Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Юли, 2023 08:10 27 642 150

Войник на „Вагнер“: Попаднахме под ударите на американските спецчасти, по-голям ужас не съм изпитвал

  • вагнер-
  • марат габидуллин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • чвк-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин-
  • сащ-
  • африка

Нямахме никаква защита, нас просто ни избиваха, сподели бившият боец на частната армия на Пригожин

Войник на „Вагнер“: Попаднахме под ударите на американските спецчасти, по-голям ужас не съм изпитвал - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бивш боец от "Вагнер", издигнал се в йерархията на военната компания, разказа пред БНТ за организацията на Евгений Пригожин и похода му към Москва. Как изглежда армията от наемници и бивши затворници разказва Марат Габидуллин, бивш наемник осмелил се да разкрие тайните на организацията, която Кремъл използва в Украйна в своя книга издадена във Франция.

Марат Габидуллин е бивш наемник от "Вагнер", преживял десетки ожесточени битки, издигнал се до личен помощник на бизнесмена Евгений Пригожин през 2017 г. Габидулин завършва военно училище и 10 години служи в руската армия. След като я напуска влиза в затвора за убийство. След края на присъдата си започва кариерата му в частната армия. Така през 2015 г. в момент на криза и депресия организацията на Пригожин се превръща в изход от задънената улица и шанс за нов живот.

Още новини от Украйна

- Какви са изискванията за работа във "Вагнер"?

- По мое време главно условие за приемане беше да имаш военна специалност. Трябва да си служил вече във въоръжените сили и да имаш съответните навици във военното дело. Това беше единствено и определящо условие. Имаше тестове за проверка на познанията ни по военно дело, физическа подготовка, но както вече казах – основното условие беше преди това да си служил във въоръжените сили. Това беше тогава. Сега ситуацията се промени, днес много от бойния състав на Частната компания "Вагнер" не са служили преди това в армията.

- Какви хора работят в момента във "Вагнер" и какви са заплатите?

- Това са различни хора, в това число и такива като мен, които в определен етап от живота си са били издирвани. Аз бих разделил хората, които влизат условно в ЧВК Вагнер, на три категории: първата – професионалисти, специалисти, дълбоко затънали, така да се каже, във войната, и които вече не виждат за себе си друг начин да живеят и да изкарват пари; това е най-малката категория; втората, основна категория – това са хора, дошли само за да изкарат пари, тук се плащат големи пари, такива пари човек излязъл от каквато и да е социална среда в Русия не би могъл да изкара на нито едно друго поприще. Третата група, това са романтици, решили да се изпробват на война, част от които преминават в категорията на професионалистите, и друга част от тях, като изпитат на гърба си, какво е войната, просто си тръгват. Заплатата на редовия състав, в случай че участват в бойни действия е 240 хиляди рубли на месец, плюс различните надбавки, нещо като премиални, а оттам нататък – по градация: командир на отделение, командир на взвод, командир на отряд, което на практика е най-високото стъпало.

- Как бихте анализирали бунта на Вагнер и похода на Пригожин към Москва? Спонтанна реакция ли беше или добре обмислен план?

- Мисля, че в този смисъл трябва да се вярва на самия Пригожин – той изобщо не е имал намерение да сваля властта, не се е целил във властта на Путин, той просто сам за себе си е решил, че е настъпил удобния момент да призове президента на страната да направи извод или в негова полза, или във полза на Шойгу, като е сметнал, че си е изградил добър авторитет като ефективен военен лидер; докато Шойгу, грубо казано, отвсякъде се е изложил в тази война. То той не отчете факта, че Шойгу е необходим на Путин не като ефективен министър на отбраната, а като една от опорите на неговата власт, като личност, която като такава контролира едно от водещите министерствата в правителството. Когато той осъзна това, той разбра, че от това нищо няма да излезе, той просто даде команда да се обърнат отрядите, които напредваха към Москва, - не всичките сили на ЧВК "Вагнер" бяха задействани в това движение. И те се върнаха в базовите си лагери. И знаете ли, сама по себе си обстановката е доста нажежена. В сформиралата се вече ситуация през цялата тази година, всякаква провокация може да доведе до сблъсък. Но направо казано, аз не мисля, че усилията на ЧВК "Вагнер" са били насочени към това да бъде атакувана Европа – това би бил пряк конфликт с НАТО, а НАТО – това не е Украйна, това може да доведе до глобални последствия.

- Смятате ли, че позицията на "Вагнер" в Беларус крие опасности за сигурността в Европа? Какво да очакваме от войниците на Пригожин в Беларус?

- Не мисля, че ЧВК "Вагнер" се съсредоточава в Белорусия, за да осъществи някакви настъпателни действия срещу страните от НАТО в Европа. Не смятам така.

- Ти беше личен асистент на Пригожин. Бихте ли ни казали какви са неговите методи за управление на организацията?

- Той е привърженик на твърдия стил на управление, може да се каже тоталитарен стил, предприемчив, умен, креативен, мащабно мислещ човек, както показаха скорошните събития. Той управлява доста умело, може да се каже, че той е ефективен мениджър, за което може да се съди и по неговите бизнес проекти, които нямат отношение към ЧВК "Вагнер". За времето, прекарано на това поприще, докато е управлявал ЧВК "Вагнер", той до голяма степен е напреднал в областта на военните знания. Със своя демарш той разбира се, усложни живота си. Преди това всичко се нареждаше добре, успешно за него, той може да е разчитал, че би могъл да вземе участие и в политическия живот на страната... Със своите действия днес той до голяма степен усложни положението си. Но от друга страна, ако говорим за съществуването на ЧВК "Вагнер", мисля че ако висшето политическо ръководство на Русия не е загубило окончателно способността си да мисли рационално, то те ще запазят този проект. Той е ефективен в онзи смисъл, който се разбира в Русия, при руските условия.

- Кои са хората зад Пригожин и какво ще е бъдещето му след бунта на "Вагнер"? Според вас има ли шансове за политическа кариера?

- Къде е сега Пригожин е сложно да се каже, аз не го придружавам, а що се отнася до заплахите за живота му, то той би трябвало да се опасява от една страна от заплахата от страна на глобалните комерсиални структури, които той измести от достъпа до ресурсите на Централната Африканска република и другите африкански страни.

- Според вас къде е сега Пригожин и има ли опасност за живота му?

- Не мисля, че руските спецслужби и други заинтересовани лица от Русия замислят физическата му ликвидация. Изобщо фактите на използване на такива формирования в театъра на традиционната война успоредно с националните въоръжени сили – това по-скоро говори за деградация на държавната система в Русия, това е очевидно, но при нормален разумен подход, това е просто някакъв нонсенс – защо тогава изобщо да поддържаме въоръжени сили? Но основната функция на ЧВК "Вагнер" в течение на цялото това време се състоеше в това, да организира един вид натиск, много силен концентриран натиск на един участък от фронта, имам предвид Бахмут, за да може с непрекъснати атакуващи действия да парализира резервите не украинските въоръжени сили, да привлече вниманието към себе си и да създаде реална заплаха за пробив, като по този начин да намали натиска на другите участъци от фронта, да даде възможност на въоръжените сили на Русия да дойдат на себе си, да попълни състава си за сметка на новомобилизирани, и да подготви отбранителната линия на онези рубежи, които вече са били достигнати. Тази своя функция той изпълни в пълна степен, и както знаем сега настъплението на украинските въоръжени сили днес е силно възпрепятствано именно от наличието на тези укрепления, които през това време подготвиха руските въоръжени сили. Що се отнася до екипировката, оборудването - общоизвестен факт е, че в това отношение руската армия винаги е изоставала от всички напреднали армии в света, тъй като у нас войникът като личност никога не е бил достатъчно ценен и никой не го беше грижа той да има удобна, функционална униформа, качествено снаряжение и тем подобни. Макар че, що се отнася до ЧВК "Вагнер", то доколкото ми е известно, те купуват снаряжението си от други търговски структури, специализирани в тази област. Те имат по-качествено снаряжение от въоръжените сили и, да го кажа така – проявяват бруталност на бойното поле.

- Каква е ролята на "Вагнер" в Украйна? В какви мисии руската армия използва организацията?

- Силно се съмнявам, че сътрудниците на ЧВК "Вагнер" са замесени в престъпления срещу гражданското население в Украйна. И изобщо аз смятам, че всички обвинения към ЧВК "Вагнер" в извършване на престъпления по отношение на цивилното население са част от кампанията по дискредитиране на ЧВК "Вагнер" с цел изместване на ЧВК "Вагнер" от Африка. Именно към Африка са насочени всички усилия на хората, които изтъкват този аргумент. Тях изобщо не ги интересуват нито украинците, нито обикновените хора в Африка – те имат определена чисто комерсиална цел. Що се отнася до Украйна – нека да разгледаме личността на самия Пригожин. Изграждайки целенасочено и конкретно своята политическа линия, той се позиционираше като избавител и защитник на руско езичното население на Украйна, а Донбас – това е територия, населена от руско езична диаспора. Той, естествено, се придържаше към тази постановка. Аз смятам, че имам основание да мисля, че той в никакъв случай не е издавал заповеди, а също и неговите командири не са давали никакви заповеди да бъдат избивани мирни жители. Ако там и да е имало такива проявления на жестокост и агресия по отношение на мирните жители, то това не е ставало по заповед. Това може да са някакви единични „изблици“, някакви частни прояви на изключителна жестокост на хора с неуравновесена психика, които са попаднали в зоната на бойните действия.

- Какво ви разочарова най-много в организацията, контролирана от Пригожин?

- Мисля, че най-впечатляващия и най-запомнящият се момент, освен момента, когато бях тежко ранен, това е участието ми в опита да бъде завзет завода "Коника" на източния бряг на 8 февруари 2018 година. Тогава попаднахме под въздушните удари на силите за специални операции на Съединените щати на Америка. По-голямо ужас не съм изпитвал в живота си. Нямахме никаква защита, нас просто ни избиваха. На първо място ЧВК "Вагнер" е сложно явление, за този феномен не може да се съди еднозначно. Не бива да забравяме, че ЧВК "Вагнер" е участвала във войната срещу ИДИЛ и има своите заслуги, и именно благодарение на усилията на ЧВК "Вагнер" на онази територия, където се водеха боевете срещу подразделенията на ИДИЛ, където воюваха правителствените войски на Сирия, то ЧВК "Вагнер" изигра основна роля в разгрома на тези формирования и никой не се съмняваше, че срещу ИДИЛ трябваше да се воюва и това основно е заслуга на ЧВК "Вагнер". В този момент ЧВК "Вагнер", колкото и да е странно за някои, които не искат да го признаят, е основният фактор за стабилност в Централно-африканската република. Хората там се измориха от африканската война. Създавайки благоприятна среда за функциониране на търговските проекти, ЧВК "Вагнер" приложиха огромни усилия да върнат живота в мирно русло и да понижат нивото на насилие, проявяващо се в резултат на гражданската война. Хората там действително приветстват и не по задължение, а от чисто сърце руските наемници. ЧВК "Вагнер" има определени заслуги, но аз абсолютно не съм съгласен с тази война, смятам, че войната с Украйна е бедствие не само за самата Украйна. Тази война абсолютно не съответства на интересите на Русия и според мен активното участие на ЧВК "Вагнер" бих казал до голяма степен опетни репутацията на тази структура и за мен това, разбира се, е разочарование. Аз силно съжалявам, че ЧВК "Вагнер "взима активно участие в тази престъпна война. Във всякакъв смисъл вече е загубил войната, изхождайки дори само от това, че навремето нашето политическо ръководство обяви, че за три дена ще поставят въоръжените сили на Украйна на колене, после стана за две седмици, и по-нататък, и по-нататък, стана вече половин година и края му не се вижда, а няма и намек за това, че руската военна машина може да победи украинските въоръжени сили. Войната се проточва, и в същото време и на украинските въоръжени сили не им достигат ресурси и сили окончателно и необратимо да прекърши съпротивата на руските въоръжени сили и да ги отблъсне от своята територия. Войната се проточва и това е много лош признак, твърде нежелателен сценарий за развитието на събитията, всичко това ни заплашва с големи бедствия както за Украйна, така и за Русия. Тези действия ще продължат.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 140 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зипо

    222 97 Отговор
    Въпроса е дали БайДрън ще е жив за да види победата на Русия?!

    Коментиран от #14, #38, #41, #76, #79, #103

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    196 104 Отговор
    Страх ги тресе кравароподлогите от Вагнер.

    Коментиран от #101, #123, #150

  • 3 Пха ха ха ха

    157 44 Отговор
    Бля бля бля бля

    Коментиран от #6

  • 4 Бонев

    208 58 Отговор
    Афганистанските овчари и те много се плашеха от американските спецчасти. А накрая на крилата на самолета.

    Коментиран от #44

  • 5 На тази

    161 41 Отговор
    свирка д ж и й к а , някой вярва ли и ???
  • 6 Поредното...

    190 47 Отговор

    До коментар #3 от "Пха ха ха ха":

    ...скалъпено пропагандно ,,интервю"...!
    Нещо май много ни подценявате IQ-то...?!?!

    Коментиран от #45, #89

  • 7 КовидманЯк

    181 45 Отговор
    По-големи идиотизми не бях чел, но нивото на дъното на така наречената журналистика е пробито отдавна.Жалък фарс.
  • 8 Урюрвкос

    144 45 Отговор
    гледаме филмчета на едни англоговорящи със американски акцент и сини знамена със нарисуван бял скелет който държи коса, как им пушат подметките при среща със руска бойна техника.
  • 9 пешо

    109 24 Отговор
    мара на глупостите край нямат
  • 10 АУУУУУ

    55 87 Отговор
    КОПЕЙКИ.......ТОВА Е ПРЕКАЛЕНО ДА Е ИСТИНА......ВАГНЕР ДА УМИРАТ ОТ. ......АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ.......ПРЕДСТАВЕТЕ СИ
    АКО НАИСТИНА РУСИЯ СГРЕШИ И НАХЛУЕ В ТЕРИТОРИЯ НА НАТО......МАЛИИИИИ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #11, #21, #69, #122, #126

  • 11 Центаджия

    147 36 Отговор

    До коментар #10 от "АУУУУУ":

    Видяхме прехвалените американски спецчасти в Афганистан.

    Коментиран от #23, #42

  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    59 13 Отговор
    КОГАТО ПОСТАВИШ АЗ-ЪТ НАД БЛАГОТО
    НА ОТЕЧЕСТВОТО
    ....
    ОБИКНОВЕННО СВЪРШВАШ ГАДНО
    ....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Всъщност мисля, че бай Джо

    76 17 Отговор

    До коментар #1 от "Зипо":

    Не знае къде се намира Русия.Също така си мисля,че му е през онази работа къде се намира Русия.
  • 15 Дедо ви...

    95 28 Отговор
    Добро утро на мара лъжата! 30 000 вагнеровци има в момента в Беларус и набират още 2 пъти по толкова и става 90 000. Пристигат отвсякъде. Въпроса е къде ще ударят: Сувалския коридор, западна окрайнина или от север Харков. Полша вече подсилва източните си граници с 1000 воеуннослужещи.

    Коментиран от #17, #18, #33

  • 16 Гост

    50 25 Отговор
    И ето, че пак някой си измисля приказки. 240 000 рубли на месец са около 2600$. Тези професионални войници се бият за пари и в която и западна частна армия да отидат, ще им плащат тройно повече. Айде, другият път го доизмислете по-добре.

    Коментиран от #56, #61, #92

  • 17 Не знам къде ще ударят...?!

    80 18 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо ви...":

    Но знам,където са сега,че са само на 100км от...Киев...!
    Комай това бе и целта на светкавичното придвижване на...,,метежа"...!
  • 18 Мисля,че си

    13 16 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо ви...":

    Не нормален.Не се сърди.

    Коментиран от #32

  • 19 Гошо

    41 13 Отговор
    " опита да бъде завзет завода "Коника" на източния бряг на 8 февруари 2018"
    Къде е било това,пояснете

    Коментиран от #46

  • 20 свиквайте копейки

    17 40 Отговор
    тъй ша е тя 😂
  • 21 БАУУУУ

    74 20 Отговор

    До коментар #10 от "АУУУУУ":

    А само как бягахме във свински тръс към колесника на самолета,подгонени от афганистанските козари със сопите...🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣!
  • 22 Вагнеровец

    36 9 Отговор
    Освен американците, и марсианците бяха срещу нас, но няма да ви го кажат ...
  • 23 Бевърли Хилс

    33 43 Отговор

    До коментар #11 от "Центаджия":

    видяхме разпада на сесесере след Афганистан 🤣
  • 24 Мария Атанасова

    48 13 Отговор
    Пак тя ви лъже,не се спря това животно
  • 25 Aлфа Bълкът

    54 12 Отговор
    Всъщност доста обективна статия, ако някой трол вземе да я прочете. Като си личи пристрастието на тоя
    Марат Габидуллин към "Вагнер", но все пак има реална преценка за войната в Украйна и колко безсмислена е тя.

    Коментиран от #62, #77

  • 26 12345

    58 9 Отговор
    Рамбо и Командо вече са в Украйна :-).

    Чакаме Капитан Планета, Железният Човек, Супермен, Спайдър-Мен, Батман.

    Е тогава, ще видят те Руснаците.

    Коментиран от #65, #67

  • 27 ЧВК Вагнер

    62 24 Отговор
    рязбиха натовското ЧВК за седмица и нито се чу за тях нито нищо. А, ингервюто с тоя боклук е поредната форма на промиване на моз, ци и втълпянане на лъжи. Тоя боклук продажен е платен да говори каквото искат да чуят продйжните западни боклуци и поредната гьобелсова пропаганда.

    Коментиран от #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дедо ви...

    39 20 Отговор
    Руснаците настъпват и имат абсолютната инициатива региана нещо което мнага притеснява киев. Укровервахта евакуира: Сумска област, Лиман, Купянск и Харков и го твят зя атбрана. Британците отдавна съобщават за съсредоточаване на 120 000 руска сила в района на Кременая

    Коментиран от #43

  • 30 АЙДЕ ГЪЧ

    32 10 Отговор
    АКО НЕ Е БЕСАРАБСКИ ФЕЙК , НЕМА ДА ЗНАЕМ КАКВО СТАВА " В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ" ..............СМОТАН ЯЦИ НОВА СЕРИЯ.........!!!!!
  • 31 Мароооооо

    46 18 Отговор
    ти луда ли си.Кой ще си прави труда да чете тази огромна помия.Само като прочетеш заглавието ти стига-професионален войник се ужасил,хе хе хе хе .Все едно да кажеш-поп се разплака на погребението.
  • 32 Дедо ви...

    20 5 Отговор

    До коментар #18 от "Мисля,че си":

    След някой и друг месец ще видим кой е нормален и кой ненормален!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 питанка

    35 30 Отговор
    Какво търсят американски спецчасти в Украйна? Нали САЩ нямат нищо общо с тази война, същата нали е война на Украйна срещу Русия?

    Коментиран от #39, #51, #59

  • 35 Хахахаха

    43 45 Отговор

    До коментар #27 от "ЧВК Вагнер":

    Големи глупости. НАТО НИКОГА няма да води пехотна война. НАТО само помага във войната в Украйна! Ако НАТО воюва, ще влезе със 150 самолета, ще изсипят бомбите и ракетите, където трябва по предварително обмослен план и ще излязат. За 3 дни войната ще свърши, защото от руска страна, няма да има кой да управлява.

    Коментиран от #132

  • 36 Каубой 🤠

    22 34 Отговор
    Ушанките от ЧВК Вагнер
    Отнесоха як бой
    Вече са в миманса...
    Някъде в прованса
  • 37 възраждане news

    23 10 Отговор
    В Украйна ликвидираха още един дебел мерзавец. Командирът на 96-а отделна разузнавателна бригада полковник Максим Харламов вече няма да командва парада в Нижни Новгород.
  • 38 Той и

    24 15 Отговор

    До коментар #1 от "Зипо":

    Рузвелт не можа да види победата над Хитлер, но Байдън не е тоталитарен вожд и след смъртта му има избран вицепрезидент. Кой е заместникът на Путин който веднага ще поеме властта? Путин няма официално такъв и ще има яки борби с неизвестен край.

    Коментиран от #131

  • 39 Хахахаха

    37 3 Отговор

    До коментар #34 от "питанка":

    Отговор! Човека ти казва за американските спецчасти при войната в Сирия! А не в Украйна!
  • 40 Човек

    37 30 Отговор
    Значи в Русия можеш да вземеш 4-5000 лв на месец само ако си рискуваш живота на фронта. Че то половин София вади такива пари. Онзи ден гледах улични интервюта за доходите в Москва и повечето хора взимаха до 1 500 лв. Имаше и изключения разбира се, но като цяло руснаците са по-бедни от нас. Тук в малките градове е зле, но там пък едва оцеляват. Едни баби се оплакваха, че пенсиите им са 200 лева. У нас чак такава миерия няма.

    Коментиран от #47, #54, #63

  • 41 1944

    26 39 Отговор

    До коментар #1 от "Зипо":

    победа на рООсия е вероятна колкото юпитер да се блъсне в земята. обаче както казват мечтите са безплатни.
  • 42 Хост

    22 16 Отговор

    До коментар #11 от "Центаджия":

    Видяхме и великия ссср също там…?
  • 43 Гиркин Стрелков

    17 33 Отговор

    До коментар #29 от "Дедо ви...":

    давам максимум 2 седмици до разгрома на руската армия 🤣
  • 44 Сск

    25 19 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    Те и рашките бяха в Афганистан, познай как приключи всичко!

    Коментиран от #49, #50

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 В Източна Сирия, бе

    27 23 Отговор

    До коментар #19 от "Гошо":

    Гошко, на река Ефрат.
    Цял свят знае как Вагнер бяха направени на кайма и каквото остана от тях бягаха квичейки.
  • 47 12345

    34 16 Отговор

    До коментар #40 от "Човек":

    То в САЩ няма бедни и 40 милиона на купони.

    Само пари са ви главата, а България ходи наведена, последното е важно.

    Коментиран от #84

  • 48 хахаха

    32 7 Отговор
    един малък въпрос към фактите: защо в заглавието е ТОЧНО ТОВА ИЗРЕЧЕНИЕ от цялото интервю? Хората остават с впечатление, че целия текст е посветен именно на това събитие, а то е едно единствено изречение...
  • 49 След Авганистан

    21 23 Отговор

    До коментар #44 от "Сск":

    СССР се разпадна.За САЩ не са се чули такива работи.

    Коментиран от #52

  • 50 как?

    10 5 Отговор

    До коментар #44 от "Сск":

    разкажи на нас, непросветените...:)
  • 51 СМЕШНИК

    21 7 Отговор

    До коментар #34 от "питанка":

    Тва е в Сирия, бе другарю......2018г.
  • 52 ами

    18 2 Отговор

    До коментар #49 от "След Авганистан":

    когато се научиш правилно да пишеш името на тая държава, ще взема да те приемам насериозно.
  • 53 мдаааа

    34 10 Отговор
    Значи тия от Вагнер били нам кви си.... а тия американските наемници пък били само благородници със синя кръв и човеколюбиви миротворци... ти да видиш!!! Абе куче, ама наше куче!!!
  • 54 Ъхъ

    38 12 Отговор

    До коментар #40 от "Човек":

    4-5000 лв взимала половината София...а другата половина? Интересно кои дебилоиди са ти сложили цели 5 плюса...

    Коментиран от #88

  • 55 факуса

    19 8 Отговор
    заместник на пшригожин и специално за бнт хи хи,къде го намерихте бе гулю гулю,особено пък страшните американски спец части,а що ли бягаха маскирани в авганистан
  • 56 Да така е

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Но колко са тези други частни армии
  • 57 ВагИнер

    12 11 Отговор
    Много реклама за нищо.

    Бахмут за година и след това Пирожкин си Zaмина☠️
  • 58 Тома

    15 7 Отговор
    А кога ще интервюрате някой моряк от кораба кап. кук за да ви каже какво почустваха отзад без да ги стрелят

    Коментиран от #66

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 🐘🐘🐘

    17 2 Отговор
    За Сирия говори човека бе , чети и мисли , не повтаряй като папагал .
  • 61 Б.М.Б.

    14 10 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    И коя западна армия ще ги внедри в редиците си, надявайки се, че само с пари ще ги задържи да не се обърнат срещу тях. Руснаците са доста националисти. Пък и не мисля, че западните частни армии имат недостиг на желаещи да се запишат при тях. По-интересното е, до кога може Русия да издържи финансово, че само тия от Вагнер сигурно им гълтат няколко десетки милиона долара на месец. Ще е хубаво да се посочат истински финансови данни за цялата СВО от страна на Русия. Може би към половин милиард долара на месец?

    Коментиран от #97, #125

  • 62 факуса

    19 4 Отговор

    До коментар #25 от "Aлфа Bълкът":

    смислена е от американска гледна точка,едни много трилиони напират да се занулят а само войната може го направи бързо

    Коментиран от #106

  • 63 И тук е така

    17 2 Отговор

    До коментар #40 от "Човек":

    Но много гора ходят в чужбина да работят затова имат пари . Повечето получават даже под 1500 . .

    Коментиран от #90

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 🐘🐘🐘

    11 11 Отговор

    До коментар #58 от "Тома":

    Почувствали са удивление и смях до сълзи , като са гледали как 40 годишен летящ москвич без никакво оръжие и два допълнителни резервоара , симулира атаки със свободно падащи бомби срещу кораб , като при това много внимава да не прелети над него , което дава право на кораба да го свали в международни води . Всички бяха излезли на палубата да се посмеят и да поснимат .
  • 67 Гошо

    14 7 Отговор

    До коментар #26 от "12345":

    Ще им изкочи от храстите Чебурашка и тия всичките заедно ще си омажат отзад лъскавите американски костюмчета от страх 😁
  • 68 На Марето

    15 2 Отговор
    Като и видиш аватара с очила като муха, бегай надалече
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Поправка

    25 13 Отговор
    Войник на американските спецчасти : Попаднахме под ударите на „Вагнер“ , по-голям ужас не съм изпитвал
  • 71 Перник

    21 23 Отговор
    Много прости хора!Ако се опитат да влезат в Полша джуджето е аут за 24 часа а Русия ще плаща репарации години наред, поробена от щатите и НАТО.Вие си пишете глупости цял ден как Украйна щяла да падне за седмица(мина година а не е),как Русия е могъща военна сила(виждаме) и т.н.Лекувайте се!
  • 72 гого

    19 5 Отговор
    Блудкава измишльотина!
    Марийке, пий си хапчетата и си намери гадже, за да намалиш розовите сънища!
  • 73 Р.К.И.

    14 17 Отговор
    На руснаците като не им харесва в Украйна, майка си ли търсят там? Имат си великата, да си вървят в нея.

    Коментиран от #94

  • 74 37372772727

    15 5 Отговор
    Хм като чета няма нищо "вагберско" в тоя пич.Виждал съм по клипове как се срещат американци,които ходят на "сафари".И такъв начин на говорене нямат руските чвк.Това можа да е пропаганден материал,фалшиво подготвено за дезиформиране и за аудиторията на запада.
  • 75 Дълго_Име

    17 5 Отговор
    Ало, Марче, как от това балансирано интервю успя да "откриеш" и да извадиш от контекста подобна глупост, за да я поставиш като заглавия на интервюто. А, да тъмните ти очила помагат за тези твои похвати! Хвала, че цялото интервю може да се прочете, за да оцени човек джурналистическото ти умение да сипеш грозна пропаганда. За това тв бива, иначе редакционната хранилка остава празна!
  • 76 Един

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "Зипо":

    Никой няма да я види тая победа. Може би само зомби путлеристите.
  • 77 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Aлфа Bълкът":

    точно Така е господине Точни Сте
  • 78 Швейк

    13 14 Отговор
    Истината боли , а руски подлоги! Личи си по квиченето ви!
  • 79 Американска ПРОПАГАНДА и ДЕЗИНФОРМАЦИЯ

    18 10 Отговор

    До коментар #1 от "Зипо":



    Оказва се, че САЩ са най-големите пропагандисти и манипулатори. Те с медиите и цялата им филмова индустрия. Гледайте и филмите им от корончо насам - навсякъде има някакъв вид пропаганда.


  • 80 То бива, бива, но чак пък толко

    17 7 Отговор
    Словедна плява, събрана и ни я пробутват за интервю. Гръмнете се.
  • 81 Боец

    17 8 Отговор
    Така е и Аз бях там. Когато дойдоха американците, изпитахме истински ужас - всички американци бяха с червило, перуки, високи токчета 👠, абе джендъри, бе джендъри, направо се уплашихме какъв упадък на човешкия вид. Американска му работа.
  • 82 Пешо

    7 2 Отговор
    За справка на всички! Вижте материала в you tube от 13.02.2018!!!! И ще видите доста интересни неща!
  • 83 Пешо

    9 1 Отговор
    You tube. 13.02
    2018. Деир Ес Зоор!!
  • 84 Човек

    15 5 Отговор

    До коментар #47 от "12345":

    САЩ са на първо място в света по среден доход, коригиран с паритет на покупателната способност. По-глупав пример нямаше как да дадеш. Бедни има навсякъде по света. Гледа се средното и тогава се правят сравнения.
  • 85 Механик

    14 7 Отговор
    Лично аз, с изключение на последния пасаж от статията, който явно е написан по поръчка или по-скоро е дописан политкорктно, не виждам нищо сензационно и оплюващо както Вагнер, така и Русия. Човекът си го казва 1:1. Всички лоши думи по повод на Вагнер са изфабрикувани от едни чичковци с големи носове, които имат ФИНАСОВИ интереси и което е по-важното "не им пука нито за африканците, нито за украинците". Не прочетох и лоша дума за Пригожин или пък за Путин. Да, човекът признава, че има разни проблеми както в Русия, така и в армията и. Но къде ли ги няма подобни проблеми? Държавата, особено такава оромна държава като Русия е много сложен организъм, който трудно се управлява. Армията на такава държава, също е такъв организъм. Грешки и неуредици винаги ще има. Хора сме и всички ние грешим по някога.
    Тав тоя ред на мисли, се чудя как такава "некоректна" статия е била пусната?!
  • 86 реалността

    6 11 Отговор
    Само с останала небоеспособна новосформирана пехота украинския фашизъм е обречен.
  • 87 Американски войник

    14 12 Отговор
    Гониха ни боси афганистански козари, по-голям ужас не съм изпитвал
  • 88 Човек

    10 20 Отговор

    До коментар #54 от "Ъхъ":

    Всичките ми познати в София ги взимат тези 4-5000 лева. Това са нормални пари за този град. Имам доста приятели, които взимат 10 и нагоре. Там ниско платените вадят по 2 бона, което е непосилно за повечето московчани.

    Коментиран от #93

  • 89 555555

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "Поредното...":

    Русофилите нямате-ай Кю,вие имате ай ку ку.
  • 90 Човек

    12 2 Отговор

    До коментар #63 от "И тук е така":

    Никой българин не ходи в чужбина за 1500 лв. Тя средната заплата у нас вече гони 2000. Понякога направо не се чувате какви глупости говорите...
  • 91 Българин

    8 16 Отговор
    Прочетох заглавието и се сетих как през 2020г. два МИГ29 прелетяха над американски самолетоносач, още на другия ден 1/3 от екипажа си подадоха молбите за напускане, а на останалите Пентагона назначи психиатър.
    Миналата година пък два американски самолетоносача подвиха опашка от едно китайско катерче, а истерията и пълните памперси от китайското хвърчило няма смисъл да го коментирам.

    Коментиран от #104

  • 92 Човек

    11 7 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    На запад не вадят убийците и изнасилвачите от затвора за да им дадат работа в армията. И тези на терен не получават тройно, а повече. Тройно поучават в администрацията.

    Коментиран от #95, #96

  • 93 Човек, но не първобитен

    10 15 Отговор

    До коментар #88 от "Човек":

    Моите познати в Москва взимат над милион рубли месечно /над 20 000 лева/, което е непосилно за твоите познати в гей дружинката. И за да не си говорим празни приказки ето и статистика за 2022г.: средна заплата в Москва 3 147 долара, средна заплата в София 2 051 лева само три пъти е разликата/, покупателната способност в София и Москва или ли смисъл да я разискваме при цените на ток и горива там и тук...

    Коментиран от #114

  • 94 любител

    7 8 Отговор

    До коментар #73 от "Р.К.И.":

    нещо си в грешка нещо като укрия няма има само русия. хахаха
  • 95 Прав си

    7 12 Отговор

    До коментар #92 от "Човек":

    На запад изобщо не ги съдят - през 2021 година от 14 000 подадени жалби за сексуален тормоз в Германия са осъдени...един човек, също така и педофилията е разрешена.

    Коментиран от #124

  • 96 Хахаха

    8 13 Отговор

    До коментар #92 от "Човек":

    Ти сериозен ли си:))))))) В САЩ още от 1907 година имат закон според който всеки престъпник получава помилване ако се запише в армията, този закон важи и до днес. Също така САЩ са единствената държава в света, в която съвсем легално могат да вкарат в затвора и дори да те убият без съд и присъда, за тази цел имат над 4000 затвора, сред които е и Гуантанамо.

    Коментиран от #99

  • 97 гост

    18 5 Отговор

    До коментар #61 от "Б.М.Б.":

    Малко си пропуснал една нула , 5 милиарда месечно е доста по-реалната сума !! И това само за заплати , боеприпаси и логистика !! Цената на унищожената техника от всякакъв род отделно !! И там е въпрос не само на цена , щото Раша няма тия пари да я възстанови , а дори и да имаше , няма време да го направи !! Само унищожените танкове и трябват 29-25 години и то ако има парите , а тя няма да ги има , защото положението се влошава със всеки ден !! Путлер и дружките му много добре знаят , че всеки ден приближават Раша към окончателен фалит , но им пука само да останат на власт !

    Коментиран от #143

  • 98 Отряд1

    3 2 Отговор
    Да не се окаже, че Чат ДжиПД е отговарял?
  • 99 Отряд1

    6 10 Отговор

    До коментар #96 от "Хахаха":

    Относно фокусът САЩ. Да несъмнено тази държава изфабрикува (т.е. излъга) данни за наличието на опасни оръжия в Ирак, влезе изби едни 200-300 хиляди човека и остави след себе си разруха. Оръжия не бяха намерени.
    САЩ е единствената ядрена сила в света, използвала ядрено оръжие срещу неядрена държава. За щетите не се наемам да пиша от уважение към историята, но всеки знае Хирошима и Нагазаки.

    Но ако търсим причините за войната, то ние не трябва да отвръщаме поглед от историята, която красноречиво показа, как Британската империя е онази, която чрез сила е убивала и завземала територии. Другите империи, просто са били в условията на суперничество т.е те са следвали законното по онова време деяние "да отидеш и да избиеш едно село, за да няма кой да те обвини в кражба на крави"

    Често започвам да си мисля, че е най- добре за нас и за поколенията - тази война да прерастне в ядрена и да се сложи край на страданията, които са се заформили и които дълго време ще отекват в ушите на децата ни.

    Не виждам обществата да протестират за мир. Те все още протестират за по- високи заплати...
  • 100 Дааа

    13 6 Отговор
    Русия отече в канала.
  • 101 стоян

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    До 2 ком - другар явно не си чел статията - човека си признава как краварите са избивали вагнеровците като пъдпъдъци и много се изплашили че ще избият всички
  • 102 ОСМАНАГИЧ 🇹🇷

    3 3 Отговор
    🥸Явно не се срещал с Муджахидините или Талисманите. 🤑🥵🤠🥳🤡
  • 103 Дидо

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Зипо":

    Въпроса е дали ти ще живееш за да видиш орките измити от калта ?
  • 104 Дидо

    16 2 Отговор

    До коментар #91 от "Българин":

    От 10км личи ,че не си българин, а не умна руска подлога,няма по опростачени примитиви от блатните слуги !
  • 105 БГ ИСТИНА

    4 11 Отговор
    И какво правят Американските спец части там.? Войната не била тяхна! А чия е? Те трябва да печелят трилионите а останалите да умират!
  • 106 Aлфа Bълкът

    16 0 Отговор

    До коментар #62 от "факуса":

    Украйна няма ресурса да ги занули тия трилиони.
    От тази война печелят повече западните държави в ЕС, защото няма да има силна източно европейска страна, Украйна няма да се възстанови от самосебе си, а с помощта на инвеститори (новите собственици на Украйна). Русия губи най-много от тази война след самата Украйна.
  • 107 Хахаха

    4 6 Отговор
    Рамбо дойде и ни избиха!Ама ,че фейк!
  • 108 Естествен Интелект

    3 1 Отговор
    Ако не можеш да настигнеш някой за да го донабиеш е връх в ужаса.... А къде се изпишулиха Моцарт и защо?
  • 109 Соломон

    9 12 Отговор
    На 8 февруари 2018 на ТЕРИТОРИЯТА на СУВЕРЕННА Сирия, членуваща в ООН, американски специални части подкрепени с хеликоптери РАЗСТРЕЛВАТ група на ВАГНЕР !

    КАКВО ПРАВЯТ войските на САЩ в СУВЕРЕННА Сирия и ЗАЩО все още ВЛАДЕЯТ и ЕКСПЛОАТИРАТ сирийски петролни находища на територията на Сирия !

    За яснота, Сирия има сключен ДОГОВОР са военна помощ с Русия, по силата на който в Сирия се намира групата ВАГНЕР, която освободи Сирия от ИГИЛ !

    Коментиран от #127

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Айде стига, бе

    2 2 Отговор
    Путин ги извикал (АСЧ делфини) и вагнеровци попаднали под ударите на американските спецчасти, по-голям ужас не е изпитван от тях
  • 113 Спад

    3 4 Отговор
    Мисирката от Факти пак се е уляла с измислиците и свободните съчинения
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Вещерът от Пещера

    21 9 Отговор
    През 2018г. американците изтрепаха,като хлебарки,над 300 от наемниците на Пригожин.В Кремъл се нас-ра-ха от страх и се направиха,че нищо не се е случило.На Бункерното Жужу Пу и клоуните с лампази около него им е ясно,какво ще им се случи,ако се блъснат челно с Американската Военна Машина.Войната в Украйна,ще им се стори като "специална операция".
  • 116 Марчеее

    3 1 Отговор
    Направи каментарите да стават със фейсбук потвърждение и ще спрат да те обиждат, хем и коментиращите тук ще се опознаят.
  • 117 Магелан

    9 6 Отговор
    Шок и ужас.Чета коментарите и не мога да повярвам на очите се повече българчета който не знаят и Един час какво ада си служил какви глупости пишат.Абе момчета спрете да се излагате пред българските дами като неадекватни джендари който ако им сам един Калашник ще го гледат като извънземно.Ако закарам на стрелбището ще напълнят гащите при първия изстрел.Навремето служихме по 36месеца имахме психологическата военна подготовка и калена здрава психика.А сега дамите са по смели и мъжки от вас бе пародия на мъже
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Случаен

    4 5 Отговор
    Сигурно там е бил Джо Рамбо и Чък Чорис
  • 120 пенко

    5 6 Отговор
    ЦРУ : --- " ЕТО ВАШИТЕ 150 ДОЛАРА -ЗА ТОВА ИЗКАЗВАНЕ ... " !!!!!!!!!!!!!!???????
  • 121 пенко

    5 3 Отговор

    До коментар #118 от "По тая логика":

    КАКВИ ВОЙСКИ НА САЩ --- КОРЕЙСКО- ВИЕТНАМСКО -АНГОЛСКО- ИРАКСКО- АВГАНИСТАНСКО- СИРИЙСКО- ЛИБИЙСКИ --- ИЛИ ГРЕНАДО- ПАНАМСКО -СРЪБСКИ --- ??????????????????????????
  • 122 Петър

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "АУУУУУ":

    Алоооо, прочете ли статията? Човекстрана на американските спезчастът говори за единична атака от 2018г. Дори не става дума за тази война.

    Коментиран от #146

  • 123 ТОЗИ БГ ТОП ИДИОТ

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    не чете статиите,а само драска постове и после брои копейките, както и други бг червени топ ид...ти !
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #61 от "Б.М.Б.":

    Руснаците няционалисти ? Това е повече от гоупост.Руснаците нито са патриоти нито дават пет пари за Русия.
  • 126 Бат Мишо

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "АУУУУУ":

    Виждал съм план за нахлуване на СССР и Варш договор в НАТО вските страни в Европа и ми изглеждаше напълно реален
  • 127 Историята не е точно такава!

    7 3 Отговор

    До коментар #109 от "Соломон":

    Интересното е че "Вагнер" ги е имал за съюзници. После американците се извиняват за "приятелския огън" и заплащат за загиналите руснаци доста долари. КОЙ ЗНАЕ ОТ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА КОЛКО СА СЕ СМЕЛИ НА СЛУЧКАТА!

    Коментиран от #128, #129

  • 128 въпросче

    7 1 Отговор

    До коментар #127 от "Историята не е точно такава!":

    По-голяма глупост не бях чел.Тея измислици от къде ти ги ражда главата ?
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Гняв

    8 12 Отговор
    Радев подай си оставката,предател страхливец
    Путин ли те заплашва?
  • 131 Питащ

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Той и":

    А Путин кого възнамерява да умира? Какво казаха последно за това от ,,Козяк?
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Ком

    8 5 Отговор
    Прочиташ статията на Мара и установява, че текста няма връзка със заглавието. Къде е тази "среща" на Вагнер и американските спец части? В Украйна? Там май нямаше американци?! В Сирия? Там вече спец частите вече са изгорена био маса?

    Коментиран от #144

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Точен

    0 0 Отговор
    Имаше такъв епизод в Сирия, по мои спомени към 2016г., но може и да греша. Вагнер пробват да овладеят някакви нефтени полета със или без завода там, които пък са нагло присвоени от окупаторите янки и техните подлоги от ИДИЛ. Вагнеровци искат въздушно прикритие от редовната армия, но им е отказана. И тогава янките с техните А10 Тъндърболт /аналог на щурмовака СУ 25/ буквално разстрелват беззащитната вагнерова пехота в пустинята. Жертвите са между 100 и 200 души. Оттогава е може би и голямата вражда между Пригожин от една страна и Шойгу и щабоваците му от друга.
  • 143 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #97 от "гост":

    Пак ли фалира Русия, бе? Колко още ще го млявиш това? Не ти ли писна?
  • 144 Н а т о

    2 1 Отговор

    До коментар #133 от "Ком":

    Чети бе. Пише годината и мястото. Ват……ник
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Хайл 14/88

    1 1 Отговор

    До коментар #122 от "Петър":

    Ти може ли да вярваш на Мара??? Мара освен пр03тотии друго писала ли е
  • 147 Гоуст

    0 1 Отговор
    А не мислите ли, че това с уж контра похода на Вагнер, е поредната измама и хитро скроен план на Путин? В момента спокойно се трупат и групират войници на Вагнер и с помоща на Беларус от една страна и руските войски от друга, Киев ще бъде смазан за отрицателно време. Видяхме вече, как Путин излъга, при нападението на Украйна, че уж струпва войски за учение!
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Истината

    0 0 Отговор
    А какъв бой изядоха в Сирия от турските командоси! Много бързо Вагнерчетата се изнесоха от зоната на турската операция в Сирия! Американските сили за спец операции също се изнесоха много бързо от районите на турското нахлуване в Северна Сирия!
  • 150 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    И от турския аскер! В Сирия аскера ги изтребваше като за световно!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания