Last news in Fakti

6 Юли, 2023 19:12 1 470 18

Строги мерки! Швеция обмисля да обяви изгарянето на Корана за престъпление

  • коран-
  • швеция-
  • нато-
  • улф кристершон-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Шведският министър на правосъдието каза, че правителството анализира ситуацията и това дали законите трябва да бъдат променени

Строги мерки! Швеция обмисля да обяви изгарянето на Корана за престъпление - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шведското правителство обмисля дали може да обяви изгарянето на Корана или други свещени книги за противозаконно, след като неотдавнашни подобни инциденти се отразиха на сигурността на страната каза шведският министър на правосъдието Гюнар Стрьомер пред ежедневника "Афтонбладет", цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

Иракски мигрант в Швеция изгори Корана пред джамия в Стокхолм миналата седмица, провокирайки гневната реакция на мюсюлманския свят и осъждане от страна на папа Франциск. Шведските служби за сигурност казаха, че подобни действия са засегнали сигурността на страната. Местната полиция отказа по-рано тази година да даде разрешение за няколко протеста, които трябваше да включват изгаряне на Корана, позовавайки се на съображения, свързани със сигурността, но съдилища са отменили полицейските постановления с мотива, че подобни действия са защитени от твърде либералните шведски закони за свободата на словото.

Шведският министър на правосъдието каза, че правителството анализира ситуацията и това дали законите трябва да бъдат променени.

"Трябва да се запитаме дали сегашната правна уредба е добра и дали имаме основание да я преосмислим", каза Стрьомер пред "Афтонбладет".

Министърът добави, че Швеция се е превърнала в "приоритетна цел" за атаки. "Можем да видим, че изгарянето на Корана миналата седмица създаде заплахи за вътрешната ни сигурност", добави той.

Инцидентът повлия също на кандидатурата на Швеция за НАТО, тъй като турският президент Реджеп Ердоган каза, че неговата страна не може да ратифицира присъединяването на Стокхолм към пакта преди на случаите с изгарянето на Корана да бъде сложен край.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а то каква била целта

    15 12 Отговор
    изгарят корана нарочно за прокарат закон поругаването на исляма е престъпен а поругаването на християнството е добро явно Европа се готви да приеме исляма като основна религия и да забрани християнството

    Коментиран от #3, #5, #12

  • 2 ....

    11 12 Отговор
    Ще ги търсят такива като Брейвик скоро ама...
  • 3 2023

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "а то каква била целта":

    Не би било лошо да прочетеш цялата статия внимателно.
  • 4 ежко

    11 11 Отговор
    Тъпанари!Станаха по-мосюлмани от Мохамед.А ако някой изгори библията. дали това ще е престъпление?

    Коментиран от #15, #16

  • 5 Мехмед

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "а то каква била целта":

    Нищо де, ти нали си безбожник, така че не е проблем за тебе.

    Коментиран от #6

  • 6 Истината

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мехмед":

    Освен това е и джендър!
  • 7 Роза

    13 3 Отговор
    Не трябва да се горят нито Корана,нито Библията!С подобни действия истерици като този само си търсят белята и провокират напрежение!А може би търсят и обществено внимание,за да ги забележат и да говорят за тях!
  • 8 Българските турци

    17 3 Отговор
    Това е класическа западна тактика !..Мислят си че превръщат сериозни неща в дребен проблем от личен характер и се прикриват пак зад фалшивата фасада на западните ценности ! Членството в НАТО има цена ! Цената която е платена от Турция не е платила нито една от другите членки освен Сащ ! Когато стана въпрос за сигурноста на Швеция , всички освен Унгария се насочиха с упреци срещу Турция , като сметнаха за маловажно факта, че Швеция приютява на своя територия лица,които са доказани убийци и извършители на въоръжени терористични атаки убили хиляди турски граждани !...Всички искат компромиси от Турция и мислят Швеция за защитник на човешки права, като забравят че човешките права са валидни и за турците и кюрдите убивани от тероризма, който се инкубира на Шведска територия !!! Дали сега,що годе свестните хора в Бг и по целия свят, след "кристалните" акции, наистина ще си помислят, че "беконът и изгорените печатани страници със слова от човешка религия" ще омаловажат твърдата и принципна позиция на един сериозен и мощен член на североатлантическия пакт ?!...Дали ще си мислят, че всички там в Турция са религиозни фанатици, които живеят все още в черупка от средновековен манталитет ,от който манталитет много явно, Европейците никога и с никаква "демокрация и ренесанс" или с "обявяване изгарянето на Корана или други свещени книги за противозаконно" ще могат да се освободят ?!...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Както много пъти съм ви казвал

    8 0 Отговор
    Накрая всички му клякат.
  • 11 ИВАН

    0 11 Отговор
    Надупена религия - няма място в цивилизована Европа.
  • 12 Надо читать больше

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "а то каква била целта":

    А пить меньше, даул
  • 13 Ердо пак победи

    7 1 Отговор
    И надупи туркофобите.... то им стана навик вече🤭
  • 14 соломон

    3 0 Отговор
    Както вървят нещата Евро...гейовете май ще примат исляма като религия.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За еврохейците

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ежко":

    Престъпление е ако някой изгори флага на дъгата.
  • 17 Ислям и гейство

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "соломон":

    Са несъвместими
  • 18 ИВАН

    1 0 Отговор
    Султанът пак победи.... сменям си никс на iбан
Новини по държави: