Last news in Fakti

6 Юли, 2023 20:40 1 819 26

НАТО бие тревога: Прищина и Белград не показват прогрес към мир

  • косово-
  • нато-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • кейфор

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и получи признание от над 100 държави, главно западни, но не от Русия или Китай

НАТО бие тревога: Прищина и Белград не показват прогрес към мир - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високопоставен служител на НАТО заяви, че Косово и Сърбия не са се вслушали в международните призиви да предприемат стъпки за деескалация на напрежението около етническите сърби в северната част на Косово, което заплашва мироопазващите сили на НАТО, цитира думите му Ройтерс.

Напрежението в Косово избухна отново в края на май, след като косовската полиция превзе сградите на местните общини в Северно Косово, където сърбите съставляват мнозинство, за да назначи за кметове етнически албанци, които бяха избрани на местните избори през април, след като сърбите масово бойкотираха гласуването, настояващи за прилагане на споразумение, посигато преди десетилетие с посредничеството на ЕС за повече автономия.

"Не видяхме напредък към деескалация. Това застрашава сигурността и безопасността на всички хора в Косово, както и тази на персонала на НАТО", каза Томас Гофус, помощник генерален секретар по операциите на НАТО, пред група журналисти в Прищина , столицата на Косово.

Гофус каза, че 93 мироопазващи войници в мисията на НАТО, известна като КФОР, са били ранени при сблъсъците със сръбски протестиращи, някои от тях тежко. Здравните власти в северната част на страната от своя страна съобщиха , че 52 сърби също са били ранени при протестите на 29 май.

"Това е абсолютно неприемливо и не може да се повтори. НАТО изясни тази позиция и на сръбските власти", каза Гофус.

Ситуацията остава напрегната в Северно Косово, където войски на КФОР охраняват общински сгради. Косовската полиция ги охранява отвътре, а малък брой местни сърби протестират отвън.

НАТО, който разположи мироопазващи сили в Косово през 1999 г. след въздушни удари, които спряха бруталното сръбско потушаване на бунта на мнозинството от етническите албанци, увеличи със 700 войници контингента си след насилието през май, като общият им брой е около 4500 души. Освен това е още един батальон е поставен в състояние на висока готовност за разполагане.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и получи признание от над 100 държави, главно западни, но не и Сърбия, Русия или Китай.

Съединените щати и Европейският съюз, основните съюзници на Косово, обвиниха главно националистическия премиер Албин Курти за напрежението на север, включително за назначаването на кметове етнически албанци въпреки бойкота на изборите от страна на сърбите.

"За съжаление, видяхме спад в нашата практическа и политическа координация (с Косово). Това противоречи на евроатлантическите стремежи на косовския народ", каза Гофус.

Той предупреди, че след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Европа е в критичен момент. "Никой не трябва да рискува нов конфликт в Европа, който би подкопал мира и стабилността, постигнати с толкова много жертви", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С.П.

    35 9 Отговор
    Ами то именно НАТО създаде този проблем и сега да се бие у кухата кратуна как да го разреши. НАТО не е решение на проблема, а част от проблема.

    Коментиран от #26

  • 2 Сатана Z

    34 5 Отговор
    Косово обявило автономия,ти да видиш.А ако Кърджали обяви автономия демократичната общност ще подкрепи ли този акт за независимост?
  • 3 ЕВРОТО

    21 7 Отговор
    Косово е сърцето на СЪРБИЯ
  • 4 ЕВРОТО

    22 7 Отговор
    Косово е сърцето на СЪРБИЯ
  • 5 бидон ще запали и

    26 4 Отговор
    от запад на нас, бог да ний на помощ
  • 6 Ф117

    28 6 Отговор
    НАТО са виновни, да се оправят.
  • 7 Естествен Интелект

    23 4 Отговор
    Натю да се евакуира, че ПАК ще ги млатят със сопите!
  • 8 До нас в Сърбия

    28 3 Отговор
    избухва война, нищожествата от гербппдб ни раздават оръжието на наркомана.
  • 9 Соломон

    22 4 Отговор
    Косово БЕ ОТКЪСНАТО от Сърбия, с ВОЕННАТА и ФИНАНСОВА "помощ" на САЩ, Велисобритания и слугуващите им държави в ЕС, БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ !

    Същите ЛЕЦЕМЕРНО четящи "межденародното право" държави НЕ ПРИЗНАВАТ проведените РЕФЕРЕНДУМИ, както за присъединяването на Крим, ОТНОВО към Русия, така и огделянето на Каталуния от Испания.

    Коментиран от #13

  • 10 Боруна Лом

    16 3 Отговор
    НА СЪВЕСТТА НА КРАВАТА!АКО ИЗОБЩО ИМАТ?
  • 11 ХАРОН

    20 2 Отговор
    Създавате етнически и цивилизационни противоборства с идеята да ги контролирате и използвате и като ви скършат хатъра, пищите като монахини. На кого са повече враговете към ден днешен по света на руснаците или на американците!?
  • 12 ГБЙСХР

    4 19 Отговор
    За руските подлоги,тук се вижда дългата ръка на Путин,който иска да направи суматоха на Балканите и той да плячкоса Украйна,но няма да го бъде!Путин е изпята песен,която още не може да се справи с украинските башибозуци,а какво остава да се бие с НАТО!Плаши с ядрени оръжия,а НАТО има два пъти повече и победител няма да има,демек Путин плаши гаргите

    Коментиран от #17

  • 13 Посерен македонец

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Соломон":

    Г-н Ч и ф у т,а измислената държава Македония как беше прочистена от българи и с помоща и нареждането на едни така наречени "освободители",а?
  • 14 Да, бе

    18 1 Отговор
    Нато не може да се справи с проблемите, които създаде, а тръгнало да подскача на Русия и Китай.. И от Косово ще си тръгнат, като от Афганистан, а прането ще се вее неприбрано...
  • 15 Костадин Костадинов

    2 8 Отговор
    Тез пък комплексирани сърби - на гол г...з чифте пищови. Великосръбската им простотия край няма. Колко ги мляха и пак ши го мелят. Преди 100 -на години руснаци, французи и англичани ги отърваха от нас,ама вече дойде Видов ден. Ай ся да чуя мойти дет са пишат на патриоти.
  • 16 йхнкхйких

    8 0 Отговор
    Ех че нямам голяма частна армия моментално щях да атакувам западна европа и щях да заповядам да се унищожава всичко по пътя не ме интересуват цивилните обекти ! СТРЕЛБА НА ПОРАЖЕНИЕ СРЕЩУ ТАЗИ ......
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Говори Гошо

    0 1 Отговор
    Кат ти гледам Ника си ми ясен, заради такива като тебе ако стане ,,войнствено" положението , булгарската кочина в която си се разположил ще приключи за ,,sec"
    НЯМА НАРОД, а мършляци като тебе
  • 21 Българин

    1 10 Отговор
    Съветската гадина Лилипутин е наредил на мръсните сръбе да направят конфликт на Балканите, за да отклони вниманието на НАТО от Украйна.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор
    Русия и Китай, ако вземат да признаят Косово и ще се сбогуват с по 2/3 от територията си!
  • 24 Вирус

    0 0 Отговор
    Че то отанците направиха така какво плачат сега нали там им е най голямата база
  • 25 ФАКТ

    0 0 Отговор
    а бе как може да пишете глупости получила е одобрение над сто държави..но повечето са от европа.че в европа да не би да има 80 държави я..:) а бе ей хора като пишете глупости поне малко от малко мислете какво пишете..човек ще си помисли че статиите ви ги пишат хора с първи клас..а бе пълен цирк сте..а и тези там в косово и сърбия защо все се чудят за какво да се заяждат..не мога да разбера..да сложат там 500-600 войника от нато и няколко самолета..да съберат двамата президенти..и ако не могат да се разберат те..тогава нато да определи кой какво и къде..и който наруши този договор да го сринат със земята..в крайна сметка когато двама немогат да се разберат..явно трябва да се намеси трети ...за какво токова се ядат тези сърби и косовци не знам...да хванат от нато да и направят един хубав бой и на двете държави...и да спрат с глупостите вече..ей аман от простотия..все някой нещо си недоволен..все едно ще живеят 1000 години...
  • 26 ФАКТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "С.П.":

    а как точно Нато е създал този проблем..трябваше да ги оставят да се избият ли..??????>...това ли ти е решението на въпроса...ДАЛИ ЩЕ ДРЪНКАШ СЪЩИТЕ ГЛУПОСТИ АКО ТИ СИ НА МЯСТОТО НА КОСОВЦИ И НЯКАКВИ СИ СЪРБИ ИСКАТ ДА ТЕ ЛИКВИДИРАТ....ТОГАВА ДАЛИ ЩЕ ДРУНКАШ СЪЩИТЕ ПРОСТОТИИИ..ЛЕСНО СЕ ГОВОРИ КОГАТО ГОРИ КЪЩАТА НА СЪСЕДА..А ТВОЙТА СИ Е ОК..НО ТО РАНО ИЛИ КЪСНО И ПРИ ТЕБ ЩЕ ДОЙДЕ ОГЪНЯ....ДАНО И ТОГАВА ДА ПЕЕЕШ СЪЩАТА ПЕСЕН..ДА НЕ ВЗЕМЕ ДА РЕВЕШ САМО НЯКОЙ ДА ТЕ СПАСЯВА ..Т-П СЕЛЯНДУР...ЛЕСНО ВИ СЕ ВИЖАТ НЕЩАТА ОТ СТРАНИ ...АМА КОГАТО СМЕ БИЛИ 1000 ГОДИНИ ПОД РАЗНИ РОБСТВА..ТОГАВА МАЙ НЕ ВИ Е БИЛО МНОГО КЕФ..НАЛИ..ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ВИЕ ДОРИ И ДНЕС СТЕ СИ РОБИ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ МОЗЪЦИ ЗАРАДИ ИЗМИСЛЕНАТА НИ РУСКА ИСТОРИЯ....СПОРЕД КОЯТО НИЕ БУКВАЛНО СМЕ БИЛИ 1000 ГОДИНИ РОБИ...САМО ДА ПОПИТАМ ГОСПОДАТА РУСНАЦИ КОГАТО СА ПИСАЛИ ИСТОРИЯТА НИ...ДАЛИ СА БИЛИ НАЯСНО ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РОДЯТ И МИСЛЕЩИ ХОРА..КОИТО ЩЕ СИ ЗАДАТ ВЪПРОС..Е КАК 1000 ГОДИНИ РОБИ..ПЪК ИМА БЪЛГАРИ....ТО ЗА ТОЛКОВА ВРЕМЕ И МИШКА НЯМА ДА Е ОСТАНАЛО ТУК КАМОЛИ БЪЛГАРИН...ДОРИ НЕ СА НУЖНИ 1000..ЕДНИ 200-300 ГОДИНИ РОБСТВО СА ДОСТАТЪЧНИ ДА НЕ ОСТАНЕ И ПОЛОВИН БЪЛГАРИН В ТАЯ ДЪРЖАВА..САМО ЧЕ КАТО ГЛЕДАМ ИМАМЕ СИ БЪЛГАРИ КОЛКО СИ ЩЕМ...ТА ЯВНО ИЗМИСЛИЦИТЕ НА РУСКИТЕ ИД-ТИ С ТОВА ЧЕ СМЕ БИЛИ ВЕЧНИТЕ РОБИ НЕЩО МАЙ НЕ СА МНОГО МНОГО ДОСТОВЕРНИ...
Новини по държави: