Last news in Fakti

17 Август, 2023 14:54 4 912 34

Основна тема на срещата на върха на БРИКС - разширяването на блока

  • брикс-
  • блок-
  • разширяване-
  • южна африка-
  • русия-
  • бразилия-
  • китай

Лидерите на групата се срещат в Южна Африка следващата седмица

Основна тема на срещата на върха на БРИКС - разширяването на блока - 1
Източник: БГНЕС

Лидерите на БРИКС се срещат в Южна Африка следващата седмица, за да обсъдят как да превърнат един свободен сбор от нации, които представляват една четвърт от глобалната икономика, в геополитическа сила, която може да предизвика господството на Запада в световните дела, пише "Ройтерс".

Руският президент Владимир Путин, който е изправен пред международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления в Украйна, няма да се присъедини към лидерите от Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка на фона на разногласия дали да разшири блока, за да включи десетки нации от „глобалния юг“, които се редят на опашка да се присъединят към групата.

Южна Африка ще бъде домакин на китайския президент Си Дзинпин, бразилския Луис Инасио Лула да Силва и индийския премиер Нарендра Моди, за срещата на върха на БРИКС от 22 до 24 август.

Разпръснати по целия свят и с икономики, които функционират по много различни начини, основното нещо, което обединява БРИКС, е скептицизмът относно световния ред, който те виждат като обслужващ интересите на Съединените щати и техните богати съюзници.

Появиха се малко подробности относно това, което планират да обсъдят, но се очаква разширяването да бъде на първо място в дневния ред, тъй като около 40 държави са проявили интерес да се присъединят, официално или неофициално, според Южна Африка. Те включват Саудитска Арабия, Аржентина и Египет и др.

"БРИКС И АФРИКА"

Китай, който се стреми да разшири геополитическото си влияние, тъй като се бори със Съединените щати, иска бързо да разшири БРИКС, докато Бразилия се съпротивлява на разширяването, страхувайки се, че и без това "тромавата група" ще размие още повече своя статут.

В писмен отговор на въпросите на "Ройтерс", външното министерство на Китай заяви, че „подкрепя напредъка в разширяването на членството и приветства повече партньори с подобно мислене да се присъединят към „семейството на БРИКС“ на по-ранна дата“.

Русия се нуждае от приятели, за да се противопостави на дипломатическата си изолация заради Украйна, и затова желае да привлече нови членове, както и най-важният ѝ африкански съюзник Южна Африка.

Индия е по средата.

Като реверанс към африканските домакини на блока, темата на неговата 15-та среща на върха е „БРИКС и Африка“, като се подчертава как блокът може да изгради връзки с континент, който все повече се превръща в театър за съревнование между световните сили.

Външният министър на Южна Африка Наледи Пандор в изявление миналата седмица каза, че страните от БРИКС искат да покажат "глобално лидерство в посрещането на нуждите ... на по-голямата част от света, а именно ... развитието и включването на Глобалния Юг в многостранни системи," в завоалиран удар срещу господството на Запада.

Държавите от БРИКС имат желание да се представят като алтернативни партньори за развитие на Запада. Китайското външно министерство каза, че БРИКС се стреми да "реформира глобалните системи за управление (за) да увеличи представителството ... на развиващите се страни и нововъзникващите пазари".

Новата банка за развитие (NDB) на блока иска да дедоларизира финансирането и да предложи алтернатива на силно критикуваните институции от Бретън Уудс.

Но тя е одобрила само 33 милиарда долара заеми за почти десетилетие - около една трета от сумата, която Световната банка се ангажира да изплати само миналата година - и наскоро беше възпрепятствана от санкции срещу членката Русия.

С 40% от световното население, страните от БРИКС с интензивни въглеродни емисии също съставляват приблизително същия дял от емисиите на парникови газове. Длъжностни лица в Бразилия, Китай и Южна Африка казаха, че изменението на климата може да се обсъди, но посочиха, че това няма да бъде приоритет.

Страните от БРИКС обвиняват богатите нации за причиняването на по-голямата част от глобалното затопляне и искат те да поемат по-голяма част от тежестта на декарбонизирането на световните енергийни доставки. Китай беше обвинен, че блокира дискусиите за климата на Г-20, което той отрече.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Основан тема ще е

    8 32 Отговор
    строеж на бункери и ботоксни интервенции...
  • 2 кокорчо

    34 8 Отговор
    И СТАВА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СЪЮЗ Н А ХАТЮ И ЕСССССС ДУПЕ ДА ИМ Е ЯКО

    Коментиран от #23

  • 3 *скандално*

    30 8 Отговор
    Modern Diplomacy: На 22 август БРИКС ще обяви златната си валута, след което САЩ и ЕС се Сриват. 22 държави искат членство в БРИКС. Ето кои са те:
    .......
  • 4 OTAN да изчезва!

    30 8 Отговор
    Никой,освен слугите му тук не го ИСКА! БРИКС е нашата локация,бъдеще и просперитет!

    Коментиран от #7

  • 5 ха ха

    6 24 Отговор
    Аха, от БРИКС ще се разшири до ИБРИКС.

    Коментиран от #6

  • 6 Ммммм

    30 4 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    В полунощ във вторник, 8 август 2023 г., страните, подали молби за присъединяване към БРИКС, държат 65% от известните световни запаси на нефт и газ. Това, най-малкото, означава, че оттук – насетне 65 % от световните продажби на петрол и газ ще се извършват във валута, различна от щатския долар. И тази нова валута ще е валутата на БРИКС. Изтече информация, че на 22 август страните-членки на картелното споразумение БРИКС ще съобщят официално, че въвеждат в действие новата си, подкрепена със злато валута. Това съобщи американския журналист Харолд Търнър, Halturner Radio, North Bergen, New Jersey.
    Официалното съобщение за разработването на тази нова валута е планирано да бъде направено на 22 август. Валутата все още не е създадена и не е налична, но въвеждането й ще удари като мълния Съединените щати и европейските им партньори.
    В момента ВСИЧКИ продажби на петрол по света се извършват само в щатски долари. Така че всяка държава, която се нуждае от петрол или продава петрол, е задължена да го плаща само чрез транзакции в ДОЛАРИ.
    Това означава, че всяка държава на планетата е принудена да държи големи количества физически долари в централната си банка, за да може да купува с тях необходимите ѝ петрол и газ.
    След като новата валута на БРИКС влезе в действие, 65 % от от продажбите на петрол ще се извършват с нея, а огромната част от доларите, които държавите по света в момента съхраняват, ще им станат излишни и те ще започнат да ги връщат в САЩ.

    Коментиран от #8, #10, #15, #21, #25

  • 7 ха ха

    4 12 Отговор

    До коментар #4 от "OTAN да изчезва!":

    Това някога си го мислехме за Оста, Централните сили и СССР...
  • 8 Мммммм

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ммммм":

    По този начин стойността на НАШАТА валута (авторът е американец) ще спадне спрямо всички останали валути, защото никой вече няма да иска или да се нуждае от нашите ДОЛАРИ.
    Имайте предвид, че САЩ вече не произвеждат почти нищо. Почти всички продукти, които потребяваме, ние ги внасяме. Доскоро не ни се налагаше особено много да работим, защото винаги можехме да си напечатаме свежи необезпечени долари, с които да си купим от света каквото ни е необходимо. А света попиваше създадената по този начин от нас инфлация като попивателна гъба.
    Но сега с намаляването на стойността на нашия ДОЛАР спрямо чуждестранните валути цената на суровините и стоките, които купуваме, ще се повиши за нас неимоверно много, защото нашият долар ще струва все по-малко в сравнение с валутите на държавите, от които ще купуваме. Апропо- повечето от тях са настоящи или кандидати за членове на БРИКС – картелно споразумение на страните с най-големите подземни ресурси в света.
    В САЩ ще се разрази такава хиперинфлация, която подозирам, че ще си съперничи само с онази по времето на Ваймарската република, малко преди да рухне.
    От тази вечер, 8 август, това са страните, които са подали официално молби за присъединяване към БРИКС:

    Коментиран от #9, #11, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ха ха

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Ммммм":

    Абе, вервай! Нашите рошковци от "Израждане" мрънкат срещу еврото, щото икономиката ни не била на едно ниво с европейскта. Сега някак да ми обясниш, как толкова разнородни икономики ще спечелят от единна валута?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мммм

    22 8 Отговор

    До коментар #8 от "Мммммм":

    След като това стане и започне продажбата на петрол и всички останали ресурси в недрата на тези 22 държави + гигантите Русия, Китай, Индия, Бразилия и РЮА. Когато цялото това световно богатство започне да се търгува единствено и само в новата валута на БРИКС, САЩ ще се сринат икономически и нищо няма да може да спре тяхната д...@градация и р@...z.пад.

    Коментиран от #13, #26, #29

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 брикс микс

    10 26 Отговор
    Без западни технологии и западните банки , Брикс е един микс от фантазиите на Путлер!
  • 15 колко е лесно

    12 18 Отговор

    До коментар #6 от "Ммммм":

    Създават нова валута и долара умирга :)))))) В следващия живот на путлер!
  • 16 съюз

    5 13 Отговор
    на бедняците

    Коментиран от #17

  • 17 Чети бре . Американеца ти го е нсписал

    20 6 Отговор

    До коментар #16 от "съюз":

    страните, подали молби за присъединяване към БРИКС, държат 65% от известните световни запаси на нефт и газ.....

    Коментиран от #33

  • 18 За един приятел питам

    7 15 Отговор
    Пyт(К)ин ще ходи ли?

    Коментиран от #20

  • 19 оня с коня

    10 11 Отговор
    За да има РЕЗОН в Идеята БРИКС да стане Алтернатива на ЕС,следва да се уточнят някои детайли:1/Ще предостави ли на Организацията на НАРОДИТЕ на Държавите-членки БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО ПРИДВИЖВАНЕ на Стоки и Хора в Пределите й както ЕС с ГАРАНТИРАНО РАВНОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ на Труд?2/Ще ПОДПОМАГА ЛИ ЧРЕЗ "БРИКСОФОНДОВЕ" Организацията по-бедничките държави-членки,така както ЕС финансира цяла Източна Европа?След като обаче Отговорът на тия Въпроси се избягва упорито от Управата на БРИКС,значи всичко е Въздух под налягане.

    Коментиран от #22

  • 20 Не Владко

    5 12 Отговор

    До коментар #18 от "За един приятел питам":

    Не му се ходи , че може да го пратят е някой друг бункер .

    Оттам измъкване няма .
  • 21 Хаха

    7 12 Отговор

    До коментар #6 от "Ммммм":

    Русофилски илюзии .

    Според теб ,Умнико кой ще бъде Лидера .

    Путлер или Другаря Си .

    Ще им гледаме сеира

    Ще се самоизядат , нали знаеш че нищо друго няма да се случи .
  • 22 Някой

    8 9 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Представя ли си да отворят границите на Русия , и Китайците които са милиарди да окупират Сибир и далечния изток.

    Тогава ще им спретнат едно СВО ,китайците .

    Без това си искат изконните китайски земи .
  • 23 Дидо

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "кокорчо":

    Май не четеш-5 държави,за 10г.-33 милиарда.По 650 милиона на година и ще съборят "запада"и САЩ?!Вземай си редовно хапчетата!!
  • 24 Путриот

    7 12 Отговор
    При положение ,че тука една шепа Копейкаджии , лаят че искат да запазят безценния лев .който без валутния борд е кръгла нула.


    Как си представяте ,Пусин да се съгласи да премахнат Рублата .
    Си и той да премахне Юана .
    Когато се разбунтуват 1 милиард китайци ,срещу премахванети на Юана, какви ще стане ?

    Ами Индия ,същата работа.

    Пълен цирк ще бъде .

    Никога няма се създаде ,подобна смешна валута.

    Хахаха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Редник

    10 6 Отговор
    Бавно и полека народът порасна с няколко века. Бавно и полека, след 1950 до към 1980 на колониализма на Запада бе сложен край. Бавно и полека на същия този Запад, воден от САЩ, ще бъде наложен по справедлив световен ред. Не на неиколониализма,, не на джендърството, не на източването на ресурси от западните компании от бедни държави като България. Всички знаем как Запада ни краде и затова сме бедни. Вече го знаят в Азия, Африка и Латинска Америка.

    Коментиран от #30, #32

  • 28 Един

    4 1 Отговор
    Смешници
  • 29 цирк московски

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Мммм":

    С какво ви облъчват вас кухите руаофилски продажбици направо не знам....Абсолютно невъзможно е доларът да бъде бутнат,ако ще и 50 икономически джудженца да се съберете.БРИКС е тотален провал още от зародиш.Нито някога ще видиш това за което фантазираш,нито някога ще се случи.
  • 30 Въпросче

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Редник":

    Горе долу кога ще е края на запада,шумкарски колхоз ? Айде,че 70 години я слушаме тая коми радиация.Нетърпеливи сме вече да бъде бутнат тоя запад ! Дай йякаква дата и час на колапса.И само да попитам след като запада бъде съсипан,унищожен,разбит и погребан по вашия календар след това рублата ли ще е световната валута и Русия ли ще е икономическия световен хегемон ?
  • 31 престъпник путин

    4 3 Отговор
    Военно престъпника ще се изяви от бункера! :))))
  • 32 овчо

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Редник":

    Световния прогрес идава от Запада! Само 40 милиона руснаци са емигрирали на Запад!?!
  • 33 имат запаси, но нямат техника

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Чети бре . Американеца ти го е нсписал":

    Кво като имат запаси ? Нямат акъл и техника да ги разработят! Пак до Запада опират!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.