Last news in Fakti

31 Юли, 2023 07:15 1 483 8

Китай и Грузия сключват стратегическо партньорство

  • грузия-
  • китай-
  • партньорство-
  • стратегическо

Грузинският премиер посети КНР

Китай и Грузия сключват стратегическо партньорство - 1
Източник: БГНЕС

Грузинският премиер Иракли Гарибашвили и китайският президент Си Цзинпин са взели решение за установяване на стратегическо партньорство, съобщи агенция Синхуа.

От 26 юли до 1 август 2023 г. Гарибашвили посети Китай, като участва в церемонията по откриването на 31-вите Световни университетски игри в Чънду. По време на посещението президентът Си се срещна с премиера Гарибашвили в Чънду, а премиерът Ли Цян се срещна с грузинския си колега в Пекин. След задълбочен обмен на мнения по двустранните отношения и по международни и регионални въпроси от взаимен интерес страните са постигнали широк консенсус и са взели решения за установяване на стратегическо партньорство.

Двете страни споделят мнението, че от установяването на дипломатически отношения между двете страни на 9 юни 1992 г. досега двустранното сътрудничество е постигнало плодотворни резултати в различни области. В контекста на дълбоката и сложна еволюция на международната и регионалната ситуация двете страни споделят ангажимента за разширяване на сътрудничеството в политическата, икономическата и културната област, за засилване на сътрудничеството в международните дела, за задълбочаване на двустранните отношения и за съвместно опазване на регионалния и световния мир, стабилност и развитие, се подчертава в изявлението.

Двете страни потвърждават отново зачитането на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави. Грузия твърдо се придържа към принципа на единен Китай.

Двете страни се разглеждат взаимно като важни стратегически партньори и поради това считат задълбочаването на двустранните отношения за приоритет на своите външни политики.

Грузия смята, че китайската модернизация предлага нов път и нова възможност за човечеството да постигне модернизация. Двете страни изразиха готовността си да обменят опит в управлението за постигане на цялостно развитие и просперитет.

Страните приветстват стабилния ръст на двустранната търговия през последните години и изразяват готовност за по-нататъшно увеличаване на двустранната търговия, оптимизиране на нейната структура, разширяване на видовете продукти и увеличаване на износа на грузински стоки и услуги за Китай. Грузия приветства инициативата "Един пояс, един път", предложена от Китай.

Двете страни са подписали документи, включително Плана за двустранно сътрудничество между правителството на КНР и правителството на Грузия в рамките на инициативата, за да получат по-големи предимства и възможности за сътрудничество, отбелязва Синхуа.

Двете страни ще засилят координацията и сътрудничеството по регионални и международни въпроси, ще подкрепят съвместно истинския мултилатерализъм, ще отстояват твърдо международната система, в центъра на която е ООН, международния ред, основан на международното право, и основните норми, регулиращи международните отношения. Пекин и Тбилиси се ангажират да насърчават установяването на нов тип международни отношения. Те ще насърчават общите ценности на човечеството - мир, развитие, равенство, справедливост, демокрация и свобода, като зачитат независимия избор на всички хора на път за развитие, съобразен с техните национални условия, и насърчават изграждането на общност с общо бъдеще за човечеството.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    5 2 Отговор
    Китай иска военноморска база на Черно море

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Саакашвили

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Е па нема лошо, американците имат военни бази в България.
  • 3 Мишел

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Споготбата от Монтрьо прави такава база напълно неефективна.
    Китай търси търговски път към ЕС, който заобикаля Русия.
    Китай никога не залага наединствен вариант.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Разчитайте на нас нали сме приятели

    2 1 Отговор
    Ше уморите чиче Путин бе, малко му е че украинците се похвалиха, че от България е основното им снабдяване с боеприпаси и разни други екстри,
    Ердоган му пръв авер, а захранва Зеленски с дронове на поразия.
    Само гърчолята са му преданни до гроб, е тук-там има по някоя натовска базичка официално и под прикритие по някое островче на някой милиардер от сверата на данниобработката.
  • 5 Ксаниба

    4 2 Отговор
    Айде, фащ са наритани навред тотално!!! От Русия в Сирия, оркаина, от Китай в Грузия и тихоокегският басейн
  • 6 Урюрвкос

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мишел":

    Това беше идеята на Саакашвили когато управляваше Одеса. Дори изпратиха от Китай няколко контейнера които минаха през централна Азия, през Грузия и след 3 месеца един контейнер стигна до Одеса за останалите свършиха парите и проекта угасна. Банална корупция на всички нива.
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Браво.
  • 8 Ганьо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мишел":

    Търговския път за който говориш го има от повече от година. Ферибота пристига в Бургас, но трябва да се развие още, че е скъпичко.