Last news in Fakti

9 Юли, 2023 05:44 1 273 8

Османи: Готови сме да разговаряме с новото българско правителство

  • буяр османи-
  • северна македония-
  • интеграция-
  • европески съюз-
  • конституция

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е двупосочен процес, заяви в Дубровник външният министър на Северна Македония

Османи: Готови сме да разговаряме с новото българско правителство - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е двупосочен процес, който е в интерес на региона, но не по-малко на Европейския съюз и неговите страни членки. Поради липса на ясна картина за ползите изпаднахме в криза на недоверие и е необходимо колкото може по-скоро да идентифицираме интереса и на двете страни", е заявил министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в изказването си по време на панела "Западните Балкани: нов евроатлантически импулс" в рамките на форума Дубровник 2023, съобщават от министерството на външните работи в Скопие.

Според Османи решението е в двустранен ангажимент: на ЕС, че интеграцията на страните от Западните Балкани е надежден процес; а на страните от Западните Балкани, че няма да настояват за членство в ЕС, преди да са готови за това.

"В този процес допълнително може да помогне ускорената интеграция, наречена "Повече интеграция, преди членство", която предполага постепенна интеграция на страните кандидатки, чрез достъп до фондовете на ЕС и видими ползи от процеса на интеграция още преди пълноправното членство", е посочил той.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония е посочил, че конституционните промени в страната представляват сериозно предизвикателство.

"Надявам се, че наличието на политическо правителство в България, международната подкрепа за процеса и нашата готовност да разговаряме с новото българско правителство, може да означават точка на необратимост по отношение на нашия евроинтеграционен процес", е посочил Османи, пише в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Видял

    12 8 Отговор
    Украина е Руската Македония !
  • 2 Хихихи..

    17 4 Отговор
    Ами отивайте на Козяк 16 и разговаряйте..
  • 3 Как няма да си готов

    19 7 Отговор
    България няма правителство, а назначени национални предатели от посолството, които я продават! А с продажници, може да изтъргуваш всичко!
  • 4 Г-ца каприз

    9 2 Отговор
    С макетата трябва трябва твърдо да действаме....ако ще и със сила.....те от добро не разбират....не може по никъв начин да се говори с тях...
  • 5 Браво

    8 2 Отговор
    Кирчо кокоран и весела чернева са ваши хора , буцо и той се присьедини
  • 6 Танас воевода

    6 0 Отговор
    Албанецът бара субсидии за наденица.
  • 7 факуса

    4 1 Отговор
    османи що се правиш на събудил се,за вас пълна изолация ама тез от посолството командват
  • 8 бай Иван

    1 1 Отговор
    Не се хабете .Един съвет.Направо си говорете с американците . Те ще дадат на нашите само подпишат ,там каквото Ви трябва. По-бързо , евтино и ефективно.