Last news in Fakti

23 Юли, 2023 04:32 1 258 5

Протестите в Израел продължават, Нетаняху влиза в болница

  • израел-
  • протести-
  • бенямин нетаняху

Ще поставят пейсмейкър на премиера

Протестите в Израел продължават, Нетаняху влиза в болница - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди израелци участваха снощи в протестно шествие срещу съдебната реформа край Кнесета (парламента на Израел) в Йерусалим, а междувременно стана ясно, че премиерът Бенямин Нетаняху влиза в болница, за да му бъде поставен пейсмейкър, предадоха световните агенции.

Демонстрантите изразиха несъгласието си с политиката на правителството на страната и с предложения от Нетаняху план за съдебна реформа, който предвижда ограничаване на правомощията на Върховния съд и даване на право на изпълнителната власт да контролира избора на съдии.

Критиците на реформата се опасяват, че чрез нея Нетаняху, който е подсъдим за корупция, се стреми да ограничи правомощията на съдилищата, отбелязва Ройтерс. Израелският премиер отрича това и посочва, че реформите ще балансират отделните власти.

Вълненията доведоха до изостряне на отношенията със САЩ, както и до ескалация на насилието между израелци и палестинци.

Протестното шествие, което започна във вторник в Тел Авив, тази вечер достигна до Йерусалим, съобщи ТАСС. Хората се движеха в колони от входа на града, където е централната автогара, до сградата на парламента. Полицията блокира редица улици и площади, а в града бяха взети засилени мерки за сигурност.

Демонстрантите смятат да разположат пред сградата на Кнесета палатков лагер за неопределено време. Акцията съвпадна с насроченото гласуване на една от частите на съдебната реформа, което се очаква да се проведе в неделя.

Същевременно тази вечер Нетаняху разпространи видеообръщение, в което съобщи, че влиза в болница. "Преди седмица ми поставиха устройство за наблюдение. Тази вечер устройството издаде звуков сигнал, което е знак, че трябва да ми бъде поставен пейсмейкър и то още тази вечер", каза той цитиран от Ройтерс. "Чувствам се чудесно, но трябва да послушам лекарите си", допълни израелският премиер.

Канцеларията на Нетаняху заяви, че докато трае медицинската процедура, той ще бъде заместван от правосъдния министър Ярив Левин.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    9 0 Отговор
    БИБИ ПОЧНА С НОМЕРАТА НА БАЙ БОЙЬО РАПОНА :))
  • 2 Николай Стоименов

    8 0 Отговор
    Виж ти и Биби с номерата на барба Ганьос от Банкя
  • 3 Калпазанин

    6 3 Отговор
    Няма израел има Палестина,
  • 4 ШАРЛАТАНИН

    3 0 Отговор
    Биби - пращай армията като на палестинците.
  • 5 Пак ли е пил

    2 0 Отговор
    Жълта течност?