Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юли, 2023 16:36 1 450 74

75% от европейците одобряват финансовата подкрепа за Украйна

  • руски терористи-
  • ес-
  • европа-
  • украйна-
  • война-
  • инфлация-
  • евробарометър-
  • проучване-
  • военна помощ

64% подкрепят финансирането на закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна

75% от европейците одобряват финансовата подкрепа за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Последното проучване „Стандартен Евробарометър“, проведено през юни 2023 г. и публикувано днес, показва, че мнозинството от гражданите на ЕС продължават да подкрепят енергийния преход и да очакват мащабни инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Те продължават да изразяват широко одобрение за мерките, предприети от ЕС в подкрепа на Украйна и украинския народ. Те също така подкрепят засилено сътрудничество в областта на отбраната в ЕС и увеличаване на разходите за отбрана. Въпреки че инфлацията продължава да буди сериозно безпокойство, възприятията за икономическата ситуация и икономическите очаквания се подобряват. По-голямата част от европейците считат, че NextGenerationEU — планът на ЕС за възстановяване в размер на 800 милиарда евро — може да даде ефективен отговор на настоящите икономически трудности. Подкрепата за еврото остава висока.

Широка подкрепа за енергийния преход

Над 80% от гражданите на ЕС смятат, че ЕС трябва да инвестира мащабно в енергия от възобновяеми източници, като например вятърна и слънчева енергия (85%), както и че повишаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките ще ни направи по-малко зависими от производителите на енергия извън ЕС (82%). Освен това 80% вярват, че държавите — членки на ЕС, трябва съвместно да купуват енергия от други държави, за да получат по-добра цена. Освен това 81 % от анкетираните са съгласни, че намаляването на вноса на нефт и газ и инвестирането в енергия от възобновяеми източници са важни за нашата цялостна сигурност, а 82% заявяват, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руските енергийни източници възможно най-скоро.

Твърда подкрепа за отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна

Одобрението на действията, предприети в отговор на руското нашествие в Украйна, продължава да бъде много високо. 88% от гражданите на ЕС подкрепят предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната, а 86% подкрепят приема в ЕС на хора, бягащи от войната. 75% одобряват финансовата подкрепа за Украйна, а 72% подкрепят икономическите санкции срещу руското правителство, предприятия и физически лица.

Освен това 66% са съгласни със забраната за излъчване в ЕС на държавни медии като „Спутник“ и „Русия днес“, а 64% подкрепят финансирането на закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. 64% са съгласни също така с предоставянето от ЕС на статут на страна кандидатка на Украйна като потенциален член на ЕС. Като цяло 56% от анкетираните са доволни от отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна, докато 54% са доволни от отговора на тяхното национално правителство.

В подкрепа на по-силна европейска отбрана

В този контекст 77% от европейците подкрепят обща политика за отбрана и сигурност. 80% смятат, че сътрудничеството по въпросите на отбраната на равнището на ЕС трябва да се засили, 77% считат, че закупуването на военно оборудване от държавите членки трябва да бъде по-добре координирано, 69% биха желали ЕС да укрепи капацитета си за производство на военно оборудване, а 66% заявяват, че в ЕС трябва да се отделят повече средства за отбрана.

По-силна Европа в света

77% са съгласни, че ЕС трябва да изгради партньорства с държави извън ЕС с цел да инвестира в устойчива инфраструктура и да свърже хората и държавите по света. Освен това 69% смятат, че ЕС разполага с достатъчно правомощия и инструменти, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика. Равнищата на доверие в ЕС са се повишили значително в повечето страни кандидатки от зимата на 2022—2023 г. насам. Най-високо равнище на доверие се наблюдава в Албания (77%, + 6), следвана от Босна и Херцеговина (57%, + 7), Черна гора (54%, + 7), Северна Македония (48%, + 1), Молдова (44%, + 2), Турция (41%, + 12) и Сърбия (32%, + 2).

Подобрена икономическа среда

Възприятията за икономиката се подобриха значително. Понастоящем 45% от анкетираните смятат, че състоянието на европейската икономика е добро (+ 5 процентни пункта от януари—февруари насам), което леко надвишава броя на хората, които смятат, че то е лошо (44%, -7 процентни пункта). 40% описват икономическото положение в собствената си държава като добро (+ 5 процентни пункта), а 58% — като лошо (-8 процентни пункта). 55% от европейците считат, че планът на ЕС за възстановяване на стойност 800 милиарда евро — NextGenerationEU, може да бъде ефективна мярка в отговор на настоящите икономически трудности. В еврозоната подкрепата за единната валута остава много висока (78% срещу 17%), докато за ЕС като цяло тя е малко по-ниска (71% срещу 23%).

Инфлацията продължава да буди сериозно безпокойство, но в по-малка степен, отколкото в началото на годината

27% от европейците считат, че „повишаването на цените/инфлацията/разходите за живот“ е един от двата най-важни проблема, пред които ЕС е изправен в момента (-5 процентни пункта от януари—февруари насам). Международната ситуация е на второ място с 25% (-3 процентни пункта), следвана плътно от имиграцията (24%, + 7 процентни пункта) и „околната среда и изменението на климата“ (22%, + 2 процентни пункта). Енергийните доставки (16%, -10 процентни пункта) бележат рязък спад, като слязоха от трета на шеста позиция. Запитани за двата най-важни проблема, с които се сблъсква страната им, 45 % посочиха „повишаването на цените/инфлацията/разходите за живот“ (-8 процентни пункта), далеч пред икономическото положение (18%, + 1 процентен пункт), „околната среда и изменението на климата“ (16%, + 2 процентни пункта), имиграцията (14%, + 5 процентни пункта) и здравеопазването (14%, без промяна). Опасенията във връзка с енергийните доставки рязко намаляха (12%, -7 процентни пункта), като слязоха от втора на пета позиция.

Общата нагласа спрямо ЕС остава стабилна

Повечето общи показатели остават стабилни. По-специално, 47 % от населението на ЕС са склонни да имат доверие в ЕС, докато 32 % са склонни да имат доверие в националните правителства. 45% не са склонни да се доверяват на ЕС. 45% от гражданите на ЕС имат положителна представа за ЕС, 18% — отрицателна, а 37% имат неутрална представа. Във всички държави членки положителните нагласи надделяват над отрицателните. 63% от анкетираните в ЕС заявяват, че са оптимисти за бъдещето на ЕС, а 34% — че са песимисти.

Пролетното издание на проучването „Стандартен Евробарометър“ (№ 99) за 2023 г. беше проведено чрез лични интервюта между 31 май и 21 юни 2023 г. в 27-те държави — членки на ЕС. В рамките на ЕС бяха интервюирани 26 425 граждани на ЕС. Някои от въпросите бяха зададени и в дванайсет други държави или територии.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутра-джендър

    98 2 Отговор
    И аз много одобрявам данъците ми да отиват в каца без дъно, вервайте ми.

    Коментиран от #16

  • 2 Курск

    4 103 Отговор
    Нормално, щото преодолее ли Украйна Путин подкарва насам по ред на номерата, не НАТО е заплаха за Русия, Русия е заплаха за Европа. Комунистическите русофили които мечтаят да умрат от руска ракета да не ми се напъват с коментари, знам ви мнението по въпроса.

    Коментиран от #45, #71

  • 3 Магарето 🐴

    94 2 Отговор
    Всичко е тъпа Западна пропаганда, ако знаят тия 75 процента защо обедняват всеки ден ще излязат още утре с вилите и косите пред парламентите си.
  • 4 Уса

    84 2 Отговор
    75% от американците не одобряват финансовата подкрепа за Украйна и с нетърпение очакват Тръмп начело на държавата,който ще спре парите за СЗО и извади сащ от нато.Европейците са възрастни хора макар и изкукали, сами да се оправят
  • 5 "Втора армия в Света"

    3 71 Отговор
    Най- добре похарчени те пари на Европа, щом става на въпрос за трупане на орки!!!
  • 6 българина

    82 2 Отговор
    стига лъжи! направете референдуми и ще разбере! само забележете, ЕК ни пита за ЦВЕТА новото евро, НО НИКОГО НЕ СА ПИТАЛИ ИСКАТ ЛИ ЕВРОТО! Демокрацията в ЕС се свежда да избереш лай н ата с кои цвят да изядеш, а не дали не ги искаш. Долу скапания ЕС
  • 7 НАТО ВЪН

    60 2 Отговор
    нато е разбойническа банда която славната руска армия ке разтури!!!
  • 8 Хахахахаха

    66 3 Отговор
    Страшна извадка 260000 в целия ЕС явно избрани гладко мозъчни мислех си че бг статистиците са некадърни ма тия ги сложиха в малкия си джоб

    Коментиран от #49

  • 9 Нов

    46 1 Отговор
    Верно ли ,барометър на какво?
  • 10 Уса

    56 1 Отговор
    Наскоро Тръмп заяви,че ще сложи край на сагата "третополови".Ще има само мъж и жена по раждане

    Коментиран от #19, #48

  • 11 Хахаха

    66 1 Отговор
    Феик!Лъжа!Тук в Германия повечето от половината германци не да съгласни!Всеки втори псува Зеления клоун и Америка!Скоро престоят избори в много европейски страни!Тогава край с урките!
  • 12 Ксаниба

    40 2 Отговор
    щом този изтъкнат окраино-копанрцки статикмист ги дава тези невероятни данни и бесарабският фронт - значи самата истина е!!!!
  • 13 Токмакти Джун Европеец

    49 0 Отговор
    Лъжа Фейкнюс в Франция стачки в Белгия стачки , Германия стачки Австрия против Унгария против Холандия против кой точно е доволен че Европа приключи индустрията си и не е конкурентно способна че влиза в рецесия фалират банки Великобритания всеки трети е в банкрут, във Франция всеки пети в Германия всеки пети не може да си плати сметките на пълно и е затънал в заеми ама така е солидарност към Зеления наркоман и на Путин да му е лошо смех.....
  • 14 Баце ЕООД

    44 0 Отговор
    Абе дори в Англия не могат да ги понасят украинците... В Швейцария хората странят от тях, щото са адски нагли, не спазват елементарна дистанция дори между хората.. Голяма напаст.
  • 15 Смешници

    53 0 Отговор
    Вярвам ви.... Аз живея в Европа и не съм чул до сега на улицата един да иска да се бие за Украйна и да се лишава от нещата си за сметка на Украйна .Ако си живееше само с пропаганда ,добре щеше да е.
  • 16 Пешо

    36 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мутра-джендър":

    Аз съм от другите 25%.

    Разбира се подкрепям помощта за хората в украйна, но не за оръжие и за режима на управляващите!
    трябва да се помага на обикновените хора с храна , лекарства, дрехи, стоки , учебници, но не за оръжия и бомби и за кефа на зеления и неговите господари! Войната с Русия няма да реши нищо.

    Коментиран от #37

  • 17 Цеко сифоня

    54 0 Отговор
    7.5% са, а не 75, разбра ли джамбазкопомиярче !
  • 18 Коз Як

    44 0 Отговор
    проучването е направено на опашката за грантове в посолствата в съответните васални държави
  • 19 Е лектор

    2 25 Отговор

    До коментар #10 от "Уса":

    Знаеш ли какво ще стане с Тръмп ако случайно се яви на изборите..ще го обявяват за приятел на руснаците и от 50 процента гласове ще му останат 10 на кук клукс клан..
  • 20 Демократ

    34 1 Отговор
    Факти подтикват обществото към омраза и война
  • 21 ха ааа

    0 29 Отговор
    Другите 25% да не са бгкопейките, те нали са евразийци за какво ги броите европейци
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Фарс

    22 1 Отговор
    Това ще да е някоя представителна извадка... Статистиката най-много обича да замеря с проценти...

    Коментиран от #26

  • 24 Гост

    25 1 Отговор
    В заглавието са 75%.
    В подзаглавието са 64%.
    А останалите 1/4 или 1/3 от европейците не се броят за хора ли?
  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    34 1 Отговор
    Нещо за фалшивите новини? Който ги разпрострянява, трябва да бъде санкциониран, нали така? Направете анкета и ще видите кой е съгласен данъците му да отиват някъде, без да знае къде!
  • 26 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #23 от "Фарс":

    Зависи къде е правено запитването. Ако анкетираш само из Странджанско, то неетническата партия ще има близо 100% от гласовете на изборите.

    Коментиран от #27

  • 27 Фарс

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Радвам се, че сме на едно мнение.
  • 28 АУДИ

    27 0 Отговор
    Сигурно са анкетирали същите дето избраха мъж за мис Холандия хахахах
  • 29 Русенец

    15 1 Отговор
    Знаем, знаем.... И през соца БКП имаше 98% от гласовете.
  • 30 Реалист

    17 0 Отговор
    Даже 275 процента почти 300
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 БЪЛГАРИН

    25 1 Отговор
    СТИГА СИ ФАНТАЗИРАЛ, СМЕШНИК!
    В 3-4 ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА ТРЪГНАХА ГРАЖДАНСКИ ВОЙНИ ЗАРАДИ УКРАЙНА, ТОЗИ НИ ВМЕНЯВА ОПОРКАТА, КОЯТО СА МУ СПУСНАЛИ ОТ ПОСОЛСТВОТО ЧЕ 75 % ОТ СТРАНИТЕ В ЕС ПОДЪРЖАТ ФИНАНСИРАНЕТО ЗА НЕЯ.

    Коментиран от #46

  • 33 ФБР

    18 0 Отговор
    Анкета на която са питани основно само жълтопаватници, като нашите т.н. демократи ! И от какъв зор да плащаме с нашите данъци финансова помощ за Украйна ? А да ! За да може зеленото наркоманче да краде милиарди с фашистката си хунта и да си купува повече БЕЛО !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Джабазлъ

    17 1 Отговор
    И кой ни е питал нас? Стъкмистиката на ЕС е фалшива.
  • 36 РУСКА 🐻

    15 0 Отговор
    ДА ДА СИГУРНО БЕЗ МАЛКО ДА ПОВЕРВАМ

    Коментиран от #43

  • 37 А бе

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пешо":

    Разбира се, че трябва да се помага на обикновените хора с храна , лекарства, дрехи, стоки, но по важно е да не загиват нахранени, здрави и облечени и задоволени със стоки!!
  • 38 О псааа

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Опааа":

    И какво ще стане като го намериш?
  • 39 Тези ще изкарат скоро че подкрепяме и

    17 0 Отговор
    фашизма както са тръгнали да лъжат! Пропаднали краварски лъжи!
  • 40 Пловдив 1912

    22 1 Отговор
    Глупости , това не е вярно ...В Европа повечето не знаят къде е Украйна , камо ли да я подкрепят...това да не джендърски прайд за да го подкрепят ?!
    До миналия ден Украйна се свързваше с корупция , леки жени , мафия и контрабанда и нищо друго ...пука им на шапката за украинците...колкото и за нас ще им пука !!!

    Коментиран от #44

  • 41 Верно ли ?

    17 1 Отговор
    Това са същите в проценти които обожават ана.ните разширители.Кво ни пробутвате лъжи !
  • 42 флипп

    15 1 Отговор
    А то и в България 153 процента подкрепят хунтата СИК и ППатеричката им. Тези фашистки стъкмистики стил Гьобелс само буустнати мозъци ги купуват
  • 43 Даа бе

    1 9 Отговор

    До коментар #36 от "РУСКА 🐻":

    И на кого му пука, вярваш ли или не??
  • 44 А бе празен

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Пловдив 1912":

    Защо толкова много бе?
  • 45 Ко Не

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Курск":

    А знаеш ли , че си пропуснал медикаментите си ?! Лошото е , че като те гледам какво си писал , си за оперативна намеса !
    Пък ако си много загрижен хващай влака и право към Бахмут , Зеления ще те приветства !

    Коментиран от #47

  • 46 ЦЪР ВУЛ

    2 7 Отговор

    До коментар #32 от "БЪЛГАРИН":

    Изчезни!!

    Коментиран от #59

  • 47 Загрижен

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Ко Не":

    Имаш неотложна нужда от спешна специализирана медицинска грижа!
  • 48 А бре

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Уса":

    Тръмп има 57 повдигнати обвинения бре? Може и да не прескочи панделата!
  • 49 Въпрос

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахахаха":

    Защо си толкова много пр@зд бе, или смяташ другите за такива??
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Привет

    12 0 Отговор
    Аз лично не познавам нито един, но така си пишат хората, така е наредено.
    А иначе свалихме комунистите
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ПЪЛНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ

    1 16 Отговор
    ДРУГИТЕ 25% СА ПАСМИНАТА РАШИСТИ КОИТО СА НАЛАЗИЛИ СВОБОДНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН СВЯТ.АКО ГИ ИЗГОНЯТ ЩЕ СА 100%.

    Коментиран от #58, #70

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 М3 голд

    18 0 Отговор
    Какво е това в изложението? Низ от харакирита на народите в ЕС. Готови са за всичко, правено от Урсула. Вярно? При пъти по скъпа енергия? При затворени заводи и предприятия, в т.ч. BSF - първоешалонен химически концерн. Да се унищожат АЕЦ заради този дето духа и слънцето, което свети само през деня и при хубаво време. Нещо не е вярно. Това са пожеланията. Вижте реалността. Изборите. Демонстрациите, въпреки властите. Вижте и другата преса и тогава кажете къде е истината.
  • 58 Кой си ти,

    16 0 Отговор

    До коментар #54 от "ПЪЛНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ":

    За да си пълноправен гражданин на България? Пълноправен си само като краварски ратай ринещ ........ им!
  • 59 чи фут..

    16 1 Отговор

    До коментар #46 от "ЦЪР ВУЛ":

    Само ШОС..долу кравар с деменция,зелен джугач и дъртофелник урсул..
  • 60 нннн

    16 0 Отговор
    Стъкмистиката всякакви числа може да нагласи. Зависи от поръчката и заплащането.
  • 61 Госあ

    15 0 Отговор
    Абсолютна лъжа. Както вече писах, фермата на животните ще отразява вашето мнение не чрез референдуми, а с “безпристрастни” социологически агенцийки. Подчертавам кавичките. Ово е демокрация !
  • 62 МХтоМХто

    16 0 Отговор
    Значи 75% одобряват парите им да отиват за фишеци и в бездънните джобове на Украинската корупция. Също 75% одобряват да плащат 2-3 пъти по-скъп ток, газ и тн. Мога да кажа ,че 100% от тия 75% са луди. Или май статията е фалшива
  • 63 Коментар

    10 0 Отговор
    Взехте ни за канарчета... а тази статистика е пълна лъжа.
  • 64 Стрелата

    8 1 Отговор
    Пълна лъжа 75 про Несе интересуват от осрайна
  • 65 Баце

    7 0 Отговор
    Това е най-плоската пропаганда, искернно ме разсмяхте.
  • 66 А бе

    6 0 Отговор
    Денисчо, педалче, запетайката си изтървал бе - 7.5 % е подкрепата.
  • 67 Аспарух

    3 0 Отговор
    Говорител на Байдън Псаки 28 февруари 2022 г.: „Използването на касетъчни боеприпаси е военно престъпление.“ Година и половина по-късно съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан на брифинг в Белия дом обяви намерението си да прехвърли касетъчни боеприпаси в Украйна.
  • 68 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Що не откриете доброволни сметки и ще видите колко повече пари ще съберете за Украйна. 75% ще превеждат пари да я подпомагат. Милиарди ,ще съберете милиарди . Сещам се един виц дето евреите щели да събират дарения от водка. Решил един евреин да си спести шишето с водката и да сипе в казана вместо водка вода. На следващият ден се напълнил цял казан с дарена водка , ама като я опитали се оказало ,че вътре е само вода. Да не стане и тука така.
  • 69 Матей

    2 0 Отговор
    С Денис стават 100% :))
  • 70 Матей

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "ПЪЛНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ":

    Правилно! Имаш право на адвокат,но при всички случаи десет години не ти мърдат
  • 71 Матей

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Курск":

    Тоз пък :)))
  • 72 ЛЪЖИ ЗА ПАРИ

    5 1 Отговор
    НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО ДА ЧЕТЕТЕ СТЪКМИСТИКИ. ТОВА СА ПОРЕДНИТЕ ЛЪЖИ С ОПИТ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ!!!!!
    НАД 80% ОТ СВЕТА ПОДКРЕПЯТ РУСИЯ, И СА НА СТРАНАТА НА ПУТИН.
  • 73 Камуфлаж

    1 0 Отговор
    Питали 5% (военни) и от тях 80% отговорили??
    Пак говедата на полето на паша!
  • 74 Обява

    2 0 Отговор
    Търся да си купя чадър срещу еврогейскоатлантоиднозападнало облъчване.

    То бива, бива, ама...
Новини по държави: