Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юли, 2023 08:39 2 342 24

Дипломация! ООН иска от Путин да удължи сделката за зърно в Черно море в замяна на достъп до SWIFT

  • оон-
  • русия-
  • зърнената сделка-
  • антониу гутериш-
  • украйна-
  • пшеница

Кремъл заплаши да прекрати сделката, която изтича в понеделник, тъй като няколко нейни искания за износ на руско зърно и торове в чужбина не бяха реализирани

Дипломация! ООН иска от Путин да удължи сделката за зърно в Черно море в замяна на достъп до SWIFT  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския президент Владимир Путин да удължи срока на действие на споразумението, което позволява безопасен износ на зърно от Украйна през Черно море в замяна на свързване дъщерно дружество на руската земеделска банка към глобалната система за финансови съобщения SWIFT, съобщиха източници на Ройтерс, пише БТА.

Русия заплаши да прекрати сделката за зърно, която изтича в понеделник, тъй като няколко нейни искания за износ на руско зърно и торове в чужбина не бяха реализирани. Последните два кораба, които пътуват по силата на споразумението за Черно море, в момента товарят в украинското пристанище Одеса преди изтичането на крайния срок, посочва Ройтерс.

Още новини от Украйна

Ключово искане на Москва е възстановяването на връзката на руската аграрна банка Росселхозбанк към глобалната система за финансови съобщения SWIFT. Тя беше отрязана от Европейския съюз през юни 2022 г. заради нахлуването на Русия в Украйна. Говорител на ЕС заяви през май, че ЕС не разглежда възможността за възстановяване на руските банки.

Въпреки това ЕС обмисля да свърже със SWIFT дъщерно дружество на Росселхозбанк, за да се даде възможност за транзакции специално за зърно и торове, съобщават трима източници, запознати с обсъжданията, на Ройтерс вчера. Европейската комисия не не отговори веднага на искането за коментар, посочи агенцията.

Гутериш е предложил на Путин Русия да позволи на Черноморската сделка за зърно да продължи още няколко месеца, като по този начин даде на ЕС възможност да свърже дъщерно дружество на Росселхозбанк със SWIFT.

Във вторник Гутериш изпрати писмо до Путин, в което предлага начин за по-нататъшно улесняване на износа на руските храни и торове и гарантиране продължаването на доставките на украинско зърно през Черно море, съобщи вчера говорител на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ООНЕ-то

    44 2 Отговор
    Е организация със затихващи функции, робуваща на ФАЩ
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    30 2 Отговор
    ПЪРВО ВРЪЗКАТА, СЛЕД ТОВА ПАРИТЕ
    ....
    ХА-ХА-ХА, ПРОБЛЕМИТЕ НА УКРАЙНА НЕ СА ПРОБЛЕМИ НА. БЪЛГАРИЯ
    ....
    ОЛИОТО В САЩ Е 15 ЛЕВА БУТИЛКАТА

    Коментиран от #20

  • 3 Вашето мнение

    40 1 Отговор
    Всяка организация, в която членуват шаш винаги е обслужвала само интересите на шаш.
  • 4 Урюрвкос

    45 1 Отговор
    това не е ключово искане на Москва а условието за първата зърнена сделка, втората, третата но нито един път не изпълнено. Какъв смисъл има една сделка ако след подписването и едната страна не изпълнява договорените условия. Ердо не трябваше да пуска азовците, Меркел и Оланд трябваше да гарантират минските договорки, само лъжи и измами.
  • 5 Калпазанин

    29 2 Отговор
    Някой се е притеснил за доларчето ми се струва
  • 6 ТтттТ

    38 0 Отговор
    Не хвърляйте прах в очите ни...Пишете какво става с украинският контранаступ? Нали Киев обеща,че до самита на НАТО ще са влезнали в Крим... Какво става на фронта--там се решава всичко...-
  • 7 Никакво зърно!

    26 2 Отговор
    Вместо да отива за бедните страни, западналите го крадат и пръдът, а после ви размахват и пръст. Пълен мор от глад за преялите западнячета!

    Коментиран от #12

  • 8 Русофоб

    44 0 Отговор
    Дори да не харрсвам Русия, не мога да остана сляп, за непочтенноста която прилагат тия хитреци срещу нея.
    Не хитруваййте, а изпълнете условията на сделката с Русия, вместо да тероризирате с глад света и особено бедните страни и Африка чрез зърнена криза. А някакъв си суифт, няма да замажете вината си.
  • 9 Наблюдател

    34 0 Отговор
    Русия не трябва да се съгласява със тази зделка преди да се изпълнят обещанията на ООН след това ще бъде позволени на зърното да премине в противен случай не на окрайна и трябват няколко месеца да изчисти склада след това я камилата я камилата хахахаха до сега запада не е изпълним нито едно обещание защо да почне да го изпълнява сега

    Коментиран от #23

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 явер

    2 32 Отговор
    Да ги изпращат с тяхната система МИР, ама нещо не става. Какви смешници са руснаците. Следващите 100г ще плащат унижение.

    Коментиран от #14

  • 12 оня с коня

    19 5 Отговор

    До коментар #7 от "Никакво зърно!":

    Ти не разбираш - Бедните страни са изцяло снабдявани със зърно от Русия която трайно се е настанила в Африка.Така че Украйна и да иска,не може да се вреди със своето Зърно там.
  • 13 мучич

    1 6 Отговор
    къде е ген.армагедон
  • 14 а бе..

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "явер":

    Те братушките сега ще вземат и черно море със референдум-както направиха с азовско,,те са царе-ще остат бандерите без море.
  • 15 Ххх

    9 1 Отговор
    Само, че зърното до Африка не стига
  • 16 Тото

    14 0 Отговор
    😂😂😂😂 Ко със бееее ,соросчета май почнаха молбите само почакайте да се позастуди на колене ще лазите!!!!!!!
  • 17 737227177127

    17 0 Отговор
    Изнудване ,шантаж тва е истинското лице на запада.
  • 18 Филантроп Евреич

    6 2 Отговор
    Ний всичко за доброто на хората...
    То ако не бяха гладните... Те иначе санкциите много добре си работят, ама...
  • 19 Къде си вре

    7 0 Отговор
    гагата Гутериш? да не е на баща му пшеницата?
  • 20 Тото кратуно

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    То и надника е 15 долара на час.
  • 21 Ние в качеството си на буфер

    9 0 Отговор
    Само пишем глупости.Кой ни пита за нещо?Единственото бълг решение без външна намеса е 1913 г превземането на Одрин.
    От тогава до сега сме на някого слуги
    Някой писа ли за срещите ЦРУ..ФСБ
    За срещите на Ген.щабове САЩ..Русия.
    За новия договор за продажба руско обогатено ядрено гориво на САЩ и приемане на отработеното.
    За покупката от САЩ на сгъстен газ
    Никой няма да пише и да говори,защото никой не ни признава.
    Срещите в Ялта и Малта, някой да ни включи?
    Слугите са роби.Даваш им изгнила царевица.Плащат напред самолети с един двигател по скъпи от Ф 35.сключеат договор че не може да съдят американски военни.
    Робите по очи на пода в шивашкия цех.
    Сега ще храним освен 4 бази и бригада с наши пари
    Де е Левски,де е Ботев, старите войводи?
  • 22 1234566

    5 1 Отговор
    Спирайте я тая сделка, то стана като обещанието НАТО да не се разширява
  • 23 Око за око

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Освен включване на руски банки в суифт, другите искания на Москва за продължаване на сделката е възстановяване на взривния от украйна руски тръбопровод за амоняк, както и връщането на замразените 300 милиарда руски авоари в западни банки..
    Ако съм на мястото на Путин бих поискал и възстановяване на взривените от урконацистите северен поток и язовира нова каховка. Чак тогава евентуално нова зърнена сделка...
  • 24 Никакъв

    0 1 Отговор
    Никакъв SWIFT, Русия е държава спонсор на тероризма.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания