Last news in Fakti

11 Август, 2023 05:44 4 076 31

Украйна санкционира легендарен производител на бял ром

  • bacardi-
  • украйна-
  • санкции

Според Киев "Bacardi" оказва икономическа подкрепа на войната на Путин

"Бакарди", най-голямата частна компания за производство на алкохол в света, чиято централа в САЩ се намира в Корал Гейбълс, е санкционирана от Украйна за разширяване на дейността си в Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Украинското правителство заяви, че е оказала икономическа подкрепа на войната, разгърната от руския президент Владимир Путин срещу страната.

Вчера Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна включи "Бакарди лимитид" (Bacardi Limited), със седалище в Хамилтън, Бермудските острови, в списъка си с "международни спонсори на войната", като обвини компанията, че подкрепя руската икономика и спонсорира "агресията срещу Украйна".

"След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, "Бакарди" продължава да доставя продукти за милиони долари в Русия и да привлича нови служители там", се казва в изявлението на агенцията, като се добавя, че компанията е платила над 12 млн. долара данъци върху доходите си в Русия.

Определянето като международен спонсор на войната не води до правни последици като замразяване на активи или забрана за пътуване. Въпреки това то има за цел да нанесе щети на репутацията на големи международни компании, които продължават да правят бизнес с Русия по време на войната. В момента в списъка фигурират 32 компании, сред които "Юнилевър".

"Бакарди" не отговори на молбата за коментар, отправена от "Маями хералд".

Включването на компанията в черния списък на Украйна става три дни след като американският вестник "Уолстрийт джърнъл" подробно описа как компанията не е изпълнила даденото обещание да спре износа за Русия малко след началото на инвазията в Украйна.

Вместо това руският бизнес на "Бакарди", Bacardi Rus LLC, е внесъл продукти на стойност 169 млн. долара между юни 2022 г. и юни тази година. Bacardi Rus също така отчете увеличение на приходите си с 314 млн. долара през миналата година.

Други преки конкуренти като "Перно Рикар" (Pernod Ricard), дистрибутор на ром "Хавана клуб" (Havana Club) - чиято търговска марка е предмет на ожесточен правен спор между "Бакарди" и кубинската държавна компания Cubaexport - напуснаха руския пазар след нахлуването в Украйна.

Основана в Сантяго де Куба през 1862 г. от Факундо Бакарди Масо, "Бакарди" продава своя едноименен ром и други добре познати марки като водка "Грей гууз"(Gray Goose), текила "Патрон"(Patron) и вермут "Мартини" в повече от 170 държави, става видно от уебсайта ѝ.

Семейството трябва да отиде в изгнание, след като Фидел Кастро конфискува активите им без компенсация през 1960 г., но продължава да произвежда ром в дестилерии в Пуерто Рико и на други места. През 1965 г. компанията открива офис в Маями, а през 2006 г. се премества в Корал Гейбълс.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски съм - я люблю кака Ина

    68 6 Отговор
    Мда...а па на тез от Бакарди им е през бакардито...
  • 2 Ццц

    92 10 Отговор
    Тия украинци напомнят на някоя свадлива бабичка, която е на нож с всички във входа. От тия дето все неко им пречи и никой не долюбва. Най-лошо е когато имаш самочувствие, а нямаш покритие. Какво си въобразяват те с тяхното пепелище? Бакарди могат да ги купят два пъти и да сложат президента им да танцува пак с чадърчетата на офис сградата им за забавление на минувачите.

    Коментиран от #18

  • 3 Ту тууууу

    61 7 Отговор
    Белото им е в повече на урките-все повече се вижда...
  • 4 Историк

    82 12 Отговор
    Украйна е ярък пример как една държава може да бъде затрита вследствие на неадекватна политика-Полша,Унгария и Румъния също се ослушват за парче от баницата!Ако приемем,че Русия е лъв,който се храни с една антилопа,то гореизброените страни са като хиени,които чакат лъва да свърши с плячката и те да довършат това което е останало...

    Коментиран от #5, #28

  • 5 Историк

    13 79 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Украйна е ярък пример за това как да оцелее като суверенна държава и култура под заплахата на руския фашизъм. За справка за противоположното - виж Беларус.

    Коментиран от #13, #19

  • 6 Бакарди

    25 4 Отговор
    Дреме ми на....бакардито
  • 7 Бакарди

    21 4 Отговор
    Дреме ми на....бакардито
  • 8 Бакарди

    16 2 Отговор
    Дреме ми на....бакардито
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пха ха ха ха

    40 3 Отговор
    Че каква е окрайна да санкционира

    Коментиран от #29

  • 11 Прости фашисти от Укрия

    37 3 Отговор
    Мравката души слона, та и тези ненормалните така!
  • 12 Брррееее

    10 1 Отговор
    Сила.учи се от големия брат.
  • 13 4445

    32 5 Отговор

    До коментар #5 от "Историк":

    Шматкате се между демокрация и фашизъм като кокошки без глави с надеждата да си прикриете разбойничеството в държавата , но не можете да скриете , че всъщност сте само пр@датели за пари .

    Коментиран от #14

  • 14 Историк

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "4445":

    Я кажи заглавието на ЕДИН учебник, от който си прочел какво е това демкрация и какво е това фашизъм.

    Коментиран от #20

  • 15 Свети Брендо Украински

    16 1 Отговор
    Да не закачат белия прах, без него нема розови слончета!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дрън Бръм

    20 0 Отговор
    Налагането на абсурди продължава, вече няколко години инфантилни особи с нестандартна ориентация и мислене налагат небивалици и ненормални неща в живота на хората, явно се опитват да объркат мозъците на хората и да ги направят некритични. Донякъде на пръв поглед успяват, но рано или късно логиката побеждава, така че е добре да не прекалява
    В случая каква е Украйна за да казва кой , как и дали има право на мнение? Нещо подобно на цирка с "домашното насилие" и " лова на вещици"
  • 18 Ъхъ

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ццц":

    Да санкционират и колумбийските картели, че напоследък стоката на Брендо съвсем изпържи мозъка на клоуна!
  • 19 Какъв историк си

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Историк":

    Ти бе, я си хвърли дипломата там където не ходят хора че да не ти се смеят. Явно си учил в изгорелия факултет по история.
  • 20 Кратко и ясно

    19 3 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Бате, демокрейшън най-кратко казано е когато се налагат интересите на мнозинството, но спазвайки се общочовешки норми, морал и свободата на личността, а фашизъм е когато всички обществени структури гласно или негласно работят за една прислойка имитираща загриженост и грижа за плебеите, но всичко е за нейното благополучие. Та отговорете си сами в какво живеем!?

    Коментиран от #27

  • 21 Механик

    20 1 Отговор
    Ако не знаех, че тоя се крие в бункер, щях да и кажа, че е слънчасал.
    НЯма по-смешни и неадекватни от укропатите и натовците покъсани.
  • 22 Ксаниба

    14 0 Отговор
    Оркаина, заиграхте се. Вече ви няма
  • 23 Ти си

    11 0 Отговор
    Доколкото знам от "Бакарди" подкрепят Украйна но от друга страна бизнеса си е бизнес .....
  • 24 А не бе

    15 1 Отговор
    Няма да си гледат бизнеса хората, а ще се интересуват от продажника зеленски! Нещастници!
  • 25 МАХМУД

    0 3 Отговор
    МИ ХОРТА ПРАЯТ ПАРИ. ЗНАЯТ ЧЕ ПО ДОБРЕ ВОДКИТЕ ДА НЕ ПИЯТ ВОДКА А РОМ С ВАКСИНА.
  • 26 Не знам

    12 2 Отговор
    за какви се вземат нашите "приятели" украинците, но вече взеха да стават смешни и жалки в безкрайните си претенции към света около тях! Налагат санкции ей така на когото им падне или на някой, който изрази дори намек, че симпатизира на Русия, без да помислят, че ефектът им е нулев, както впрочем и на повечето санкции, наложени от "могъщия" запад... Сега пък протестират, че в Израел са прекратили безплатната медицинска помощ за украински "бежанци" и не били "поддържали основни хуманитарни принципи"... Не ги е срам евреите! Да дойдат и да видят какво правим ние в "пребогатата" България и как тичаме да удовлетворим дори и най-малкия намек от укропосолството...
  • 27 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кратко и ясно":

    Този само се опитва да бъде философ. Учебници и гугъл глупости. Видяха се татутата на укрите , а и знамена и какво ли не да докажат , че са последователи на ,,Моята борба".
    Я си се занимавай с Истамбулската конвенция и дали ще сменяш нечии пол на подрастващите ти деца у вас.
    Правиш се на умен от хоремага.
  • 28 2254

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Ако приемем, че русия е лъв, то това не е лъв, а мършояд, който си мисли, че е лъв. Лъже, маже и аха да направи нещо и антилопата го нарита здраво. Колкото но Румъния, Полша и Унгария - ако искаха парче от баницата, до сега да са нападнали и те. Само че не са. Въпреки, че путлер се опитва да вкара НАТО във войната, не му се получова.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "2254":

    Ама колко си грамотен само.... Типично за подлогите на кравария.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: