Last news in Fakti

19 Юли, 2023 16:58 1 723 10

Ядрена инспекция! Президентът на Южна Корея посети атомната подводница на САЩ

  • юн сук йол-
  • южна корея-
  • северна корея-
  • подводница-
  • корейски полуостров-
  • ким чен-ун

Юн Сук Йол отбеляза, че е първият лидер, който се качва на американска подводница с ядрени оръжия и подчерта, че това демонстрира съюзническата воля да защитава своите интереси

Ядрена инспекция! Президентът на Южна Корея посети атомната подводница на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Южна Корея Юн Сок Йол се качи на гостуващата американска подводница, въоръжена с ядрени ракети, в сряда следобед и предупреди, че севернокорейският "режим ще приключи", ако извършат "ядрена провокация", според президентската канцелария на РК, предава nknews.

Вътре в подводницата той каза, че е "наистина успокояващо" и "облекчение да видя най-важния ядрен стратегически актив на САЩ със собствените си очи", докато обикаляше заедно с участници от NCG от двете страни.

Юн се качи на USS Kentucky, подводница с ядрени балистични ракети (SSBN) от клас Ohio, заедно със съпругата си в съвместната военноморска база на САЩ и Корея Пусан в южната част на страната.

Северна Корея отговори на пристигането, като изстреля балистични ракети с малък обсег в морето преди разсъмване в сряда. Разстоянията на полета на ракетите изглежда съвпадат точно с разстоянието между мястото на изстрелване и мястото, където подводницата е била закачена по това време.

Известни разговорно като "бумери", всяка от подводниците от клас "Охайо" може да носи максимум 20 балистични ракети Trident II.

Центъра за изследвания върху неразпространение на ядрени оръжия "Джеймс Мартин" изчислява, че всяка ракета Trident може да носи четири ядрени бойни глави, което означава, че всяка американска подводница с балистични ракети може да носи около 80 ядрени бойни глави.

Посещението в пристанището произтича от споразумение между американския президент Джо Байдън и южнокорейския президент Юн Сук Йол, когато те се срещнаха в американската столица през април. "Вашингтонската декларация" включваше набор от мерки, целящи да накарат Пхенян да се замисли дали да започне атака срещу южния си съсед.

Президентът Юн отбеляза, че е първият лидер на съюзничка държава, който се качва на американска подводница с ядрени оръжия и подчерта, че това демонстрира съюзническата воля да защитава своите интереси и да отговори на ядрените заплахи от Северна Корея.

"Това означава, че Северна Корея дори не може да мечтае за ядрена провокация и служи като ясно предупреждение за Северна Корея, че подобна провокация ще означава края на режимът им", каза Юн, повтаряйки заплахата, отправена както от Сеул, така и от Вашингтон много пъти.

"САЩ и Корея ще продължат да дават поразителен и решителен отговор на напредващата ядрена ракетна заплаха от Северна Корея с Ядрената консултативна група (NCG) и рутинно разполагане на стратегически активи като SSBNs", добави той.

Посещението му следва след първата среща на Ядрената консултативна група (NCG) в Сеул, където са обсъждани възможните ядрени операции и разположението на стратегически активи на САЩ около Корейския полуостров. Експертите смятат, че NCG е създадена частично, за да увери обществеността на Корея в ангажимента на САЩ да защитава Южна Корея и да противодейства на призивите за ядрена програма в региона.

Тази визита на американска подводница е първата известна след 1991 г., когато САЩ изтегли ядрени оръжия от Южна Корея, и първата от 1981 г., когато подводница от клас Ohio пристигна в страната.

Лидерът на Северна Корея, Ким Чен Ун, предупреди, че този тип действия на САЩ повишават напрежението и може да доведе до безпрецедентна ядрена война. Неговата сестра Ким Йо Чен заяви, че разполагането на американски стратегически активи ще ускори разработването на ядрени оръжия от страна на Северна Корея.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уточнение

    11 1 Отговор
    . и я инспектира както Теменужка Петкова реакторите.
  • 2 Маймуна инспектира АЕЦ

    9 1 Отговор
    Само честния ционист им липсва да им отвори очите как се прави диагонална сонда!
  • 3 китайски балон

    6 0 Отговор
    Това не е инспекция, пpocто тамошното "посолство" се фукa, а и същевременно плаши!
  • 4 Президентът на уса подвидница

    5 0 Отговор
    а народът му хвърля яйца и камъни по ам риканвкинвоенни машини
    Каторжниците разделиха Корея и Виетнам на две и ядоха як бой и на двете места
  • 5 Е и кво

    6 0 Отговор
    И Лукашенко оня ден е посетил и проверил ядрените бомби на Путин!!!
  • 6 Парична инспекция

    2 0 Отговор
    Парична инспекция в ДСК.
    Посетих ДСК



    и теглих 5лева.
  • 7 Ами, хайде свършете го

    4 2 Отговор
    този северно-корейски режим! Да не ви спече отходния канал? Такъв бой ще ядете от северните войни, че няма да има смисъл руснаците да се намесват. Пък ако ви зачешат руснаците, до два дни Говедария ще заприлича на пустиня. В момента ви шамари цялото НАТО на куп с лопати и кирки, камо ли да изплуват Посейдоните или отлетят Сарматите.
  • 8 фкю

    2 2 Отговор
    Ядрената подводница дошла на гости? Добрите американци са добре дошли на всякъде където не ги искат.
  • 9 Калпазанин

    1 0 Отговор
    Дай ми кукличките нс ти парцалките, тези досущ като евреите ако не са говедата зад тях кимчо ще ги изтрие от лицето на земята за 24 часа
  • 10 пенко

    0 0 Отговор
    ТОЙ Е РУСКИ АГЕНТ !!!!!!!!!
Новини по държави: