Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Юли, 2023 23:41 2 329 41

Кой стои зад експлозията на Кримския мост?

  • крим-
  • кримски мост-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • взрив-
  • експлозия

Русия говори за терористичен удар и обвинява Украйна, Киев мълчи

Кой стои зад експлозията на Кримския мост? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В нощта срещу понеделник на моста, свързващ територията на Русия с окупирания от нея полуостров Крим, е имало най-малко една експлозия. Канал в Телеграм, свързан с частната армия "Вагнер", съобщава за два удара - един в 3,04 ч. и един в 3,20 сутринта.

Жертвите са две, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков: семейна двойка, чиято 14-годишна дъщеря е била ранена и е била откарана в болница. По данни на руските медии семейството отивало на почивка.

Автомобилният и железопътният транспорт бяха прекратени след експлозията, междувременно движението беше възобновено. В момента се използва само една от двете ленти, но до първи ноември пораженията ще бъдат отсранени, заявяват руските власти. Фундаментът на моста не е повреден, отбелязва АРД.

Какво е известно за извършителите?

Досега никой не е поел отговорността за експлозията. Руският антитерористичен комитет смята, че Украйна е атакувала моста с подводни дронове.

И Кремъл обвинява Киев: "Ние знаем какви са причините и кой стои зад терористичния удар", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Всичко това е дело на киевския режим."

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пък спомена и евентуално съдействие от страна на САЩ и Великобритания, както припомня АРД: "Нападението срещу Кримския мост бе извършено от режима в Киев. А украинските политици и военни взимат решенията си с непосредствената помощ на американските и британските тайни служби и политици". Руският президент Путин пък заплаши с ответна реакция.

Има индикации, че зад нападението може да стои украинското вътрешно разузнаване СБУ, казва кореспондентът на АРД в Киев Василий Голод. СБУ не е отрекло участието си пред германската медия. Но всякаква информация за операциите на украинските военни щяла да бъде разкрита едва след победата на Украйна във войната.

Киевски медии съобщават, че СБУ вероятно работи съвместно с военноморските сили. Те се позовават на вътрешни информации, съгласно които са били използвани дронове.

Какво е значението на Кримския мост?

Мостът всъщност се състои от два моста с дължина 19 км - един за влакове и един за автомобили. Това е единственият път, който свързва континенталната част на Русия с окупирания от нея полуостров Крим. Мостовете минават над Керченския пролив, връзката между Черно и Азовско море.

Преди пет години мостът бе открит от Владимир Путин - тъй като става дума за престижен проект с висока стратегическа стойност. "Крим е една от централните военни бази на Русия, която в голяма степен се използва за войната в Украйна", казва кореспондентът на АРД Голод. "Всичко, което ограничава доставките, голяма част от които се извършват по моста, е предимство за Украйна."

Не бива да се подценява и смиволичното значение на нападението. "То показва на хората в Русия, че Путин не е толкова силен и не е в състояние да защити това, което той приема за своя територия", казва още Голод.

Какви ще са отраженията на руснаците, които почиват на Крим?

Полуостровът е любимо курортно място на руснаците. По данни на Риа Новости в момента, в пика на сезона, отпуската си там прекарват към 50 000 души, много от които са пристигнали с кола. Руските власти посъветваха туристите да се приберат у дома през окупираните от Русия украински територии. Руската държавна телевизия показа карта на маршрута с дължина 400 км, който минава през Мелитопол и Мариупол до руския град Ростов. В някои от регионите се водят сражения, посочва АРД.

Пътуващите непременно трябвало да вземат паспортите си. "Сигурността е гарантирана от руската армия" и ще бъде засилена, заяви назначеният от Русия губернатор на Херсонска област Владимир Салдо. Той бил свел до минимум преградите по пътя, за да позволи преминаването. Същевременно Салдо предупреди, че имало контролни пунктове за предотвратяването на саботажи.

Има ли паралели с експлозията от октомври 2022?

Кримският мост не за първи път става обект на атаки. Конструкцията вече беше сериозно повредена от експлозия през октомври 2022. Много хора загубиха живота си, част от пътното платно падна в морето, един камион се взриви. В продължение на месеци движението по моста бе силно ограничено, чак през февруари 2023 бе възстановено изцяло.

Още непосредствено след атаката Русия обвини Украйна. Но едва през май шефът на украинските тайни служби Василий Малюк потвърди участието на Киев в експлозията на Крим, припомня АРД.

Само часове след атаката Кремъл прекрати споразумението за износ на зърно от Украйна през Черно море. Според Москва връзка между този факт и експлозията на Крим няма. Споразумението не бе удължено, тъй като изискванията на Русия не са били удовлетворени, обяви Песков. Щом това стане, Русия щяла да се включи отново.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    19 23 Отговор
    Кой стои зад експлозията на Кримския мост? - руснаците, кой друг.

    Коментиран от #2, #40

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Алфа херинга

    18 9 Отговор
    Щом Дойче Зеле пита, значи ще разтягат локуми за да ни подскажат тактично накрая, че Путин сам си е взривил моста. Без да чета статията познавам.
  • 6 хахахах

    14 9 Отговор

    До коментар #4 от "Дарвин":

    Руснаците казаха че американците са виновни за атаките. И веднага наказаха украинците за тях.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Диди

    13 17 Отговор

    До коментар #3 от "ТрампЛин":

    Следващият път трябва да го разрушат.Убиецът Путин ще беснее.
  • 9 Измислени факти сте

    19 8 Отговор
    Днес си повтаряте статиите. Ясно, че не искате да напишете какъв бой ядат нациукрите. В други сайтове излезе много информация за това. Но тук, дето не искате да пишете, но и триете истината. Айде....лека нощ!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вещерът от Пещера

    8 12 Отговор
    Не сме ние. Но при първият взрив миналата година, нашите комунета дадоха "зелена светлина" за камиона пълен с над 10 тона взрив. Поради някаква причина си отмъщават на "братушките", като редовно изпращаме оръжие и боеприпаси на украинците. И Корнела го правеше и Румен. Абе ,комунист ли е, значи от една страна се лигави пред ватенките, но в същото време не пропуска да им забие нож в гърба. Браво!

    Коментиран от #15, #38

  • 12 ТрампЛин

    9 14 Отговор
    Така като гледам, повече ми прилича на някой пиян “шофьор” на руски воден таралясник по-висок от моста да се е опитал да се мушен под него. Отместил го е един метър и толкоз. Следващия път трябва да рухне нацяло!
  • 13 путинофилията е чума

    7 11 Отговор

    До коментар #6 от "хахахах":

    Те не наказват американците защото им прощават бе. Те тия ушанковци са благороден народ. Може америка да им разпори дупките. Тия пак ще и простят. Но това че са добри не значи че са тъпи. Щом още са живи значи не са тъпи ахахха
  • 14 Едно

    9 4 Отговор
    И също всеки ден. Мислете с тия глави овчи ама овчи.
  • 15 Катерицата Беатрис

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Вещерът от Пещера":

    Предполагам че сте изнасилен психически и физически. И вече обичате нападателя си. Защото може да ви унищожи ако пожелае. Той ви притежава,той ви е създал и освободил. Вие сте се преродил. И вечно ще го закриляте предпазвате и обслужвате. Колкото и отвратителен да е той.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ха ха хааа

    12 7 Отговор
    " русия говори за терористичен удар " кой , кой ?! русия говори за "терористичен удар" ли ?!🤭
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Катерицата Беатрис

    2 11 Отговор

    До коментар #16 от "Вещерът от Пещера":

    Аз просто споделих съдбата на стопанина си русофил

    Коментиран от #24

  • 20 и ти

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Може":

    ... в памперса
  • 21 Вангелия Гущерова

    5 8 Отговор

    До коментар #16 от "Вещерът от Пещера":

    Стресниците и цировете ги налагай с живовляк, сине и стой на хладно в пещерата. Нема как изцяло да ти се помогне, но ке ти олекне.

    Коментиран от #23

  • 22 И.А. ГлавноКомандващ

    13 6 Отговор
    Това бяха безпилотните морски тюлени имаха задачата да намерят и елиминират руските боини делфини,мисията още не е приключила.....скоро руският боен свят ще се пука и гърми!
  • 23 Вещерът от Пещера

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Вангелия Гущерова":

    Спасибо.
  • 24 Вещерът от Пещера

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Катерицата Беатрис":

    Съчувствам ти.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 мдаааа

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "русофилски продажници":

    Амин
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Последния Софиянец

    11 5 Отговор
    Буданов архитект и Залужни изпълнител, делфините дремат, а копейките реват от казаните.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хохо Бохо

    9 7 Отговор
    Защо се интересувате кой е взривил Кримския мост?
    Важното е, че е взривен и ония страдат..

    Коментиран от #34

  • 31 Укрофилски продажници

    6 7 Отговор

    До коментар #25 от "русофилски продажници":

    Укрофилските oтpenки са най-ниското стъпало от хранителната верига ! Просто, низши форми на живот...
  • 32 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "русофилски продажници":

    факт
  • 33 007

    9 4 Отговор
    Здравейте, аз съм Дрон.., Подводен Дрон !

    Коментиран от #35

  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хохо Бохо":

    А още колко пъти ще го събарят, хихи
  • 35 Адам Хилтън

    9 5 Отговор

    До коментар #33 от "007":

    карай към мосту, малко му остава
  • 36 До първи ноември........

    4 5 Отговор
    Пораженията щели да бъдат отстранени... то до първи ноември няма да има мост.
  • 37 Костя късошиПков

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "русофилски продажници":

    Така е... Така е.....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Путриот

    1 3 Отговор
    Крим е бойно поле и трябва да си луд да отидеш да почиваш там.
    Защото подлите ушанки , ще използват мирното население за жив щит.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: