Last news in Fakti

15 Юли, 2023 14:50 3 175 21

Китай е изправен пред дефлация. Какви са рисковете?

  • инфлация-
  • юан-
  • китай-
  • икономика-
  • дефлация-
  • китайска икономика-
  • пари

Последиците за икономиката може да са разрушителни

Китай е изправен пред дефлация. Какви са рисковете? - 1
Снимка: Shutterstock

Докато западните централни банки продължават борбата си с инфлацията, в Китай се засилват опасенията, че страната може да изпадне в дефлация. Несигурното икономическо възстановяване след пандемията подсилва тези страхове, съобщава АРД. Дефлацията представлява масово понижение на цените, което може да доведе до драстично намаляване и на заплатите, оборотите и инвестициите.

По данни на китайския статистически институт през юни индексът на потребителските цени във втората по големина икономика в света е останал непроменен. През месец май пък той се е повишил с незначителните 0,2 процента. Всичко това означава, че китайската инфлация се намира на най-ниското си равнище от 2 години насам.

Последиците за икономиката може да са разрушителни

Дефлацията често върви ръка за ръка с разрушителни последици за икономиката. Япония бе в клопката на дефлационна спирала в продължение на над 20 години, което доведе до няколко "загубени десетилетия", предизвикани от икономическа стагнация, припомня американското издание "Бизнес инсайдър".

Актуалните производствени цени в Китай говорят за това, че тенденцията за понижаване на потребителските цени вероятно ще продължи. Ако производствените цени спадат, вероятно е това да окаже влияние върху ценовите тенденции в цялата икономика.

Заради слабото търсене китайските фирми са намалили цените си през юни с най-високия процент за последните седем години и половина. Производствените цени са спаднали с 5,4% на годишна база, съобщава статистическата служба в Пекин. Това е е най-силният спад от декември месец 2015 година насам.

Китайските компании, особено в секторите на енергетика, метали и химикали, са били принудени да свалят цените заради по-слабото търсене в страната и чужбина.

Как може да се пребори дефлацията?

Икономистите от "Барклейс" говорят за "тежка дефлационна среда" в Китай. "Фактът, че потребителските цени стагнират, подхранва опасенията за дефлационна вълна", потвърждава пред АРД и Йохен Щанцел, пазарен анализатор в Си Ем Си Маркетс.

Когато потребителите разчитат, че стоките ще стават все по-евтини и по-евтини, те не харчат. В резултат компаниите не могат да пласират стоката си и в крайна сметка им се налага да освобождават служители. Това допълнително намалява потреблението.

Дефлацията може да влоши допълнително рецесията. Икономистите смятат, че по-меката парична политика и намаляването на лихвените проценти от централните банки са средство за овладяване на дефлацията. На теория по-евтините кредити би трябвало да стимулират икономиката.

Китай очаква ръст на икономиката от пет процента тази година

С оглед на значението на Китай за световната икономика, пазарите следят отблизо икономическата ситуация в страната. Опасенията са, че икономическото възстановяване се забавя, обяснява Херон Лим, икономист в "Мудис Аналитикс", пред "Файненшъл Таймс".

Китайската централна банка показа колко сериозно гледа на заплахата от дефлация и забавяне на ръста, като намали няколко ключови лихвени проценти и предприе обратен курс от този на Федералния резерв на САЩ, посочва "Бизнес Инсайдър". Експертите очакват Китайската централна банка да предприеме още контрамерки и допълнително да намали лихвените проценти.

Китай е заложил ръст на икономика с пет процента през тази година. Засега експертите смятат тази цел за постижима. Въпреки това икономисти от големи западни банки вече понижиха прогнозите си за китайската икономика. Важни пазари за китайския износ като Германия и Еврозоната са в рецесия. Това може да окаже допълнително негативно влияние и върху икономическите резултати на Китай, коментира АРД.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 въпросче

    21 4 Отговор
    И ние какво да направим по тоя щекотлив въпрос?
  • 3 Именно

    47 2 Отговор
    "Как може да се пребори дефлацията?"
    Използвайте българският опит - с изкуствена хипер-инфлация!
    ;)
  • 4 12343211

    28 7 Отговор
    Плашат гаргите да си изтеглят парите от Китай.
  • 5 За размисъл

    19 3 Отговор
    Когато потребителите разчитат, че стоките ще стават все по-евтини и по-евтини, те не харчат. В резултат компаниите не могат да пласират стоката си и в крайна сметка им се налага да освобождават служители. Това допълнително намалява потреблението.

    Или пишещия статия е паднал от Марс. Щото дефлация обикновено настъпва, когато предлагането е голямо (например при прекомерна продукция), когато търсенето е малко (например при намаляване на потреблението) или когато запасът от пари намалява (например след рецесия или поради отлив на капитал от икономиката).

    В България, дефлация се наблюдава в периода от 2013 г. до 2016 г.По това време тя е най-висока дефлация в Европейския съюз. Основна причина са ниските цени на петрола в световен мащаб.
  • 6 факт

    15 11 Отговор
    Китайското чудо супер умните златните медалисти минават за пред де билите на запад истината е че 90% от населението на Китай е ннеграмотно
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спецназ

    35 2 Отговор
    За първи път чувам, че да падат цените било лошо за народа. :)))

    Ами като изкуствено сте увеличили сиренето със 100% и никой не го купува,

    после го намалявате с 50% и пак се оплаквате, че няма оборот.


    АМИ НЯМА и да има, защото сте за ЗАТВОРА, ГНИДИ!
  • 9 Развеселен

    11 9 Отговор
    Мен не плаши единствено демократизирането на Китай!
    Ако свалят комунистите и започнат сами да си избират кой да ги управлява, Китай ще смаже целия свят!
    Слава Богу онези фосили в компартията са надежна спирачка!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Русофил

    9 22 Отговор
    До тук с възхода Китай. Почват горчивите хапчета.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Одит

    24 1 Отговор
    Дъжд вали, народа плаща (поскъпване). Не вали дъжд, народа плаща (поскъпване). Гре слънце, народа плаща (поскъпване). Не грее слънце, народа плаща (поскъпване).
    Ифлация, народа плаща (поскъпване). Дефлация в Китай, българския народ плаща (поскъпване).
    Скоро не Путин а Китай ще виновен!
    Спрете с тези гнили Зелки да плашите народа!
  • 14 Уса

    19 5 Отговор
    Няма нищо вярно в написаното или липсват още подробности,за да разбере читателя,че с падането на цените ще настъпи края.Може да се получи и обратното.Китай са в пъти по силни от сащ в момента и когато си потърсят задълженията със сащ е свършено.В момента се изплащат само лихвите
  • 15 Естествен Интелект

    9 0 Отговор
    Златният милиард е в рецесия и затова имат малко проблеми...
  • 16 Госあ

    6 1 Отговор
    Хе-Хе За демокрациите на простолюдията, най важното е пропагандата, самоуспокоението и оплакването на другите 😄
  • 17 Aлфа Bълкът

    0 4 Отговор
    Не надувайте балона повече, а го изпускайте плавно.
    Юанът трябва да се държи слаб спрямо долара, нали като стигнете Западът по заплати и няма да му трябвате?
  • 18 Пешо Гошов

    8 0 Отговор
    Само не разбрах какво и е лошото на дефлацията ! Не е ли точно това целта на развитата икономика? Какво толкова , че някакви лихварчета ще умрът от глад (банкерите това не ги засяга). Дори и в римската империя лихварите са избивани на всеки 10 години, а дълговете занулявани.
  • 19 Евтините суровини от Русия

    7 2 Отговор
    водят до растеж, дефлация и повишаване на вътрешното търсене в Китай. Докато жендърският, шорошки запад запада в рецесия и инфлация, прострелян от собствените си санкции, баце
  • 20 Краварите имат да връщат 2 трилиона

    5 4 Отговор
    На Китай. Не сме забравили
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания