Last news in Fakti

23 Юли, 2023 06:29 758 3

Камбоджа избира парламент, управляващите са сигурни фаворити

  • камбоджа-
  • избори-
  • парламент-
  • хун сен-
  • премиер

Настоящият премиер Хун Сен е най-дългоуправляващият лидер в Азия

Камбоджа избира парламент, управляващите са сигурни фаворити - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гражданите на Камбоджа днес ще отидат до урните, за да гласуват за парламент, като настоящият премиер Хун Сен и неговата Камбоджанска народна партия (КНП) са сигурни фаворити, тъй като опозицията е подложена на натиск, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хун Сен е най-дългоуправляващият лидер в Азия и през последните 38 години той постоянно укрепва властта си чрез репресивни тактики. Но 70-годишният премиер намекна, че ще през предстоящия петгодишен мандат ще предаде поста на най-големия си син Хун Манет. Това може да стане още през първия месец след изборите, отбелязва АП.

Хун Манет, който е на 46 г., има бакалавърска степен от американската военна академия "Уест Пойнт“, магистърска степен от Нюйоркския университет и докторска степен от Бристолския университет във Великобритания. Понастоящем той е заместник-главнокомандващ на камбоджанската армия.

Въпреки западното му образование обаче наблюдателите не очакват незабавни промени в политиката на баща му, който през последните години постоянно се стремеше да приближи Камбоджа към Китай.

"Не мисля, че някой очаква Хун Сен някак си да изчезне, след като Хун Манет стане министър-председател", каза Астрид Норен-Нилсон, експерт по Камбоджа в университета в Лунд, Швеция. "Предполагам, че те ще работят в тясно сътрудничество и не смятам, че има голяма разлика в политическите им възгледи, включително и по отношение на външните работи", допълни тя.

Националната избирателна комисия не допусна до участие в изборите "Кендъллайт" – единствената опозиционна партия, способна да отправи силно предизвикателство към КНП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 астред ноле линсон

    0 1 Отговор
    Ей,дойчовци,оставете Камбоджа.То е ясно-като бивша френска колония ще и трябват поне 500 години,за да се възстанови.Кажете нещо за Парада в Берлин.Олиииии,500 000 участника.То май няма млад ариец,който да не е минал под дъгата.Темата е интересна и актуална,не я подминавайте,

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Умен по цялата глава

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "астред ноле линсон":

    Какво може да донесе Руския Комунизъм можеш да видиш в Камбоджа.1975 та властта е превзета от Камбоджанската Комунистическа Партия.Цялата столица Пном Пен е опразнена.Хората са в колиби на полето.Всеки,който носи очила,знае език или има образование е УБИТ...Камбоджанските Комунисти са наречени Червените Кхмери.До 1979 та година са убити 3 МИЛИОНА от 7 милионната държава.Руските комунисти доставят оръжие и Съветници на Братския им Камбоджански Народ и Сталинския опит от Русия.
  • 3 АРИЙСКИЯ КХМЕР

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "астред ноле линсон":

    КОГАТО КАМБОДЖА СА БИЛИ ИМПЕРИЯ ФРАНЦИЯ СА НЯМАЛИ ДЪРЖАВА А ВИЖ СЕГА КЛИПОВЕ ОТ ПНОМ ПЕН ДА ВИДИШ КАК СЕ РАЗВИВАТ