Last news in Fakti

27 Юли, 2023 07:58 2 255 51

Учени: Без климатичните промени не би имало такива горещини

  • климатични промени-
  • горещини-
  • учени-
  • климат-
  • индустриализация-
  • жега-
  • време-
  • вредни газове-
  • горски пожари

В момента на Стария континент температурите са около 2,5 градуса по-високи, отколкото биха били без човешката намеса върху климата

Учени: Без климатичните промени не би имало такива горещини - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Причинените от човека емисии от въглероден диоксид и други вредни газове решително допринасят за високите температури в Южна Европа в момента. Това показва изследване на Имперския колеж в Лондон.

Мариам Закарая е климатоложка и авторка на проучването. Пред АРД тя обяснява, че изводите от изследването показват, че ако климатът от 19 век насам не се беше изменил заради човешката намеса, подобни горещи вълни като настоящите просто не биха се случвали.

В момента на Стария континент температурите са около 2,5 градуса по-високи, отколкото биха били без човешката намеса върху климата. Изследването на Лондонския университет показва също, че заради човешката дейност в САЩ и Мексико е 2 градуса по-горещо, а в Китай температурите са с 1 градус нагоре.

Как екстремните горещини се превърнаха в нормални лета

Ролята на климатичните промени е "абсолютно неоспорима", казва пред АРД климатологът Фридерике Ото, който също работи по проекта. "Климатичните промени тотално променят играта. Онова, което преди бяха редки горещини, сега са нормалните лета. Новите екстремни метеорологични събития без климатичните промени биха били невъзможни. Дали ще се превърнат в нещо обичайно зависи само от нас и от изпълнението на основната цел - средната световна температура да се намали и да се постигнат нулеви емисии”, обяснява експертът.

Толкова тежка гореща вълна, колкото тази, която в момента се усеща в американските щати Тексас и Калифорния, вероятно ще се случва веднъж на всеки 15 години, ако състоянието на климата се запази. Европейската гореща вълна в Испания, Италия, Гърция и други балкански държави навярно също ще е регулярно събитие, което се повтаря на всеки 10 години. Ако средната глобална температура се вдигне с още два градуса обаче, подобни горещи вълни ще започнат да се случват на всеки две до пет години. Понастоящем средната температура на планетата е с 1,2 градуса по-висока от нивата преди индустриализацията.

Почти всички горещи вълни се подсилват от климатичните промени

Изследването на климатолозите разглежда периодите 1-18 юли в САЩ, Мексико и Южна Европа, както и 5-18 юли в Китай. Резултатите все още не са преминали през целия научен процес до тяхното публикуване. Но авторите са използвали валидна методология, уточнява АРД. Става дума за т.нар. атрибутивни проучвания. Те се използват за оценка на степента, в която предизвиканото от човека изменение на климата е отговорно за появата на отделни екстремни метеорологични или климатични явления.

Чрез симулации учените сравняват каква би била ситуацията с климата през последните десетилетия, ако нямаше човешка намеса, обяснява АРД. В този процес се изчислява влиянието на допълнително емитираните вредни газове.

Методът вече е доказан и признат, особено при изследването на горещи вълни. Други проучвания вече показаха, че големите горещи вълни в Сибир през 2020 г. и австралийските пожари през 2019-2020 г. са били частично причинени от изменението на климата и че е много малко вероятно горещата вълна през 2021 г. в Северна Америка да беше възникнала без изменението на климата.

За Якоб Цшайшлер е ясно, че горещите вълни са резултат от климатичните промени. Той е ръководител на работната група за метеорологични и климатични явления в Центъра за изследване на околната среда "Хелмхолц" в Лайпциг. "В случая с екстремните горещини влиянието на климатичните изменения е много ясно и можем да кажем, че почти всяка гореща вълна е била засилена от изменението на климата", обяснява експертът пред АРД.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво

    31 1 Отговор
    "откритие" само !
  • 2 бла бла

    55 2 Отговор
    Айдееее, след ковид ограниченията скоро очаквайте климатични такива.

    Коментиран от #35

  • 3 Шарлатания

    51 7 Отговор
    Като надуят ХААРП-а и затоплянето е факт. Целта е друга - пълен контрол над хората. Унищожават всичко и чрез контролиран хаос налагат властта си над хората. Зад всичко това стоят психопатите на наднационалния капитал.

    Коментиран от #7, #41, #48

  • 4 Краварска медия

    40 4 Отговор
    Пълни глупости
  • 5 Zвяра 🇷🇺

    30 4 Отговор
    Глобална Криза Изход Има

    Показани са реалните причини за климатичните промени...

    А не заради човешка дейност и заради кравите ...
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 2 Отговор
    Ако отворим хладилниците и прозорците -
    Ще свалим ли тези 2,5 градуса от температурата ❓
    / за гретианците питам /
  • 7 Zвяра 🇷🇺

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шарлатания":

    Хаарп сигурно има и на Марс 😅

    Гледай това което написах в предишния си коментар

    Коментиран от #30

  • 8 типично

    41 1 Отговор
    Месец юли е чудесен повод за пробутване на всякаква затоплистика/

    А най-студената пролет от десетилетия е удобно забравена.
    Серверното полукълбо го чака и тежка зима, но тя е далече...
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 1 Отговор
    Промени в климата има , но те се случват независимо от дейностите на хората ❗
    Беше озонова дупка , която някой запиши с пръст ❗
    Среден пръст 😒
  • 10 Мишел

    4 12 Отговор
    Загряването на планетата е причинено основно от ефекти, свързани с поредната Голяма Платонова година. Борбата с него трябва да бъде насочена към засенчване на слънчевото греене върху планетата.
  • 11 Обнадежден Европеец!

    6 20 Отговор
    Надеждата ни е в Грета и нейната кауза за ,,Зелената Енергия"...!

    Коментиран от #13

  • 12 ХАХАХА

    35 1 Отговор
    Онзи ден даваха по телевизията репортерка ,която каза ,че във вторник жегата била рекорда в Русе, ако не се лъжа от 1987 година. Ами нормално да се случи такова явление след 36 години, значи нищо ново не се е случило.

    Коментиран от #34

  • 13 Възмутен Миньор от Марица-Изток!

    20 3 Отговор

    До коментар #11 от "Обнадежден Европеец!":

    А за мен Грета ще помисли ли,че оставам без работа и препитание...
  • 14 Г-ца каприз

    24 0 Отговор
    "Мариам Закарая е климатоложка и авторка на проучването"....
    Що ли не вервам на евреи .....
  • 15 Пълни

    26 2 Отговор
    Глупости, на тракалета. Няма глобално затопляне.
    Всичко е измислица , да ви внушат вина.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    24 2 Отговор
    Пак пробутват от името на "Учените" НЕВЯРНИ Съждения.Направете няколкохилядна статистика и тогава говорете.Всичко е едно повторение на минали събития,ганчоо-овци!
  • 17 Политнекоректно

    31 0 Отговор
    Пак реклама на корпоративните дела против обикновения човек. Спрат ли да горят горите организирано, да си изхвърлят с кораби боклуците в океаните и да изливат от корп си заводи смрадтта. Света ще стане по добро място за живеене и животните може да спрат масово да умират. А за другото знаеме- псевдо експерти материализират стаховете на хората, давайки неограничена власт в ръцете на психопати...
  • 18 Шабан

    7 9 Отговор
    99,99% от населението на планетата, май не осъзнават какъв Ад, ни чака ако не се озапти човешката алчност!? Нищо, ще го разберем по-най-трудният начин! Че и няма къде да отидем........нищо че, някой си фантазират илюзорни Вселени.
  • 19 Механик

    33 0 Отговор
    Глобалистите пак подкараха рефрена с промените.
    Учените им обясниха, че последните горещини в Европа се дължат просто на пренос на горещ въздух от Африка, което се случвало и ще се случва и друг път.
    Ама нееее! Ние пак ще ревем за "човешката намеса", щото искаме да обложим с данъци дори и жегите, дъжда, облачността и пр.

    Коментиран от #21

  • 20 Пха ха ха ха

    14 0 Отговор
    Всичко идва заради скапаните ви фотоволтаици и перки
  • 21 Пха ха ха ха

    17 0 Отговор

    До коментар #19 от "Механик":

    Да изселим глобалистите на луната и нещата ще се оправят
  • 22 Урюрвкос

    20 0 Отговор
    в историята на Земята след периоди на силно затопляне идват периоди на силен студ
  • 23 Пха ха ха ха

    12 0 Отговор
    Във Франция в момента е 15гр а през деня е около 22гр в района на Анжер
  • 24 хаха

    18 1 Отговор
    Така де, а периодите на силна и слаба слънчева активност не променят нищо в температурите на Земята а това го правят кравите, затова и температурата се повишава, казват западните сатанисти, но може и да са прави, след като изкарват ада от недрата на Земята.
    Или, ако погледнем в историята на Земята ще видим, че когато Динозаврите са бродели с милиарди по нея, температурата толкова се е повишила, че полярните шапки на Земята са се стопили и на цялата и територия е бил един Екваториален климат.
    След измирането им, на Земята настъпва ледников период, поради спрялото отделяне на Въглероден Двуоки от пърдящите динозаври( леле какви взривове са били от задните им части; сигурно са отвявали някой по-малък разсеян).
    Ако само с 1/3 "златния милиард(запада) намали плюскането( 98% от тях са с наднормено тегло от два пъти), средната температура на Земята ще се върне в нормалните си граници.
  • 25 Някой

    16 0 Отговор
    Не, бе! Как ще има горещини, ако човек не е причинил глобалното затопляне? То даже, ако нямаше човечество, сега щеше да е ледников перод!
    И все пак, да попитам, вие за цикличности в Слънчевата система не сте ли чували? Най-елементарното - цикли на Слънцето (много от които даже и не познаваме, щото го наблюдаваме от има-няма 200 г.), земни цикли (цикли на Миленкович), геологически цикли на Земята. Ама, човека е виновен за глобалното затопляне...
  • 26 Госあ

    9 0 Отговор
    Карайте с тирове дини от Мароко през Испания в България и ше се опраат нещата…д……м…д…

    Коментиран от #29

  • 27 Русия

    9 0 Отговор
    Е виновна за затоплянето 🤣
  • 28 Здрасти

    11 0 Отговор
    Значи, щом тези го пишат, това не е вярно. Гаранция има спекулация!
  • 29 Под феса има Ум

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Е като няма достатъчно хора в БГ който да сеят бостани, тъй ще е! Вчера пътувах за морето и гледам по-пътя да намеря някой бостанджия, ама няма ни един! А преди 2 години беше пълно със бостанджии и изнесени сергии покрай пътя! До там я докарахте тая държава от алчност и хайдутлък! Изгонихте народа на Изток и на Запад сега сте не доволни че ядете марокански дини!? Ами като искаш да ядеш свое, трябва да поддържаш и свой народ и да му осигуряваш условия за да живее в БГ. А не само да гониш и да крадеш от чуждото щастие......

    Коментиран от #51

  • 30 Кака Наска Байконурова

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Zвяра 🇷🇺":

    Марс не съществува.
  • 31 Измамата

    8 1 Отговор
    Къде се изпари Озоновата дупка? Аха да погълне Земята и фана та изчезна! Знаем ги тия учЕни. Кавото и заповядат, това доказват нАучно.

    Коментиран от #43

  • 32 Мефистофел

    14 1 Отговор
    Стига ни вземахте за мезе. Миналото лято беше в нормата на дългосрочните статистики. Тази година е максимум на слънчевата активност. Естествено, че ще има отклонения. Да не говорим, че отклонения винаги има дори и без слънчева активност. Когато 50 години подред температурите редовно прехвърлят 45 градуса (не 2 дена в годината), тогава правете изследвания за причините.
    На Дойче Веле отделът за агитация и пропаганда си върши неговата работа. Нали трябва да си пазят местенцата.
  • 33 Климатик

    5 0 Отговор
    ДВ пак се ус..ра.. Христос изкупи греховете на човечеството отдавна! Ние не сме виновни за тези промени!
    И без човешката намеса върху климата той се мени! Имало е време когато не е имало ледени шапки на полюсите господа псевмдо учени и това е нормалното състояние на Земята (95%)! Сега излизаме от един Ледников период (5% от живота и)
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ХАХАХА":

    Вчера показаха ,
    че по средата на лятото ,
    температурата на водата край Шабла е ..... ДЕСЕТ ГРАДУСА ❗❗❗❗
    Пиша го с думи, за да не стане грешка❗❗❗
  • 35 многохилядни годишни цикли на Земята

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "бла бла":

    Видя се , че Европа е вредна за самата себе си с нейните измислени въглеродни емисии, озонови дупки и калибрирани краставици и домати, перки и солари.
    От просто и алчно и слугинско ръководство Ервопа затъва в блатото на историята.
    Но българина е тъп и упорит и подвластен на "новите европейски идеи" и ще продължава да вее европейското знаме, дори и само да си останем!
    Акъл и менз... , ака не дойдат на време , не ги чакай!
  • 36 Климатик

    3 1 Отговор
    И това е от статития на ДВ!:
    “ Малко известно е, че епохата на динозаврите е била изключително гореща. През Мезозойската ера температурите са били средно с около 6 до 9 градуса по-високи от днешните. Именно тогава тиранозаври, трицератопси и други праисторически гиганти са обитавали Земята и океаните.
    Мезозоят започва преди 250 милиона години и е приключил преди 65 милиона години. Тогава концентрацията на вредния за климата въглероден диоксид в атмосферата е била 16 пъти по-висока от настоящите нива.”
  • 37 Миле

    12 1 Отговор
    Да ги таковим и учените
    Най-високата температура в България е измерена в Садово и тя е +45,2 градуса.

    Преди повече от век (в далечната 1916г.) тогавашното село Садово е станало най-горещото място в страната и държи този рекорд и до момента.
    Тогава само царя е имал кола
    Ай у леву с тези тъпи статии на дойче зеле

    Коментиран от #39

  • 38 Ами...

    6 1 Отговор
    Чухте ли поредната Глупост на немския министър на здравеопазването? Оня с рибешките очи...
    ,, Имунизирайте се, за да оцелее те от горещините "
    Умните ще разберат за какво става въпрос

    Коментиран от #40

  • 39 Миле,

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "Миле":

    овчар си бил с тоя трети клас, така и ще си останеш!

    Средна годишна температура като разбереш какво, после средна месечна, ела да поговорим.
    Дотогава смукай там пърцуцата и обяснявай колко е велика Копейката и колко е лошо зелето...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хок

    1 0 Отговор
    Няма надежда за теб, мозъка ти е безвъзвратно деградирал!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 истината и само истината

    3 0 Отговор
    абе вие нормални ли сте всяка година има 2 седмици със температури около 40 градуса , няма глобално затопляне просто искат да ни контролират събудете се ...
  • 47 Факт

    4 1 Отговор
    Без Слънцето на Земята би бил вечен мраз и температури около абсолютната нула.Слънцето не зависи от нас другото е бла бла.
  • 48 Гадина

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шарлатания":

    Мозъка ти се е изпържил напълно от тоя HAARP.
  • 49 Ели

    0 1 Отговор
    Гледайте в ютуб форума “Глобална криза. Изход има.” Там много добре е обяснено какво се случва в момента с климата и какво да очакваме в бъдеще.
  • 50 Ще пусна

    3 0 Отговор
    Обява в Дойче веле:
    Продавам розови домати с листа и колци.
  • 51 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Под феса има Ум":

    Като нема бостанджии, нема да има дини и толкова. Докато не притиснеш простолюдието, нищо няма да се промени