Last news in Fakti

29 Юли, 2023 12:10 1 184 9

Сблъсък на протестиращи с полиция по време на екопротест в Турция

  • турция-
  • протест-
  • полиция

Турските сили за сигурност са използвали сълзотворен газ и водни оръдия

Сблъсък на протестиращи с полиция по време на екопротест в Турция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сблъсъци между жандармерия и демонстранти са се разразили по време на екопротест в окръг Мугла, Югозападна Турция, предават турски медии. Местни жители и екоактивисти, включително членове на синдикати и политици от опозицията, лагеруват край гората Акбелен в окръг Мугла от понеделник. Хората не искат да бъдат изсичани дърветата в района и са против планираното разширяване на въглищна мина, посочва опозиционната телевизия Ода тв, цитирана от БТА.

Турските сили за сигурност снощи са използвали сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат тълпата, протестираща срещу разширяването на рудника, съобщава платформата „yesilgazete.org”.

По информация на платформата жандармерията е употребила насилие срещу демонстрантите, като някои от тях са били ранени. Съобщава се за задържани активисти.

Междувременно вчера в района пристигна и лидерът на основната Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, за да изрази подкрепата си за демонстрантите. След като изслуша природозащитниците с придружаващата го делегация, Кълъчдароглу каза, че е пристигнал, за да разбере всичко за случая.

Дойдох тук не защото току-що съм научил за случая, а за да ви дам възможност да разкажете проблемите си. Няма значение дали аз ще говоря в Анкара, важното е вие да говорите тук, каза лидерът на НРП.

Това дърво, този бор не е само ваше дърво, то е дърво на 85 милиона души, добави той.

Кълъчдароглу и съпътстващата го делегация са били пропуснати в гората Акбелен. Силите за сигурност обаче не позволяват на другите граждани да влязат в гората.

По информация на Ода тв демонстрантите са се разгневили при потеглянето на Кълъчдароглу, като са го призовали да не се връща в колата си, а да се присъедини към протестиращите.

Днес се очаква протестът на екоактивистите да продължи и в района да пристигнат още демонстранти. Жандармерията обаче е блокирала всички пътища в района, водещи към гората Акбелен, посочва сайтът Хаберлер.

Преди десет години малък протест на екоактивисти срещу унищожаването на парка “Гези“ в Истанбул се превърна в антиправителствен протест, който постепенно обхвана цялата страна.

Протестите започнаха на 28 май 2013 година, когато турски природозащитници се обявиха против застрояването на парка край площад "Таксим". За броени дни обаче демонстрациите излязоха от рамките на локалния спор и се превърнаха в мащабни антиправителствени протести, в които се включиха близо 3 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фотошрак

    7 1 Отговор
    Снимката си няма нищо общо със случая.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българските турци

    20 2 Отговор
    Ние които говорим и пишем и двата езика сме в недоумение , как една новина от една форма разпространена на единия език се трансформира в съвсем друга форма на платформата на ФAКТИ.БГ !!!
  • 7 Сандо

    3 11 Отговор
    Тепърва Ердо ще се убеждава какво означава да полегнеш на Запада.А има опит,не е новобранец.Но ще сърба това,което реши да надроби.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Българските турци

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    Опозиционната народна маса не е обединена и не е хомогенна ! Хората са недоволни , но не могат да обосноват недоволствто си в една обединена идея и се боричкат в дребни лични интереси и интриги ! Категорично не са като другите ... и съвсем не са способни да лягат под танкове и да крачат "боси"срещу насочени дула и под обстрел от хеликоптери и Ф-16 !!!
  • 9 Българските турци

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    Турция е член на НАТО от 71 години и е една от най мощните крепости в структурата на алианса ! Какво "полягане на Запад" виждате в една стабилна и ясно поставена позиция на държава с претенции и възможности ?!...
Новини по държави: