Last news in Fakti

10 Август, 2023 05:13 1 655 6

Разселените от Судан вече минаха 4 милиона

  • судан-
  • размирици-
  • разселване

Боевете в размирната страна започнаха преди четири месеца

Разселените от Судан вече минаха 4 милиона - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 4 милиона души са били принудени да напуснат домовете си, откакто преди около четири месеца избухнаха боевете в Судан, съобщиха Обединените нации, цитирани от ДПА.

„След 16 седмици конфликт в Судан над 4 милиона души бяха разселени вътре в страната и съседните страни“, каза Клементин Нкуета-Салами, хуманитарен координатор на ООН за Судан. „Много от блокираните от боевете не могат - а в някои случаи активно им се пречи - да потърсят сигурност другаде.“

Нкуета-Салами допълни, че тези, които все пак успеят да избягат, са изправени пред не по-малко опасности, тъй като по пътя могат да станат жертва на насилие, грабежи и тормоз.

Тя заяви това при представянето на доклад за обстановката в Судан на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

На същия брифинг Едем Уосорну, директор на оперативно-правозащитния отдел към Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси каза, че само за времето след 23 юни домовете си са напуснали 1,4 млн. души.

„Судан не спира своето неумолимо плъзгане към пълномащабна хуманитарна катастрофа“, каза Уосорну пред съвета, говорейки от името на координатора на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс.

По думите на Уосорну 80 на сто от болниците не работят, а 14 милиона деца - или близо половината от всички - се нуждаят от хуманитарна подкрепа. Тя заяви, че сексуалното насилие по време на конфликта в Судан е придобило ужасяващи размери, и посочи, че бойните действия в Дарфур „отварят стари рани на етническо напрежение“, което може да обхване цялата страна, предаде Ройтерс.

Войната в Судан избухна в средата на април, когато отдавна тлеещ спор за властта между фактическия президент Абдел Фатах Бурхан и вицепрезидента Мохамед Хамдан Дагало прерасна в открит въоръжен конфликт.

Двамата генерали първоначално завзеха властта заедно през 2021 г., но впоследствие станаха противници.

Боевете се водят основно в Хартум и съседните градове, а също и в размирния регион Дарфур в Западен Судан.

Страните в конфликта често се сражават близо до жилищни райони. Населението на Судан е около 46 милиона души.

 

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    Свобода за Народа на Република Судан

    Коментиран от #3

  • 2 Хубо де

    1 5 Отговор
    Суданн нали са дружки на Песков, да пратят Захарчето и Медведев да ги оправят де....еееее де.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 и днес ли няма да видим

    6 2 Отговор
    Зеленият диктатор.А новини от контраофанзивата .Ето една интересна новина;Белгия ще изпрати 30 танка Леопард 1 за киевската хунта.Но проблемът е ,че тези танкове са модел 1955 година.Колко км ще минат ,преди да се разпаднат
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор
    Ама Судан не е от сутрин до вечер в новините 🤔❗
    НАТьО не НАТирва оръжия и отпускари със снайпери там ...🤔❗
    Дали защото няма граница с Русия🤔❓
  • 6 Пожара

    0 0 Отговор
    Да шиат ромсiiски треколйори и да одат у рая на пиангурите!