Last news in Fakti

12 Юли, 2023 10:25 988 1

Програмата за развитие на ООН продължава да подкрепя възстановяването на Турция след земетресенията

  • турция-
  • възстановяване-
  • земетресения-
  • оон-
  • щети

В края на февруари южната част на страната бе разтърсена от две разрушителни земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер

Програмата за развитие на ООН продължава да подкрепя възстановяването на Турция след земетресенията - 1
Източник: БГНЕС

Ивана Живкович, заместник-генерален секретар на Програмата за развитие на Организацията на обединените нации (ПРООН) и директор на департамента за Азия и Европа, е на посещение в Турция с цел оценка на усилията за възстановяване след земетресенията и предоставяне на помощ, осъществявани съвместно с ПРООН.

Днес г-жа Живкович планира да посети засегнатите от опустошителните земетресения на 6 февруари райони Адана, Хатай и Газиантеп. Преди това представителката на ООН проведе срещи в Анкара с министъра на околната среда, градоустройството и климатичните промени и други представители на турското правителство. В разговорите бяха обсъдени дейностите, свързани с оборудването на контейнерни градове със системи за пречистване на отпадъчни води, осигуряване на питейна вода и санитарни услуги, включително душове и тоалетни, пригодени за лица с увреждания, климатични системи и други. Бе разгледано също осигуряването на оборудване за управление на отпадъците за силно засегнатите общини, както и защитата на паметниците на културното наследство, които се намират в риск.

"През последните пет месеца след земетресението забелязваме преминаване от фокуса върху оцеляването към възстановяването. Нашата цел в Програмата за развитие е да помогнем на хората да се върнат към нормалния ритъм на живот, където е възможно. Това означава, преди всичко, възстановяване на работните места и поддържане на средства за препитание, осигуряване на безопасно и сигурно жилище", заяви г-жа Живкович пред турските медии.

Тя отбеляза също, че фирмите в региона, засегнат от земетресенията, се борят да намерят квалифицирани работници, необходими за поддържането на бизнеса им. От друга страна, хиляди хора, които напуснаха региона, независимо дали ще решат да останат извън зоната на земетресението или да се върнат в родния си град, се опитват да придобият нови професионални умения, за да намерят работа, от която да се грижат за семействата си.

В рамките на иновативните програми за създаване на работни места, които се изпълняват от ПРООН в партньорство с Центъра за продължаващо обучение на Индустриалната камара на Анкара (ASO-SEM), пилотна група от 100 души, които са били преместени поради февруарските земетресения, получават сертификационно обучение по промишлени умения, търсени в зоната на земетресението. Предвижда се друга група от 100 души, разселени поради земетресенията, да получат обучение в град Кония.

В края на февруари южната част на Турция бе разтърсена от две разрушителни земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер. Загинали са над 50 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 0 Отговор
    То затова има трус всеки ден.
Новини по държави: