Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юли, 2023 15:07 4 224 48

Ако Украйна влезе в НАТО

  • нато-
  • украйна-
  • вилнюс-
  • война-
  • русия-
  • йенс столтенберг-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • сащ

Москва заяви, че ако Украйна се присъедини към НАТО, това ще създаде проблеми за много години напред

Ако Украйна влезе в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След началото на руската инвазия в Украйна, Киев започна да полага все по-големи усилия да се присъедини към НАТО с аргумента, че гаранциите за сигурност, които му бяха дадени от Москва, Вашингтон и Лондон през 1994 г., когато се отказа от ядрения си арсенал, са напълно безполезни, пише БТА, цитирайки "Ройтерс".

Източноевропейски страни казват, че на Украйна трябва да се предложи някакъв вид пълна карта на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, но САЩ и Германия проявяват предпазливост към всеки ход, който може да приближи алианса към война с Русия. Руският президент Владимир Путин посочи разширяването на НАТО към руските граници като ключова причина за решението му да изпрати десетки хиляди военни в съседна Украйна на 24 февруари миналата година.

Всяко разширяване на НАТО трябва да бъде съгласувано с всички 31 страни членки, а генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг вече изключи възможността за отправянето официална покана към Киев на предстоящата среща на върха. Следва описание на стъпките, които Украйна е изминала по пътя си към членство в НАТО, възможните компромиси около следващите действия, както и руската гледна точка за развитието на ситуацията.

Път без предварителен план

На срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. беше постигнато съгласие, че Украйна, която до 1991 г. беше част от управлявания от Москва Съветски съюз, евентуално би могла да се присъедини към алианса. Лидерите на НАТО обаче не предоставиха на Киев т. нар. План за действие за членство, който очертава пътна карта за приближаване към блока. След това през 2014 г. това Москва незаконно анексира Крим и подкрепи сепаратистките проксита в Източна Украйна.

Този април Йенс Столтенберг направи необичайна визита в Киев и заяви, че "правилното място" на Украйна е в НАТО, но по-късно поясни, че тя няма да може да се присъедини, докато не приключи войната с Русия, чиито сили сега са окупирали още територии в Източна и Южна Украйна. В началото на миналия месец украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му разбира тази позиция, но в края на същия месец той отново призова да бъде дадена "политическа покана" на страната му по време на предстоящата среща на върха на НАТО.

Планът за действие за членство, който бе следван от други бивши комунистически страни в Източна Европа, предвиждаше, че кандидатите трябва да покрият определени политически, икономически и военни критерии и да докажат, че са способни да дават принос във военни операции на НАТО. От 1999 г. насам повечето държави, които си бяха поставили целта да станат част от НАТО, следваха План за действие за членство. Финландия и Швеция, които в миналото бяха неутрални страни, работещи в тясно сътрудничество с алианса, бяха поканени да се присъединят директно.

Не е ясно как ще изглежда пътят на Украйна към членство, тъй като все повече страни, сред които Великобритания и Германия, предлагат да се пропуснат процесите, свързани с Плана за действие за членство. С подобен ход НАТО може да отговори на искането на Киев и съюзниците му в Източна Европа да се надхвърли езика на споразумението, постигнато през 2008 г. в Букурещ, без същевременно на Украйна да се дава актуална покана или график за присъединяване. От началото на пълномащабната руска инвазия украинската армия направи големи стъпки към покриването на стандартите на НАТО. Този процес се ускорява, тъй като оръжията и снарядите, произведени по съветски образци, постепенно се изчерпват, а Западът обучава украински военнослужещи по натовските стандарти и изпраща на Киев по-усъвършенствани оръжия.

Защо въпросът за членството на Украйна е толкова деликатен?

В основата на алианса, създаден през 1949 г. с ключовата цел да се противопостави на рисковете от съветско нападение срещу съюзническа територия, е положена клауза за взаимопомощ. Тя е сочена като една от главните причини, поради които Украйна не може да се присъедини към НАТО докато е в конфликт с Русия, понеже това може незабавно да въвлече алианса в активна война.

Клаузата, известна като Член 5 от Вашингтонския договор на НАТО, гласи, че нападение срещу един от съюзниците ще се разглежда като нападение срещу всички тях. Столтенберг ясно заяви, че НАТО трябва да обсъди възможностите за предоставяне на гаранции в сферата на сигурността на Украйна, след като войната приключи, но че гаранции по Член 5 ще бъдат давани само на пълноправните членове на алианса.

Кремъл описва разширяването като ясно доказателство за враждебността на Запада към Русия – нещо, което западните сили отричат, твърдейки, че по същността си алиансът е изцяло отбранителен. Москва заяви, че ако Украйна се присъедини към НАТО, това ще създаде проблеми за много години напред и предупреди, че за да гарантира сигурността си, ще предприеме ответни действия, но не поясни какви точно.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реанимацията

    20 50 Отговор
    ​Русофилите получават масово инфаркт на миокарда!

    Коментиран от #37

  • 2 АКО-ТО МИРИШЕ

    32 9 Отговор
    глупендериНасрани ! И вашия ред ще дойде
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 С россии уже

    13 26 Отговор
    покончено!
  • 5 Сталин

    23 5 Отговор
    2-ра Поправка на Конституцията на Съединените Американски Щати

    Добре регулирана милиция е необходима за сигурността на една свободна държава,правото на хората да притежават и носят оръжие НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАРУШАВАНО.

    Свободните хора не само трябва да бъдат въоръжени и организирани ,но те трябва да имат достатъчно оръжия и амуниции,за да поддържат статут на независимост от всеки ,който се опита да ги малтретира ,което включва и собственото им правителство.

    Джордж Вашингтон

    Коментиран от #39

  • 6 РасПутин

    20 49 Отговор
    Разира се, че Украйна трябва да влезе в НАТО и да стане челен фронт за борба с мракобесна Русия!
    В Украйна трябва да се разположат елитни военни бази и ядрено оръжие насочено към Москва!
    Путин си го искаше и сега ще си го получи...

    Коментиран от #16

  • 7 Ако

    24 3 Отговор
    Зайко байко беше с по къси уши нямаше да ги закача на шипковия храст.
    Стига с тия тъпи хипотези
  • 8 ИРОНИЧНО🤔

    10 29 Отговор
    АКО УКРАЙНА ВЛЕЗЕ В НАТО...
    МОСКОВИЯ ЩЕ ИЛЕЗЕ ...
    В..ОРБИТА НА....ПЛУТОН...😁
  • 9 значи

    38 5 Отговор
    директна ядрена война
  • 10 Анализатор

    14 35 Отговор
    Украйна ще стане гробокопач на руския фашизъм и в частност Путлеровия!!!

    Коментиран от #14, #40

  • 11 Адам Хилтън

    23 7 Отговор
    Ако Байдън се сети кой е ръсил кока в Белия дом.....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Много точен

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "Анализатор":

    коментар!
  • 15 007

    7 31 Отговор
    Ако Украйна е в НАТО само граничните на рашия страни ще са достатъчни да смажат монголо татарите. Единствено ядреното оръжие ги държи да не ги смажат за 3 дни. Само Турция Финландия и Полша ще ги спукат от бой.Да не говорим за американците. 🇧🇬🇺🇲🇪🇺🇺🇦🇧🇬
  • 16 Бай Дън

    30 4 Отговор

    До коментар #6 от "РасПутин":

    Явно не разбираш какво пишеш това не ти е играта на компютъра. При такава война ще се използва други оръжия но сукалчета като теб не го разбират!!!

    Коментиран от #18

  • 17 Подарък за 4 юли за обора

    18 0 Отговор
    Поглед Инфо
    ШОС дава положителна енергия за мира и стабилността в Азия, Европа и света
    Поглед към Китай | 06.07.2023, 15:07 | 339 |
    /Поглед.инфо/ На 4 юли Иран официално бе приет в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), с което броят на членовете ѝ се увеличи на 9. ШОС не е затворена организация на „малки кръгове“, а едно „отворено и приобщаващо семейство“. Тя се фокусира върху сигурността, развитието и сътрудничеството, непрекъснато дава положителна енергия за мира и стабилността в Азия, Европа и света.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Галфон

    27 3 Отговор
    Започва трета световна война и ние сме първата цел- мишена и всички ще съжаляват.
  • 20 Урюрвкос

    27 3 Отговор
    Ако Украйна влезе в НАТО, Земята ще се разцепи на две и ще започне ледников период на ядрена зима
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Отвратен

    11 1 Отговор
    Проблема ще се реши за 2 седмици !
  • 23 АУУУУУ

    5 22 Отговор
    ООООО ДААА....ЧЛЕН 5 ОТ УСТАВА НА НАТО........ ИИИИИ НАТО УНИЩОЖАВА РУСИЯ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 24 Тото кратуно

    24 2 Отговор
    ТСВ. Ще има много мъртви хора. А политиците ще ни надъхват от бункерите. И за какво? Заради този наркоман. И онзи дядка с деменцията. А нашите продажници също ще имат огромна заслуга с тези подараци където правят на укрите.
  • 25 Скот Ритър

    21 2 Отговор
    Тази част, която остане от Украйна ако иска и в БРИКС, ШОС, НАТО където си иска да влиза, но да не забравяме, че именно Донбас докарваше пари в хазната. Пример Китай спира да продава галий рядък елемент много важен в електрониката и не само. Поглеждаме втори са Русия, трети Украйна. Япония иска да купи от Украйна ама галия е в Донбас. Парчето от Украйна ще печелят от проституция, продажба на оръжие и вероятно ще декриминализират марихуаната. Това посяха, това ще жънат.
  • 26 оня с коня

    11 2 Отговор
    толкова си щастлива, сякаш след ядрен взрив България ще остане. Вече няма да има разлика кой си по националност.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Порошенко

    17 0 Отговор
    2014г. Ние ще имаме работа – те нямат. Ще имаме пенсии - те нямат. Ние ще имаме подкрепа за хората - деца и пенсионери, но те нямат. Нашите деца ще ходят на училища и детски градини, а те ще си седят в мазетата. Защото не могат да направят нищо! Точно така, така печелим тази война, караме ги да седят в мазета

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Яне Сандански

    15 0 Отговор
    Ако баба беше мъжка....Никога няма има държава Украйна в НАТО .
  • 31 Галфон

    16 0 Отговор
    Тази среща на върха на НАТО ще бъде събрание на ужасени нации, отчаяно очакващи чудо, което може да промени съдбата им, а именно, че те вече са заложили всичко на украинския кон. Но украинският кон вече се препъна в последните обиколки и лежи на терена с три счупени крака, няма да спечели", завърши Ритър.
  • 32 Бай Дън

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Порошенко":

    Точно но това днес не се показва.

    Коментиран от #38

  • 33 Мишел

    11 0 Отговор
    НатО е организация, която може да нападне без обявена война Ирак, който бил навлязал с войски в Кувейт и който може би имал химическо оръжие.
    НатО не смее да помисли да нападне, със или без обявена война Русия, която е с войски в Украйна и има всякакви оръжия, включително термоядрени.
    Няма нищо чудно, защото досега никоя държава не е посмял да обяви война на държава с ядрен арсенал.
    НатО никога няма да приеме Украйна, защото това ще го вкара в ядрена война.
    Нещо повече, НатО ще се разпадне , когато неговите неядрени членове се уверят, че не могат да разчитат на защита, ако ги нападне ядрена държава.
  • 34 Оня

    9 2 Отговор
    Ако Украйна влезе в НАТО стягайте мешките за източния фронт!
  • 35 Павел пенев

    13 1 Отговор
    Украйна няма никога да стане член на ЕС и НАТО. Нали точно за това се води руската СВО. Западните идиоти се видяха в чудо и не знаят какво да правят освен да ръсят пари на наркомана, но не безкрай.
  • 36 стоян георгиев

    8 1 Отговор
    Има цяло видео как Байдън седи и се хвали как ловко е натиснал украинците и ги е принудил да уволнят прокурора. Тръмп беше пуснат за много по-малко импийчмънт.
    Но това видео се въртеше в интернет много преди изборите. След това трябваше да бъде премахнат напълно, но не. Всички го слушаха и се смееха одобрително.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Павел пенев

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    И какво остана от САЩ и нейната конституция с 6 поправки- въздух под налягане.
  • 40 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анализатор":

    Аналлизатор,бас държа ,че не можеш да кажеш какво е фашизъм без гугъл.
  • 41 стоян георгиев

    6 2 Отговор
    Ето го, експанзионизмът на НАТО в действие. Убиват руснаци и украинци с хиляди. Мечтите за мирна и неутрална Украйна са разбити завинаги. НАТО трябваше да бъде разпуснат в същия ден като Варшавския договор.
  • 42 оня с коня

    5 1 Отговор
    Каква е украинската „мирна формула“ за прекратяване на конфликта? Все повече и повече оръжия и все повече пари, за да продължим да се борим - това е формулата за мир, която Зеленски предлага. Да се ​​стремим към мир чрез разпалване на конфликт е напълно нелогично.
  • 43 Аспарух

    5 1 Отговор
    Запис на разговор между френски протестиращи се разпространи в социалните мрежи. Един от тях призовава събеседника да се разбунтува срещу властите, предлагайки да се въоръжи с оръжия, които украински неонацист ще му предостави. Подстрекателят предлага като причина за бунта да се избере отмъщението за убития от полицията арабски тийнейджър.
  • 44 И какво

    6 0 Отговор
    И какво ще стане бе идиоти като влезе в некво нато то ще воюва с държава имаща 6000 ядрени бойни глави заради некаква украйна ви наистина ли вярвате?
  • 45 Тъпан

    4 1 Отговор
    Айде вкарвайте в НАТО и да си получите така желаната ТСВ
  • 46 РУСИЯ ЩЕ УНИЩОЖИ УКРАЙНА С АТОМИ

    2 1 Отговор
    АКО ТЯ СТАНЕ НАТОВСКА ......................
  • 47 ТОВА ЧЕ СМЕ В НАТО НЕ ЗНАЧИ ЧЕ УТРЕ САЩ

    2 0 Отговор
    НЯМА ДА НИ БОМБАРДИРАТ ПАК АНГЛИЯ И СЕГА Я СЪРБЯТ РЪЦЕТЕ !
  • 48 НАТО ИСКА РУСИЯ В РЕДОВЕТЕ СИ

    1 0 Отговор
    А НЕ УКРАИНСКИТЕ НАЦИСТИ .................
Новини по държави: