Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Август, 2023 15:38 6 981 152

Как украинските дронове стигат до Москва

  • русия-
  • москва-
  • дронове-
  • война

Все още няма ясни доказателства откъде се изстрелват тези дронове, но във всеки случай това е лоша новина за руските власти

Как украинските дронове стигат до Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дрон с експлозиви отново удари московски небостъргач. Това е второто попадение на бизнес района в руската столица през последните дни, като дори дронът се разби в същата сграда. Руското министерство на отбраната отново заяви, че два дрона са били свалени в района на Москва, а единият е бил "потиснат от радиоелектронна борба и, след като е загубил управление, се е разбил на територията на комплекса от нежилищни сгради "Москва Сити"".

Киев не признава, че е организирал тези и други атаки срещу Москва, но малцина сериозно се съмняват, че тези дронове са украински. Видеозаписи от последното нападение показват очертанията на дрона. Външно прилича на дрона "Бобър", който се появи в украинските социални мрежи - в началото на май блогърът Игор Лаченков обяви акция за събиране на пари за него, а след атаката в неделя известният шоумен и доброволец Сергей Притула публикува видео, в което минава покрай такива дронове , обявявайки нови атаки срещу руски градове.

За самото устройство се знае малко. Съдейки по неговия размер и форма, този дрон може първоначално да е бил създаден за разузнавателни цели, а след това превърнат в дрон камикадзе, или може да е бил разработен за удари дълбоко във вражеска територия. Във всеки случай основното свойство на такъв апарат е способността да лети няколкостотин километра. Обхватът на полета на "Бобър" е неизвестен, но се говори, че може да достигне 1000 километра.

Това е напълно достатъчно, за да излети от територията на Украйна, която се контролира от въоръжените сили на Украйна, до Москва.

Все още няма ясни доказателства откъде се изстрелват тези дронове, но във всеки случай това е лоша новина за руските власти. Ако те бъдат изстреляни зад линията на фронта, тогава руската противовъздушна отбрана в зоната на военни действия, на територията на страната и над нейната столица, не може да се справи с тези средства.

Ако изстрелването е направено някъде в Русия, това означава, че правоприлагащите органи не контролират своята територия. В края на краищата, такова голямо устройство не е толкова лесно за стартиране - то е доста забележимо.

Вярно е, че е много трудно да се справят с такива дронове - те летят на ниска височина, направени са от въглеродни влакна и са доста слабо видими на радарните екрани. В допълнение, те често не зависят от външен контрол и могат да бъдат насочвани според целевите координати, предварително зададени в системата. В същото време предварително зададеният маршрут до него може да включва маневри за заблуда на ПВО.

Най-добрият начин за справяне с тях е с бързострелни противовъздушни оръдия, малки ракети или с помощта на радиоелектронна война. И двата случая обаче имат своите трудности. Ракетно-артилерийските противовъздушни системи имат малък обхват и затова им е трудно да "затворят небето" на голяма площ. Необходими са твърде много от тези оръжия, за да се направи това. Следователно има смисъл да се поставят такива системи възможно най-близо до целта. Ако обаче такава цел се намира в голям град, тогава свален дрон може да падне върху жилищна сграда.

Можете също да опитате да заглушите вградената сателитна навигация на дрона, но тези дронове често имат допълнителна инерционна навигационна система, която не е много точна, но също така не зависи от външен сигнал.

Миналия септември командирът на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни написа статия, в която заяви, че единственият начин да се постигне повратна точка във войната е да се получат средства за унищожаване на цели дълбоко в територията на Русия Федерация. Според него това е необходимо, за да "изострят" чувствата на нейните граждани, свързани с войната.

Всъщност президентът Володимир Зеленски каза същото. На 30 юли, след първия удар по "Москва Сити", той каза: "Постепенно войната се връща на територията на Русия - в нейните символични центрове и военни бази, и това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес".

Следователно, когато дрон, независимо кой е той, пресече границата на Москва, той вече всъщност е изпълнил предназначението си - дори да започнете да го сваляте с ракети или оръдия, тогава над града ще се вдигне такава канонада, че ще се изплашат много жителите му. Ако такъв дрон може да бъде отклонен с помощта на радиоелектронна борба, той ще падне и ще се взриви.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиганян

    18 38 Отговор
    Путин цитира фраза за автомата Калашников на среща с руски индустриалци
    Путин: Откъдето и да започнеш, винаги ще свършиш с автомат "Калашников"

    Коментиран от #4

  • 2 Подляк

    22 6 Отговор
    С влака.
  • 3 честен ционист

    14 10 Отговор
    Като на кино.
  • 4 честен ционист

    25 9 Отговор

    До коментар #1 от "Сиганян":

    Аз знам и друга:

    Мы неразговорчивы, калашников и многоточие...
  • 5 Гориил

    74 57 Отговор
    Гигантът не се страхува от ухапвания от комари. Парадоксално, конфликтът в Украйна освежи имиджа на Путин в света и повиши популярността му. Това важи особено за Африка, където руският президент се превърна в пропаганден фетиш, безспорен идол и оглушителна сензация.

    Коментиран от #9, #61, #76, #81, #133

  • 6 Копейката

    61 43 Отговор
    Преди трийсетина години един немски студент прелетя със селскостопански аероплан (с перка)на 1000 километра и кацна на червеният площад.Няма пво ,няма ме ве о.
    Съветата военна доктрина е нападателна.Нямат концепция за отбрана Ако ги натиснат малко са изуй гащи.
    Поне са се научили да копаят окопи.

    Коментиран от #10, #36

  • 7 Така де

    61 49 Отговор
    Комплексът се нарича Москва сити. Няма по-жалки американолюбци от рашките. Иначе се готвят да воюват с щатите. Мизерници!

    Коментиран от #11

  • 8 УРА,, Ура

    58 37 Отговор
    Както е тръгнало тия дронове могат да създадат проблеми и на самия Кремъл.
  • 9 Кога ще ходи в

    33 19 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Южна Африка?

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мечтите на руска

    56 35 Отговор

    До коментар #7 от "Така де":

    1.Да унищожи САЩ
    2.Да спечели зелена карта за Америка

    Коментиран от #149

  • 12 Както

    13 8 Отговор
    Си поискат
  • 13 ХАН ЮВИГИ

    44 42 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна
    Казах
  • 14 Голия

    57 38 Отговор
    браво на украинските дронове
  • 15 Уса

    27 27 Отговор
    Естествено,че от Москва ги пускат дроновете.От Украйна до Москва няма постоянно добро покритие,защото Мъск отказа старлинка на украинците.От къде са излетели цели 2 самолета на времето,за да преминат през американската отбрана и съборят двата небостъргача?Две малки дрончета са играчки пред два пътнически самолета
  • 16 Гого

    48 27 Отговор
    Щом Москва не може да се опази от едни тъпи китайски дронове, как ще се опази от ракети? А от ядрени такива? Онзи ден украинския дрон необезпокоявано е минал на 300 метра от Панцира върху покрива на министерството на войната в Москва. Изводите си вадете сами.

    Коментиран от #30

  • 17 Гориил

    21 6 Отговор

    До коментар #9 от "Кога ще ходи в":

    Вашата забележка е съвсем уместна и логична.Двойствеността и уклончивостта на президента Рамофоса доведе до неочакваната му дискредитация. По същество това е политическа загуба за Рамофоса. Има ситуации, в които всеки национален лидер трябва да покаже непреклонна твърдост. дори това да са задължения към трети страни.Не можеш да служиш на Бога и на дявола едновременно.
  • 18 Боклука Евгени Чертовенски

    33 43 Отговор
    Матушката разказа играта на Запада. Скоро България ще се присъедини към БРИКС и отново ще е суверенна и просперираща страна.

    Коментиран от #21, #52, #152

  • 19 Абе оня пригожкин къде се завря?!

    22 12 Отговор
    Доставиха,ли му оръжия?Че ако не са,генерал Залужний да му достави.

    Коментиран от #23, #27

  • 20 Мишел

    24 22 Отговор
    В тази информация съвсем случайно е пропуснато, че всеки от тези украински дронове носят до цел на 600-700 км. по няколкостотин грама експлозив.
    За сравнение Геран-2 носят на 1500км. 50 кг. бойна глава.

    Коментиран от #145

  • 21 Удри

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "Боклука Евгени Чертовенски":

    3 лексотана.

    Коментиран от #24, #28

  • 22 Железният Феликс

    29 27 Отговор
    Западните капиталисти разбират само от млатене. Западняците няма да оцелеят ако не им пуснат кръвчица.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 За разлика от теб

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Удри":

    нямам нужда от стимуланти, за да функционирам.

    Коментиран от #67

  • 25 Русофил

    14 14 Отговор
    Хора на Пирожката ги пускат тези дронове
  • 26 САЩ и България вечна дружба

    15 29 Отговор
    БайДънчо мятай слънцата,да грейнат като факли в раша,че много мъка там

    Коментиран от #150

  • 27 така е

    23 6 Отговор

    До коментар #19 от "Абе оня пригожкин къде се завря?!":

    Ще ходи да гради демокрация от московски тип в Нигер. Вече поздрави с успеха шефа на преврата.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Студопор

    10 10 Отговор
    Как - по новините само. Аз не виждам да има падащи дронове в Москва
  • 30 Гръч

    17 24 Отговор

    До коментар #16 от "Гого":

    Не ги свалят,защото им идват навреме и на сгода.Само Русия е наясно какво да прави в тая война останалите са мухи без глави
  • 31 Мишел

    19 21 Отговор
    Самолетчето на Руст беше прехванато от границата и беше придружавани от изтребители до Москва. Не беше свалено, защото президентът на СССР Горанов прецени, че не представлява заплаха. Версиите, че се е промъкнало незабелязано до Москва, се появиха в сайтове като DW , факти.

    Коментиран от #34, #63, #78

  • 32 Ах, летете, дронове с устрема на милиони

    30 19 Отговор
    Масква, Масква, Ти ярко пак пламтиш,

    ти пак туптиш с огнено сърце,

    от разтопен метал... на нова гражданска война,,,!!!

    Коментиран от #35, #49, #138

  • 33 Ха ха ха

    21 15 Отговор
    Каква статия дълга
    за няколко дрона.
    Защо не пишете за руските попадения в Украйна?
    Ударени църкви от укро ПВО в жилищни квартали
  • 34 хахахаха

    27 9 Отговор

    До коментар #31 от "Мишел":

    И как точно ще придружаваш бавнолетяща Чесна с изтребител? Хахахахаха

    Коментиран от #74

  • 35 Хе хе

    18 9 Отговор

    До коментар #32 от "Ах, летете, дронове с устрема на милиони":

    Лакирал си си ноктите и се размечта.
    Хе Смирненски като комунист го махнахте от учебниците нали ?

    Коментиран от #38, #56

  • 36 Центът

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Копейката":

    Путин ли беше тогава ?
  • 37 Обяснител

    30 13 Отговор
    Добре сте се потрудили да опишете геройствата на украинците.
    Но в основното сте се объркали жестоко. Или по скоро Залужни ви е подвел.

    Тези терористични дрон атаки няма да настроят руския народ да се вдигне срещу войната в Украйна, а точно обратното: Все повече хора се надигат срещу Путин, че пипал с меки ръкавици. а не обяви тотална мобилизация както Украйна и да смаже Украйна, вместо да се шикалкави със СО, да опазвал цивилните.
    Тия на запад и в Украйна дето мечтаят за смяна на Путин, просто не знаят какво ги чака тогава.

    Коментиран от #44

  • 38 е ми

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Хе хе":

    махнахме го

    Коментиран от #87

  • 39 Никой

    14 13 Отговор
    Гадаете ,гадаете ! Не може така , да ни нападат, нямат нашето позволение. Ние водим " специална " операция ,те какво водят. Не е честно ! Ние само военни цели бомбардираме , жилищни сгради ,музеи , църкви , болници. Пък те " Москва сити " . Сега трябва да го събаряме , щот не става, конструкцията е компрометирана. Пък и колко милиона хвърлихме да го построим. Ииииии, колко работа ни отвориха тез украинци. Че и моста ?

    Коментиран от #42

  • 40 Пере

    13 12 Отговор
    Песимистите учат английски
    Оптимистите китайски, а
    Реалистите изучават автомат Калашников
  • 41 Путин

    3 4 Отговор
    За мене лично ,ти си един пълен олигофрен.Не се обиждай,обаче,да си знаеш,че нещо не си в ред.
  • 42 Безказарменик

    8 8 Отговор

    До коментар #39 от "Никой":

    Къде си тръгнал да коментираш?
    Зе защо още не са обявил война на Русия?
    Кажи бургер?

    Коментиран от #45

  • 43 Незнаещ

    20 10 Отговор
    Чудя се на високоточните оръжия на рашките.Украинците пращат 6 дрона,руснаците смъкват 8 дрона.Браво...

    Коментиран от #46

  • 44 Както е казано:

    11 10 Отговор

    До коментар #37 от "Обяснител":

    "Знам много начини, как някой да събуди и раздразни мечка в бърлогата, - но ни един начин как да го измъкна от там"- Бисмарк/

    А за желанието им Путин да се махне има израз:- "Внимавай, какво и пожелаваш, че може и да се случи"

    Коментиран от #48

  • 45 Киркор

    6 13 Отговор

    До коментар #42 от "Безказарменик":

    На есен, чакай украинското знаме да се вее над Кремъл,но не се вживявай толкова..

    Коментиран от #55

  • 46 Мишел

    10 11 Отговор

    До коментар #43 от "Незнаещ":

    Преди 2 дни ято от 26 украински дрона атакуваха Крим. 21 бяха свалени от ПВО ПанцирС1, останалите приземния от РЕБ.

    Коментиран от #68

  • 47 Сталин

    13 7 Отговор
    Счупили няколко прозореца-дали ще притеснят някой освен чистачката?Руснаците им събориха крановете в пристанищата и сега ще изнасят Дедовия през Черно море.
  • 48 Любопитен

    8 7 Отговор

    До коментар #44 от "Както е казано:":

    А Бисмарк дали е виждал вързан със синджир лъв на танцува на панаир,защото, аз съм виждал мечка да танцува на съмно синия гъдулар по панаирите..

    Коментиран от #50

  • 49 Десо

    4 6 Отговор

    До коментар #32 от "Ах, летете, дронове с устрема на милиони":

    Адмирации за коментара!!
  • 50 Така ще бъдеш

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Любопитен":

    ти в Сибир
  • 51 Мим

    8 7 Отговор
    Ами такива дронове ако руснаците изпратят над Киев и над зеления,ко праим.Те ще са поне 100 от всички страни.20 да свалят 80 ще изравнят голяма част в града...

    Коментиран от #60

  • 52 Па съм я бе

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Боклука Евгени Чертовенски":

    Е,поне ще видят сметката на родните мошеници
  • 53 Руска действителност

    13 9 Отговор
    Завърнал се от войната наемник на „Вагнер“ уби 6 души, съобщават руските медии.

    Инцидентът е станал в село Деревяное в Република Карелия. Заедно със съучастник 37-годишният криминално проявен Игор Софонов първо нахлул в къща и избил всички живеещи в нея. И след това повторил същото в съседната къща. За да се прикрият следите от престъплението, къщите са били запалени,

    Коментиран от #57, #58

  • 54 Ами

    7 4 Отговор
    Как граждански самолети се разбиха в кулите близнаци в САЩ?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ха ха ха

    9 7 Отговор

    До коментар #35 от "Хе хе":

    Добре го махнаха Хр. Смирненски като комунист от учебниците !

    Комунизма е жестока и разрушително кървава идеология , на която руснаците все още са подчинени жертви, защото е пуснала най дълбоки корени в Русия и не се спират пред нищо свято и хуманно ..!!!
  • 57 Такива

    5 7 Отговор

    До коментар #53 от "Руска действителност":

    Случаи вече има няколко.
    Вагинарите вече се мислят над закона .
  • 58 Ха ха ха

    8 10 Отговор

    До коментар #53 от "Руска действителност":

    Това е публикувано от радиото на ЦРУ....Свобода на руски език.
    Цитирай от коя руска медия си чел това?
    Само като чуят Вагнер и треперят....

    Коментиран от #75

  • 59 Есента

    5 7 Отговор

    До коментар #55 от "Безказармен":

    Пак напиши че зимата ще ходим на фронта .
    От миналата година все това повтарят Заблудените Копейки.
  • 60 Куку

    7 5 Отговор

    До коментар #51 от "Мим":

    ,схващаш ли че украинците придобиват все по-далекобойни и по-мощни оръжия. Тогава ко прайм? Ще се пуцат с ядрени оръжия? А след това? С камънье и дърве?
  • 61 Жулиен

    11 11 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    От смел и уважаван държавник, се превърна в най-издирвания военно престъпник. Нареди се рамо до рамо с Хитлер. Очаква го съдбата на Мусолини или Чаушеско.

    Коментиран от #66, #72

  • 62 Реалист

    11 16 Отговор
    Путлер не може да защити РФ от никого.
    Огризките от армията му не може даже бункера на съсела да защити.
    Украйна унижи "вторая", "непобедимая и безаналоговая" и я превърна в армия комикс....😂
    Украйна превърна МадаИмРаша в държава фейлетон пред целия Свят.

    След августовският пуч в Русия от 1991 г. в опит за отстраняване на Михаил Горбачов минават 4 месеца до разпада, до сгромолясването на СССР.
    Колко ще издържи РФ след авантюрата на Пригожин, като се има впредвид, че СССР беше в пъти по мощен от РФ ? 3 месеца ?
    39 дена минаха. Тик-так, тик-так ...

    Коментиран от #64, #90

  • 63 Съвет

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "Мишел":

    Ама ти страшно "умничко", бе, наистина Страшно!! Какъв е тоя бълвоч, който си измъдрил? "Президент на СССР Горанов" през 1987г., Хаахаааа.. прихванат от изтребители...че и Факти ли четяхме тогава. И за тия глупости на куб ли ви плащат??!Вземи малко се ограмоти преди да спамиш тук и другаде.
    ТЪПОТИЯТА НЯМА ДА СПАСИ СВЕТА!

    Коментиран от #94

  • 64 Престани да копираш

    10 5 Отговор

    До коментар #62 от "Реалист":

    тази простотия.
    От Горбачов до Путин разликата е от небето до земята

    Коментиран от #73

  • 65 СПРАВЕДЛИВ

    7 9 Отговор
    Както и да се опитват да "сплашат" руското население, то е силно и убедено в правотата на управниците си и е свикнало да преживява всякакви неудачи, за разлика от другите, защото справедливостта е на тяхна страна така, че едва ли ще постигнат пъклените си цели, освен да предизвикат разрастване на войната или пълно ликвидиране на страната си. Ако все още съществуват, това е по благоволението на Москва.

    Коментиран от #69, #70

  • 66 Говориш за Алцхаймера Лайян

    5 3 Отговор

    До коментар #61 от "Жулиен":

    те са престъпниците по Минск който чифутчето не подписа
  • 67 Т@пак,

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "За разлика от теб":

    Лексотанът не е стимулант.Амс копейките пиете само домашна пърцуца и ако намерите нещо по кофите.
  • 68 Кажи за ония

    6 7 Отговор

    До коментар #46 от "Мишел":

    Изтребените от Хаймарс.
    На онова островче Херсонска област .

    Джарългач стана гроб на 5 тренировъчни лагера на Ватниците.

    Хахага .

    Коментиран от #92

  • 69 2254

    10 6 Отговор

    До коментар #65 от "СПРАВЕДЛИВ":

    Населението е свикнало ... колко да е свикнало .... докато му писне и ликвидира поредния си диктатор. Съдба.
  • 70 Верно

    7 4 Отговор

    До коментар #65 от "СПРАВЕДЛИВ":

    убедено в правотата на управниците

    И затова палят вече Военкоматите.

    Даже и жени вече ги палят .
    Хаха.
  • 71 Дроновете

    7 4 Отговор
    имат междинно кацане за презареждане в Минск откъдето летят за Московия.Важното е,че долитат макар и с малък заряд,но вече се работи по въпроса "Рубльовка",там ще прореват съвсем скоро!🚀🚀🚀👏👻
  • 72 По вероятно

    8 9 Отговор

    До коментар #61 от "Жулиен":

    На Кадафи.

    Пусин ще си отиде убит от неговите Кучета .

    Коментиран от #80

  • 73 Наистина

    3 3 Отговор

    До коментар #64 от "Престани да копираш":

    Сегашния е Цар Плъх .
    Толкова голяма разликата .

    Коментиран от #77

  • 74 Мишел

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "хахахаха":

    Проблем ще има само ако Чесна реши да придружава изтребител😀😀😀😀😀
  • 75 Точно така е колега

    9 4 Отговор

    До коментар #58 от "Ха ха ха":

    Публикувано е от радио Свобода
    Ангел.сайт Север Реал
    Москов Таймс..Лондон
    Руска медия няма
    Чудят се как да компрометират Русия, понеже перемогата им запецна.
    Чакаха Пригожин да свали Путин.
    Но те направиха Шах и Мат на петата колона на запада,която тъпаците изявиха
  • 76 Дидо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Ама ти верно си доста разболяна шмат.к.а !
  • 77 Ха ха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #73 от "Наистина":

    Казала мишката
  • 78 Верно

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Мишел":

    Си тотално умо.помрачен .
    .
    Хахаха
  • 79 Никой

    4 0 Отговор
    "Казах, че трябв да е абсолютно изключено и всички чиновници в страната да пътуват с отечествени автомобили. Някъде ще е по-скромно, отколкото по-рано — нищо страшно. Напротив, даже е хубаво. Цялото това наше забележително чиновничество трябва да разбира, че е необходимо да се стреми към развиване на отечествените марки."
  • 80 Ха ха ха

    8 6 Отговор

    До коментар #72 от "По вероятно":

    Зеленият чифутин 5/35 е наред Козарски
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ти се виж

    7 5 Отговор

    До коментар #81 от "Африка ли":

    Какво ще продаваш гол заднико.
    Русия има какво
  • 83 Хахол

    7 6 Отговор
    Конфликтът в Украйна освежи имиджа на Путин пред света, повишавайки популярността му, пише Il Fatto Quotidiano. Това важи особено за Африка, където руският президент се превърна в истински идол. За това е допринесла западната пропаганда, която нарича Москва слаба и се фокусира върху помощта на НАТО за Киев, убеден е авторът.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 безплатни мишени

    6 7 Отговор
    тези дрончета са отлично скъпи безплатни мишени ЗА РУСКИТЕ ПВО !!!!!!!
  • 86 Да, долетял

    3 3 Отговор
    е от покрайна симайна, няма начин… То така се минават 1000 км с експлозив… Съвсем ни взехте за мезе.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Хахол

    7 4 Отговор
    Напредването на въоръжените сили на Украйна в началото на юни на юг беше парализирано от комбинация от мини и артилерийски огън, което принуди оцелелите екипажи да бягат и да се оттеглят, отнасяйки мъртвите и ранените, пише Forbes. Десетки американски бойни машини на пехотата Брадли бяха изпратени в тила за ремонт.
  • 89 РАШИСТКОТО ПВО СПИ

    4 6 Отговор
    Аналогов сън.....

    Коментиран от #96

  • 90 Аватар

    4 3 Отговор

    До коментар #62 от "Реалист":

    Вашият часовник сигурно е с кукувица,ку -ку на всеки кръгъл час...
  • 91 Хахол

    4 6 Отговор
    однако до сих пор украинские войска продвинулись вперед лишь на несколько миль по нескольким направлениям — в первую очередь, вокруг руин Артемовска в Донбассе.
    При этом три российских мотострелковых полка, пара бригад спецназа и несколько глубоко окопавшихся в Работине резервных батальонов вынудили три украинские механизированные бригады — 47-ю, 65-ю и 118-ю — истекать кровью буквально за каждый освобожденный метр.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Аспарух

    5 3 Отговор
    Кървавото настъпление при Работин - очевидно започнало в края на юли - подчертава жестокостта на боевете на този участък от фронта. Само една от бригадите — 118-та, според мен — загуби най-малко четири бойни машини на пехотата, два танка и поне още една машина, пресичайки кръстовище, обградено с дървета, на пет километра североизточно от Работин.
    Какво точно се е случило с украинската щурмова група не е ясно. Но съдейки по предишни ангажименти в същата посока – по-специално многократните и скъпи атаки на 47-ма бригада северно от Работин в началото на юни – офанзивата беше парализирана от комбинация от мини и артилерийски огън, принуждавайки оцелелите екипажи да бягат и отстъпление.отвеждане на мъртвите и ранените.
  • 94 Мишел

    3 2 Отговор

    До коментар #63 от "Съвет":

    Компът ми така е от е отредактирал Горбачов .
    Като напишеш в Гугъл... самолет на Червения площад..., първата статия е на факти.

    Коментиран от #124

  • 95 Ново пет

    2 7 Отговор
    Отбраната на въоръжените сили на Русия в началото на юни на юг беше парализирано от комбинация от артилерииски и ракетен огън, което принуди оцелелите рашисти да бягат и да се оттеглят, отнасяйки мъртвите и ранените, пише Forbes. Десетки руски бойни машини на пехотата бяха изпратени в тила за ремонт.

    Коментиран от #130

  • 96 Хахол

    3 2 Отговор

    До коментар #89 от "РАШИСТКОТО ПВО СПИ":

    Полското министерство на отбраната призна, че два беларуски хеликоптера все пак са пресекли границата на страната, съобщава Wirtualna Polska. Първоначално Варшава твърдеше, че това не се е случило. „Пак някой е проспал заплахата – оцени ситуацията генерал Полко – пак всички ни се смеят.
  • 97 Костадин

    6 2 Отговор
    Англичаните и Американците се въртят като гладни кучета около РУСИЯ НО ще страдат ,както и ние заради тяхната алчност.
  • 98 Американска пропаганда

    7 2 Отговор
    Колективният Запад провокира конфликта в Украйна и се вкара в капан, каза Джон Миършаймър, професор по политически науки в Чикагския университет, пред The ​​Grayzone. Според него НАТО, начело със САЩ, направи голяма грешка, смятайки, че Русия няма да устои на конфликта.
  • 99 А ТАКА

    2 2 Отговор
    Кървавата при Работин - очевидно започнала в края на юли - подчертава жестокостта на боевете на този участък от фронта. Само една от бригадите — 118-та, според мен — загуби най-малко четири бойни машини на пехотата, два танка и поне още една машина, пресичайки кръстовище, обградено с дървета, на пет километра североизточно от Работин.
    Какво точно се е случило с руската отбранителнагрупа не е ясно. Но съдейки по предишни ангажименти в същата посока – по-специално многократните и скъпи атаки на 47-ма бригада северно от Работин в началото на юни – отбраната беше парализирана от комбинация от ракетен и артилерийски огън, принуждавайки оцелелите екипажи да бягат и отстъпление.отвеждане на мъртвите и ранените.
  • 100 А сега

    0 7 Отговор
    Колективният Запад провокира конфликта в Украйна. Байдън разпореди война и Путин изпълни чинно, каза Джон Миършаймър, професор по политически науки в Чикагския университет, пред The ​​Grayzone. Според него НАТО, начело със САЩ, направи голяма защитава успешно Украйна, смятайки, като създава големи проблеми на русофашистите.
  • 101 Американска пропаганда

    9 3 Отговор
    САЩ имаха големи надежди за магическо оръжие под формата на санкции, които да ни помогнат да довършим руснаците, да гарантираме победата на Украйна и да им дадем възможност да се присъединят към НАТО. Но Западът не очакваше, че Русия ще устои и няма да се огъне под Запада.

    Коментиран от #108

  • 102 тука има --тука нема

    3 1 Отговор
    На война, като на война! Хотели как лучше, а получилось как всегда!
  • 103 Браво

    2 8 Отговор
    Русия се върти като гладни куче околоУКРАЙНА НО ще страдат ,както и ние заради руската алчност
  • 104 Американска пропаганда

    5 2 Отговор
    Руснаците се представиха по-добре, отколкото самите те очакваха и със сигурност по-добре, отколкото очаквах. Но моето мнение е, че дори и с успешни санкции, нямаше да поставим руснаците на колене, нямаше да им нанесем значително поражение. И има една проста причина зад това.
    Руснаците вярват, че Украйна е екзистенциална заплаха и когато това се случи - или вие мислите, че е така - сте готови да понесете много, за да избегнете поражението на бойното поле. Така че санкциите бяха обречени на провал от самото начало.
  • 105 Екстра

    3 5 Отговор
    САЩ имаха големи надежди за магическо оръжие под формата на санкции, които да ни помогнат да довършим руснаците, да гарантираме победата на Украйна и да им дадем възможност да се присъединят към НАТО. И Русия Русия са огъна под натиска на Запада
  • 106 Американска пропаганда

    5 2 Отговор
    Ако внимателно проследите всичко, което се е случило оттогава, става ясно, че руснаците са имали всички възможности да ги заобиколят. И не бива да се изненадва някой, който разбира как действат санкциите, че те не действат срещу страна като Русия: богата на природни ресурси и с всякакви потенциални търговски партньори, които да заменят тези, които е загубила на Запад. Със сигурност не попадам в категорията на експертите по санкциите, но мога да предполагам, че хората, които внимателно изучават този въпрос, са разбрали, че подобна политика ще има ограничено приложение срещу руснаците. Как се оказа всъщност.
  • 107 Американска пропаганда

    5 2 Отговор
    Между другото, това беше голяма грешка на Запада. В статиите на западните медии за конфликта, ако ги четете, авторите обичат да се спират на грешните изчисления на Путин, като същевременно напълно игнорират грешните изчисления на Запада. Но ако погледнете поведението ни преди и по време на конфликта, става съвсем очевидно, че сме сгрешили в изчисленията си.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Опааа

    0 6 Отговор
    Руснаците се представиха по-добре, отколкото самите те очакваха и със сигурност по-добре, отколкото очаквах. Но моето мнение е, с успешни санкции, ще поставим руснаците на колене, и ще им нанесем значително поражение. И има една проста причина зад това.
    Руснаците вярват, че Украйна е екзистенциална заплаха и когато това се случи - или вие мислите, че е така - сте готови да понесете много, за да избегнете поражението на бойното поле. Така че санкциите работят от самото начало. Както стана навремето със СССР.

    Коментиран от #121

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Американска пропаганда

    3 3 Отговор
    Италия ще закупи германските "Леопарди", пише вестник IL Fatto Quotidiano. Най-бедните слоеве от населението ще плащат за това оборудване, тъй като правителството на Мелони реши да спести от социални помощи и да похарчи тези пари за подобряване на военния арсенал на страната в напрегната международна ситуация.
  • 112 ????????

    3 0 Отговор
    - А БЕ МАМИНИ ЖЕНЧОВЦИ ".МНОГО" РАЗБИРАТЕ ОТ ВОЕННА МУЗИКА ....!!!! ДА ЖЕВЕЕ ДРОГАТ МЪРЗЕЛА И НЕВЕЖЕСТВОТО ......
  • 113 Ново пет

    2 2 Отговор
    Между другото, това беше голяма грешка на Русия. В статиите на западните медии за конфликта, ако ги четете, авторите обичат да се спират на грешните изчисления на Путин, като същевременно напълно игнорират грешните изчисления на Запада. Но ако погледнете поведението ни преди и по време на конфликта, става съвсем очевидно, че Руснаците са сгрешили в изчисленията си.
  • 114 Американска пропаганда

    4 2 Отговор
    Над полската икономика се събраха облаци. Неговата основа - производственият сектор - все повече показва симптоми на колапс, пише Business Insider. Това е 15-ият пореден месец, в който се регистрират признаци на влошаване на условията на работа. Анализаторите говорят за изпадане в рецесия
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Американска пропаганда

    5 2 Отговор
    Руските петролни продукти поскъпват въпреки санкциите, съобщава Bloomberg. Течното гориво и нафтата се търгуват над дъното от $45/bbl. Миналия месец петролът Urals проби тавана на цените за първи път. Това бе победа за Москва, пише авторът на статията.
  • 118 Американска пропаганда

    2 2 Отговор
    Външнополитическият елит на САЩ, който ръководи нахлуването в Ирак и Афганистан, сега моли всички да бъдат търпеливи с украинската контраофанзива. В крайна сметка това отнема време – понякога десетилетия.
  • 119 Хахол

    2 2 Отговор
    Откъс от речта на г-н Зеленски към САЩ и ЕС „Не крийте парите си в банки и ъгли, Носете парите си - иначе ще има проблеми. И в полунощ заровете парите си там в земята, И в полунощ заровете парите си в земята, къде? Заровете в земята, където..."

    Коментиран от #120

  • 120 Аспарух

    3 2 Отговор

    До коментар #119 от "Хахол":

    Сега иронизират. Над банда тъпаци, които за много пари дерайлираха цяла държава. Понякога трябва да се чудите, това не е ли наказуемо?! Ако са наказуеми, защо тези животни са още живи?!
  • 121 Мишел

    2 2 Отговор

    До коментар #109 от "Опааа":

    САЩ констатираха, че приложените срещу Русия икономически санкции или нямат очаквания ефект, или ефектът им е обратен на очаквания.( прочетено в Уолстрийт Стриит Джърнал предния месец)
  • 122 Американска пропаганда

    5 2 Отговор
    Във Варшава съобщиха за възникващото „взаимно неразбиране между нея и Киев, въпреки борбата на една и съща страна“, пише Политика. Въпреки че ги обединява близостта с Вашингтон и желанието да се отслаби Русия, стари и нови травми усложняват отношенията. Киев изнудва Варшава, че ако не доставят оръжия, Москва ще ги нападне. Киев изисква и изисква, а Варшава защитава зърнения си пазар, което вбеси Зеленски. Как смеете да спорите с Киев!
  • 123 Хахол

    3 2 Отговор
    Искането на полския премиер Матеуш Моравецки да премахне от страницата на Върховната Рада в Туитър публикация в чест на рождения ден на Степан Бандера, лидер на нацистката Украинска въстаническа армия , организация на украинските националисти, предизвика бурна реакция и показа, че поляците не са забравили зверствата, извършени в Галиция от привържениците на Бандера
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Хахол

    4 2 Отговор
    Полша и Украйна никога няма да се помирят напълно, докато всички поляци, убити от украински националисти по време на Втората световна война, не бъдат намерени и погребани, както наскоро обяви полският премиер Матеуш Моравецки на възпоменателно събитие, посветено на 80-ата годишнина от клането във Волин.
  • 126 Хахол

    4 2 Отговор
    Това престъпление е толкова уникално, че не трябва да се нарича нищо друго освен геноцид“, каза Матеуш Моравецки по време на събитие във Варшава.
    Той подчерта, че поляците никога няма да се помирят окончателно с украинците, докато не бъдат намерени всички останки и докато не им бъдат отдадени последни почести.
  • 127 Аспарух

    4 2 Отговор
    Проблемът не е, че няма да има Украйна, а че няма да има украинци.

    Коментиран от #134

  • 128 Хахол

    4 2 Отговор
    Когато Бандера убива руснаци, те са борци за свободата на Европа, а когато убиват поляци, те са националисти.
  • 129 стоян георгиев

    4 4 Отговор
    Украйна никога няма да се оправи! Разрушението е такова, че ще отнеме десетилетия и милиарди! Вместо да преговаря с Русия и заедно да помогне на Донбас, като същевременно разреши руския език и получи помощ от международната общност и МВФ за възстановяване на икономиката, самоукият актьор реши да сложи край на руското малцинство в Донбас. Какво глупаво и недалновидно решение! Съединените щати не биха могли да намерят по-добър президент на Украйна. С провокациите си той унищожи собствената си държава в името на интересите на другите и никога няма да спечели, а само всеки ден ще затъва все по-бързо
  • 130 Мишел

    4 4 Отговор

    До коментар #95 от "Ново пет":

    Случайно да знаеш име на превзето и удържано селище при украинското настъпление .
    "Политико" ,САЩ, от преди два дни: " Контранастъплението на украинската армия не върви. Два месеца след началото на контраофанзивата ВСУ нямат пробив на първата руска отбранителна линия. Превзели са няколко махали с по три къщи. И това при унищожени 50% от доставените скъпи западни оръжия и при катастрофални човешки загуби за ВСУ."
    Уолстрийт Джърнал, вчера : "Президентът Байдън нареди с част от средствата, гласувани за военна помощ за Украйна, да бъде заплатена пратка оръжие за Тайван."

    Коментиран от #132

  • 131 Ново пет

    1 2 Отговор
    Украйна ще се оправи! Разрушението е такова, че ще отнеме десетилетия и милиарди! Воюва с Русия за освобождението на добас, като същевременно разреши руския език и получи помощ от международната общност и МВФ за възстановяване на икономиката,Пурин реши да сложи край на украинското мнозинство в Донбас. Какво глупаво и недалновидно решение! Съединените щати не биха могли да намерят по-добър президент на Русия, та нали щатско оръжие трепе американци... С провокациите си той унищожи собствената си държава в името на интересите на другите и никога няма да спечели, а само всеки ден ще затъва все по-бързо
  • 132 ВСУ ТРЪГВАТ БАВНО

    4 0 Отговор

    До коментар #130 от "Мишел":

    Свършват като тайфун.....като при Харков, Изюм, Херсон....

    Коментиран от #142

  • 133 Ами

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Да ухапванията на комари в общия случаи рядко са смъртоносни за един гигант, но пък са много дразнещи и в даден момент направо могат да побъркат всеки гигант особено ако са много на брой за кратък период от време. В случая с ударите с дронове в сърцето на Русия нейната столица Москва има много важна роля и тя е не да засегне военният потенциал на страната, а да подкопае пропагандната машина на путлериския режим който е завзел Русия и е превърнал обикновените руснаци в крепостници на 21век. Това е толкова важно, защото трайната промяната в Русия може и ще дойде само отвътре от обикновените руснаци, а за да се случи това трябва да се разкъсат оковите наложени от путлериския режим на, който се крепи основно на пропагандата.
  • 134 ПО ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ Е

    1 2 Отговор

    До коментар #127 от "Аспарух":

    Дали русия ше я има.....
  • 135 Аватар

    5 4 Отговор
    ""Не народ, а скотове, безкултурна и подла дива орда от убийци и злодеи."" - Михаил Булгаков ""Най-важното качество за успех сред руския народ е садистичната жестокост"" - Максим Горки ""Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец на целия свят"" - Иван Тургенев ""Народ, който когато блуждае из Европа търси да разруши и унищожи нещо само заради развлечението."" - Феодор Достоевски ""Руснаците са народ, който не обича свободата, обожествява робството, обича окови на ръцете и краката, обича кървавите си деспоти, няма никакъв усет за красота, мръсен физически и морално; народ, живеещ със столетия в безпросветност и мракобесие, непомръдващ и пръст за нищо човешко, но всякога готов да причинява неволи, да потиска всичко и всекиго на света. Това не е народ, а историческо проклятие за човечеството."" - Иван Шмельов

    Коментиран от #137

  • 136 ха ха

    2 2 Отговор
    а кой е казал че са от украйна , нато може да ги пуска от полша , прибалтика или от турция , щом са карбонови и радара не ги засича
  • 137 Aлфа Bълкът

    0 3 Отговор

    До коментар #135 от "Аватар":

    Значи комунистите ги направили хора малко от малко.
  • 138 ЧИТАТЕЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ах, летете, дронове с устрема на милиони":

    Браво ! Страхотен си !!! Шапка ти свалям,човече !!!
  • 139 Aлфа Bълкът

    4 6 Отговор
    Тези дронове имат две цели, да покажат и на последния руски глупак, че се води война, която Русия не печели. И да се покаже на Москва какво ги чака, ако използват ядрено оръжие.
  • 140 наблюдател

    5 3 Отговор
    Седем години подготвяха Украйна за война.Подготвиха я.Резултатът е плачевен, а днес е направо ужасен.

    Коментиран от #151

  • 141 Българин

    3 1 Отговор
    Да живее РОССИЯ.
  • 142 Мишел

    6 2 Отговор

    До коментар #132 от "ВСУ ТРЪГВАТ БАВНО":

    ВСУ нямат спечелено сражение срещу Русия на терен.
    Причината за изтеглянето на руската армия миналотобеше, че започнаха специалната операция със 120 хилядна армия, която бе крайно недостатъчна за удържане срещу 450 хилядната украинска армия на превзетите 34% от площта на Украйна и над 2200 км.фронт. Сега на 23% територия и 880 км фронт Русия има 480 хилядна армия срещу 420 хилядна на ВСУ. Реалноняма начин руското отстъпление да се повтори.

    Коментиран от #146

  • 143 Ксаниба

    2 3 Отговор
    Русия ги боцка тези дронове от космоса с Лазарни Лъчи!
  • 144 Р.К.И.

    2 5 Отговор
    От тези дронове да пуснат листовки в които да пише че ще ударят Москва, утре в 12.00, примерно. Да видите смелите московчани какво състезание по бягане ще си устроят.
  • 145 Путин е пътник

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Мишел":

    Важното е че болшевиците методично биват изтласквани от окупираните територии.Руският империализъм ще бъде унищожен .

    Коментиран от #148

  • 146 Факти

    4 4 Отговор

    До коментар #142 от "Мишел":

    Ну лъжи! Русия зероломно нападна Украйна с над 200 000 хилядна професионална армия. Украинците бяха също 200 000 но нямаха оръжие. Като видя че губи Путин мобилизира още 500 000 но пак губи територия. Половината от завладяното вече е загубено а жертвите са огромни.
  • 147 пенко

    2 1 Отговор
    МАЛКИ ДРОНОВЧЕТА ИДЗЛИТАТ ОТ ОТСРЕЩНИ СГРАДИ ---МОЩНИ -КОЛКОТО ЗА ДВЕ СТАИ !?!?
  • 148 позеленял

    3 2 Отговор

    До коментар #145 от "Путин е пътник":

    a ти какъв си ? а всички ние ? само платените идиоти се радват на тая война , и на натовските лъжи
  • 149 Минчо

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мечтите на руска":

    Кво да унищожи САЩ то САЩ ще унищожи всички ни
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Топ

    2 0 Отговор

    До коментар #140 от "наблюдател":

    Много вярно ама много,много вярно
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: