Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Август, 2023 08:55 2 477 30

ISW: "Вагнер" може да измести руската армия в Беларус

  • беларус-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • кремъл

Евгений Пригожин също повтори известни подробности за това как групата ще продължи да обучава беларуските сили и да действа в Африка

ISW: "Вагнер" може да измести руската армия в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

ЧВК "Вагнер" може да измести руската армия като ключов партньор за обучение на беларуската армия. Беларуското министерство на отбраната (МО) обяви на 30 юли, че персоналът е провел обучение на ротно ниво с неуточнени елементи от множество беларуски механизирани бригади. Обучението е включвало тактическа маневра за демонтирана пехота и се е фокусирало върху прикриването на сили от вражеските БПЛА и координацията между роти, взводове и отделения. Също и беларуска пехота, провеждаща нападение с комбинирани оръжия с танкова и артилерийска подкрепа.

Новата роля на групата в обучението на ниво компания в Беларус е забележителна. Беларуските военни обикновено провеждат такива учения с руски инструктори и разчитат на руски плановици за всякакви многобригадни учения, в които ISW все още не е наблюдавала участието на "Вагнер".

Още новини от Украйна

ISW преди това е наблюдавала обучение и прогнозира, че групата може да се стреми да измести наследените връзки между руско-беларуските части.

Това се казва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руското министерство на отбраната (МО) вероятно е успяло да наеме неизвестен брой служители на "Вагнер" след неуспешния бунт на финансиста Евгений Пригожин, въпреки че се съобщава, че е наредил на останалите бойци да се съберат в Беларус до 5 август. Пригожин обяви на 30 юли, че "за съжаление няколко души от персонала се съгласиха да се прехвърлят към други неуточнени руски служби за сигурност (вероятно МО).

Пригожин благодари на бившия персонал за службата, като заяви, че нито той, нито Съветът на командирите са забранили да се присъединява към различни руски "структури за сигурност", и изрази надежда, че напусналите членове ще поддържат връзка.

Пригожин също повтори известни подробности за това как групата ще продължи да обучава беларуските сили и да действа в Африка.

Украинският център за съпротива също отбеляза на 31 юли, че Пригожин е наредил на целия персонал, който в момента е на почивка и възстановяване, да пристигнат в полевите лагери на Вагнер в Беларус не по-късно от 5 август, за да присъстват на неуточнени събития, които Пригожин ще ръководи лично на 5 август.

Пригожин заяви, че повечето бойци на "Вагнер" са във ваканция от 30 юли.

Групата официално е спряла да набира персонал в Русия и има достатъчно резерви. Не е ясна обаче точната причина да спре набирането на персонал. Съобщава се, че все още е набирала бойци от цяла Русия към началото на юли 2023 г. Кремъл може наскоро да е забранил, а Пригожин може просто да се опитва да се спаси, като твърди, че доброволно е спрял. ISW не може независимо да потвърди.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи до голяма степен шаблонни коментари, определящи руската държава като подходяща подкрепа за дългосрочните усилия за генериране на сили и задоволяване на търсенето на руски оръжия чрез вътрешно производство и международно сътрудничество.

Шойгу заяви, че над 15 000 студенти са се записали в руските военни университети за следващата учебна година, 10 процента от които имат боен опит в битките в Украйна. Обяви и възобновяването на обучението в Донецкото висше общовойско командно училище в окупирания Донецк, една от комбинираните оръжейни академии, които руската армия изисква да посещават офицери, преди да командват на ниво бригада или полк. Също така повтори положителната реторика за руската отбранителна индустриална база и активното търсене на международно военно-техническо сътрудничество в подкрепа на военните усилия. Шойгу заяви, че Министерството на отбраната на Русия (МО) ще подпише договори на стойност над 433 милиарда рубли (приблизително 4,7 милиарда долара) с отбранителни предприятия на международния военно-технически форум "Армия-2023". Заявената обща стойност на тези договори е най-малко с 13,4 процента по-малка от стойността на над 500 милиарда рубли (приблизително 5,45 милиарда долара) на договорите, подписани от Министерството на отбраната на форумите "Армия-2022 и 2021", но е значително увеличение спрямо 2020, 2019, 2018 г. Форуми от 2017 г. и 2016 г., чиято обща стойност на договорите беше приблизително 1,16 трилиона рубли (17,4 милиарда долара), 1,03 трилиона (10,9 милиарда долара), 130 милиарда (1,4 милиарда долара), 170 милиарда (1,8 милиарда долара) и съответно 130 милиарда.

Шойгу заяви, че Русия е поканила ръководителите на над 108 отбранителни ведомства да присъстват на форума "Армия-2023".

Изображенията, публикувани на 30 и 31 юли, визуално потвърждават щетите на моста Чонгар след украински удар на 29 юли. Съобщава се, че сателитните изображения, публикувани на 30 юли, показват щети на железопътния мост.

Източници в социалните медии освен това разпространиха изображение, направено от някой, стоящ на самия мост, показващо щети на железопътния мост.

Един източник спекулира, че снимките, направени от моста, не съответстват на местоположението на щетите, както е показано на наличните сателитни изображения, което предполага, че пълният размер на щетите на моста все още не е ясен.

Руските блогъри запазиха мълчание относно повредата на моста Чонхар на 31 юли, вероятно подкрепяйки предишната оценка на ISW, че Кремъл може да е наредил на руските коментатори да се въздържат от отразяване на удара в опит да упражнят по-голям контрол върху информационното пространство.

Назначеният от Кремъл комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова потвърди на 31 юли, че Русия е прехвърлила 4,8 милиона украинци, включително над 700 000 деца, на Руската федерация от началото на войната.

В доклад за дейностите, "разрешени от президента на Руската федерация за правата на децата" през 2022 г., Лвова-Белова твърди, че Русия е "приела" 4,8 милиона украинци от февруари 2022 г. и отбеляза, че по-голямата част от пристигналите 700 000 деца в Русия не са имали родителски или настойнически надзор.

Докладът внимателно оформя тези дейности като хуманитарни жестове на добра воля. Международното хуманитарно право обаче определя принудителното прехвърляне на цивилни на територията на окупационна сила като "депортиране". И обстоятелствата на руското нахлуване в Украйна и ситуацията в окупираните територии вероятно са достатъчно принудителни, за да означават, че повечето "трансфери" на украински цивилни към Русия отговарят на прага на принудително депортиране, което е забранено съгласно член 49 от Четвъртата Женевска конвенция, независимо от твърдения мотив на Русия.

ISW продължава да оценява, че руските власти провеждат мащабна кампания за депортиране на украинци в Руската федерация.

Украинските сили проведоха контранастъпателни операции на най-малко три сектора на фронта на 31 юли. Руски източници твърдят, че украинските сили продължават да атакуват северозападно и югозападно от Бахмут, в граничната зона на западния Донецк и източната Запорожка област и в западната Запорожка област.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи, че през изминалата седмица украинските сили са освободили допълнителни 2 квадратни километра територия в района на Бахмут и 12,6 квадратни километра в Бердянск (западна гранична зона на Донецк - източна Запорожка област) и Мелитопол (западна Запорожка област ) посоки.

Иран и Беларус задълбочават двустранното сътрудничество на фона на взаимната си подкрепа за войната на Русия в Украйна. Беларуският министър на отбраната генерал-лейтенант Виктор Хренин пристигна в Иран на 31 юли и се срещна със своя колега, иранския министър на отбраната бригаден генерал Мохамад Реза Ащиани, за да подпишат Меморандум за разбирателство и двустранен план за военно сътрудничество за 2023 г.

Ащиани е отговорен основно за договарянето на военни придобивания и продажби в ролята си на министър на отбраната на Иран, така че Хренин и Ащиани вероятно са обсъждали оръжейни сделки по време на срещата си. Беларус може също така да се е опитвал да осигури споразумение за иранско производство на безпилотни самолети Shahed на територията на Беларус след първоначалните съобщения, че Иран иска да преобразува завод в Беларуска област Гомел в завод за производство на Shahed.

Ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Йермак заяви на 30 юли, че Киев и Вашингтон ще започнат консултации за предоставяне на Украйна на "гаранции за сигурност" веднага след седмицата от 6 до 13 август. Йермак заяви, че гаранциите за сигурност за Украйна — включително "конкретни и дългосрочни ангажименти, които ще гарантират способността на Украйна да побеждава сега и да възпира руската агресия в бъдеще" — ще обхване периода преди Украйна да придобие членство в НАТО.

Йермак описа гаранциите за сигурност като "важна предпоставка" за възстановяването на Украйна и отбеляза, че гаранциите за сигурност включват финансова подкрепа за Украйна и санкции и наказателни мерки срещу Русия.

Руският президент Владимир Путин ратифицира закон на 31 юли, увеличаващ глобата за във неявяване на мобилизирани или наборни служители. Законът увеличава предишните глоби, които варираха от 500 до 3000 рубли (5 до 32 долара), до фиксирана глоба от 30 000 рубли (327 долара). Въвежда и нови глоби съответно от 400 000 - 500 000 рубли (4360 - 6540 долара) и 60 000 - 80 000 рубли (654 - 872 долара) съответно за юридически лица и руски държавни служители, които не представят списъци за военна регистрация на вербовчиците.

Губернаторът на Република Башкирия Радий Хабиров обяви на 31 юли, че властите формират още един доброволчески батальон - "Батальон Алмаз Сафин". Хабиров не уточни планираната специализирана роля или крайна сила на батальона, ползите за неговите членове или графика за формирането му. След като бъде сформиран, батальонът "Алмаз Сафин" ще бъде седмият доброволчески батальон.

Съобщава се, че руските власти са мобилизирали 55 000 - 60 000 жители в окупирания от Русия Крим от началото на 2022 г. Представителят на Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) Андрий Черняк заяви на 30 юли, че руските власти са мобилизирали 55 000 - 60 000 мъже от окупирания Крим от началото от 2022 г. Черняк заяви, че руските власти са разположили много от тези мобилизирани мъже на фронтовите линии в Украйна, въпреки че са им казали, че ще служат в тиловите райони на втора или трета линия.

Руски цивилни продължават да извършват палежи срещу руски военни служби за регистрация и набор в Русия и окупирана Украйна. Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) съобщи на 31 юли, че на 29 юли руски пенсионер е направил опит за пожар на военна служба в Северодвинск, Архангелска област.

Руският База съобщи, че жители на Казан и окупираната Феодосия, Крим, са се опитали да подпалят руски военни служби в съответните им градове на 29 юли.

Руските власти продължават да интегрират окупационните правни, икономически и инфраструктурни структури в окупирана Украйна в руските федерални структури. Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който регулира апелативните съдилища на окупационните администрации на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, Крим и град Севастопол.

Окупационната администрация на Херсонска област съобщи, че Фондът за индустриално развитие на Херсонска област и Московският фонд за подкрепа на индустрията и предприемачеството са подписали споразумение за селскостопанска и индустриална интеграция, с което са разширили връзките на окупационната администрация с руските федерални субекти.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските власти са прекарали интернет в окупирания Милове, Луганска област, заедно с руски комуникационни услуги.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    Пригожин е прекратил всички отпуски.Всички трябва да се явят до 5 ти август.Готви нещо.

    Коментиран от #11

  • 2 честен ционист

    11 2 Отговор
    Вагнер накрая ще пази европейците от набезите на камиларите. Срещу съотвентните суми разбира се.

    Коментиран от #15, #25

  • 3 Русофил

    7 23 Отговор
    Вагинеровците дадоха на заден като чуха за полските снайперисти по границата

    Коментиран от #20

  • 4 ГАНА

    8 1 Отговор
    2кв км.... Горди сме
  • 5 404

    18 4 Отговор
    "Украинец, спри да се биеш на страната на киевската хунта! Сложете оръжията, предайте се и ще живеете!"

    М. С. Тищенко, военнослужещ от 54-та омбр на въоръжените сили на Украйна, премина на страната на въоръжените сили на РФ. Като шофьор на зенитно-ракетен дивизион от 54-та бригада, Тищенко се предаде в служебна кола, пълна с ПЗРК „Игла“, която трябваше да разположи на украинските позиции.
    Той премина на страната на Русия доброволно, като се свърза чрез Telegram с подразделенията на ВС на РФ на адреса, посочен в листовката, които постоянно се хвърлят върху украински позиции с помощта на артилерия и БПЛА.
    Дезертьорът обясни решението си с нежеланието си да служи в нацистката украинска армия и нежеланието да живее в нацистка Украйна, където рускоезичното население е потиснато.
    Според него има много хора като него, които искат да преминат на страната на Въоръжените сили на РФ във Въоръжените сили на Украйна и чакат победата на Русия в СВО, а той просто провери възможността за преминаване на страната на въоръжените сили на РФ и препоръчва това на своите колеги, останали от украинска страна.

    Коментиран от #7, #14

  • 6 Урюрвкос

    5 5 Отговор
    има нещо вярно защото Вагнер не е евтина придобивка а Лукашенко няма пари да ги обслужва.

    Коментиран от #21

  • 7 честен ционист

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "404":

    Всички сте пожелали Руския мир в душите си. Само още не го знаете.

    Коментиран от #9

  • 8 Боклушенко

    3 10 Отговор
    Тия вагИнери много добър хотдог правят ще взема да открия в боклурус верига заведения за бързо хранене "пеещия кренвирШ" 💡💡
  • 9 Свят без раша

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Един по добър и сигурен свят!!

    Коментиран от #19

  • 10 хе хе

    12 3 Отговор
    След като Пригожин поздрави новия диктатор на Нигер с успеха на преврата, а путин отмени дълговете на Мали и Буркина фасо, вече и тези две африкански държави подкрепят новия режим в Нигер.
  • 11 Нали е готвач

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Работата му е да готви✌️😁

    Коментиран от #17

  • 12 Оракула от Делфи

    1 6 Отговор
    Схемата по прибиране на пари от бюджета , чрез използването на" уж Частни военни групировки" ,
    явно се е усладила и на Лукашенко?
    И сега Пригожин е разпределител на парите , които Путин плаща от бюджета за тези" Вагнеровци"
    и прибира една, не малка част за себе си,
    но сега вече има и трети участник в тази схема,
    за кражба на бюджетни средства, а именно Лукашенко!
    Много скъпо обучение от главорези за Белоруските войници!
    А Вова да нагъва "булочката" и да преглъща горчивите хапки на корупцията!
    "Преместил се Илия, но пак в тия"!!!
    Съсипаха Руснаците да ги крадат ,а те им ръкопляскат!
  • 13 ти да видиш

    8 0 Отговор
    ISW продължават да не са дали нито една вярна прогноза, което е потресаващо за такива "специалисти"!
  • 14 Сега вече има ....

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "404":

    средства за " нагледна политическа и руска агитация"!


    Тодор Живков
  • 15 А бе "пазят добре" ....

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    офшорките на Путин , Лукашенко , и Пригожин!
    А баламите да си играят, на" Фашисти и комунисти" и камилари!
  • 16 Ха ха ха

    3 4 Отговор
    Предположения и глупости.
    Мартинките ви треперят от страх.
    Путин отново Шах и Мат.
  • 17 Готви той , Пригожин ,много добре!

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Нали е готвач":

    Може би само той, може да управлява Путин в момента!
    "Там" кражбите са в милиарди затова е "готва"ч!
    Другото е" бош лаф" работа,
    войната е за камуфлаж на кражбите!!

    Коментиран от #18

  • 18 Пригожин сготви

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Готви той , Пригожин ,много добре!":

    Тъпото НАТО
  • 19 Без теб

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Свят без раша":

    Ще бъде още по добър.
  • 20 Вагнер

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    ще завземе Сувалкския проход до Калининград.
    Поляци и балтийски джуджета повръщат от страх

    Коментиран от #22

  • 21 Лукашенко няма ....

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Урюрвкос":

    ама Путин има , пътя на парите не трябва да бъде прекъснат,
    дори и да е имало преврат,
    в името на милиардите по офшорките на олигархията , ще има" Вагнер"!
    "Будь всегда , будет" Вагнера",
    будь всегда будет , денги!

    Коментиран от #23

  • 22 Е "стегни" се малко , де !

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Вагнер":

    Ами, ако не ти се сбъдне сънят?

    Много скъпо ще излезе на Руския данъкоплатец!!!

    Коментиран от #24

  • 23 поне да беше си мълчал

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Лукашенко няма ....":

    Като не знаеш руски,не пиши глупостите,които си надраскал уж на "руски"!

    Коментиран от #28

  • 24 да попитам

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Е "стегни" се малко , де !":

    Ами ако се сбъдне?.....
  • 25 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    До 2 ком - то тоя вагнер едни бойци - за едно градче дадоха 20 000 убити вагнеровци - на това ли ще учат белорусите тия некадърници как по бързо се умира за славата на диктатора
  • 26 Споко

    0 1 Отговор
    Възможно е 99 % да измести дедовия или 1% око ги вербуватНатушките.
  • 27 Каспаров съм

    2 1 Отговор
    Виждам 10 хода напред, ама няма да ви кажа...
    Луди калинки ви направи готвача... 😂🤣😅🤣😂😜

    Коментиран от #29

  • 28 в Руския " език" ли ти е силата...

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "поне да беше си мълчал":

    О, небеса ... колко грешно е,
    да не знаеш граматиката, на "измисления" Руския език!

    Така е... като не пишат, на чист Български език ,
    ами се правят на изобретатели!
  • 29 Наистина

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Каспаров съм":

    Путин и Пригожин ги въртят както си искат а всички разузнавателни агенции гледат и не вярват на ушите си как ги лъжат и мажат.
    Ето това се казва изнасяне на представление като по учебник
  • 30 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Вагнер е Троянски кон на Москва.
    Лукашенко не пожела да присъедини Беларус към Русия, но Вагнеровци ще се окопаят и в един момент ще предизвикат "референдум" след който Русия ще набъбне с Беларус.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания