Last news in Fakti

18 Август, 2023 11:17 1 458 17

Парламентът на РСМ прави промени в Конституцията, вписвайки българите в основния закон на страната

  • северна македония-
  • рсм-
  • конституция-
  • българи-
  • промени

Днес парламентът на страната трябва да открие процедура

Парламентът на РСМ прави промени в Конституцията, вписвайки българите в основния закон на страната - 1
Източник: Shutterstock

Днес парламентът на РСМ трябва да открие процедура за промени в Конституцията, които да позволят българите и представители на други етнически групи да бъдат вписани в основния закон на страната, съобщава bezgranitsi.bg

Според министър-председателя Димитър Ковачевски, дискусиите, които трябва да започнат днес, ще покажат, че промените не стават под натиск от България, а имат за цел да открият пътя на Северна Македония към Европейския съюз. Истината е, че няма да има по-добро споразумение и друга преговорна рамка, подчерта той. Искането на България всъщност е част от преговорната рамка с ЕС, като част от френска инициатива за разблокиране на процеса на присъединяване на Северна Македония. От Брюксел и Вашингтон вече заявиха, че отклонение от вече поетите ангажименти на Скопие ще бъдат препятствие за европейския път на Северна Македония. Съществува и риск страната да бъде отделена от Албания в преговорния процес с ЕС. Засега няма изгледи, че управляващата коалиция ще успее да набере 2/3 от гласовете в 120-членния парламент. Необходими са 80 гласа, но са набрани едва 74. Според други оценки, не достигат 8 гласа. Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ твърди, че е заплашена македонската идентичност на страната, че се върви към “побългаряване”, “асимилация”.

За да се присъедини към промените лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска да се оттеглят от правителството министрите на Демократичният съюз за интеграция (DUI), най-голямата партия на етническите албанци. Неин представител е и външният министър Буяр Османи. Демократичният съюз за интеграция обаче постави условие, че оставките ще влязат в сила само ако основната опозиционна ВМРО-ДПМНЕ, която разполага с 44 гласа в Събранието на Северна Македония, гласува промените в Конституцията за признаване и на българско малцинство. Всъщност целта на ВМРО-ДПМНЕ е да предизвика предсрочни парламентарни избори и формиране на нова правителствена коалиция с по-широко участие на опозицията. Да припомним, че Демократичният съюз за интеграция беше дългогодишен партньор на ВМРО-ДПМНЕ, но на последните избори предпочете да подкрепи Социалдемократическия съюз на Димитър Ковачевски. В пакет петимата министрите от Демократичния съюз за интеграция връчиха оставките си, но заявиха, че те ще влязат в сила когато опозицията гласува промените в Конституцията. Поправките в Конституцията ще наложат промени в учебниците за учениците в Северна Македония и ограничаване на езика на омразата.

Напоследък напрежението около предстоящите промени нарасна, след като беше наръган с нож футболен фен на “Левски” в един от кварталите на Скопие, а преди това бяха извършени нападения над български културни клубове и побой над граждани на Северна Македония с българско самосъзнание. Този път Северна Македония може сама да гласува срещу себе си, предупредиха управляващите в навечерието на гласуването.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    9 2 Отговор
    На бас че ще ги впишат като "татари и фашисти."

    Коментиран от #4

  • 2 така така

    8 2 Отговор
    Прави, ама на кукуво лято...
  • 3 Георги Антонов

    5 15 Отговор
    Ами по-хубаво им е да са „сърби“. ВСИЧКО е от 10-35% по-ефтино от нашето. Имат първокачествена сръбска скара, по която ние тичаме в Пирот и Димитровград, самите са си хазяи на себе и нямат толкова нужда като нас за всичко да питат Брюксел. Църковния календар им е точния, а не католически - продаден за европейски пари, имат много по-хубави сиренета и кашкавали от сегашните у нас, а и най-качествена ракия която си печат в къщи... Така че не им пука много за ЕС. Там на зор ги бута някой друг, но имат по-революционерна традиция от нашата та са свои на своето и ще кажат НЕ, също като казаха и за НАТО. Същото струва и за най-твърдите българи в МК, като на пример Пендиков, който и не знае български, та за това го титлаха телевизиите ни за да разберем какво казва. В МК НЯМА нито един от българите който знае български. МНОГО са рядки такива. А у нас пита ли някой искаме ли в НАТО или в ЕС? - някое референдумче, гласуване? - НЕ! - нямаше.

    Коментиран от #7, #9

  • 4 нормално

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Защото ние българите сме татари

    Коментиран от #16

  • 5 БСП на Бунището

    10 1 Отговор
    Ще се усетят чак когато Албания ги асимилира тях и Територията им във Велика Албания.....Албанския език е втори официален език в РСМ...

    Коментиран от #14

  • 6 Сърбе на върбе

    3 0 Отговор
    А дано, ама надали!
  • 7 Абе

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Георги Антонов":

    Русонаведен, като нямаш знания не се прави на умен. Григорианския календар е по-точен, защото хората са разбрали че земята обикаля около слънцето, не за 365.25 дни така както е по Юлианския, а за 365.2422. От там и корекцията. Това са го разбрали предците на тея от ЕС. Ходи яж скара при сърбите като толкова не ти харесва в ЕС и НАТО.
  • 8 Реплика

    4 0 Отговор
    Отново противоречие между заглавието и съдържанието на статията.
  • 9 Христо

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Георги Антонов":

    Живея в държава от Европейския съюз. До преди няколко години българската общност тук беше доста голяма. Сега значително намаля защото много хора които бяха по-ниско платени се върнаха в България. В момента сърбите са може би най-голямата емигрантска общност след индийците и филипинците. Може би не им е достатъчна само скарата както на вас. Има живот и отвъд скарата в Димитровград, господине но вашият светоглед стига до там.
    Между другото македонската общност расте също с огромна скорост. Явно идентитет не се яде. Относно езика, мисля че не сте достатъчно компетентен да определите кой говори български и кой не. По вашата логика и българите от северозапада не говорят български. Като дете ми трябваха два три месеца за да започна да разбирам какво ми говори дядо ми. Това прави ли го небългарин. Или може би аз като негов внук съм също небългарин. Всеки език има диалекти и хора, които живеят в други държави и не са учили литературен български на могат да бъдат винени че не говорят според стандартия език. Диалектите са също български. Те не са чужди езици и мухльовци като вас трябва да го разберат
  • 10 Македонците

    2 2 Отговор
    Що им требва да се напъват, унижават и поддават на рекеторските напъни на българските наци-патриотари от шопско-циг@н$кия БКП-клан на Яшар Замфиркьо - Тато и Пънчо Кубъдънъ - Бато авджията?! Докато дойде времето за влизането им в ЕС, то самия ЕС вече ще се е разпаднал! А шиптарите ще се изселят по европата с купени от катуна "карапрас с джамбаз и кремена" български паспорти!
  • 11 БЮРМ/FYROM

    1 0 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 12 Върви се към

    1 1 Отговор
    Европеизация, но мицкоСки му вика "българизация", понеже е добре финансиран да следва идролигията на оста белгеад-мадква, вижте пътя на парите и ще разберете кой какво иска
  • 13 Величков Симеон

    1 0 Отговор
    Ами ето македонците не изгласуваха нищо. Така беше и за НАТОто. Не са като нас баби. Хазяите - А! а ние - НА! . До вчера Масква столица, днес пък Брасълс столица. Още малко докато не се „израдваме“ и че те ще ни печатат и парите ни, така че друг ще ни дирижира съдбата ни още по-силно. А ние ще се лъжеме че сме станали „освободени“ от руснаците и че на евротата вече е писало и на български. Ех, горкичките. Като индианците на Коломб. Той на тях звончета, а те на него златото. Първо с мило, след това на сила :-)
  • 14 Величков

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "БСП на Бунището":

    Е ако де! Те нямат против албанците и Албания. Имат против нас! - Албания признава македонско малцинство у тях. Имат си и училища на македонски по Албания. Ние сме те които не ги признаваме, а „пеем“ си че са ни братя, а спираме ги да ни станат и да сме в една федерация Европейска и то за първи път в историята. Самите питаха с поповете си да ги приемем в българската църква. Отбихме ги срамно. Е какво искаме сега? - да са ни „братя“. Ами те не искат и явно по-хубави им е да са братя със сърбите. А башка че по благоевградско има около 12000 българи с македонски паспорти. Разлика в сравнение с обратното е че те са от мерак, а не заради работа из ЕС-то.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Прав си!

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "нормално":

    Само слънцето е по-старо от Македония и всички македонци са произлезли от татарите, даже и албанците!
  • 17 Факти

    0 0 Отговор
    Стига сте писали глупости! Не Ви ле е ясно, че по скоро върбата ще роди круши, отколкото тези "измислените от Тото" да влязът в ЕС! Виш ако е за съюз със сърбета ,това е друга работа, гони ги "Стокхолмски синдром" хората! Това идва от просръбските им политици, медий, учени, жалко за хората, ще си стоят в клоаката!
Новини по държави: