Last news in Fakti

7 Юли, 2023 05:53 1 088 10

Правителството на Байдън не е одобрявало тайни срещи с Лавров

  • сащ-
  • русия-
  • сергей лавров-
  • джо байдън

Бивши американски високопоставени служители са се срещнали с руския външен министър в Ню Йорк през април

Правителството на Байдън не е одобрявало тайни срещи с Лавров - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на президента Джо Байдън не е одобрявало или подкрепяло тайни срещи, проведени от бивши американски високопоставени служители в сферата на националната сигурност с руския външен министър Сергей Лавров и други руски представители за евентуални разговори за край на войната в Украйна. Това се казва в съобщение на Белия дом и на Държавния департамент, оповестено в четвъртък и цитирано от Ройтерс.

По-рано Ен Би Си (NBC News) предаде, че бивши американски високопоставени служители са се срещнали с Лавров в Ню Йорк през април. Към тях се е присъединил и Ричард Хаас, бивш американски дипломат и президент на независимия Съвет по международни отношения, както и двама бивши асистенти в Белия дом.

Поне един неидентифициран член на групата е пътувал до Русия, съобщава Ен Би Си.

„Правителството на Байдън не е давало съгласие за тези дискусии. И както сме казвали многократно – нищо за Украйна без Украйна“, е казал говорител на Държавния департамент в отговор на въпрос на Ройтерс.

Той е допълнил, че правителството на САЩ ще продължи да предоставя въоръжение на Киев, така че украинските представители „да могат да преговарят от позиция на силата, когато те решат, че е дошъл моментът“.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза в интервю за Си Би Ес (CBS News), че Белият дом е знаел за неофициалните разговори. „Но искам да кажа ясно, че тези дискусии не са били насърчавани или предизвикани от нас и ние не ги подкрепяме по никакъв активен начин“, каза той.

Според Ен Би Си шестима източници, запознати със срещите, са казали, че тяхната цел е била да поставят основите на възможни разговори за прекратяване на войната, избухнала след руската пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. Двама от източниците са уточнили, че разговорите са станали със знанието на американското правителство, но не са били проведени по негово указание. Участниците в дискусиите, които са се срещнали с Лавров, след това са информирали Белия дом за съдържанието им.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хи хи

    4 3 Отговор
    Шушу-мушу къща разваля🤩🤣💃🕺🕺💃🙀🤔
  • 2 АУУУУУ

    2 10 Отговор
    НОМЕРЪТ НА НАШИЯ ЗЕЛЕН ЧОРАП.....ДА СЕ ПРАВИШ НА НАТОВЕЦ ......А СЪЩЕВРЕМЕННО ДА РАБОТИШ НА ЗАПЛАТА ПРИ ПУТИН ...........В ЩАТИТЕ НЕ МИНАВАТ ТЕЗИ НОМЕРА 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 3 Зад завесите

    10 2 Отговор
    Зеления нарко прави геноцид над сънародниците си. Сега обикаля като тъжен клоун, защото знае, че ролята му приключва и краят за него наближава. Жалко за погубените животи, заради нацистко-наркоманската престъпна хунта.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Г-ца каприз

    6 0 Отговор
    "Поне един неидентифициран член на групата е пътувал до Русия, съобщава Ен Би Си."....
    Какво ще рече неиндетифициран..... как и от каква позиция ще преговаря.....още едно доказателсто че тия кравари са двулични....в основата на всяко свое действие гонят само собствен интерес.....

    Коментиран от #7

  • 7 Ники

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Г-ца каприз":

    Разбира се че гонят собствения си интерес, ти да не мислиш че много страдат за децата на Украйна? Или много страдат за децата в Либия,Сирия , Ирак или Виетнам? В момента в който получат гаранции за собствените си интереси, войната приключва , без значение Украйна.
  • 8 Хахаха

    0 0 Отговор
    Тази новина не ме и съмнява сигурен съм че деменцията иска да се подсигури че сащ няма да фалира но едно е сигурно никога не вярвай на дименцията утре всичко ще е забравил все едно не се е случвало
  • 9 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    От политик всичко се очаква всичко изглежда много наивно санкциите ,помоща за украина с оръжие тя войната е от години сега им помагат хаха,жалко за свестните хора които умират всеки ден там и децата .И за инфлацията е Европа !!Да им вземе хората по една пръчка
  • 10 МНОГО ДОБРЕ

    1 1 Отговор
    РУСКИЯТ КЕНЕФ В И ЗОЛАЦЗИЯ В АЗИАТСКОТО ГЕТО.