Last news in Fakti

31 Юли, 2023 18:59 1 174 10

Сериозни проблеми в кралството! Икономическият растеж на Саудитска Арабия се забавя заради спада в цените на нефта

  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман-
  • опек-
  • петрол-
  • нефт-
  • рияд

Международният валутен фонд определи Саудитска Арабия като най-бързо развиващата се икономика сред страните в Г-20 за 2022 г. с общ растеж от 8,7 на сто миналата година

Сериозни проблеми в кралството! Икономическият растеж на Саудитска Арабия се забавя заради спада в цените на нефта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Икономиката на Саудитска Арабия се е забавила през второто тримесечие, тъй като съкращенията в добива на петрол и спадът на цените му са оказали влияние върху една от най-бързо развиващите се страни от Г-20, предаде Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Рияд е нараснал на годишна основа с 1,1 на сто през второто тримесечие, съобщи днес Главното статистическо управление на Саудитска Арабия. Това е спад спрямо 3,8 на сто през предходното тримесечие и 11,2 на сто през същия период на 2022 година.

Непетролният сектор, където Саудитска Арабия е насочила социално-икономическите си реформи, начело на които е принц Мохамед бин Салман с неговата програма за диверсификация на икономиката "Визия 2030", е нараснал с 5,5 на сто през второто тримесечие.

Зависимият от въглеводородите Рияд обаче е отчел свиване с 4,2 на сто в частта от БВП, генерирана от непетролния сектор, през второто тримесечие под тежестта на по-ниските цени на петрола на сверовния пазар и доброволното съкращаване на добива. Цените на петрола скочиха миналата година, след като инвазията на Москва в Украйна и последвалите международни санкции лишиха много западни страни от доставки на руски петрол. Водещият износител на петрол в света се възползва тогава както от повишаването на фиксираните цени, така и от нарасналото търсене на петрол от Саудитска Арабия.

Международният валутен фонд (МВФ) определи Саудитска Арабия като най-бързо развиващата се икономика сред страните в Г-20 за 2022 г. с общ растеж от 8,7 на сто миналата година. Миналата седмица седмица обаче вашингтонската институция понижи прогнозата си за растежа на БВП на Рияд от 8,7 на сто през 2022 година до 1,9 на сто през 2023 година в прогнозите си за световната икономика, публикувани на 25 юли.

Забавянето на икономиката на Саудитска Арабия ще се отрази на общите резултати на Близкия изток и Централноазиатския регион, където МВФ очаква растеж от едва 2,5 на сто тази година спрямо 5,4 на сто през 2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кратун

    7 3 Отговор
    Абе, кажете, че са отказали да дават нефт на англосаксите и ще се присъединят към БРИКС.
  • 2 Мохамед Бин Салман

    8 4 Отговор
    Почакайте ,още нищо не сте видяли,догодина по това време 300$ за барел,Русия започна да огранича добива на нефт вече ,и стратегическите запаси от нефт в САЩ са на дъното,Бай Дрън продаде нефта

    Коментиран от #5

  • 3 Русофил

    3 3 Отговор
    Саудитите изпращат стотици хиляди свои студенти на обучение в топ престижните руски университети,
    за да се осигури траен разтеж на икономиката. Почти всеки се връща с жена рускиня.
  • 4 Калпазанин

    3 1 Отговор
    Трай чадо за хубост, смалвтбдобивс заедно с останалите от опек и готово. И както се е свило защо цените се качват а с тях разбира се и на всичко останало, някой ше мучи пак много яко
  • 5 Инж.

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мохамед Бин Салман":

    Пука ми бъдещето е на геотермалната енергия аражите да си зафрат нефта където слънце ни грей
  • 6 Почва се

    5 3 Отговор
    Чалмарите тепърва занапред ще гледат как магаре дъвчи леща .
  • 7 Човек

    3 11 Отговор
    Държави, които са тотално зависими от износа на нефт и газ, като Саудитска Арабия и Русия, в средата на този век ще се върнат в Средновековието. Помнете ми думата. Европа ще направи зелената революция по принуда, а САЩ и Китай ще я последват, защото е по-изгодно. Това така или иначе е естественият ход на цивилизацията, който беше прекалено дълго забавен от корпорациите, добиващи нефт и газ, които си купуваха цели правителства за да запазят монопола си. Тази война промени всичко и Европа няма друг избор. Тя ще бъде моторът на промяната. С 600 милиона високо интелигентно население и либерален климат, който позволява разгръщането на потенциала му, Европа ще го направи и ще се откъсне от тази отживяла система, която убива планетата.

    Коментиран от #10

  • 8 незнайко

    2 0 Отговор
    Те освем НЕФТ друго имат ли и произвеждат ли ? Не мога да ги понасям тези ЕКСПЛОАТАТОРИ в буквалния смисъл на думата !!!
  • 9 5272

    0 0 Отговор
    Затова пък ние вървим с ускорени стъпки към светлото европейско бъдеще.
  • 10 Стрелата

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Човек":

    Спирай да ядеш карай само на слънце високо интелигентен Ахмак.