Last news in Fakti

4 Август, 2023 05:08 1 080 0

Откриха 50 килограма динамит в лаборатория на наркокартел

  • мексико-
  • лаборатория-
  • наркокартел-
  • динамит

Според военноморските сили той може да се използва за производството на бомби

Откриха 50 килограма динамит в лаборатория на наркокартел - 1
Снимка: ЕПА

Мексикански морски пехотинци откриха 50 кг динамит, скрит в лаборатория за метамфетамин, ползвана от наркокартел, съобщиха от военноморските сили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Военноморските сили заявиха, че експлозивите може да са били предназначени за използване в "мини и взривни изделия" от вида, който картелите все по-често използват за нападения срещу служители на правоприлагащите органи в Мексико.

"Би могло да се използва за производство на бомби, както и на мини и други взривни изделия, които биха могли да повредят сериозно бронирани превозни средства", се казва в изявление на военноморския департамент.

На обекта - подобна на пещера структура в северния щат Синалоа - бяха открити и други експлозиви. Синалоа е централата на едноименния наркокартел.

Морските пехотинци са открили и три други нарколаборатории, в които е имало почти 8620 кг "почти готов" метамфетамин, по време на операциите си, които са започнали в понеделник.

През юли наркокартел координирано взриви серия от седем бомби на пътни артерии в Западно Мексико, при които загинаха четирима полицаи и двама цивилни. Губернаторът на щата Халиско заяви, че експлозиите са били капан, заложен от картела, за да убие служители на правоприлагащите органи.

Експлозивите не са единствената ескалация в методите на мексиканските картели. В битките за териториите на картелите в щата Мичоакан се използват окопи, стълбове, самоделни бронирани автомобили и дронове, модифицирани да пускат малки бомби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: