуманитарно право. Като цяло се очертава обезпокоителна картина за правната сигурност, принцип в основата на всяка правна система.
  • 12 Американска пропаганда

    0 0 Отговор
    Кумулативният ефект от незаконните (без заповед) арести, използването на неофициални места за лишаване от свобода и изолацията буди безпокойство, тъй като тези мерки на практика лишават задържаните от защитата на закона. В действителност OHCHR отбелязва, че в тайни затвори са документирани случаи на изтезания, малтретиране, смъртни заплахи, сексуален тормоз и дори изнасилване.
  • 13 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мир, дружба, любовь, вера, надежда всем на земле!
  • 14 Непослушни

    1 0 Отговор
    са тези от Наблюдение на човешките права! Ей сега ще скочи Подоляк и ще ги насмете като Обама тия дни... Каква е тази ерес - да критикуват украинските военни, кръстоносците на демокрацията.
  • 15 Читател

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Прав си":

    Много грешиш. Атомните бомби НЕ убиват всички мигновено. Повече от 50% оцеляват. И умират с дни-седмици-месеци-години.
Новини по държави: