Last news in Fakti

1 Август, 2023 13:50 1 988 23

Спешно към дома! Франция евакуира гражданите си от Нигер

  • нигер-
  • франция-
  • мохамед базум-
  • африка-
  • сахел-
  • абдурахаман чиани

Около 600 французи в момента пребивават в Нигер, без да се вземат предвид тези, които са на почивка, и онези, които живеят в страната, но в момента не са там, отбелязва АФП

Спешно към дома! Франция евакуира гражданите си от Нигер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция реши да започне да евакуира своите граждани от Нигер още от днес, "предвид ситуацията в Ниамей", съобщи френското външно министерството в изявление, цитирано от Франс прес, пише БТА.

Министерството оправдава това решение с "нападението срещу френското посолство онзи ден и затварянето на въздушното пространство, което оставя френските граждани без възможност да напуснат страната със собствени средства".

"Тази евакуация ще започне днес", посочи ведомството, като добави, че Франция може също да евакуира "европейски граждани, които желаят да напуснат страната".

Около 600 французи в момента пребивават в Нигер, без да се вземат предвид тези, които са на почивка, и онези, които живеят в страната, но в момента не са там, отбелязва АФП.

Превратът в Нигер, оглавен от генерал Абдурахаман Чиани, свали избрания президент Мохамед Базум миналата седмица.

Генерал Чиани оправда този пуч с "влошаването на ситуацията със сигурността" в страната, засегната от насилието на джихадистки групировки.

Хиляди демонстранти, подкрепящи преврата, се събраха в неделя пред френското посолство в столицата Ниамей, преди да бъдат разпръснати със сълзотворен газ.

Франция, бивша колониална сила в региона и твърд поддръжник на президента Базум, изглежда е основна мишена за военните, които го свалиха.

Вчера френската външна министърка Катрин Колона коментира пред телевизиите "Бе Еф Ем" и "Франс 24" бурната демонстрация пред френското посолство в Ниамей, като изрази съжаление за антифренските лозунги. Тя отбеляза, че приоритет е безопасността на френските граждани.

Нигер е една от най-бедните държави в света въпреки залежите си на уран. Разтърсвана от атаки на групировки, свързани с "Ислямска държава" и Ал Каида, тя е третата страна в региона след Мали и Буркина Фасо, преживяла преврат през последните години, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    4 52 Отговор
    Франция да праща войските и да премахнат военната хунта

    Коментиран от #9

  • 2 Хахах

    52 3 Отговор
    30% от Урана на Франция идва от Нигер .хахахха
  • 3 Българин

    5 61 Отговор
    Русия е световно зло
  • 4 Европеец

    66 3 Отговор
    От Нигер франсетата добиват петрол и уран за реакторите си. Става весело какво бъдеще чака постколониална Франция. В Мали също ядоха пердах, а от тази страна идва 40% от световното производство на какао. Една независима Африка ще направи зависимата от суровини Европа още по-слаба и политически зависима...
  • 5 Сатана Z

    35 6 Отговор
    Франция се готви за инвазия в Нигер.Очакват се кървави килими бомбардировки с много жертви от цивилното население..
    Франция няма да се откаже лесно от кражбите на злато и уран от тази Африканска държава.
  • 6 Българин

    55 3 Отговор
    България през соца имаше много добри отношения с редица африкански държави. Техни студенти учеха у нас. Мнозина там още знаят български език. Строяхме им пътища, болници, училища и енергийна инфраструктура. Повечето имат все още добро мнение за нас. Политици с визия биха възстановили контактите с тези държави и биха извлекли ползи за нас. Жалкото е, че нямаме такива в управлението - само безмозъчни марионетки на посолствоТО...

    Коментиран от #8

  • 7 Исторически парк

    23 2 Отговор
    БРАВО! СКОРО И НИЕ!
  • 8 Мхм

    6 23 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    И какви са ползите да дойдат тука да разнесат спин и после ние да плащаме прескъпите лекарства на лекуващите се ли?

    Коментиран от #10

  • 9 честен ционист

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ша прати Херкулесите да се накачулите по колесниците.
  • 10 Българин

    23 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    Африка има изобилие от ресурси. Цял свят ги ползва. Само ти реши, че оттам идва само СПИН.
    Там където другите виждат възможности, ти виждаш проблеми. От хора с такова мислене сме на сегашния хал...
  • 11 !!!?

    6 18 Отговор
    "Възраждане" в Нигерия...Копейкин посланик !!!?

    Коментиран от #20

  • 12 истината

    21 0 Отговор
    Нигерците изгониха колонизаторите. Макарончо-Наполеончо плаши с военна интервенция, но няма ресурс да я извърши, а и как на фона на санкциите срещу Русия заради Украйна?!

    Коментиран от #14

  • 13 Редник

    1 13 Отговор
    Най после и Макрон да направи нещо разумно. Щото африканците като нищо могат да затрият невинни хора, заради техните алчни политици и компании.
  • 14 Европеец

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "истината":

    Ако му се воюва с Вагнер в Африка да се пробва. Те вече ядоха бой от тях без много да се разчува. Русия и Китай изтласкват Европа от Африка. Това са реалностите.
  • 15 свобода от всякъде ги чака

    1 8 Отговор
    Франция ограбвала златото и други неща.Сега Русия ще възцари там братство и равенство.Даже въобще няма да погледне към природните богатства на Нигер и Буркина фасо.

    Коментиран от #16

  • 16 Европеец

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "свобода от всякъде ги чака":

    Русия си има злато, в момента и трябва международна подкрепа. Затова ще предостави храни и друга помощ и ще я получи. А какво може да предложи Европа на Африка, освен още колониализъм?
    Китай строят инфраструктура - печелят от това, но и изостанала Африка печели. Какво построиха Европейците в Африка?
  • 17 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Много добре,че Франция е напуснала Нигер, но още по добре ще бъде ако напусне и НАТО както при Де Гол, за да се дистанцира от американските терористи.
  • 18 Путинофил

    1 1 Отговор
    путин дойде!
  • 19 баба ти от Пловдив

    3 0 Отговор
    винаги така с колонизаторите! няма вече УРАН от Нигер!
  • 20 ти бавен

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    ли си ?!!
  • 21 френските експлоататори са бесни

    1 0 Отговор
    60-70 години на миналият век почти всички Африкански страни си извоюваха независимоста благодарение помоща на СССР. Както тогава и сега не могат да простят на Руснаците тези цивилизовани и културни престъпници и не напразно вият и цялата глутница подържа темпото тъй като това са последните малко останали колониални стремящи се своята независимост. Губейки последните си колонии стават по агресивни , зли и трудни управляеми .
  • 22 Стратега

    0 0 Отговор
    Доскоро Франция контролираше цялата икономика на бившите колонии и назначаваше правителства. И ако някой не беше съгласен, или директно пращаше войска, или предизвикваше държавен преврат. И резултатът е много плачевен.
    Нашият приоритет е безопасността на нашите граждани и институции, които според международното право не могат да бъдат обект на насилие“.
    - увери френското външно министерство.
    На базата на какво Франция има институции в Нигер? На базата на Неоколонианизма!
  • 23 Стратега

    0 0 Отговор
    Доскоро Франция контролираше цялата икономика на бившите колонии и назначаваше правителства. И ако някой не беше съгласен, или директно пращаше войска, или предизвикваше държавен преврат. И резултатът е много плачевен.
    “Нашият приоритет е безопасността на нашите граждани и институции, които според международното право не могат да бъдат обект на насилие“.
    - увери френското външно министерство.
    На базата на какво Франция има институции в Нигер? На базата на Неоколонианизма!
    И Борел лобира за Неоколонианизма!