Last news in Fakti

9 Юли, 2023 06:56 1 641 33

Скопие "оценява високо" подкрепата на САЩ в разширяването на ЕС

  • северна македония-
  • сащ-
  • европейски съюз-
  • буяр османи

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е осъществил срещи със заместник помощник-държавния секретар по европейските и евразийските въпроси и специален представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар

Скопие "оценява високо" подкрепата на САЩ в разширяването на ЕС - 1
Снимка: Уикипедия

По време на участието си във форума Дубровник 2023 министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е осъществил срещи със заместник помощник-държавния секретар по европейските и евразийските въпроси и специален представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и с министъра на външните работи на Република Армения Арарат Мизорян, съобщават от министерството на външните работи в Скопие.

Фокус на разговорите с Ескобар е била актуалната ситуация в Западните Балкани, като Османи е запознал Ескобар с плана от 9 точки за деескалация на напрежението между Сърбия и Косово, който той инициира в качеството си на председател на ОССЕ през 2023 г.

Като споделена стратегическа цел е била обсъдена необходимостта от ускоряване на процесите на европейска интеграция на Северна Македония и страните от региона.

"Процесът на разширяване на Европейския съюз е въпрос на сигурност и затова ускоряването на процесите на евроинтеграция на страните от Западните Балкани е от ключово значение за запазване на стабилността в нашия регион, но и в Европа като цяло. Оценявам високо продължаващата подкрепа от САЩ в тази посока, което е споделен стратегически интерес, но и гаранция за ограничаване на влиянието на трети страни", е посочил Османи.

На срещата е било обсъдено и развитието на двустранните отношения в рамките на Стратегическия диалог между САЩ и Северна Македония, "както и цялостната подкрепа за укрепването на демократичните институции, напредъка в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията".

С министъра на външните работи на Армения Арарат Мирзоян са били обсъдени предизвикателствата пред сигурността в Южен Кавказ и запазването на стабилността и подобряването на сигурността в региона с помощта на механизмите на ОССЕ.

"Ние сме готови да продължим тези усилия чрез съществуващите механизми и структури на ОССЕ, както и чрез нови идеи и инициативи, за да постигнем тези цели. Заставаме зад всяко усилие, което осигурява положителна динамика в подкрепа на прилагането на предварително договорени мерки и идентифициране на нови области в посока на стабилизиране. Подкрепям всички усилия, които водят до мир, и всички инициативи, които улесняват диалога, успокояват напрежението и укрепват доверието. Надявам се опитът на ОССЕ да бъде използван по-активно за сигурността на региона", е казал на срещата Османи, цитиран в съобщението.

В качеството си на председател на ОССЕ Османи посети Армения през април тази година.

По време на участието си на форума Дубровник 2030 Буяр Османи е осъществил двустранна среща и с с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо и с вицепремиера и министър на външните работи на Република България Мария Габриел.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сетила се Мара..

    26 6 Отговор
    Западът е спукана гума,кога ще го проумеете бре,макаци?

    Коментиран от #4

  • 2 Дори само заглавието

    25 2 Отговор
    На това писание, разкрива пълние абсърд, в който ни карат да живеем!
  • 3 Гост

    23 2 Отговор
    Осъществете нормални контакти с БГ...а не да обикаляте като гламави за да търсите лобита....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ето ви

    33 4 Отговор
    още едно доказателство, че т.н. Европейски съюз е под тоталния контрол на САЩ и правят с него каквото им е угодно... А през последните две години усилено го бутат към фалит! Не че и преди не са го правили, но сега натискът е огромен! Накратко, сащисаните показват на европейците кой командва парада и понятията "независимост" и "суверенитет" не значат нищо за чичковците отвъд океана...

    Коментиран от #17

  • 6 Търновец

    14 3 Отговор
    Под разширяване на ЕС някои влиятелни функционери на Демократическата партия разбират пресъздаване на Отоманската Империя - много културна и без Християнски основи както искаха преди години няколко Европейски държави, като новата столица на ЕС според глобалисти е Тел Авив. Гърците преди години наложиха промяна в името към РСМ защото те имат поне двама милиардери в Чикаго с тежест в Демократическата партия, Гърците имат и хора в Конгреса
  • 7 С две думи

    20 5 Отговор
    Както винаги-САЩ са против нашите национални интереси...И като цяло Запада-винаги,ама винаги е бил против нас...!!!
  • 8 хаберих

    9 4 Отговор
    Следващите бюлетини ще се търкат. И няма да избираме, а каквото ти се падне.

    Коментиран от #24

  • 9 бушприт

    12 5 Отговор
    Западът и Щатите са винаги против нас,защото искат територията ни. Ще има нова световна война и на българска територия ще разположат войските си.
  • 10 Перо

    19 2 Отговор
    “Макетата” са замразени с машина на времето в 50- те години на 20-ти век и нищо не се е променило в начина на мислене и действие! Чугунени глави!
  • 11 Ха ха ха ха

    9 1 Отговор
    Те затова така храбро лаят и се изцепват, нооо ще опитат хурката на такъв "покровител". Маклайче аз да се наричам, първа радост е за мене.
  • 12 На тебе

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Руснаков":

    пък ти е напукана d0Ln@t@ част на гърба от t@teйощ кат малък.

    Коментиран от #20

  • 13 Македонска Луно

    14 1 Отговор
    Прочетете книгата "Аз, българинът от Македония" на Здравко Здравески. Има я по нет книжарниците.

    Здравко Здравески е роден през 1964 г. в Прилеп, Македония. Отрано осъзнава българския си произход и активно участва във възстановяването на ВМРО. През 1998 г., при правителството на Любчо Георгиевски, постъпва на работа в МВР. Той е един от основателите на спецчастите „Лъвове“, където е назначен за командир на бойна единица и взима участие във войната срещу албанските терористи в Македония. След 2003 г., когато пада правителството на ВМРО-ДПНМЕ, е преследван, арестуван и пребиван в мазетата на полицията, а семейството му е подложено на заплахи и репресии. След скалъпено обвинение и фарсов съдебен процес го вкарват в затвора, но не като политически затворник, а като криминален престъпник. От две години живее със семейството си в България.
  • 14 Европейски райх

    10 3 Отговор
    Виктор Орбан - основният враг на Унгария е ръководството на Европейския съюз!
  • 15 Баш софиянец

    9 1 Отговор
    Прилапат ли ги щатите (накъдето отива работата) идентитетот им отива на кино. Употребени, сдъвкани и изплюти.
  • 16 Да,ама-НЕ...!

    6 1 Отговор
    САЩ са разочаровани от вас,колкото и да им се натягате и четкате...!
  • 17 Търновец

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ето ви":

    През 1867 Русите продадоха на "чичковците отвъд океана" огромна Аляска само за 7 милиона долара, и то за да си купят втора ръка бойни кораби и оръдия за защитата на Порт Артур, а Руско Турската "освободителна" война беше платена от Банка Ротшилд - Русите бяха наемници, а СанСтефанския мирен договор и учредителното събрание в Търново означават победа на Банка Ротшилд над Банка Хирш

    Коментиран от #23

  • 18 Перо

    6 0 Отговор
    Понеже РСМ е богата на природни богатства: петрол, злато, диаманти, газ, стратегическо положение, американците няма да се съобразяват с никой и ще “разпоредят” прескачането на всички държави-членки и процедури, да се приеме РСМ в ЕС! Чугунени глави са “макетата”!
  • 19 свидетел

    4 0 Отговор
    боли ги ФАЩ за ЕС ! гледат си собствения имперски интерес !
  • 20 Руснаков

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "На тебе":

    Овч.....пиши нормално...не пиши на шльокавица...папагал...
  • 21 минахме по тоз път

    6 1 Отговор
    Скопие се натяга безплодно , а насреща получава едни кухи фразаи от страна на политици, които нищо не знаят за Балканите, но са чували за Александър Македонски.
    И накрая едното нищо.
    За виртуално потупване по рамото и макя си ке продадат.
  • 22 Ами сега?

    2 1 Отговор
    САЩ са разочаровани от напредъка на съдебната система в Северна Македония

    Американският посланик в Скопие Анжела Агелер не вижда подобрение и реформи
  • 23 Каква е

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Търновец":

    тая бъркотия дето си постнал, бре търновец? Какво е общото на ЕС и Аляска, Руско-турската война? Нещо не мога да схвана какво си се опитал да кажеш? Много ми напомняоная приказка за умрелия кон: "Асан среща кмета на мегдана и го пита: Господин кмете, оня белия кон, дето умря жив ли е?. Абе, Асане, нали умря бе, кво питаш?. Абе знам, господин кмете, ама ей тъй, приказка да става! Дай една цигара...". Та и твойта работа такава...
  • 24 Уточнение

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "хаберих":

    Само че на всички бюлетини ще пише едно и също 🤣😂🤣
  • 25 АВНО В СКОПИЕ ИМА ПОСОЛСТВО !

    1 0 Отговор
    ТО МЪТИ ВОДАТА !
  • 26 ТАЯ СНИМКА ОТ СОФИЯ ЛИ Е СНИМАНА ЧЕ Е

    1 0 Отговор
    ТАКА РАЗМАЗАНА , ИЛИ ОТ БЕЛИЯ ДОМ ОТ ТРЕПЕРЕЩИЯ ПАМПЕРС ! НЕ ВИ РАЗБИРАМ , АМА ХИЧ !
  • 27 Започва

    4 0 Отговор
    Лизане на и слагането. Няма да помогне бе наивници
  • 28 бай Иван

    3 0 Отговор
    Не само те, и ние оценяваме помощта на САЩ за приъсединяването на РСМ към ЕС. Даже направо сме им делегирали права да говорят от наше име да не губим време, през правителство през НС или там някакви си външно министерство. .
  • 29 цирк по американски

    4 0 Отговор
    само какво заглавие страна извън евро-съюза оценява действията много високо на друга такава която също не е в евро-съюза за помощтта на втората за разширяването на ЕС?!?!? значи този ес все еедно е някакъв пес! куцо кьораво и сакато ще му дава наклони как да си върши работата а ни сме тръгнали да се врем там ?!?!?!?
  • 30 Македонците

    1 0 Отговор
    Наистина са зле с географията, САЩ не са в Европа! А ако им помогнат значи наистина сериозно се бъркат в независимостта на Европа.
  • 31 Бат Жоро

    2 1 Отговор
    На макетата и господ не може да им помогне. Проблемът им е в главите. Мозъците им са мухлясали и плесенясъли. Останали са на ниво 1393 година. А сърбите допълнително са ги увредели. Жалки са и са смешни. Скоро и с марсианците ще се договарят.
  • 32 Гошо

    3 0 Отговор
    Зеления наркоман няма ли да съдейства за приемането на македонските чукундури в ЕС. Такъв влиятелен политик би трябвало да уреди кандидатурата
  • 33 Хи их хи

    1 0 Отговор
    Квот кажат от посолствоТО, туй ще е!
Новини по държави: