Last news in Fakti

2 Август, 2023 18:04 1 797 17

Три четвърти от германците не вярват на училищното образование

  • училище-
  • деца-
  • германия-
  • образование

Показа проучване

Три четвърти от германците не вярват на училищното образование  - 1
Източник: Shutterstock

Резултатите от проучването на Forsa, поръчано от фондация Körber, показват, че в Германия три четвърти от родителите са скептични към училищното образование. Около 72% от родителите смятат, че училищата не предоставят необходимите умения и знания, от които децата им се нуждаят за бъдещата им кариера. Само 27% от родителите считат, че училищата се справят добре или много добре с тази задача.

Проучването също разкрива, че три четвърти от родителите са критично настроени или имат отрицателно мнение за съществуващата система за оценяване и искат реформи в системата, докато 4% подкрепят дори премахването на оценките. Само 20% от родителите смятат, че оценките в училище са справедливи и отразяват реалното представяне на учениците и поради това трябва да останат.

Професор Дорис Холцбергер от Техническия университет в Мюнхен обяснява, че фокусът на училищата е по-скоро върху знанията по предметите, а не толкова върху развиването на компетентности и целите, които родителите имат за бъдещите професии на своите деца. Това противоречие изисква радикални промени в образователната система, цитира "Фокус".

Проучването също показва, че родителите имат различни представи за подходящите учебни предмети. Мнозинството от тях (колкото 68%) смятат английския език за подходящ учебен предмет. След него са информатиката (57%), математиката (51%) и науките (47%). Музиката и изобразителното изкуство са на последно място в предпочитанията на родителите, само 12% ги смятат за подходящи учебни предмети.

Също така, проучването разкрива, че съществуват разлики в предпочитанията на родителите в зависимост от пола на децата им. Например родителите на момичета са по-склонни да избират здравните и социалните науки за своите дъщери, докато родителите на момчетата предпочитат инженерството и програмирането. Също така има разлики и в желаната образователна траектория, като родителите на момичетата често предпочитат университетското образование, докато родителите на момчетата по-скоро предпочитат стажове.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    11 0 Отговор
    Дори и децата преди да прекрачат вратата на индоктриниращото училище знаят универсалната истина, че Земята е ПЛОСКА.
  • 2 Кака Наска Байконурова

    12 2 Отговор
    Ако училището ни лъже за формата на Земята, то значи ни лъже за всичко останало.

    Коментиран от #3

  • 3 Бате Сашко

    1 18 Отговор

    До коментар #2 от "Кака Наска Байконурова":

    Личи си, че си учил в някое руско училище

    Коментиран от #5

  • 4 Гориил

    15 2 Отговор
    Това е удар в челюстта на Зелената коалиция.
  • 5 Кака Наска Байконурова

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бате Сашко":

    Теорията за Плоската Земя набира популярност първо в САЩ, където 34% от хората вярват, че Земята е ПЛОСКА.
  • 6 Мдааа

    19 0 Отговор
    Щот ги карат да учат, че САЩ са кацали на Луната и че ЕС има бъдеще?

    Коментиран от #8

  • 7 Милен

    16 0 Отговор
    Ами прави са хората, дипломата значи, че си учил нещо а не, че си го научил 😉
  • 8 Гориил

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    Сега те знаят, че през 1945 г. Берлин е превзет от антихитлеристката коалиция, водена от Съединените щати. А СССР играеше незначителна и спомагателна роля.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 Така е,

    6 14 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Ако англо-американците не воюваха срещу Тройната ос, СССР нямаше да спечели войната. Победиха Италия( там също воюваха с германците), победиха Япония, воюваха с Германия в Африка, надводния и подводен флот на Вермахта в Атлантика, помагаха с конвои СССР и накрая - Втори фронт. Така, че СССР е победил половин Германия с англоамериканска помощ. Каузата им беше правилна, бяха вероломно нападнати и морално ги подкрепяше целия свят. Сега далеч не е така.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Измита чиния

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Ами те и някой промити буркани тук, това твърдят.
  • 12 Гошо

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Така е,":

    А пък без решаващата помощ на Първа Българска Армия ,руснаците съвсем щяха да го закъсат Това защо си го забравил

    Коментиран от #17

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор
    Аз смятам,на база Децата ми и на база мои наблюдения,че образователната система на Германия е на много Високо ниво!
  • 14 безпартиен

    4 2 Отговор
    Истинската Германия и истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.!
  • 15 Редник

    1 0 Отговор
    В Германия родителите не са доволни от образованието на децата си. И аз не съм доволен от образованието на българските журналисти. Вижте как и в този материал вмъкват чужд език без превод. Явно сме по зле от немците, не съм виждал кирилица в статиите им. А сега кажете кои са лизачи..
  • 16 Така е

    2 0 Отговор
    Там не им трябват умни и изучени , напротив неграмотници за логистиките и големите фабрики
    То пък и новите Германчета са ….
  • 17 Не се гаври,

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гошо":

    дали сме 31 000 жертви в двете фази на войната. Говорил съм с участник в тая безсмислена за нас война. "Немците с мегафони ни говорят - български войници, не ни нападайте, след 4 дни се изнасяме, ще дадете безсмислени жертви. Помощник-командирите обаче ни вдигаха на атака, даваме 200 убити и накрая превземаме укреплението с общо 5 немеца в него, някои дори още живи. И така до следващата "победа"..." На тия млади наборни момчета няма паметник у нас, а виждам по минусите, че ще има и много противници. Паметник се прави на жертви както Руски паметник, Паметника на Шипка, Паметника на Александър втори. Командващият 3-ти Украински фронт, маршал Толбухин, на когото бяхме кръстили Добрич е пращал нашата армия на най-трудните във военно отношение направления - срещу елитната СС-дивизия "Принц Ойген".
Новини по държави: