Last news in Fakti

6 Август, 2023 05:48 1 717 9

Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер разлюля Североизточен Китай, има рухнали сгради

  • китай-
  • земетресение

Ранените са поне 21

Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер разлюля Североизточен Китай, има рухнали сгради - 1
Снимка: Уикипедия

Най-малко 21 души са ранени, а 126 сгради са рухнали след земетресение с магнитуд 5,5, разлюляло днес източната китайска провинция Шандун, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Епицентърът на земетресението, усетено в 2:33 ч. местно време, е бил на дълбочина 10 км и в близост до района Пинюан, на град Дечжоу, съобщи Китайският сеизмологичен център.

Китайската железопътна компания спря някои влакове, включително по маршрута Пекин-Шанхай, заради земетресението, съобщи държавната телевизия.

Жителите на района са публикували видеоклипове в социалните мрежи на лампи, които се люлеят по тавана, на под, който се тресе, или на хора, които се евакуират от сградите си, включително видео, в което се виждат хора да вървят сред тухли, разпръснати по земята.

Земетресението е станало в 2:33 ч. сутринта местно време, на 26 километра южно от град Дечжоу в провинция Шандун, на дълбочина 10 километра, съобщи Геофизическият институт на САЩ.

„По време на земетресението главата ми се тресеше на възглавницата, мислех, че сънувам кошмар“, каза потребител на китайската социална мрежа "Вейбо".

Земетресението е усетено чак в градовете Пекин и Шанхай, на около 800 километра от епицентъра.

Земетресенията не са нещо необичайно за Китай, но рядко засягат източната част на страната, където се живее по-голямата част от населението и се намират големите градове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Презвитер Козма

    10 4 Отговор
    Копейки къде сте ве? Айде чи краварите удариха с ХААРПА спускайте се да квакате

    Коментиран от #4

  • 2 Човек

    11 5 Отговор
    В Япония сградите издържат на 9,5 по Рихтер. В Китай на 5,5 се сриват. Разликата между демокрацията и комунизма...

    Коментиран от #6

  • 3 Мир

    5 2 Отговор
    Толкова е разделен народа, че изобщо не знам ще се обединим ли някога.

    Коментиран от #5

  • 4 Ха ха ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Презвитер Козма":

    Когато съвпаденията станат повече, теорията става истина. И как все се случват на такива, дето не слушкат страната на неограничените илюзии. Фукушима, Япония и финансиите им хлътнаха в интерес на сеещите демонкрация. Земетресенията в Турция и Сирия. Наводненията сега, преди това жегите, а по високите части на планините трупа сняг посред лято, още и пожарите. Китай сега комбина от наводнения и земетресения. Не стана ли множко и то се случва на все непослушковци. За сведение преди това инсталираха установки на ХААРП-а в Скандинавията и на кораб. А ти си от тези които слушкат и с нетърпение чакат да нямат нищо, но ще бъдат много щастливи под шареното знаменце на дъгата, цифров лимит на доходите и право на 15 км. на движение, или по - малко от местоживеенето. Мъдрец.
  • 5 Човек

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мир":

    Разделението е на база идеология, а тя е пряко зависима от нивото на интелект и информираност. Всичко започва и свършва с образованието. Можем да се обединим само с качествено образование, което учи децата на цялата истина за историята. Русия пренаписа историята ни и половин век бълва лъжи и пропаганда, с която закърми поколения българи, а те след падането на комунизма отровиха с нея децата си. Затова днес голяма част от народа е влюбен в своя поробител и сме разделени. Конфликтът е между любознателните, които сами са търсили истината и са си отворили очите и сомнамбулите, които са били приспани с руска пропаганда в най-ранна възраст. Ако от малки ни бяха учили на цялата истина щяхме да сме обединени. Ключът е в образованието.

    Коментиран от #8

  • 6 Зрънчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Човек":

    Има различни видове земетресения. Разрушенията не зависят само от магнитута. Китай също има ХАРП. Моли се да не го използва.

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зрънчо":

    Хааарп та хаарп сефте сатават плитки заметресения в света…И ако някой ще друса изкуствено някоя държава ще я лашне с 9 степен и няма са им мигне окото щото е недоказуемо!
  • 8 "1984"

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    Коя истина? Очевидно няма една иктина, след убийството на обективната истина. Просвещение е нужно, образованието само сертифицира невежество. Без отделяне на зърното от плявата, без утвърждаване на полезното и доброто за цялото общество и елиминиране на противочовешки практики, бъдещето ни ще се лута между развратния Рим и схоластиката на Средновековието. А може и на клоните и в пещерите да се озовем, заради загубеният разум и правото на силата.
  • 9 Малко е това

    0 0 Отговор
    Трябва повече
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания