Last news in Fakti

16 Август, 2023 22:10 2 030 37

"Спящи клетки" на Русия ли са били българите в Лондон?

  • великобритания-
  • шпионаж-
  • шпиони

Случаят с тези хора навярно е с много висок приоритет, обяснява д-р Кристофер Неринг

"Спящи клетки" на Русия ли са били българите в Лондон? - 1
Снимка: Shutterstock

Българи са задържани през февруари във Великобритания по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Защо новината е огласена чак сега? "Случаят с тези хора навярно е с много висок приоритет", обяснява д-р Кристофер Неринг.

ДВ: Защо точно български граждани ще шпионират за Русия?

Кристофер Неринг: Отличен въпрос. Предполагам, че са им плащали добре. Засега не знаем почти нищо: дали са били рекрутирани в България или във Великобритания, откога са шпионирали. За мен е очевидно, че Русия е предпочела да рекрутира граждани от държава от ЕС в тогава друга държава от ЕС, защото такива хора по-малко се набиват на очи и имат по-голяма свобода на придвижване, отколкото руските граждани. Интересни са информациите за връзките на трима от тези заподозрени с държавни служби в България - това може би играе роля в предполагаемата шпионска дейност, но засега още не знаем нищо.

ДВ: Като дългогодишен експерт по темата вие сте писали много за така наречените "спящи шпионски клетки". Прилича ли ви това на спяща клетка на руските тайни служби?

Кристофер Неринг: И да, и не. По всичко личи, че тримата, а всъщност и петимата заподозрени са живеели и работели под своите истински идентичности. Тоест, те не се били нелегално внедрени агенти, за които се изработват специални легенди, нови имена, нови идентичности. С други думи, това не отговаря на описанието на спящите клетки.

Нека да обясня, че шпионските ядки биват два вида. Първите създават така наречената логистична база: изготвят фалшиви идентичности, осигуряват контактите с агентите, транспортират съобщения или оборудване. Другите пък директно събират информация. Пример за това е предполагаемата шпионска ядка на Илия Илиев в българското Министерство на отбраната, която директно е изсмуквала информация. За петимата заподозрени в Лондон не се знае дали са събирали информация, засега е ясно, че са произвеждали фалшиви паспорти. Те може би са използвали обществените си дейности - курсовете за мигранти, участието в избирателни комисии - за да се оглеждат за интересни кандидати за рекрутирани като агенти. Тоест, смята се, че са били по-скоро логистична ядка.

ДВ: Според медиите предполагаемият шпионски кърг е бил разкрит от британското контраразузнаване MI-5, което е предало информацията на полицията. Казва се обаче и друго: че Христо Грозев пръв е сигнализирал за тези хора. Как си обяснявате всичко това?

Кристофер Неринг: Добър въпрос, и аз се чудя. Двете версии не се изключват взаимно. Да се вгледаме в момента, когато ги арестуват: февруари тази година. Точно тогава Христо Грозев попада на мушката на руските власти и е принуден да сменя местоживеения, защото се опасява за сигурността си. Според мен е възможно Грозев или "Белингкат" да се попаднали на тази следа и да подали сигнал до британските власти. Възможно е обаче и друго: в разследванията на "Белингкат" да са се появили фалшиви паспорти, изготвени от тази ядка и разследващите журналисти да са проследили произхода им.

И още една версия: двама от заподозрените са се дегизирали като журналисти и може би са се опитвали да следят Грозев. Тоест, възможно е тази ядка - именно, защото са българи - да е получила задачата да следи Грозев и да се добере до колкото може повече информация за него. Според мен от това се вижда и друго: че руските служби са били под сериозен натиск, за да рискуват разкриването на една добре законспирирана и отдавна съществуваща агентурна ядка. Такива ядки се активират обикновено само в краен случай и за особено деликатни задачи.

ДВ: Има ли някой важен детайл, на който досега не сме обърнали внимание?

Кристофер Неринг: Да. Защо минава толкова дълго време между арестуването на тези хора през февруари и огласяването на новината заради първото им явяване пред съда? Много странно е такава новина да се пази в тайна цели шест месеца. Единственото обяснение: вероятно все още върви разследване, най-вероятно много важно разследване. Тоест, че случаят с тези хора навярно е с много висок приоритет.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободна България

    14 34 Отговор
    За затвор са тези родоотстъпници

    Коментиран от #30

  • 2 Х. Гр.

    24 3 Отговор
    Спяща клетка и на кого?
  • 3 Дън Бай

    25 5 Отговор
    Не са ли намерили новичока още? В буркана с кафето е, да видим дали ще позная.
  • 4 Хитрото

    23 8 Отговор
    Ким Филби им е....маматаа на англичаните и Ми 6 и ги опозори за вечни времена , 10 г. Руски разузнавач е ръководил отдела за диверсии и шпионаж срещу Русия.
  • 5 Последния Софиянец

    23 4 Отговор
    И папата са застреляли между другото.

    Коментиран от #21

  • 6 сигурно съм спяща клетка ?

    18 2 Отговор
    а още не са ми плащали ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гориил

    30 9 Отговор
    Англия демонстрира пълна неспособност да води война наравно с Русия. Всички западни оръжия се оказаха планини от ръждясал метал. Това осакатено и опозорено оръжие може да се види на руското военно шоу "Армия-2023". Почти деветдесет страни по света с нетърпение и ентусиазъм инспектират най-новите образци на руско оръжие, слюнките им текат от изненада и наслада. Англия демонстрира неспособността си да води съвместна война с Русия. Всички капани се оказаха планини от ръждясал метал. Оклеветени и опозорени от оръжията, това може да се види на военното шоу Армия-2023.Развитието на оръжията оставя вашите страни в кулоарите на историята. Рискувате да изостанете.
  • 9 Пророк

    32 15 Отговор
    90 процента от българите сме за Русия и спящите клетки са хиляди ,а управниците са една шепа и ще бъдат липсани скоро . И да нема после , аз мислех така или имала .

    Коментиран от #32, #36

  • 10 Кен Еф

    27 8 Отговор
    спущи са клетките в мозъка на козеците. За един западен шпионин ореваха света как държавата трябва да защитава гражданите си, за някакви набедени от доносник всички се правят на разсеяни

    Коментиран от #11

  • 11 Кирил

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кен Еф":

    Долните доносници винаги ще треперят, защото знаят,че съдбата ще ги настигне. Страха е бавна и мъчителна смърт.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Защо

    32 7 Отговор
    Всички медии са получили заповед да оневиняват Хр. Грозев, като натопил тримата. Това е поредната провокация с участието на мръсника Грозев. Много удобни мишени. Това че имали фабрикувани документи ги прави единствено шпиони на Русия, щото видите ли, тя воювала, тя била агресор. А защо да не е макарона, който бомбардира цели в Нигер?! Бяхме удобни да "убиваме" папата, да имаме медици-заложници в Либия, да сме всякакви грешници, щото нямаме държава, нямаме управленци патриоти, а продажници, които вместо да се намесят и искат обяснения от Лондон, защо без доказателства набеждават тримата за руски шпиони!!? И защо не арестуват предателя Грозев, английски агент, защо не арестуват Тошо шпионина, министър, предател и вредител на националната ни сигурност??!

    Коментиран от #15, #22, #23

  • 14 Такива "Спящи клетки" в България

    18 3 Отговор
    са хиляди.
  • 15 Ами

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Защо":

    Подметките нямат топки.
  • 16 Домати със Зеле

    1 1 Отговор
    Берете си лайката
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Али Турчинът

    11 5 Отговор
    Грозев..
    От по грозен..
    Чакай.
  • 19 Едно проучване

    4 9 Отговор
    Още от историите с Гебрев се разбра, че руската агентура с български паспорти се прикрива от лицето Сотир Цацаров, който сигурно вече е избягал в Дубай
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 патето Яки

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    не са застреляли папата, още не са били заченати а сега шпионина Грозев ги набеди да си препечели някой долар
  • 22 Време е

    9 14 Отговор

    До коментар #13 от "Защо":

    Предателите сте ушанките от Възраждане
    Айде пострижи жена си и си лягай
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Милен

    9 3 Отговор
    Всички следи явно водят до управляващата петорна некоалиция затова е цялото това увъртане.
  • 25 На Копейката и на Нинова

    5 13 Отговор
    хрътките. За усилията си в полза на Кремъл, ще получат специално място до Путин......в Хага.
  • 26 После копейки и корнелийки

    4 14 Отговор
    нека ми обясняват, че нямат нищо общо с Кремъл, и че не им се плаща от там. И двете партии трябва да бъдат забранени и лидерите им съдени за предателство. Радев-също.

    Коментиран от #28

  • 27 Не не

    0 0 Отговор
    Не са били спящи !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Свободна България":

    Тагарев за къде е
  • 31 От Варна

    13 4 Отговор
    Толкова е смешна цялата история, макар, че е трагична за потърпевшите! Особено с версията, как в курсове за изучаване на английски са събирали информация! Нали можем да си представим , какво ниво хора отиват в Англия, без да знаят езика. И какви “супер сведения” могат да издадат! Само това глупаво оправдание ми стига, за да ми стане ясна картината-“разлайване на кучетата” и набелязване и посочване на врага! Явно ни взимат хептен “за канарчета”, това мен вече ме дразни и отвращава!!!
  • 32 Който

    8 10 Отговор

    До коментар #9 от "Пророк":

    Е за Русия да заминава незабавно при Путин. България има нужда от българи,които са за България. Всички други долнопробни продажници да изчистят държавата от отровното си присъствие, имаме нужда от чист въздух.
  • 33 Брех

    9 5 Отговор
    "спящи клетки" хаха то по тая логика и Кирчо, Кокорчо, Тагаренко, Магаренко и пр. са не спящи клетки ми направо събудени, брех?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 мдаааа

    5 2 Отговор
    И що не си стояха у нас, тук шпионите никой не ги закача, дори са на власт и имат почит и уважение , а и мажат якото....

    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.
  • 36 Червен ц..вул

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пророк":

    вие сте не повече от 2– 3%!!!!
  • 37 кокорчо

    1 0 Отговор
    ПРОПАГАНДА АКО АГЕНТИ СИГУРНО ЩАХА ДА ГИ ПУСНАТ ПОД ГАРАНЦИЯ НЕМА КОИ ДА ИМ ПОВЕРВА НА АНГЛОСАКСОНЦИТЕ
Новини по държави: