Last news in Fakti

17 Юли, 2023 04:54 904 2

В Иран арестуваха актьор, критикувал задължителното носене на забрадки от жените

  • иран-
  • актьор-
  • забрадки-
  • мохамад садеги-
  • арест

Мохамад Садеги, е бил задържан от органите на реда с намесата на пожарната служба в своето жилище в столицата Техеран

В Иран арестуваха актьор, критикувал задължителното носене на забрадки от жените - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранските власти арестуваха актьор след негови критики срещу суровото прилагане на изискването за задължително носене на забрадки от жените, предаде БТА. Актьорът Мохамад Садеги, е бил задържан от органите на реда с намесата на пожарната служба в своето жилище в столицата Техеран, съобщи иранската агенция Тасним.

Според разпространени в Туитър видеозаписи служителите на реда нахлули в дома на Садеги докато той записвал на живо за социалните мрежи.

По-рано актьорът бе публикувал видеоклип, в който критикува жестоките репресии на държавата срещу жените, които не спазват строгите правила за обличане.

Днес иранските власти обявиха, че моралната полиция, която избягваше да се появява след миналогодишните масови протести в големите градове, отново ще следи за налагане на изискването за носене на забрадки. Полицейските патрули в цялата страна имат за цел да се справят с нарушителите, а проектозакон предвижда и по-строги наказания за нарушаване на правилата за обличане, отбелязва ДПА.

Повод за масовите протести през есента на 2022 г. срещу политическото и религиозното ръководство на Иран бе смъртта на Махса Амини, младата кюрдска иранка, която почина, след като бе арестувана от нравствената полиция за нарушаване на строгите правила за обличане в страната.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нямам думи !

    2 0 Отговор
    😂"младата кюрдска иранка"😁😃😂
  • 2 Етикецията

    1 0 Отговор
    Все едно да идеш на прием с фрак и по шарени бермудки,така го усещат там..