Last news in Fakti

11 Юли, 2023 14:52 3 037 49

"Кървавата неделя": 80 години от Волинското клане

  • полша-
  • волинско клане-
  • клане-
  • украйна-
  • ссср-
  • втора световна война-
  • жертви

В Полша продължават да очакват извинението на Киев за престъплението

"Кървавата неделя": 80 години от Волинското клане - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Заедно почитаме невинните жертви на Волин! Паметта ни обединява! Заедно сме по-силни", написа в Туитър полският президент Анджей Дуда. А украинският президент Володимир Зеленски заяви: "С Анджей почетохме всички жертви на Волин. Ценим всеки един живот, помним историята и защитаваме заедно свободата". На девети юли двамата държавни глави присъстваха на възпоменанието за жертвите на Волинското клане в катедралата в град Луцк в Северозападна Украйна - 80 години след престъплението, извършено от украинските националисти срещу поляците по време на Втората световна война. Дуда и Зеленски поставиха кандила пред олтара и се прегърнаха. Но очакваното от полската страна извинение така и не бе чуто.

След срещата в Луцк: и разбирателство, и критики

"Очаквахме повече, но украинската страна не е готова за по-силни жестове", заяви Марчин Пшидач, външнополитически съветник на полския президент. Но присъствието на Зеленски на възпоменателната литургия е "стъпка в правилната посока". Пет години по-рано на 75-годишнината от клането Дуда почете сам паметта на жертвите в Украйна.

Реакцията на полските медии бе смесена. "Службата в Луцк е правилен знак. Но все още имаме да извървим дълъг път", написа журналистът Йежи Хачински във вестник "Жечпосполита". Той подложи на критика факта, че извършителите - "украинските националисти" - не са били назовани. Бившият дипломат Витолд Юраш пък коментира, че думите на Зеленски за "всички невинни жертви" внушават "симетрия на вината", а това е изопачаване на историята. "Фактът, че украинският президент не можа да изрече думата извинение, е доказателство за политическото и морално поражение на Дуда", коментира Юраш.

Волин - земята, за която са претендирали и поляци, и украинци

Луцк е ключов град в областта Волин, за която са претендирали и двете държави. След Първата световна война областта попада на територията на Полша. Украинското малцинство се чувства дискриминирано и предприема терористични нападения срещу държавната власт. След нахлуването на германците в Полша през 1939-а година, областта Волин попада под съветски контрол, а две години по-късно е окупирана от нацистка Германия. Когато Германия започва да отслабва след поражението при Сталинград, националистическата партизанска Украинска въстаническа армия (УПА), основана през 1942 година, решава да прогони поляците от Волин. Намеренията са чрез етническо прочистване да се създадат благоприятни условия за украинска национална държава след войната.

Първите нападения срещу села, населени предимно от поляци, са извършени през февруари 1943-а година. Кулминацията настъпва с клането от 11 юли 1943 година. На този ден, който остава в историята като "Кървавата неделя", са атакувани 99 села. Партизаните мобилизират украински цивилни, които с коси, вили и брадви избиват полските си съседи. Има обаче и украинци, които въпреки опасността за живота си спасяват поляци. По-късно сраженията се разпространяват и на запад - към Източна Галиция и Бешчади в Югоизточна Полша. Полските историци смятат, че до края на войната през 1945-а година са убити около 100 000 поляци. До половин милион хора са избягали или били прогонени. След това между 10 000 и 15 000 украинци загиват при ответните действия на полските партизани.

Трудното помирение с миналото

По време на комунизма темата е табу. Едва с края на Студената война започва труден процес на помирение с миналото, но и досега успехи в тази насока липсват. След руското нахлуване в Украйна, Полша се превърна в един от най-важните съюзници на източната си съседка. Варшава стана важен доставчик на оръжия и прие няколко милиона бежанци на своя територия. Над един милион украинци все още живеят в Полша. Въпросът за справянето с тежкото историческо наследство обаче бе отложен.

Същевременно в Полша постепенно се засилва общественият натиск спрямо правителството и президента - все повече публицисти и политици настояват Дуда да се възползва от влиянието, което има върху Зеленски, за да подтикне украинската страна да да се извини. "През 60-те години успяхме да постигнем помирение с германците. Ще успеем да се помирим и с украинците", заяви уверено в неделя Анджей Дера, държавен секретар в президентската канцелария и довереник на Анджей Дуда.

Автор: Яцек Лепиарц


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Полския народ

    49 1 Отговор
    Полша се провеждат масови акции срещу украинските националисти
    Няколкостотин поляци излязоха да протестират пред украинското посолство във Варшава с плакати: „Волиния – помни”, „Това не е нашата война”, „Русия не е наш враг”, „Украйна не се бори за свободата на Полша”, „Не – за членство на Украйна в ЕС и НАТО“.
    Акцията "Волин - ние помним" придобива национален характер. Поляците сами печатат плакати с надписи „Украински геноцид над полския народ” и ги окачват на публични места, в градския транспорт и по административните сгради.
    Поляците винаги са смятали клането във Волиния от 1942-1943 г. за открит геноцид и етническо прочистване и са заявили смъртта на до 130 хиляди души в резултат на това. Апогеят на зверствата на украинските националисти е 11 юли 1943 г., когато палачите атакуват над 100 населени места и убиват стотици деца и старци на етнически поляци.

    Коментиран от #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    43 2 Отговор
    Пролетта на 1943 Волина в западна Украйна е окупирана от немските войски и започва мащабни етнически чистки на полското население което живее в тази област.Тази престъпна акция е проведена не от нацистите ,а от украинските националисти които се стремят да очистят полското население от областта.Украинските националисти от ОУН(Организация на украинските националисти(бандеровци)) обкръжават полските села и започват масови убииства на поляци.Убивани са всички - жени ,деца,стари хора и бебета.Жертвите са били разстреляни,насечени на парчета с брадви,бременни жени са били изкормени,грабежи и палежи на домовете на тези поляци.
    А любимото занимание на бандеровците в тези изстъпления и геноцид срещу полското население е било да правят венец- венеца са го правили от малки деца ,като са ги нареждали около стеблото на дърво и са ги връзвали с тел около дървото и тези деца са били оставяни да умрат бавно и мъчително.
    Дори и немците били поразени и шокирани от садизма и извращенията на бандеровците които са изваждали очите на поляците ,разпаряли коремите и извършвали жестоки изтезания.
    Това събитие е известно като Волинското клане и според редица проучвания са убити между 50-60 000 поляци.
    Методите на тези убийства и изтезания които са правели бандеровците са били по жестоки и от Инквизицията от средните векове.
    -Изрязване корема на бременни жени и после се зашивали жива котка вътре
    -Изрязване на корема и напълване с камъни вътре и изхвърляне в реката
    -Обесване

    Коментиран от #11, #25, #36, #47

  • 5 Културните народи се помиряват!

    4 34 Отговор
    Но със съседното диво азиатско племе това е невъзможно!

    Коментиран от #37

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сталин

    25 2 Отговор
    Бандеровцьi-ето
    умалишенньie маньяки или,
    другими словами,
    озверевший скот.

    Но,именно такие нам
    нужньi в данньiй период
    временни,чтобьi уничтожать
    непокорньiх славян.

    А затем они сами должньi
    бьiть унищоженьi,так как
    зверям не место среди людей.

    Паул Гьобелс
  • 8 Последния Софиянец

    3 37 Отговор
    Само от млатене разбира блатната вата и гладната копейко

    Коментиран от #22, #23

  • 9 Мммм

    29 3 Отговор
    Той зеленясалия за пари на всичко е готов, дори и лъжливи извинения ще даде.
  • 10 СталиН

    28 2 Отговор
    Американския сенатор Ричард Блек;
    Украина не может принять решение про мир. Решение про мир может быть принято только в Вашингтоне, но пока мы хотим продолжать эту войну, мы будем воевать пока не умрет последний украинец.
  • 11 Украинското слънце изгря, така пророкува

    3 35 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    ше навремето Джохар Дудаев. Украинците ще си върнат земите окупирани от руския агресор, но тогава те ще отмъщават както си знаят!

    Коментиран от #33, #35

  • 12 Сталин

    4 27 Отговор
    Груз 200 не трябва да спира да върви с пълни вагони към калната мцква, онова страхливото с ботокса да пълни памперса в бункеро!
  • 13 Надпис на паметника на жертвите от укри

    27 1 Отговор
    "Ако ние ви забравим. Бог да забрави за нас"
  • 14 Ютиб

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "Полския народ":

    Пусни си в ютуб клипове на журналисти от руски телевизии като питат хората на улицата в Русия какво мислят за Полша да видиш какво отговарят, не знам какви поляци не са против Русия ама ако зависи от Русия ще ги избият до един тези поляци

    Коментиран от #17

  • 15 Ксаниба

    24 1 Отговор
    сега паляците и каколите могат един прайд да си спретнат по случая!! нали едните са нео-бандеровци, а другите са им другарчета!!!
  • 16 Има да си чакате

    23 1 Отговор
    Извитетие от тоя клоун той само иска не дава такъв наглец е корко и швабите ви платиха репарации
  • 17 РЕАЛИСТ

    30 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ютиб":

    Всеки , който е имал вземане даване с поляци, знае какви подли човечета са.
  • 18 Дудолинчо

    27 1 Отговор
    я питай кокаинисимуса колко паметника на Бандера има в Украйна?
    И защо са го пуснали на пощенска марка?
    Ако ти стиска.
    Щото явно американците са ти казали да не го повдигаш на въпрос, щото сега по-"балгородна" цел имате заедно с украинците.
  • 19 ТрампЛин

    3 30 Отговор
    Така се прави! Германия поднесе своите извинения за Холокоста, САЩ поднесоха своите извинения за Хирошима…МаЦква кога? За окупацията от 1945 до 1989,за жертвите на сАтанализма, за инвазията в Украйна…

    Коментиран от #24, #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 незнайко

    11 2 Отговор
    Помирете се ! Те досега не са се извинили, че сега ли ? Не съм чул циганин да се извинява в която и да е държава .
  • 22 Глей глей

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Зеленото какъв смех го напушва
  • 23 Българин

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Бисмарк чел ли си? Баш млатенето ги сплотява и озверява. Най-важното при война срещу Русия е да не участваш. И да укро наьито Бандера, идолът на сегашна охраина е главорезът от Волин. Зеленият го почита като бог
  • 24 ДжанамХанам

    20 1 Отговор

    До коментар #19 от "ТрампЛин":

    нито фащ са поднесли извиненията си, дори нещо повече, там, в Хирошима събират всяка година азиатското си мини нато - аукус!! Нито паляците се извиниха за волинското клане, нито пвабите се извиниха за катинското клане!!
    Сега беги да миеш чиниите
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Уса

    14 1 Отговор
    Индианец ми каза,че никога няма да забравят и простят независимо от лицемерните извинения

    Коментиран от #29

  • 27 Недей да лъжеш

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "ТрампЛин":

    влокук sk апан!
    САЩ никога за нищо не са се извинявали.
  • 28 Стършел

    2 12 Отговор
    Те поляците и украинците ще си оправят отношенията, но ние с русофилчета никога няма да ги оправим.
  • 29 Братле,

    1 8 Отговор

    До коментар #26 от "Уса":

    Гойко Митич ли ти го каза? ;)
  • 30 Сатана Z

    16 1 Отговор
    И в България някои очакваме извинение от Турция за Баташкото клане,за което много български политици и историци твърдят,че е било измислица.

    Z

    Коментиран от #44, #48

  • 31 стоян георгиев

    4 0 Отговор
    Тъжна съм.
  • 32 Хи хи хи . Голям майтап !

    17 0 Отговор
    Дуда Ей тия укро нацисти отново ще изколят сума ти поляци само да им падне подходящ момент !!!!!!! А вие продължавайте да помагате на палача си .....после ще ревете , ама ще е късно !!!!!!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Помнете ми думата !

    11 1 Отговор
    Само с извинение няма да се мине ! Поляците точат лиги за голямо парче от територията на Украйна !
  • 35 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Украинското слънце изгря, така пророкува":

    Е като ти спечели мис Нидерландия, само такива работи пишеш!!! Уж ще се бориш за мир , ама не само на прайда.
  • 36 Байдън

    0 10 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Да бе, яли са направо живи жени и деца. Само глупости, дано по-малко ти се вържат, че като знам как обитателите на тези земи приемат всичко за чиста монета...
  • 37 резервист

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Културните народи се помиряват!":

    Кое точно им е културното? Украинците масово са избивали и евреи. Освен това няма други подразделения на СС, формирани от чужденци. Който не познава миналото няма бъдеще!

    Коментиран от #42

  • 38 Байдън

    0 5 Отговор
    Дори султана на Османската империя е бил потресен след като е разбирал на какво са способни българите. Ние сме били най-големите и единствени злодеи по тези земи, всеки се е страхувал от нас.
  • 39 гост

    4 1 Отговор
    За това паляците ревът и милеят за укриландия
  • 40 Да, да

    8 1 Отговор
    Това е демократично клане. Моля, моля!
  • 41 Гокосян

    0 8 Отговор
    А колко българи уби Русия при окупацията на Бъл
  • 42 Беги!

    0 3 Отговор

    До коментар #37 от "резервист":

    Подразделения на СС в имало от почти всички Западни държави.
  • 43 Начи

    0 6 Отговор
    Рузнаците да се изнасят овреме от Крим,барабар с дечурлигата,прасетата и кокошките.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    6 0 Отговор
    Колко човешки животи са отнети заради лудостта на шепа идиоти.
  • 46 памет

    3 0 Отговор
    тази драма с укро фашагите не е само волин избити са още в началото на втората световна от укро команди на сс хиляди ,руси ,белоруси и украйнци и са избити от фашизираните части на укро националисти изпълнявайки команди от немските сс части
  • 47 абе

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    укро фашиските сс са свършили работата на дойчовците това е истината
  • 48 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Сатана Z":

    Баташкото клане не е най голямото у нас, извършено от турците!
  • 49 УЙКО-КАЛЕКО

    0 0 Отговор
    Славяните са най големият етнос в Европа.Територия ололо 3 000 000 кв.км.население около 180 000 000 души,това е без азиатската част на РУСИЯ.От започването на създавне на славянските държави са тези конфликти. За жалост продължават и сега(РУСИЯ УКРАЙНА)В древната история по нашите земи имаме пример с траките. Били са най многобройни по това време ,но разделени като племена. И къде са в момента те.Има ги само по стенописите в гробниците и съкровищата.По отношение на зверствата славяни срещу славяни има много примери.През ВСВ усташите(хърватски националисти нещо като бандеровци)много зверства са извършили срещу сърбите.Войната в СФРЮ която МИЛОШЕВИЧ навремето започна... СЛАВЯНИТЕ СЕ ,,РЪБАМЕ ,,КАТО КУЧЕТА ПОМЕЖДУ СИ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕ,,ОНО,,.И КРАЙ НЕ СЕ ВИЖДА.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания