Last news in Fakti

9 Август, 2023 04:32 1 003 2

Лондон и Анкара сключиха ново споразумение за справяне с вълната от нелегални мигранти

  • великобритания-
  • турция-
  • мигранти-
  • споразумение

Основен елемент в партньорството е изграждането на нов оперативен "център за върхови постижения" на турската полиция с подкрепата на Обединеното кралство

Лондон и Анкара сключиха ново споразумение за справяне с вълната от нелегални мигранти - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания и Турция сключиха ново споразумение за справяне с вълната от нелегални мигранти, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Основен елемент в партньорството е изграждането на нов оперативен "център за върхови постижения" на турската полиция с подкрепата на Обединеното кралство.

Новият меморандум за сътрудничество ще улесни по-бързия обмен на митнически данни и разузнавателна информация между органите на двете страни.

“Трябва да направим всичко по силите си, за да разбием групировките за трафик на хора… Партньорството ни с Турция, наш близък приятел и съюзник, ще даде възможност на правоприлагащите ни служби да работят заедно по този международен проблем", каза британската министърка Сюела Бревърман.

"Усилено ще споделяме разузнавателна информация, хора и технологии, за да разбием и унищожим бандите за трафик на хора, както и производството и доставката на материали, позволяващи преминаването с малки лодки", допълни британският министър по миграцията Робърт Дженрик.

Британското вътрешно министерство е на мнение, че износът на малки лодки и части от тях през Европа е ключов елемент от тактиката на трафикантите. Това ги улеснява да превозват мигранти до Великобритания.

Засилването на сътрудничеството между Лондон и Анкара ще бъде централен момент в двустранната среща по проблемите на миграцията, която ще се състои през есента в британската столица.

Миналия месец Дженрик бе на визита в Турция и посети ГКПП "Капъкуле" на турско-българската граница, който е най-големият и най-натоварен граничен пункт в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сделка с тюркистан

    0 2 Отговор
    е сделка с дявола.
  • 2 999

    1 0 Отговор
    Защо с турциия е сделката а не с България ? Вместо да харижат 100 те БТР а на украйна ,тррябва да ги пратят на граниицата . По 1 БТР на 2 км. Ако и това не спре хуните, направо закривайте граанична полиция.