Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Август, 2023 13:56 2 516 33

Българските шпиони са се представяли за журналисти от американски телевизии

  • шпионаж-
  • шпиони-
  • великобритания-
  • българи-
  • русия-
  • журналисти

Това далеч не е първият опит на Лондон да противодейства на опитите за руски шпионаж

Българските шпиони са се представяли за журналисти от американски телевизии - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британски и американски издания днес коментират информацията, че в Обединеното кралство се е провело широкообхватно разследване за шпионаж в полза на Русия, като полицията е задържала петима души, сред които има и трима българи, предаде БТА.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били задържани през февруари и оттогава са държани под стража. Твърди се, че те са работили за руските служби за сигурност. Срещу тях са повдигнати обвинения за притежание на документи за самоличност, които смятали да използват неправомерно, знаейки, че документите са фалшиви. Става дума за паспорти, лични карти и други документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Още новини от Украйна

Ако тримата българи бъдат признати за виновни по Закона за документите за самоличност, те могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор. Ако обаче бъдат осъдени по Закона за служебната тайна, присъдите им могат да нараснат до 14 години, пише американското сп. "Форин полиси".

"Това далеч не е първият опит на Лондон да противодейства на опитите за руски шпионаж”, пише още изданието. Миналия месец британският премиер Риши Сунак подписа нов закон за националната сигурност, който затяга наказателното производство и инструментите за разследване срещу лица, обвинени в шпионаж, припомня "Форин полиси".

Според в. "Таймс“ българите са се представяли за журналисти от американски телевизии. Разследващи от Скотланд Ярд са открили у тях фалшиви журналистически карти и дрехи с логото на "Дискавъри чанъл" и "Нешънъл джеографик", допълва вестникът. Заподозрените са използвали тези средства за прикритие, за да "провеждат разузнавателни операции в Лондон, Германия и Черна гора".

"Все още много неща за тримата български граждани остават неясни... Срещу тях са повдигнати обвинения, но съдебният процес е насрочен чак за януари. Към момента те не са се признали за виновни, а британските власти не са оповестили подробности за обвиненията", пише в. "Гардиън".

В. "Дейли мейл" пък разговаря с бивши съседи на задържаните. Джамбазов и Иванова се местят във Великобритания преди около 10 г. и малко след пристигането си в наемат апартамент в Нортолт, Западен Лондон. Русев също е посочен като обитател на имота по това време, пише изданието.

Бивш съсед разказа пред "Дейли мейл", че Джамбазов се е представил за служител на Интерпол и е поставил камера пред имота. Не след дълго той е монтирал и сателитна чиния, "насочена в различна посока от всички останали".

"Често виждахме при тях да влизат и излизат различни хора“, разказа друг съсед, който си е помислил, че жилището е отдавано за краткосрочен наем.

Традиционно и трите основни руски служби за сигурност – Федералната служба за сигурност, Службата за вътрешно разузнаване и Главното разузнавателно управление, изпращат свои агенти в чужбина под дипломатическо прикритие, пише в. "Гардиън". Москва е използвала и оперативни работници, представящи се за руски бизнесмени, туристи или журналисти.

Войната в Украйна направи всичко това много по-трудно, коментира изданието. Според изчисления на Центъра за стратегически и международни изследвания през първите три месеца след началото на военните действия от руските посолства са били изгонени над 450 дипломати. В повечето случаи става въпрос за дипломатически представителства в Европа.

"След началото на войната настъпи съдбоносен момент за руската разузнавателна система предвид всички експулсирания. Те трябваше да прибегнат до други средства“, каза пред "Гардиън" служител от европейското разузнаване.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прости

    13 9 Отговор
    и нагли !
  • 2 пешо

    27 8 Отговор
    пълни глупости
  • 3 русия враг на България

    21 20 Отговор
    Руски предатели посрамиха България...После защо ние сме петното в развитият и цивилизован свят.
  • 4 Кузмов

    12 7 Отговор
    Алоо...ЗА МАНИПУЛАЦИИТЕ В АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗБИРИ СТАВА НА ВЪОРОС ! Не се правете на ударени и не заблуждавайте НАРОДА . Срещо Тръмп има огромен натиск и маниполиране на вота с което се мами за реалния резултат в миналите избори в който бе избран Байдън . Подиграват се с Американската Нация ,която е наистина Велика ,а също така и със стария Човек .Срам и позор за всички АМЕРИКАНЦИ .
  • 5 ТЕ СА БИЛИ КРАДЦИ

    18 5 Отговор
    А ВИЕ ПОДЛОГИ ГИ ИЗКАРВАТЕ ШПИОНИ ! .............. АКО ИЗОБЩО Е ВЯРНО ВСИЧКО !

    Коментиран от #14

  • 6 15224

    7 5 Отговор
    Тези май се плашат от сянката си
  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    14 8 Отговор
    Грозев дето ги е натопил скоро да не ревне пак по медиите и да търси защита от държавата...
  • 8 Айде

    19 7 Отговор
    До тука нищо общо с Русия! Тия имат ли въобще досег с нещо секретно!? Да не се окаже, че обират банкомати или наемат берачи на ягоди!?

    Коментиран от #22

  • 9 Перо

    14 6 Отговор
    Членката на джендърската колегия е толкова правно неграмотна, че не прави разлика, кои са престъпници и кои не, че българите не са осъдени за да бъдат шпиони и престъпници и никога няма да бъдат, защото доносника Грозев е прост и неграмотен цървул, който се мъчи да прави пари от небето, но беше отрязан от Русия и сега се насочи срещу БГ! Няма нито едно доказателство за шпионаж!!!

    Коментиран от #10

  • 10 Мдааааааа

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Има доказателства за шпионаж. Имали са сателитна чиния, телефони, тъмни очила, и са им идвали гости които съседите не познават. Значи са шпиони. Това е достатъчно за присъда.
  • 11 къде е новината в това?

    10 6 Отговор
    Повече ме вълнува ролята им в избирателните комисии по време на българските избори проведени на Острова.
    Това крещи как спечелиха значителна преднина определени нови партии, които не се радват на същия успех в България. Всичко вони.

    Коментиран от #15

  • 12 Лост

    12 3 Отговор
    Кой шпионин го пускат под гаранция и го чакат да се яви септември месец за делото?

    Коментиран от #13, #23

  • 13 Брит

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лост":

    по гривната ще го познаете
  • 14 не не.шпиони са

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТЕ СА БИЛИ КРАДЦИ":

    и кат такива сега дълги години в затвора,а там?знаеш кво ши им се случва често.иначе съвсем обичайна случка.саму дето мноо РЕШЕТЪЧНИ(хихи) години ги очакват.
  • 15 Сега разбра, ли

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "къде е новината в това?":

    Как чалгарите и изхождане влязоха в парламента?
  • 16 Про Уест

    7 1 Отговор
    Това не им е България, отиват да търкат нара
  • 17 ДЖЕЙМС БОЕВ ВЪЗКРЪСВА☝

    0 2 Отговор
    МИ ГЛЕДАЙТЕ ПО БНТ
    ФИЛМИТЕ НА БОГ.РАЙ НОВ
    ЗА ЕМИЛ БОЕВ😁😁😁....
  • 18 УСА боклук

    5 5 Отговор
    ОХ шубе ме е!
    Разговарях с комшията - руснак. Дано ДДС / днешната държавна сигурност/ не ме е фиксирАла.
  • 19 Румен Радев да каже нещо по телевизията

    5 5 Отговор
    Нашия назначен президент от Русия нещо не излиза по ТВ. Що не коментира този случаи
  • 20 Мухаа,хаа!

    9 1 Отговор
    Пред нашенците агент 007 е сукалче.Владеят( всички) поне седем езика.Това го потвърждават косвено от иззетите документи.Само с инглиш не става,ако примерно влезе в гръцко,хърватско,чешко,с местен документ.А..Още на границата кво праим? Аз съм чех,но не го говоря.Или в гърция,,и всички останали,без България.Единия бил " съмнителен,защото монтирал сателит.чиния и камера за въшно набюдение в двора!? Англето наистина на приема за трето качество.
  • 21 Мда

    3 5 Отговор
    Кога ще задържат и българските им помагачи? ДАНС пак спи!
  • 22 ХА ХА

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Айде":

    Жалки опити да се оправдаят руски шпиони, от руски слуги. Пасолството ли нареди, или и вие работите благотворително?
  • 23 Научи се да четеш

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лост":

    "Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били задържани през февруари и оттогава са ДЪРЖАНИ ПОД СТРАЖА."
  • 24 Пожара

    1 2 Отговор
    Пиангурите у Ромсiа може да спат с хлебарки и суслеци одгоре си у изгнилите си бараки ма рубли за кирякстефчофци имат винаги за заплаштанье на бабалюнги!
  • 25 П.Утин

    0 2 Отговор
    Лъжат бе, това са холивудски актьори !
  • 26 Луцифер

    3 1 Отговор
    Каквато ни е държавата,такива са ни управниците,такива са ни и журналистите.Всеки един ,,криминал,,има по няколко паспорта.Та въпросът е и те ли са руски шпиони?
  • 27 Иван

    1 1 Отговор
    Американския "журналист" Гершкович.
  • 28 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Какви паспорти,бе,не можаха ли да измислят нещо по-приемливо,какъв е бил предмета на шпионаж и до какво толкова могат да се доберат едни журналисти?Тоя грозев се излевачи с навални,изложи се и изфиряса от България,като топач върши работата на наглийската контразведка.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 дойче Блее

    0 0 Отговор
    "карти и дрехи с логото на "Дискавъри чанъл" и "Нешънъл джеографик", допълва вестникът. Заподозрените са използвали тези средства за прикритие, за да "провеждат разузнавателни операции в Лондон..."

    Тези канали дето ровят навсякъде, дали не снасят и те данни на чичо Сам както Андроидите ?
    Пълно с американски шумкари .
  • 32 Антон Тодоров

    0 0 Отговор
    Кога ли ще гръмне шпионски скандал и с посланика Марин Райков - наследствен БКП-номенклатурчик и РУМНО (ГРУ) агент!? Изпълнявал е и спец задачи под прикритието на дипломатическия паспорт и в САЩ, Канада, ЕС, ..... И от тук нещата ще тръгнат към БКП-ГЕРБ: Роско плевнята го назначи за служебен премиер и няколко мандата посланик в Париж, Рим, Лондон,...... Като добавиме и набързо изградения с български пари и подарен на ГазПром тръбопровод от Турция до Сърбия-Унгария-Австрия, и прочие БОКо-слугинаж на Русия, ....... Затова сега англичаните го държат в неведение и не го бръснат за слива - и то не само по настиоящия българо-руски шпионски скандал!

    Коментиран от #33

  • 33 Екатерин БонБончев

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Антон Тодоров":

    Марин Райков беше разконспириран още 2013г.:
    h t t p : / / b i t . l y / 2 L e y v l f
Новини по държави: