Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юли, 2023 12:48 7 369 89

Западът допуска една и съща грешка, отново и отново. Поразително е неразбирането на руските намерения

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • владимир путин-
  • ссср-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • кремъл

Екзистенциалният характер на този конфликт е, че той не започна с Украйна и може би няма да завърши с Украйна

Западът допуска една и съща грешка, отново и отново. Поразително е неразбирането на руските намерения - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Империя в сърцето. Виталий Портников за "истинската Русия"

Документи от западни архиви, с които имаме възможност да се запознаем след тяхното разсекретяване (например наскоро станаха известни доклади на британски експерти и реакцията на ръководството на страната), още веднъж демонстрират поразителното неразбиране на Запада както на реалните външнополитически намерения на ръководството на Русия, така и на последствията от реализацията на тези намерения за съседните страни и целия окръжаващ свят.

Западът буквално "проспа" разпадането на Съветския съюз и, изглежда, все още не е разбрал истинските причини за това. Дори през есента на 1991 г., след провала на пуча, повечето западни лидери се опитаха да помогнат на Михаил Горбачов да запази „обновения Съветски съюз“ и порицаха лидерите на бившите съветски републики за „неуместен сепаратизъм“.

Но най-любопитното е, че дори след окончателното изчезване на преименуваната от болшевишките, но не по-малко жестока и измамна Руска империя от политическата карта на съвременния свят, западните лидери продължиха да се отнасят като към Съветския съюз и към Руската Федерация на Борис Елцин, а след това и на Путин. При това като към „добър“, демократичен Съветски съюз. Но бившите съветски републики (може би с изключение на балтийските страни, които всъщност никога не са били смятани за бивши републики на Запад) им се струваха географски недоразумения, ръководени от бивши партийни секретари. Така че изглеждаше логично Елцин, който, по думите на Бил Клинтън, носи „демокрацията в сърцето си“, да опекунства над своите съседи като над глупави деца. А пък Джордж Буш-младши, както знаете, прие Путин като "абсолютно нормален човек, възприемащ реално нещата" и като съюзник в борбата срещу тероризма след 11 септември 2001 г. Оценките на повечето европейски лидери бяха още по-комплементарни.

Путин има само един реален интерес: да достигне границите на „истинската Русия“, тоест на Съветския съюз от 1991 година, и да поправи “грешките на историята”.

При това през всичките тези десетилетия на Запад не искаха, а мнозина и сега не искат, да забележат най-важното. Не само западните лидери възприемаха Руската Федерация като "почти Съветския съюз". Самата Русия се възприемаше по този начин, само че без "почти". Бившите съветски републики, които обявиха суверенитет, бяха смятани за временни образувания, които определено ще се „върнат в родното пристанище“. Оттам и запазването на конфликти, наследени от СССР, и провокирането на нови. Оттам и съюзната държава с Беларус, която изобщо не е измислена по времето на Путин. Оттам и Евразийският икономически съюз с упоритото желание на Кремъл да създаде в него някакви „наднационални органи“. Оттам и „Руският свят“ и знамената на страните от ОНД до трона на патриарх Кирил.

Дори сега, в 18-тия месец от пълномащабната война на Русия срещу Украйна, много западни политици и експерти имат удивителната надежда, че рано или късно ще бъде възможно да се постигне споразумение с Путин, само той да разбере безперспективността на войната или пък ако е възможно да се задоволят някакви негови интереси и да се разсеят опасенията за сигурността на Русия.

Но Путин и тези, които го подкрепят, имат само един реален интерес - да достигнат границите на "истинската Русия", тоест Съветския съюз от 1991 г., и да поправят всички "грешки на историята". Грешката на Владимир Ленин, провъзгласил "части от Русия" за съюзни републики с право на излизане от СССР. Грешката на Йосиф Сталин, който увеличи броя на тези републики. Грешката на Михаил Горбачов, чийто „либерализъм“ доведе до „парад на суверенитетите“. Грешката на Елцин, който договори в Беловежката пуща ликвидирането на СССР. И ако част от хората, живеещи на територията на тази "историческа Русия", я възприемат като суверенна Украйна и не искат да се върнат под властта на Москва, толкова по-зле за тези хора.

Екзистенциалният характер на този конфликт е, че той не започна с Украйна и може би няма да завърши с Украйна. Просто войната на бившата „първа република“ на Съветския съюз с бившата „втора република“ е най-големият конфликт от тези, които минаха, и от тези, които всички ние тепърва ще преживеем.

Именно затова сега има шанс да спрем Путин. Ако Западът помогне на Украйна да освободи окупираните си територии, възстанови международното право и осигури на Киев надеждни гаранции за сигурност, тогава ще имаме надежда за предотвратяване на нови конфликти в постсъветското пространство, и Кремъл да се откаже от нелепите си в ХХІ век имперски амбиции. Но всеки нов ден, всеки нов месец, всяка нова година от тази война ще ни доближава до нови войни - може би не толкова мащабни, но не по-малко ужасни.

Превод: Desislava Jovanovich
Виталий Портников – за Радио Свобода

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    14 65 Отговор
    Вчера говорих с един полковник от запаса.Каза че хората и оръжието са готови само чакат дебаркиране във Варна.

    Коментиран от #9, #18, #25, #26, #75

  • 3 Като видя

    66 20 Отговор
    източник бесарабски фронт, бия една звезда и излизам!

    Коментиран от #14

  • 4 ОМИР

    58 14 Отговор
    ТАЯ ПОМИЯ И ПРАСЕТАТА ПРОСТИ НЕ Я КОНСУМИРАТ ВЪЗТОРГА ЩЕ Е ДЕБИЛНИ БУДАЛИ

    Коментиран от #17

  • 5 Хихихи..

    67 27 Отговор
    Кефя се че Путин подхвана Колонизаторите,Никой не ще да е Колония! А за отрязаните ръце на Леополд Втори,белгийският крал,свят ще му се завие на Брюксел.ПОМНИМ!!

    Коментиран от #10, #86

  • 6 НАТО отиде на Изток

    70 25 Отговор
    И то много преди Путин.
    Накрая американците се насаиха в Украйна.
    А какво щеше да стане ако руснаците се бяха насадили в Мексико примерно?
  • 7 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    27 35 Отговор
    Да най голямата грешка на запада че не те ликвидира още в зародиш
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🤣🤣🤣🤣🤣

    32 41 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И срещу кого ще се сражаваш?По добре се СТЯГАЙ за твоите руски БРАТЯ ,че ако дойдат пъро ще сте вие БЪЛГАРСКИТЕ РУСОФИЛИ. Тогава ще видиш ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ИДОЛИТЕ ТИ.

    Коментиран от #22

  • 10 Има снимка

    48 14 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихи..":

    Отрязани китки на негри от Белгийско Конго натрупани колкото двуетажна къща
    Който негър не изпълни нормата за суров каучук са му рязали лява китка
  • 11 Много писане

    41 27 Отговор
    много глупости! Той запада не спря да ви помага,к ре.Тени,сега май искате и да дойде да свърши вашата работа-няма как да стане! Нито един войник на западна държава и сащ няма да се бие срещу Русия!След вас,следващото прокси е Полша и балтийските джуджета! После идва ред на Румъния и България,и войната приключва!Източна Европа отново се оказва под руско влияние! Това вече го знаем как ще продължи! Народен съд,Белене,и България отново става Независима Държава!

    Коментиран от #30, #40, #64

  • 12 реру

    38 18 Отговор
    "... Поразително е неразбирането на руските намерения"


    Така е...

    Коментиран от #45

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Запада не се интересува от

    23 8 Отговор

    До коментар #3 от "Като видя":

    мишок като този
  • 15 Ксаниба

    35 24 Отговор
    Превод: Desislava Jovanovich
    Виталий Портников – за Радио Свобода
    Бесарабски фронт....

    Колкото повече побеждавате у факти и прочия темподобни - толкова по е ясен факта, че натю изгуби. Това без Китай, Иран, Корея и още редица държави, които са твърде антинатю.
  • 16 Индийски БИВОЛАР

    38 15 Отговор
    Запада за кой ли път НАСТЪПВА МОТИКАТА ----в ТАЯ ПОСОКА
  • 17 Нато:

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "ОМИР":

    Кой е този слабак на снимката?:)

    Коментиран от #23, #80

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 брееей

    19 4 Отговор
    Тия БА много компетентни , бе. създават впечатлението , че деца от 6ти клас им пишат статиите за домашно.
  • 20 Какви намерения бре долни Кгб

    15 11 Отговор

    До коментар #1 от "Прея Кент ,ЧЕРВЕНАТА":

    бандити
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 България и Българите

    40 21 Отговор

    До коментар #9 от "🤣🤣🤣🤣🤣":

    два пъти сме посрещали руснаците като освободители,ще ги посрещнем пак,с хляб и сол!Да му мислят предателите измекяри,каквоще се случи с тях!

    Коментиран от #78

  • 23 Индийски БИВОЛАР

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Нато:":

    ТОНИ БЛЕАР
  • 24 Арабски фронт

    28 9 Отговор
    Братята он бесарабския фронт защо не кажат краварите що дирят там ? Как тогава демократично с преврат свалиха Янукович ?
  • 25 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    21 8 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    АЛОО КАКВО ДЕБАРКИРАНЕ ...МИСЛЕТЕ ЗА МУТРОФАШИСТКАТА МАРИОНЕТНА ШАЙКА УПРАВЛЯВАЩА БЪЛГАРИЯ ...НЯМА ДА ИМА ВРЕМЕ ДА ИЗБЯГА ....
  • 26 ха ха

    16 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И аз онзи ден говорих с един ефрейтор от запаса. Каза, че отдавна бил готов и чакал на коча да му паднат.
  • 27 Руснаците са 1/3

    24 25 Отговор
    от населението на СССР, което беше 290млн. Сега РФ е 146млн., а руснаците са не повече от 80-90млн. Другите са чеченци, дагестанци, якути, чукчи, буряти, тувинци... общо 84 автономни области. Докато всички си живеят в областите руснаците живеят навсякъде, във всички републики, области, окръзи и краища са определен процент от населението. Заемат всички управленски постове заедно с местните колаборационисти в държавната администрация, полиция, армия и други силови структури. Държат се и живеят там като господари и колонизатори, каквито са всъщност. Затова в другите републики, видяли какво е без руснаци - Казахстан, Азербейджан, Прибалтийските, Украйна и др. са нежелани и гонени. Ето това те смятат за фашизъм и национализъм и тръгват към реваншизъм. Затова и тъгуват за СССР и искат СССР2.0 да си дерибействат пак на воля. Това е пропито вече в техния национален характер - високомерни, нагли и нахални, всеки им е длъжен и трябва вечно да им е благодарен.

    Коментиран от #29, #42

  • 28 волния Уили

    30 15 Отговор
    Нека да си спомним какво казва Алфред Нобел за демокрацията: "Демокрация, това е стадо идиоти под управлението на измета на обществото".

    Демокрация и либерализъм ли има в Украйна? Украина е единствената страна в света освен Израел, където Президент, Премиер, Председател на Парламента, както и 306 членове на Парламента имат израелски паспорти...

    Сега говорим за възстановяване на Хазарската империя в Украйна (Завръщането на "Змиярския народ")
  • 29 Само питам

    24 12 Отговор

    До коментар #27 от "Руснаците са 1/3":

    А в краварника колко са англичаните ?

    Коментиран от #39, #51

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 нннн

    23 6 Отговор
    Марийке, не преписвай само от Бесарабски фронт и ДВ. Неприлично е някак. И други източници има.
  • 32 историята

    21 4 Отговор
    България е същата държава със същите продадени политици ! За тези в парламента национални интереси НЯМА ! Има само лично нагушване и далавера, дано си вземат поука от ставащото в Украйна, защото държави изчезват, заличават се... само заради продадени политици !
  • 33 стар кравар

    21 11 Отговор
    сещам се за земята на индианците и ми става жал за украинците и резервата им окраина..
  • 34 Да ви светна накратко историята на СССР

    22 31 Отговор
    Какво стана? В началото на разпада на СССР Горбачов продаде ГДР за 15 милиарда долара, за да купи салам, за да не умрат руснаците от глад! Тогава руснаците нямаха друг избор и казаха на Запада: „Давайте дружить“! И Западът повярва! Започнаха инвестиции, дадоха им технологии, търговия, газ и т.н. Веднага щом руснаците имаха в ръцете си айфон и мерцедес, се помислиха, че са станали велики и решиха пак да нападат своите съседи! Но този път сгрешиха! За дълго време!

    Коментиран от #50, #52, #65

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 гого

    17 7 Отговор

    До коментар #30 от "Интересно":

    веднага ти казвам доказано е нпо-то и козак едни 47 милиона $ там е на 100% и не го крият да има яка пропаганда срещу Русия .
  • 37 а ние с гайдите

    25 11 Отговор
    Да, съюзи се създават и разпадат, но държавите НЕ ВИНАГИ остават. България се ликвидира с бясно темпо от сегашните ни управници и не е ясно дали ще оцелее до края на войната. Че от Украина едва ли ще остане нещо е ясно, въпросът е какво ще остане от България?
  • 38 Нафталин.бенет

    16 5 Отговор
    Войните са еврейската жътва и прибирането на реколтата никога не е спирала....

    Коментиран от #67

  • 39 Когато е имало

    13 6 Отговор

    До коментар #29 от "Само питам":

    гласуване кой да бъде официалният език в САЩ, немският е отстъпил само с няколко гласа. САЩ е държава от емигранти, а руснаците смятат, че са стара нация и целият свят е техен.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 с две думи

    21 7 Отговор
    : Какво търсел Путин? С две думи: Иска да измъкне измежду зъбите на блек рок и другите хиени които те обслужват природните богатства на територията Украйна и да им натика дълбоко в гърлата военната помощ: касет. бомби, снаряди с убеден. уран и т.н.
  • 42 Американец

    20 6 Отговор

    До коментар #27 от "Руснаците са 1/3":

    А колко са евреите в Америка че си дерибействат защо не кажеш - аз не съм чул за китаец или латинос да е сенатор или пък държавен секретар.
  • 43 Г-ца каприз

    12 5 Отговор
    И тва ли е "новината на часът".....некви бръщолевения на бесарабския......
  • 44 гого

    23 3 Отговор

    До коментар #35 от "истината":

    ааааааа не е демократично така да пишеш как може някакви си 15 милирада $ на година само от злато и енергетика излизат от страната ни .ама един трол написа нямали сме технология за добиване на злато машините също абе прости хора сме били за това по добре канада на ни краде всяка година какво са 3 милирда $ а в замяна ни дават едни 30 милиона концесия .иначе имаме 5 милиарда лева за чертежи демократични
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 с две думи

    20 14 Отговор
    След като неонацистите в Украйна избиха над 15 000 рускоговорещи, все някой трябваше да ги защити от геноцида там! Трябва ли да си прост за да се сетиш?
  • 47 мара фейка

    11 11 Отговор
    МАРА И БЕСАРАБСКИ ФРОНТ ПРОСТО НЕ Е ЗА ЧЕТЕНЕ
  • 48 земеделеца

    7 2 Отговор
    направо виждам как Путин ще им признае правата върху чернозема на Украина......

    Коментиран от #81

  • 49 Хайде де

    10 2 Отговор
    Само,че този 9 септември няма е като онзи...и другите са готови .!А още..Чия собственост ще вземате.?Те отдавна бившите комунисти/дс са крупни капиталисти.
  • 50 реру

    29 10 Отговор

    До коментар #34 от "Да ви светна накратко историята на СССР":

    "... се помислиха, че са станали велики и решиха пак да нападат своите съседи!..."


    Нещата се повтарят отново, но какво от това...

    Коментиран от #56

  • 51 Етнически състав САЩ

    7 3 Отговор

    До коментар #29 от "Само питам":

    Германци: 42 800 000 (15,2%)
    Ирландци: 30 500 000 (10,8%)
    Англичани: 24 500 000 (8,7%)
    Италианци: 15 600 000 (5,6%)
    Поляци: 9 000 000 (3,2%)
    Французи: 8 300 000 (3,0%)
    Евреи: 5 275 000 (1,8%)(2006)
    Шотландци: 4 900 000 (1,7%)
    Датчани: 4 500 000 (1,6%)
    Холандци: 4 500 000 (1,6%)
    Норвежци: 4 500 000 (1,6%)
    Шотландско-ирландски американци: 4 300 000 (1,5%)
    Шведи: 4 000 000 (1,4%)
    Руснаци: 2 700 000 (0,9%)

    Коментиран от #54, #61

  • 52 Антитрол

    13 12 Отговор

    До коментар #34 от "Да ви светна накратко историята на СССР":

    Това "историята" преразказана от козяк ли е?

    "и решиха пак да нападат своите съседи!"

    Обаче ако не са съседи може нали - господарите ти колко държави нападнаха само след разпада на СССР - решиха че са най-великите и всичко им е позволено. Та какво правят и в момента в Сирия върху сирийските петролни полета ще ми кажеш ли?
  • 53 каквото за украйна същото и за нас

    16 8 Отговор
    Политиката на Запада е в съответствие с принципите на класическия колониализъм – колонизаторът поема икономиката, а колонизираната страна, доколкото може, ще се грижи за социалната политика. В такава обстановка не може да се твърди, че съответната страна е самостоятелна и суверенна държава.
  • 54 Само питам

    15 4 Отговор

    До коментар #51 от "Етнически състав САЩ":

    А индианците къде са ?

    Коментиран от #63

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 бегай да се перкаш някъде

    7 21 Отговор

    До коментар #50 от "реру":

    перко мамин с меки пръстчета

    Коментиран от #62

  • 57 истината

    17 4 Отговор
    Русия вече контролира украински ресурси на стойност около 50% от посочените. Според канадската компания "SecDev" под руски контрол са значителна част от най-плодородната обработваема земя, 63% от каменните въглища, 42% от металите, 11% от нефта, 20% от газта, 33% от редкоземните минерали, вкл. литий. Според компанията този резултат е поражение за Запада и особено за ЕС, тъй като създава проблеми за неговата ресурсна осигуреност.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 бай икономисто

    5 4 Отговор
    Един от аспектите на финансово-икономическия компонент е използване на украинските природни богатства. Всъщност той е частен случай от борбата на Запада, от една страна, за недопускане на преразпределянето на използваните от него ресурси (природни, човешки, промишлени, търговски), а от друга, за завладяване на нови. Последното се отнася и до Украйна.
  • 60 защо е тази война.....

    13 12 Отговор
    Политическият компонент е насочен към покоряване на Русия и отделянето ѝ от сътрудничество с Китай; финансово-икономическият – забавяне на научно-техническото и промишлено развитие на Русия; военният – изтощаване на военния потенциал на Русия чрез използване на въоръжените сили на Украйна; проверка на своите схващания за водене на съвременна война срещу силен противник и определяне на реалните възможности на своето въоръжение и бойна техника, а пропагандният компонент трябва да представи Русия като агресивна страна, способна на всякакви военни престъпления, с която не може да има нормално сътрудничество.
  • 61 Допълнение

    4 3 Отговор

    До коментар #51 от "Етнически състав САЩ":

    Мнозинството от населението в щатите са бели: 223 005 483, или 73,94%, има и 250 000 българи. Това сасведения от 2000г., а сега е следното: бялото население на САЩ е 61,4%, испанците 16,7%, чернокожите 13,1%, азиатците 5%, смесените националности 2,3%, индийците, алеутите и ескимосите - 1,2%.
  • 62 ЖЕГА

    13 2 Отговор

    До коментар #56 от "бегай да се перкаш някъде":

    Този сайт не е за петокласници :)
  • 63 Из целите САЩ

    1 4 Отговор

    До коментар #54 от "Само питам":

    живеят, на брой са 4,5 милиона.
  • 64 Сега е време БСП

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Много писане":

    Да поеме курс за въоръжена борба и партизани да излязат в планините. Според сценария де..
  • 65 Стига си писал

    4 9 Отговор

    До коментар #34 от "Да ви светна накратко историята на СССР":

    едни и същи malo умщини, dръвник!
    Че и газ им били давали на руснаците.
    Толкова па да сте кухи, не е истина.
  • 66 Васил

    13 8 Отговор
    Брей целият свят излиза че са бунаци и не могат да разберат лъжливите рашисти.
  • 67 Димитър Георгиев

    10 5 Отговор

    До коментар #38 от "Нафталин.бенет":

    Какви евреи са ти в главата бе, ти нищо ли не разбра от статията? От промити комунистически мозъци страдаме.
  • 68 Ха ха ха ха

    6 8 Отговор
    бесарабското фронт, списвано от един, състоящо се от един, смешник, подвизаващ се в България, от пп на кирк0к0рите. Жалкарск0 раболепие към к0зяк, отчаян с0р0с0р0б. Пасквил, съшит с лъжи, измислици и б0лна фантазия.
  • 69 Какво има

    16 5 Отговор
    за разбиране толкова!? Чалнати са в главата руските, живеят в помойка, но си мислят, че това е велико. И се чудят що така другите не щат да живеят по руския тертип.
  • 70 СССР

    2 12 Отговор
    се разпадна,благодарение на западните и хамериканските (ефрейските)пари.Както и ВОСР,ефреинът Ленин,подпомаган от западни капитали организира пуча.Сега готвят същото на Пут ин,чрез Усрай на.Но не са познали.Един човек си е научил урока.По-скоро Западът ще се срине.Западът,разпадът,все тая.Престъпния Е С сам се самоунищожава.
  • 71 Джамбaза

    2 6 Отговор
    Последния български авторски материал на тема Украйна е на ьтв от 2015 година.
    В него се твърди, че украинците са детеубийци.
    Нещо да се е променило?
  • 72 Поразително е неразбирането

    1 0 Отговор
    на руската империя
  • 73 Колкото и глупво да звучи!

    1 0 Отговор
    Четенето на Евангелието се прови и от "свеци" и от "дяволи". Гледната точка на "свеците" е коренно против (прово противоположна) по дтношение на "дяволите". Но света е населен и от едните и от другите, за наще общо щастие. Допълнение. Друго важно обстоятелстно е това, че света е много разнороден, а не такива и други. Ти си избираш от кои си. Никой не пести "словесната плява" нито от едните, нито от другите.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Американските военни кораби ще им се зарадват
  • 76 Бео Бахтер

    6 2 Отговор
    напоследък се забелязва драстично увеличаване броя на публикациите за Путин и Русия спрямо тези за Зе и окраина, както от местните, така и от чуждите месири, особено отвъд океана и на острова при камилата ...
  • 77 ЦРУ

    3 3 Отговор
    Запада, ООН, НАТО, ЕС , Британия, ОДКС, ОНД, Евразия, Ориента, Брикс, ШОС, и целия свят принадлежат дефакто на САЩ, САщ са длъжни да си върнат зялата планета , защото всички световни територии принадлежат на Америка, няма велики сили има само една хипер глобална сила и това е САЩ
  • 78 Някой

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "България и Българите":

    И двата пъти се е оказвало, чесме яли хурката.
  • 79 ХаХаХа

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "истината":

    ами не купувай евтините германски стоки в търговските им вериги, и готово. Дааааа, ама не от Кауфланд и Лидал по-евтино няма и не излизаш от там, но да плюеш - може. Има и руски вериги - Берьозка, например - давай си парите там! Изборът е само твой.
  • 80 Как слабак бре?

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Нато:":

    Я го виж и коремче си заформя! Като не смее да излезе от бункера та ка ще е! Даже на лов в тайгата го е страх да отиде. Току виж някой пишман ловец от антуража, след като гаврътне половинка водка, му паднат задръжките и го гръмне!
  • 81 чакай сега

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "земеделеца":

    За какъв чернозем говориш? Нали той отиде да АсвабАждава своите! Какви земи, какви черноземи? Жестоко си се объркал!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 САЩ ПЪК СЕ ДЪПРЖИ КАТО СОБСТВЕНИК НА

    3 1 Отговор
    ,,ПОЧТИ" ЦЕЛИЯ СВЯТ !

    Коментиран от #85

  • 85 русия ПЪК СЕ ДЪПРЖИ КАТО СОБСТВЕНИК НА

    1 1 Отговор

    До коментар #84 от "САЩ ПЪК СЕ ДЪПРЖИ КАТО СОБСТВЕНИК НА":

    русията ПЪК СЕ ДЪПРЖИ КАТО СОБСТВЕНИК НА целия свят! Великите богатири с мирима от гащите. Обща тоалетна и баня /ако въобще я има/ общи за цялото село.
  • 86 гагагг

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихи..":

    България какво е била по времето на СССР ?!Израза, "когато в Москва някой пръдне ,в София се извиняват", чувал ли си го?!Най-голямото безочие и наглост е "патриот " и Русия!Най-острите реакции и пречки България да се разбере с Македония са от тези ,които подкрепят създателите на Македония!Тая клика в Москва е наследник и продължител на политиката на хората ,които промиха мозъците на хората в Македония!Същите тия хора се опитаха да създадат "Добруджанска нация " ,която да присъединят към СССР!Същите ти хора създадоха "македонско малцинство " в Пиринския край!
  • 87 Бла-бла

    1 0 Отговор
    Ами,ако все пак не го спрем....а.
  • 88 Василев

    1 1 Отговор
    Интересни факти представяте и много изместват фокуса. Фактите са че все повече САЩ заграждаше Русия и с нетърпение чакаше да направи война в която да е умират американци. Жалко за позицията на Българското правителство - пак застава на губещата страна.
  • 89 Швейк

    0 0 Отговор
    Как можа другарят Путин да започне тая война ?
    А има вид на интелигентен човек...
Новини по държави: