Last news in Fakti

28 Юли, 2023 09:34 1 091 6

Огнен ад: Гръцките пожари предизвикаха експлозия в оръжеен склад

  • гърция-
  • пожари-
  • склад-
  • боеприпаси

След взривовете властите евакуираха жители и туристи по суша и море

Огнен ад: Гръцките пожари предизвикаха експлозия в оръжеен склад - 1
Източник: БГНЕС

Горските пожари, опустошаващи централна Гърция, се разпространиха във военен склад само на километри от голяма военновъздушна база в четвъртък следобед, запалвайки боеприпаси и предизвиквайки огромни експлозии, пише европейската редакция на Politico.

След взривовете властите евакуираха жители и туристи по суша и море от близките градове и плажове. Не се съобщава за пострадали.

Складът за боеприпаси е на около 6 километра от голяма военновъздушна база в Неа Анхиало.

Гръцките военновъздушни сили съобщиха, че районът около склада е бил евакуиран преди горските пожари да нахлуят. Противопожарната служба също напусна района преди пламъците да се приближат твърде много от съображения за безопасност.

Базата е на около 20 километра от град Волос, където според хората са се чули взривовете. Има счупени прозорци и повредени сгради, въпреки че степента на щетите все още не е ясна, според гръцките власти. Част от най-натоварената магистрала в Гърция, близо до град Волос, беше затворена за няколко часа.

"Бяха положени свръхчовешки усилия за ограничаване на огъня от силно разположените сили, но те не успяха да спрат огромната му инерция“, заяви говорителят на противопожарната бригада Янис Артопиос.

Друг горски пожар гори близо до Атина в индустриалната зона Аспропиргос, поглъщайки фабрика за рециклиране. Гъст черен дим покриваше небето за част от деня в четвъртък, преди пожарът да бъде овладян.

Пожарникарите продължиха да се борят с големите пламъци на остров Родос за десети пореден ден в четвъртък, както и на Корфу и Евбея.

"Правителството носи огромна отговорност за факта, че страната гори от край до край в продължение на 10 дни, до такава степен, че дори чувствителни военни зони са оставени незащитени и хиляди хора са изложени на риск“, заявиха от опозиционната СИРИЗА в декларация.

В цялата страна броят на жертвите в момента възлиза на пет, след като двама пилоти загинаха, докато се опитваха да овладеят горските пожари, според гръцката противопожарна служба и полиция.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пушат ли

    7 3 Отговор
    колите е най-важно. Дали тази екокатастрофа у богатите ни съседи е реална . Не се дават пари за Пожарната - изгоря толкова много . Армиите, пенсиите и мафиотите вземат 98 процента от огромния бюджет на съседката . От туризма те изкарват 8 милиарда. Резил . Пратете коли за борба с пожарите.
  • 2 Коментар

    10 4 Отговор
    Който иска световна война после гори в ада.Господ си знае работата.
  • 3 Артилерист

    10 2 Отговор
    Не бих желал да политизирам тази опасна ситуация, да не казвам трагедия, но Гърция- член на ЕС-която направи твърде много подлости със санкции срещу Русия, не получава помощ от евросъюза и се обърнала за такава към...Русия. Към "лошата" Русия, която разполага с най-добрата техника за гасене на пожари, помагала преди на византийците, пардон, гърците и вероятно пак ще им помогне. Американците също имат отлична техника против пожари, но интересно защо не се притекат на помощ на колежката си от НАТО, а я принуждават да се моли на Русия!?

    Коментиран от #5

  • 4 🇧🇬🇪🇺💯

    1 2 Отговор
    В Гърция и без това нема дърве сега ще останат и без камъни?
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Артилерист":

    Защото нямат налични на място, второ всичко е от Гръцкото Правителство, те (правителството) трябва официално да поискат помощ, после огнената стихия се движи бързо и нехае за правителство и т.н. , после има утежняващи обстоятелства на място които могат да бъдат катализатора за Идеалната Буря?
  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    Горещата Вълна в България беше има, няма 14 дена или точно две Седмици, в Гърция по всяка вероятност също така, после не бива да забравяме че ЕС и Европа са във война с Русия и много от нещата дори на Правителствено Ниво м/у Държавите в Европа не са същите както преди войната в Украйна?
Новини по държави: