Last news in Fakti

25 Юли, 2023 12:02 747 11

Всяка година в Европа се удавят над 20 000 души

  • европа-
  • удавяния-
  • сзо-
  • борба

Потвърди СЗО

Всяка година в Европа се удавят над 20 000 души - 1
Източник: БГНЕС

Необходимо е спешно да се повиши осведомеността за удавянията като проблем на общественото здраве, защото те убиват около 20 000 души годишно само в Европа, каза европейският регионален директор на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Синхуа.

„Повечето от нас рядко, почти никога не се замислят за удавянията като опасност за общественото здраве със значително въздействие“, поясни д-р Ханс Анри Клуге по повод Световния ден за предотвратяване на удавянията, който се отбелязва днес, 25-и юли.

Неотдавнашното преобръщане през юни на „Адриана“ - риболовен кораб, превозващ мигранти във водите между Гърция и Италия, добави стотици жертви към този брой. „Само при тази катастрофа повече от 600 души се удавиха наведнъж, като повечето тела никога няма да бъдат открити“, отбеляза той.

Според СЗО повечето жертви трагично се удавят сами при различни обстоятелства - от водни басейни без надзор до смъртоносни морски течения.

В Европа се консумират най-много алкохолни напитки на глава от населението в света и това също допринася за кризата. „Алкохолът е в причинно-следствена връзка при 26% от всички смъртни случаи на удавяне в европейския регион“, каза Клуге.

Миграционната криза допълнително утежнява проблема. „По данни на Международната организация по миграция от 2014 г. насам около 34 000 души са се удавили в хода на миграцията“, каза Клуге, подчертавайки спешната необходимост от действия.

„Това представлява 60% от всички регистрирани смъртни случаи, свързани с миграцията, и от тях почти четири от пет - са настъпили в Средиземно море и Ламанша в рамките на европейския регион на СЗО“, каза Клуге.

По данни на СЗО всяка година в световен мащаб най-малко 236 000 души губят живота си от удавяне. „Това обаче се отнася само за непреднамерените удавяния. Истинският брой на жертвите, като се изключат смъртните случаи по други свързани причини, е подценен с 30 до 50 процента“, каза регионалният директор на СЗО.

Ханс Анри Клуге призова за спешни действия за справяне с проблема: „Трябва да гарантираме, че колективният ни фокус върху удавянията вече няма да се основава на последното бедствие с масови жертви, а на това как загубата на всеки един живот вследствие на удавяне би могла да бъде предотвратена на първо място“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    3 1 Отговор
    20 хил. се удавят, но колко милиона успяват да стигнат до Европа?
    2 милиона? Май повече...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кънчо

    6 0 Отговор
    Бог да пази Европа! Нейните лидери я унищожават.
  • 4 Забранете къпането

    0 0 Отговор
    във всички водоеми и нкой няма да се дави. Какви титани на мисълта.
  • 5 О. Ч. З

    2 0 Отговор
    Решението на проблема е Ангел Меркел да вземе да им взима билети за самолет а не само да ги кани във Европа и после да ги блокира по границите на ЕС
    Във резултат на което Германия Франция и разни други НПО та са най голями те виновници
  • 6 добре е

    0 2 Отговор
    Храна за рибите .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 защо

    1 0 Отговор
    как няма да се давят - като укрите гълмят язовирни стени
  • 9 DW смърди

    1 0 Отговор
    Чакайте малко сега, дайте да се разберем за какво точно говорим. За удавени "мигранти", които предварително знаят, че корабът им е почти потънал ли става въпрос или за нормални туристи, които се давят на Слънчев бряг например.
    Защото между двете има голяма разлика и реално нямат нищо общо.
    За мигрантите не ни пука, сами се навират в морето и се давят. Ние не можем, а и не искаме да им помагаме.
    Туристите - да внимават повече.
  • 10 Не оставяйте мигрантите

    0 0 Отговор
    да се движат с такива примитивни лодки и корабчета. Пращайте им круизни кораби с капацитет по 5-6 000 души по двама в каюта. Хем бързо, хем безопасно и подобаващо луксозно - все пак не са тръгнали да мизерстват както в собствените си страни. Басейни, момичета (бели), рум-сървис, да свикват.
    По време на пътуването се прави интервю с всеки - къде предпочита да живее, каква религия изповядва, каква помощ за безработни да получава, какво жилище, каква кола иска, какъв тип жени харесва и.т.н. По-евтино ще излезе отколкото да ги гони по морето "Фронтекс", да ги претоварва на други кораби, да издирва удавените, да се плаща за заплати, горива, приемни центрове и др. подобни харчове.
  • 11 ЕС сам си е

    0 0 Отговор
    виновен. Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.