Last news in Fakti

14 Август, 2023 05:54 3 155 39

Скопие скочи заради развятото знаме на "Голяма Албания“ при посещение на Курти в РСМ

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • албания

Издигането на провокативни националистически знамена, които насърчават шовинистични идеи за "велики държави", подклажда етническа омраза, заяви президентът Стево Пендаровски

Скопие скочи заради развятото знаме на "Голяма Албания“ при посещение на Курти в РСМ - 1
Снимка: БГНЕС

Издигането на провокативни националистически знамена, които насърчават шовинистични идеи за "велики държави", подклажда етническа омраза и нетолерантност и е атака срещу фундаменталните принципи и ценности на (Охридското) Рамково споразумение и концепцията за многоетническа държава, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски във връзка с неофициалното посещение на косовския премиер Албин Курти в петък, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

По време на визитата Курти присъства на церемонията по преименуването на улица в скопската община Чаир на името на лидера на Армията за освобождение на Косово Адем Демачи, а после беше и на концерт в Тетово, на който беше развято знаме с карта на "Голяма (Велика) Албания", в която бяха включени територии на Сърбия, Черна гора, Гърция и Северна Македония. Снимката е публикувана в официалния профил на кмета на Тетово Билял Касами във Фейсбук, посочва БГНЕС.

"Организаторите на публичните събития в Тетово и в Чаир трябва да бъдат санкционирани заради нарушавани на законовите разпоредби относно използването на държавното знаме и химна и на знамената и символите на общностите, заради пълното игнориране на държавните символи. Призовавам компетентните органи в най-кратък срок да извършат предвидените за такива случаи процедури", каза Пендаровски.

Президентът коментира и начина на преименуване на улица в община Чаир, който е "в противоречие с принципа на демократичния дебат и зачитането на историческото наследство на всички общности в държавата".

"В този смисъл очаквам компетентните контролни служби да проверят дали е спазен принципът на двойното мнозинство при вземане на решение, което трябва да включва и гласовете на общностите, които не са мнозинство в тази община", каза още македонският президент, цитиран от БГНЕС.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски каза, че посещението на Курти е било частно, но и че издигането на знамена различни от националните в присъствие на чуждестранни държавници е срещу протокола и законите.

Албин Курти присъства на преименуване на улица "Втора македонска бригада" на "Адем Демачи" в община Чаир в Скопие.

Полицейското управление в Тетово предприема действия за издирване на извършителите, допълва МИА.

Източник: БНР


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Татар-окупатор

    83 6 Отговор
    Не са добре край Вардаро.Секогаж кажуват,дека не само месечината е македонска,току и звездите на македонски нашепнуват. Ама от мене само едно сакам да им кажувам-албански треба да се учат.Горното го написах на един език,който според техните академичари бил посебен /отделен/и немал нищо заедничкос булгарския.Сигурно и вие нищо не сте разбрали /не сте сфатили/ Това е шега, разбира се.

    Коментиран от #11, #33

  • 2 Клоуни

    73 2 Отговор
    Македонските политици са доказани клоуни. Нещо сериозно не може да се очаква от тях.
  • 3 007

    79 4 Отговор
    Ще става все по лошо и скоро ще дойде момент албанците да завладеят Македония. Така е когато се отричаш от своя род. Оставаш сам сред вълците!!! Осъзнайте се докато има шанс да обединим българския народ!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #15

  • 4 Отиде

    67 2 Отговор
    Коня у ряката държавата им се разпада от простотия
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 МАКЕ, МАКЕ, КЕ ВИ ЗАТРИВАА

    48 3 Отговор
    Велика Албания и велика Македония. Е кога е било това. И едните е другите са смешници. Македонците са въздух под налягане, а шиптарите са мързеливи ножари. Ще гледаме сеир.
  • 7 така е в живота

    53 2 Отговор
    каквото повикало такова се обадило … те крадат наша история албанците пък крадат държаяата им
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ал Бунди

    42 2 Отговор
    Подготвяйте се. Това ви чака. Като не щете България, нА ви Албания
  • 10 681

    12 2 Отговор
    На Велика Албания, неграмотен тип. Голяма ти е главата, ама е празна
  • 11 БСП на Бунището

    21 27 Отговор

    До коментар #1 от "Татар-окупатор":

    Навсякъде и във всички държави,където можа,руския комунистически Окупатор разцепи държавите,за да ги управлява чрез Омраза и Дезинформация...Македонската азбука им я създаде 1945 та година написана на пишеща машина с българска Кирилица и дописани букви ръчно...Попитай тези,които бранят Паметника на руския комунистически Окупатор,защо го правят...

    Коментиран от #36

  • 12 Аз съм от ссср

    28 1 Отговор
    Като не искате България ще ставате Албания друго няма.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Руснаков

    30 0 Отговор
    ...не се притеснявайте от българите а от албанците...ще го разберете само че ще бъде късно...
  • 15 хайдутин 6224

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "007":

    Притрябвали са ни ! Негативите са повече от ползите. Като територия има две езера , друготото са само чукари и камъняци, населението със селски манталитет , не искат да са обикновенни българи , а си гъделичкат самочувствието да са “потомци на велики македонци“ ....такива те предавават на враговете под път и над път, както направиха окраинците с Русия .

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не смее

    32 0 Отговор
    Да произнесе името на Албания, а България винаги я нарича Българския фашистки окупатор. Нямат пропуск македонистите, да не споменат фашистичкиот, интересно никъде не съм прочел, че Германия е била фашистичка, напротив тя е най-верния партньор на Северна, където и са се спомене.

    Коментиран от #39

  • 18 Иван

    2 8 Отговор

    До коментар #15 от "хайдутин 6224":

    Тотално грешиш относно територията.
  • 19 Перо

    20 0 Отговор
    “Макетата” трябва да свикват с реалността и бъдещото положение на новата албанска територия и манталитет!
  • 20 РЕАЛИСТ

    25 0 Отговор
    Македонците трябва да се страхуват от Албанците а не от нас-Българите!
    Ние сме миролюбив народ,но не и тия шиптъри...!
  • 21 Вътрешна информация

    22 0 Отговор
    Пишете винаги пред названието им СЕВЕРНА! Това ги боли повече и от това да ги наречеш българи!

    Коментиран от #27

  • 22 българина

    18 0 Отговор
    неее стево, казват ви бъдещето до 20 г
  • 23 М, да

    20 1 Отговор
    То все някой ще ви сложи на мястото, което заслужавате. Българите са ви виновни, албанците и те, само сърбите и руснаците са ви "приятели". Като не знаеш на къде си тръгнал, обикновено стигаш до никъде. Та и със северномакедонците така се получава.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Летописец

    10 1 Отговор
    Е , Македония е в Hато . На ви сега !
  • 26 Чочо

    10 0 Отговор
    Еми ,така ще е.
    Защо не ги набиете или наръгате с ножове.
    Нали сте ербапи!
  • 27 Просто

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "Вътрешна информация":

    ги наричайте северняците. Направо им се бърка в здравето. Дори без Македония.
  • 28 Една

    13 0 Отговор
    обречена територия. Албания до 10 години ще я превземе. Останалите покрай бълг. граница и покрай сръбската ще викат да живей Тито и ще се Прегърнат с Белград. Та така. Кухите северняшки кратуни ще ги яздят мързеливите шиптъри.
  • 29 Ха ха ха ха ха

    8 0 Отговор
    Тези са някакви там северни, ама мароканци ли марсианци ли и те не знаят.
  • 30 Красимир Петров

    8 0 Отговор
    Нека им е
  • 31 Анонимен

    9 0 Отговор
    Като ни се дръвчат,сега ще търпят.Щом толкова знаят
  • 32 Миладин

    12 0 Отговор
    Победиха ви с папурите си. Вече сте република шиптърска Македония.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    4 0 Отговор
    Ще видите пълнолуние
  • 35 Мухаа,хаа!

    3 0 Отговор
    Сега само върху плат и хартия.След едно поколение,ще бъдете малцинствена група ,от вироглави секънд хенд българи.А шиптърите ще ви отцепят 1/3 от земята - без война,а с референдум.Ще си оформят мюсли дъгата от косово през шиптъряса ,вклчително и вас,което ще означава, една нова държава,по голяма в пъти от вашата, включително и нас- българите.А какво ни пречеше да се обединим в едно? Още след 90- та година.Инатлъка и българския манталитет ( а той е общ,генетически) ...Мойте джуджета са най високи! Как ще се случи- с референдум.Срещу чието провеждане няма да са против от бялата къща.За тях сте попова лъжичка в тинясала локва Важна е най голямата им база при шиптъряса,и един огромен полумесец, около сърбите.Чакайте същото,както със Косово.,но в малце по различен вариант - без кръв ,а с " демокрация" Те в момента са 1/3 от цялото ви население
  • 36 УЙКО-КАЛЕКО

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "БСП на Бунището":

    За Македония,Одринска и Беломорска Тракия българските управляващи и лично Фердинанд са виновни за неадекватните решения през периода 1913-1915 г.(визирам подклаждането от наша страна на МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА и ВПОСЛЕДСТВИЕ РЕШЕНИЕТО ДА СМЕ С ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ ПСВ.). ОКОНЧАТЕЛНО БЕЛОМОРИЕТО И МАКЕДОНИЯ ГИ ГУБИМ ПРЕЗ 1919 Г .ОТ ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ.Ако не вярваш напиши в,, ГУГЛАТА,, (ИЗКАЗВАНЕТО НА ФРЕНСКИЯТ МИН ПРЕДСЕДАТЕЛ КЛЕМАНСО ЗА БЪЛГАРИЯ) И ЩЕ ВИДИШ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ.КОГАТО СЕ Е РЕШАВАЛ ВЪПРОСА ЗА МАКЕДОНИЯ,КОМУНЯГИТЕ ВЪОБЩЕ НИКОЙ НЕ ГИ Е СМЯТАЛ ЗА НЯКАКЪВ ФАКТОР В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН.ПАК ПОВТАРЯМ ГОДИНАТА Е 1919 КОГАТО ОКОНЧАТЕЛНО ГУБИМ МАКЕДОНИЯ И ДР, ТЕРИТОРИИ.По отношение на албанците според някои проучвания това е най младата нация в ЕВРОПА.С ТОЗИ ТЕМП НА РАЖДАЕМОСТ НИЩО ЧУДНО МАКЕТАТА В РСМ ДА СТАНАТ МАЛЦИНСТВО.
  • 37 ПРИПОМНЯНЕ

    2 1 Отговор
    Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в РCМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи там.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в РCМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Хитрец е албанецът! Знае, че Северна Македония, без българското влияние, лесно ще попадне под албанска зависимост, а Албания е подкрепяна и покровителствувана от Турция... Това е и "номерът" ... на „северно македонският“ външен министър, „албанецът“? Буяр Османи....Само "макетата" не стоплят как ще ги сготвят.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: