Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Август, 2023 08:41 3 588 49

ISW: Руски блогъри уличиха Кремъл в лъжи за атаките с дрон на Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • дрон-
  • крим-
  • черно море

Говорителят на украинското Главно военно разузнавателно управление Вадим Скибицкий заяви, че най-важните елементи на украинската контраофанзива са неочакваността и точността, а не бързината

ISW: Руски блогъри уличиха Кремъл в лъжи за атаките с дрон на Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили проведоха серия от въздушни и морски удари с дронове срещу руска пристанищна инфраструктура в окупирания Крим и Краснодарски край (ключова руска военноморска база) в нощта на 3 срещу 4 август. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските частите за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба свалиха до 13 украински дрона, насочени към Крим.

Кадри, публикувани на 4 август, показват как украински дронове нанасят удари по райони близо до нефтено депо във Феодосия, Крим, въпреки че не е ясно дали са нанесли щети на руски цели.

Други кадри, публикувани на 3 и 4 август, показват как руски сили стрелят по украински военноморски дронове близо до руска военноморска база в Новоросийск, Краснодарски край, и един от военноморските дронове удря руския десантен кораб от клас "Оленегорски Горняк Ропуча". Руското министерство на отбраната заяви, че руската морска артилерия е унищожила два украински военноморски дрона близо до базата в Новоросийск.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Руски източници твърдят, че руският флот е използвал десантния кораб за транспортиране на цивилни превозни средства през Керченския пролив на фона на прекъсванията на трафика през моста на Керченския пролив.

Руски блогъри критикуваха руското министерство на отбраната, че лъже за ударите с военноморски дронове и призоваха руската армия да ескалира действията си в Черно море. Руски блогъри критикуваха за първоначалното твърдение, че руските сили са прихванали всички удари на дронове, вместо да признаят, че ударите са повредили десантния кораб "Оленегорски Горняк".

Руски блогъри твърдят, че руските сили трябва да прекъснат достъпа на Украйна до Черно море, за да предотвратят атаки на военноморски дронове от цивилни кораби.

Руски новинарски сайт твърди, че Русия трябва да създаде пълноценна система за наблюдение на Черно море, за да открива украински лодки, тъй като други тактики като удари върху украинската пристанищна инфраструктура не са предотвратили атаки в морето.

Някои руски блогъри твърдят, че в руското МО липсва последователна информационна политика, което създава условия за обществено недоволство в руското информационно пространство след всеки руски военен провал.

На 4 август украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко три сектора на фронта. Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските сили продължават настъпателните операции в Бердянск (район на границата на Запорожка и Донецка област) и Мелитопол (западна Запорожка област). Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви, че украинските сили продължават да напредват по южния фланг на Бахмут.

Говорителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Вадим Скибицкий заяви, че най-важните елементи на украинската контраофанзива са неочакваността и точността, а не бързината.

Скибицки отбеляза, че действията на Украйна са насочени към прекъсване на руските пътища за доставки, унищожаване на руски складове с оръжия и военно оборудване и спечелване на контрабатарейни битки. Прессекретарят на военновъздушните сили на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър заяви, че Украйна самостоятелно решава кога и къде да използва значителните си бойни способности.

Кремъл продължава с нежеланието си да се върне към Черноморската инициатива за зърно при липсата на значителни отстъпки от Запада. Кремъл публикува съвместно изявление на 4 август след срещата на руския президент Владимир Путин на 28 юли с африканските лидери по отношение на новото им официално име Африканска мирна инициатива.

В документа се посочва, че африканските лидери призовават за конкретни стъпки за премахване на пречките пред износа на руско зърно и торове и освобождаването и доставката на 200 000 тона руски тор, заседнали в европейските пристанища, за африканските страни. Тези призиви предполагат, че африканските лидери подкрепят условията на Русия за съживяване на Черноморската инициатива за зърно.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви на 4 август, че Съединените щати ще продължат да правят "всичко необходимо", за да гарантират, че Русия може свободно да изнася храни на световния пазар, ако Русия желае да съживи Черноморската инициатива за зърно и позволи на Украйна за безопасен износ на зърно през Черно море.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че веднага щом Вашингтон изпълни условията на Русия, "сделката незабавно ще бъде подновена".

Тези изявления не дават ясна индикация, че Русия възнамерява да се присъедини отново към Черноморската инициатива за зърно и се стреми да принуди Запада да прекрати ограниченията върху собствения си износ.

Председателят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов заяви, че Думата ще разгледа закон, предлагащ наказания за укриване на мобилизация, през есента на 2023 г. Съобщава се, че законът предлага руските служители да обвиняват укриващите мобилизация до пет години затвор или глоба до 500 000 рубли (5200 долара).

Картаполов заяви, че законът е изготвен, когато е била в ход частична мобилизация през 2022 г. и че руското правителство не планира нова мобилизационна вълна.

Путин на 4 август подписа три закона, свързани с формирането и мобилизацията на силите. Путин подписа закони, които повишават максималната наборна възраст до 30 години, забраняват на наборниците, които са получили предизвестия, да напускат Русия и позволяват на Росгвардия да използва тежка военна техника.

ISW вече е писал по-рано за тези закони.

Руските власти продължават да депортират украински деца в Русия под прикритието на летни лагери. Администрацията на Херсонска област съобщи, че руското Министерство на природните ресурси и екологията е изпратило група деца от Херсонска област в лагера "Засечная дружина" в Калужка област, Русия. ISW вече е докладвал за подобни схеми за депортиране.

Руските власти продължават и паспортизацията в окупираните територии на Украйна. Украинският център за съпротива съобщи, че руските власти спират, претърсват и разпитват притежатели на неруски паспорти на контролно-пропускателни пунктове в окупираните територии на Украйна.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили в АЕЦ принуждават служители да получат руски паспорти и унищожават техните украински документи.

Руските окупационни власти продължават да развиват системи за патронаж с руските федерални субекти за изграждане на инфраструктура в окупираните райони. Администрация на Херсонска област заяви, че Руската република Мордовия е помогнала за финансирането на изграждането на социална инфраструктура в окупираните територии на Херсонска област. На 3 август представител на Мордовия посети строителна площадка в окупираната Херсонска област.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    44 54 Отговор
    Ха сега познайте кой е тоя, който шепне на ухото на украинците и им казва да отидат и да убият брат си?
    Обещава им всичките оръжия на този свят, говори им гнусотии и лъжи.
    Мазен е, двуличен, безнравствен, безсъвестен, безморален, безскрупулен, въвеждащ в заблуждение, сплетник. Развращава.
    С фалшива и опорочена ценностна система, отричаща майки и бащи, семейство, вяра и доброта.
    Търговец е, търгува човешки съвести и душѝ, срещу земна власт и богатство.

    Коментиран от #2, #11, #27, #44, #48

  • 2 КОТарАК

    53 43 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    кремълското джудже , дето ги нападна

    Коментиран от #7, #8

  • 3 Русофил

    50 51 Отговор
    Руснаците съвсем се оляха в лъжите. И без това вече никой не ги слуша, да не говорим
    някой да им вярва
  • 4 геобразен соросоид

    40 39 Отговор
    Украинските фашаги казаха че СВО ще завърши някъде около Лвов когато последния останал бандеровец развее белия флаг .
  • 5 УКРИЯ Е ПЪТНИК !

    30 28 Отговор
    Македонец по гръб не пада, всички са победители на изборите.
  • 6 Заначи практически

    48 29 Отговор
    Никой руски младеж до 30 годишна възраст няма да може да напуска матушката.
    Добре,че не съм се родил руснак.
  • 7 ПУТИН БИЛ ДЖУДЖЕ

    31 28 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    А ЗЕЛЕНСКИ Е ВИСОК КОЛКОТО АТАНАС .................

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Путриот

    40 22 Отговор
    Феодосия свети отвсякъде.

    Пияните Ушанки пак пушат където не трябва .
    Пълни нещастници.
  • 10 Българка

    39 28 Отговор
    От новите закони и действията на кремълските фашисти става ясно, че РФ се стяга за продължителна завоевателна и варварска война. Най-големите русофоби са Путин и обкръжението му, които изпращат на смърт и избиха десетки хиляди руснаци.

    Коментиран от #26

  • 11 Презвитер Козма

    35 27 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Руските изнасилвачи и мародери срещнаха достоен отпор от храбрите украинци. Оказа се че това не им е мал ката Грузия или Молдова на орките им запари под краката

    Коментиран от #19

  • 12 Факт

    22 26 Отговор
    Смъркача е абсолютно бита карта и много скоро ще бъде изхвърлен на боклука от кукловодите си !
  • 13 русия говори само истината

    16 17 Отговор
    Какво печелят руските блогъри ако лъжат?
  • 14 Груйо

    33 30 Отговор

    До коментар #7 от "ПУТИН БИЛ ДЖУДЖЕ":

    Зеленски е великан, смел и безстрашен, истински обединител на народа си. А Путин е джудже не само на ръст, а и по душа. Страхлив пигмей скрит в бункера си докато изпраща на смърт стотици хиляди млади руснаци и бомбардира болници и училища в Украйна.
  • 15 Русия ли?

    24 22 Отговор
    Страната на лъжите!
  • 16 Путриот

    21 20 Отговор
    Оленегорски Горняк има клипове как го дърпат ,силно наклонен на една страна.
    Хаха
    Изобщо не е ударен .

    Хахах

    А за Джарългач защо мълчат .

    На остров тръгнали военни лагери да правят Простите Ушанковци.

    Хаймарс ги поздравява отвсякъде

    Хаха

    Коментиран от #41

  • 17 Георги Лазеров(халката)

    23 20 Отговор
    За пореден път Русия доказва че ПВО няма! Само по пропагандните военни канали са велики
  • 18 Истината

    22 25 Отговор
    Руснаците просто размазаха всичко в измислената държава Укрия ! Наркомана е само един жалък смешник който ще бъде заличен и изритан на сметището от господарите си !
  • 19 Нищо

    23 15 Отговор

    До коментар #11 от "Презвитер Козма":

    Оня ден един Вагинар утрепал 6 човека ,като се завърнал от Фронта .

    Още много случаи ще има , Изнасилвачи и Убикци на свобода .

    Браво на Пригожин.
  • 20 Ич не ме е

    18 14 Отговор
    Нещо за укро наступа няма ли? Какво ме бригат руските блогери-укрите кога ще превземат Москва-окосиха ли вече та да тръгне укро наступа????
  • 21 Съобщение

    15 17 Отговор
    От началото на измислената контраофанзива смъркача и деменсията са напреднали два-триста метра в изоставена царевична нива и са се докопали под речен мост където са провели нощен риболов преди да си плюят на петите в обратна посока !

    Коментиран от #24

  • 22 12343211

    12 7 Отговор
    "Руските блогари" са заели само половин статия, другото са резумета.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ха ха ха

    17 15 Отговор

    До коментар #21 от "Съобщение":

    От началото на руската офанзива путинистите са загубили половината окупирана територия. А уж Лондон и Берлин щяха да превземат.

    Коментиран от #28

  • 25 Хахахаха

    18 12 Отговор
    А руските блогъри не разбраха ли, че колкото по-голяма война искат, по-голяма война получават? Искали били! Ами като искате, ще бъдете бомбени от Украйна! Нали уж рашите мир искали?
  • 26 Българин

    12 7 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    От новите закони и действия на правилната демокрация се оказва че небогупомазаните трябва да работят седем дни в седмицата по 12 часа за да свържат двата края !
  • 27 Хахахаха

    16 17 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Ха сега познайте, кой е тоя, който шепне на ухото на руския народ, да отиде да убие брат си? Войната се води на украинска територия, Русия никой не е нападал! Рашите нападнаха Украйна, а не обратно та па ци!

    Коментиран от #29, #35, #43

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Деменсията

    13 15 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    За Каква украинска територия бълнуваш бре смъркач ? Руснаците няма и не мърдат и метър назад от земите си !

    Коментиран от #34, #40, #46

  • 30 Европеец

    16 13 Отговор
    А нашите русопоклонници вярват на кремълските лъжци за всико и пишат ли пишат малоумщини
    Както за един т72 унищожава колона от западна техника .ами то е монтаж ,показаха ви го много пъти или един повреден леопард и го снимат цяла седмица от различен ъгъл .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😁

    10 6 Отговор
    М.О.Ч.А. ...ПРИ ....„РОПУЧА”....😁....
  • 33 Наско

    7 11 Отговор
    Войната е на НАТО с Русия като САЩ е водеща страна във войната и само те ще кажат докога ще има война!

    Коментиран от #36, #42

  • 34 Хахахаха

    8 9 Отговор

    До коментар #29 от "Деменсията":

    Ами добре, като не мърдат назад, да не ревът че са бомбени и че им потапят корабите. Те сами така са решили.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хахахаха

    6 11 Отговор

    До коментар #33 от "Наско":

    Пусин може да развали плана на САЩ, като се изтегли от Русия! Защо Пусин не иска да се изтегли и да развали плана на САЩ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хахахаха

    11 8 Отговор

    До коментар #35 от "Селянин":

    Войната започна 2014 така е! С окупирането на Донбас и Крим! А сега трябва да приключи. Пусин може да развали плановете на запада и САЩ, като се изтегли от Украйна! Всичко е в неговите ръце.
  • 39 Дааа

    8 5 Отговор

    До коментар #37 от "Кравари некадърни сте дори в лъжите си":

    Пази монитора от плюнки, троле 😂😂😂
  • 40 Наско

    13 9 Отговор

    До коментар #29 от "Деменсията":

    Загубили са половината окупирани геритории руснаците. СВО се провали и дори Крим ще изгубят заради алчноста на кремълския гном.
  • 41 Някой

    10 9 Отговор

    До коментар #16 от "Путриот":

    Като ония клипо в Буча ли? В стил Холивуд.
  • 42 Киев за три дни

    9 6 Отговор

    До коментар #33 от "Наско":

    Войната е между Русия и Украйна. На Украйна помагат страните от ЕС и НАТО, а на Русия помпат Иран и Северна Корея. Това е! Путин ако е очаквал че ще го оставят да нарушава всички международни договори и да напада който си поиска, значи не е за този пост, който заема от много години.
  • 43 Реалист

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    Абе то и българите са вдигнали въстание на турска територия по твоята логика, която е без логика, ама няма сега да ти разказвам история.
  • 44 Ал Бунди..

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Я виж ти..колко точно си описал руснака... видно е че не е претърпял някакви морални промени за последните 200 години. Салтиков -Шчедрин е казл- И ако ме събудите след 100 години от смъртта и ме попитате какво прави сега руския народ, без колебание ще отвърна- Пие, краде и убива някъде из Европа....!!!! ...колко е бил прав, а...?
    ..пп... вчера гледах по някакъв руски канал как в Грузия изгониха круизен кораб с руснаци от Грузия и ми направи впечатление точната оценка на водещата...нас не ни мразя по света, нас ни ненавиждат! Дали пък не е познала ..случайно..
  • 45 Не манипулирайте

    4 3 Отговор
    "Кремъл продължава с нежеланието си да се върне към Черноморската инициатива за зърно при липсата на значителни отстъпки от Запада"

    Да се чете:
    "Кремъл продължава с нежеланието си да се върне към Черноморската инициатива за зърно, докато Запада не изпълни договореностите си по сделката!.
  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Деменсията":

    Хахаа, как копейко съдрана, три пъти ура викаха за Хурсон, Залужни ви разби калните ауспуси‼️ Заминавай веднага да сметището да ровиш, клошар гладен‼️
  • 47 Реалист

    5 3 Отговор
    Няма по пропаднали, продажни и подли от пияния ватник и гладната копейка.
  • 48 стой си на село бре

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    селянин
  • 49 Стършел

    0 1 Отговор
    Неизвестни “руски бгогери”.
    Големи хитреци са украйнците.
    Имало удари но не се знае за щети??
Новини по държави: