Last news in Fakti

17 Юли, 2023 04:50 716 0

Жертвите на наводненията и свлачищата в Южна Корея станаха 37

  • южна корея-
  • свлачища-
  • наводнения-
  • жертви

Спасители извадиха девет тела от наводнен тунел, в който бяха заклещени 15 автомобила

Жертвите на наводненията и свлачищата в Южна Корея станаха 37 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите на предизвиканите от проливните дъждове наводнения и свлачища в Южна Корея достигна 37, след като спасители извадиха девет тела от наводнен тунел, в който бяха заклещени 15 автомобила, предаде Асошиейтед прес, като цитира данни, получени от представители на властите.

Хиляди бяха евакуирани от 9 юли, когато проливни дъждове започнаха да връхлитат централните райони на Южна Корея.

Близо 900 спасители, включително водолази, претърсват тунела в централния град Чонджу, където превозните средства, включително автобус, са били залети от внезапно наводнение в събота вечерта, заяви на брифинг Сео Чонг-ир, началник на пожарната служба в града. Служителите на пожарната са изчислили, че тунелът се е напълнил с вода само за две или три минути. Снимки и видеоклипове от мястото на инцидента показват как спасителните работници установяват периметър и изпомпват кафявата вода от тунела, а водолазите използват гумени лодки, за да се придвижват.

Янг Чан-мо, служител на провинциалната пожарна служба, заяви, че изпомпването на цялата вода от тунела, който все още е пълен с 4-5 метра вода, гъста с кал и други отломки, може да отнеме няколко часа. Работниците действат бавно, за да предотвратят изхвърлянето на жертви или оцелели, добави Янг.

Девет оцелели бяха спасени от тунела, а 10 бяха обявени за изчезнали, но засега не е известен точният брой на пътниците, заклещени в превозните средства.

Корейската метеорологична администрация заяви, че в централната и южната част на страната до утре може да паднат още до 30 см дъжд.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол нареди да се положат всички усилия за справяне с разрушенията.

Юн разпореди да се мобилизират всички налични ресурси и да се вземат политически мерки, включително обявяването на бедствено положение в определени райони, с цел справяне с последиците от проливните дъждове, отнели живота на най-малко 40 души и предизвикали наводнения и свличане на земни маси. Президентът направи тези забележки, докато председателстваше заседание на Централния щаб за борба с бедствията, само няколко часа след като се завърна в родината си след едноседмична обиколка в Европа, по време на която посети Литва и Полша и направи необявено посещение в Украйна.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: