Last news in Fakti

24 Юли, 2023 07:40 2 458 35

Турция преговаря за две нови АЕЦ и малки модулни реактори

  • аец аккую-
  • атомна енергетика-
  • турция-
  • аккую-
  • атомна централа-
  • русия-
  • китай-
  • малки модулни реактори

Страната преговаря със САЩ и Великобритания

Турция преговаря за две нови АЕЦ и малки модулни реактори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция води разговори с Русия, Китай и Южна Корея за планираните втора и трета АЕЦ. Страната преговаря и със САЩ и Великобритания за малки модулни реактори. Това заяви министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар.

Турция иска да ускори дейностите си за изграждане на втората АЕЦ в Синоп и трета централа в северозападната част на страната. „До 2050 г. Турция трябва да има инсталирана мощност над 20 000 мегавата. Някои от тях може да бъдат големи АЕЦ, а другите малки модулни реактори, което е много важно за трансформиране на нашата енергийна индустрия“, заяви той, предаде Foronuclear.org.

Първата АЕЦ в Турция – „Аккую“ ще има 4 реактора ВВЕР-1200 и се очаква да покрие около 10% от енергийните нужди на страната. Според Байрактар тя е „най-голямата в света атомна строителна площадка“. По план и четирите енергоблока трябва да заработят до 2028 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Наблюдател

    42 2 Отговор
    Тия нямат спирка просто,яко натискат,а в Европа да си дрънкат екоталибаните как не трябвало да се развива мирният атом защото бил опасен
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 горски

    46 2 Отговор
    Някой прави,друг разваля.Някой избира най добрата оферта,друг офертата от Посолството....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хаджия

    37 1 Отговор
    На времето продавахме ток на Турция.Добре че по електропроводите може и обратно да тече ток.Както е тръгнало,ще се наложи да купуваме....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Госあ

    31 11 Отговор
    турската партия дпс и сглобката ще се бори и за българската енергетика, нали ? Ама за тоталното и ликвидиране ! И за земеделието ще се борят…
  • 9 Ганьо

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "да де":

    За да решава кое колко, как и кога да го ползва...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 токът е благо

    12 3 Отговор
    И ще си хапват добре опечени пуйки, а за нас по един рибар с тек.
  • 13 незнайко

    8 3 Отговор
    ( Страната преговаря и със САЩ и Великобритания за малки модулни реактори.) Тези страни откраднаха изобретението на Андреа Роси и сега го продават "наляво и дясно" !!!
  • 14 маке от северот

    27 3 Отговор
    Клета,бедна Татария...скоро ще купува ток от Велика Турция!!!
  • 15 нормално

    24 8 Отговор
    Турците никога не са били комунистически роби и не са им промивали мозъците,че да забравят собствената си история

    Коментиран от #17, #21

  • 16 Българин

    23 3 Отговор
    Хиляди експерти ще ви доведат за да ви убедят, че нямаме нужда от АЕЦ Беляне, а в Козлодуй е добре да се правят експерименти и след това да се затвори. Е в един момент ще се наложи да купуваме и да зависим от волята на султана
  • 17 РЕАЛИСТ

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "нормално":

    Е па за 30 години, как не си в припомни тази история? Толкова ли акъл имаш. В турските учебници пише , че българите са турско племе, взело християнството. Имат си история, нали?

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 нормално

    9 7 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Аз ти казвам, че си с промит комунистически мозък забравил историята си,ти пак продължаваш да доказваш, че съм прав.Ти изобщо чел ли си Българска история издадена преди 9 септември 1944 година???

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госあ

    14 9 Отговор

    До коментар #15 от "нормално":

    Ква история, кви комунисти пак ве продажник смешен. По време на комунизма турците мълчаха и си гледаха работата, а ние продавахме електричество и земеделска продукция на цяла централна Европа ве ! Днес в настоящето сме една разгембена територия управлявана от продажници и турци. Това е положението. А бъдещето е още по мрачно.

    Коментиран от #26, #33

  • 22 РЕАЛИСТ

    21 2 Отговор

    До коментар #19 от "нормално":

    Между другото отклони темата на статията. Пише ти се, че комшиите си строят атомни централи,а ти затваряш твоите, които лошите комунисти ти построиха. Направиха ти 6 реактора и проект за 4 в Белене, но дървените европейски глави само занаят да рушат. Затова горе човекът ти пише, че от страна износител, ще станеш страна вносител. Щото толкова ви е акъла.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Госあ

    11 13 Отговор

    До коментар #22 от "РЕАЛИСТ":

    Още когато се спря Южен Поток, Милер ( директора на Газпром) си го каза в прав текст - ЕС просто дава енергетиката в района на турците. Западняците винаги са помагали и подкрепяли турската окупация на Балканите. Докато велика Русия не ги изрита.

    Коментиран от #25

  • 24 нормално

    15 4 Отговор

    До коментар #22 от "РЕАЛИСТ":

    Пак Запада е виновен за промития ти комунистически мозък.... Е , как този Запад не попречи на Чехи,Словенци....да се развиват, ама само тебе те спряха да се развиваш? Даже и румънците са пред нас, които до вчера ги наричахме цигани. Нормално е да мислиш така,то без мозъчни гънки толкова можеш. Разбери,никой не ти пречи за нищо, стига да имаш желание да го правиш за България. Проблема е,че много се краде и никой досега не е осъден за тези кражби. Милиарди са изчезнали. Запада ли ги открадна?
  • 25 РЕАЛИСТ

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Руснаците изритаха турците,а с тях правят бизнес...... Просто свят на интереси. Колко русло турски войни е имало и едните са били победители и другите,но и двете страни си знаят интересите и когато се налага да партньори, когато се налага са врагове
  • 26 Българските турци

    29 3 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    И всичко онова завърши с "Голямата екскурзия" на турците към Турция и пълният икономически и политически крах на българския комунизъм.А имахте един прекрасно композиран влак в който си пътувахме заедно... нали ?!...Ние на полето и цеховете на заводите,вие началници,шефове и директори...ние Строяхме за Родината в Строителни войски в ЖП войски и КЕЧа,вие танкисти,моряци или артилеристи в БНА... вие във ВУЗ ове , ние в МТУ,СПТУ или най много някой техникум !...Вие сами турихте прът на колелото на влака и той дерайлира и от тогава до днес се мъчите да скалъпите виновни за това!...И винаги за всичко веднага намирате виновни за българската несполука!....И пишете ли пишете ... "Турско робство","Диктаторътъ Стамболов", "Мегаломанията на Фердинанд","Борис ІІІ с Германия","СССР с БКП и Тато",сега "Герб, ДПС и мутрите" и след някое време " ЕС с НАТО"... и никога българската некадърност, мързел и "богоизбран" елитизъм няма да са причина за тоталната физическа и душевна мизерия !!! ...След това започнаха годините на "Великия преход" в България, който до ден днешен "бодро и мощно" продължава...И онази тоталитарна буржоазия дори след 50 години е все още на власт...а докато те са там всички "преходи" и "промени" са илюзия!...

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Ганьо

    20 1 Отговор

    До коментар #26 от "Българските турци":

    Евала...
  • 28 Госあ

    5 11 Отговор

    До коментар #26 от "Българските турци":

    Чудя се, как си събрал толкова лайкове 😅 Показателно е. Истината е, че турските интереси са проникнали на всички нива в България и енергетиката и земеделието бяха дадени курбан на Турция.

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 29 Бай Дън

    3 1 Отговор
    Ааа-не-от Русия и Китай-НЕ!От нас-само от нас!
  • 30 Червените ескадрони

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Благодарение на бесните “Кучета на Павлов”, страната ни заприлича на “Герника”. Стотици мъртви села, безброй мъждукащи населени места. За да не останат под разрухата, почти 3 милиона българи си поеха дъх на Запад. Както е тръгнало, теа ще светят маслото и на енергетиката. Така че, юруш на Одринския пазар да купим свещи и кандила, а след това да гледаме сеир.
    Ах, летете ескадрони
    от ненаситни красни скакалци.
    В устрема ви милиони погледи са приковани,
    от Факултето, Столипиново и Кърджали…..!
  • 31 Българските турци

    19 0 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Този ник не пише за лайкове ! "Български турци" е само един анонимен ник ,който няма претенциите които имам аз , но е по провокиращ и дразнещ от един нормален турчин владеещ български език и изразяващ мнение пред не до там нормална аудитория ! Няма никакви причини българите да се обвземват в излишна мания ! Турските интереси не са насочени към България ,но българските интереси могат да се съюзят с турските и да направят България крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада !
    България е всячески зависима от колониалната икономическа експанзия на ЕС и само който не осъзнава това , може да твърди за зависимост на Бг от Турция ! Нима не осъзнавате , че сте на средата на големия " Път на коприната " и в бурята на егоизма и на грандоманията си пропускате да станете този крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада ?!... Никой не чака от Бг да харчи пари и да строи инфраструктура ( инфраструктурата е опряла Странджа и е спряла пред хъшовската наивност на българите) !! Достатъчно е някой да се престраши и разчупи веригата на злокобната Туркофобия !...Когато видите комуникационните трасета ( Високо скоростни ЖП линии, газопроводи , петролопроводи , магистрали и т.н. ) заобиколили България през Солун , Скопие , Сараево,Белград и Будапеща да видим кого ще плюете и заливате с нескончаемата си жлъч и злоба ??!..
  • 32 Ами лесно

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Като не искаш да стават курбан, развивай ги сам..... аааа забравих, то се иска и пипе за това 😉
  • 33 Кое бъдеще

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Русофилското наистина е много мрачно....
  • 34 Откакто Ердоган дърпа конците в Турция

    10 0 Отговор
    Турците дръпна ха много напред във всяка област. То и затова Ердоган е "диктатор"
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: