Last news in Fakti

19 Август, 2023 05:16 1 135 2

Аржентина ще бори инфлацията с таван на цените за 90 дни

  • аржентина-
  • цени-
  • инфлация

Правителството се е споразумяло със супермаркетите за максимален месечен скок на цените до 5%

Аржентинското правителство обяви, че се е споразумяло със супермаркетите месечното покачване на цените да бъде ограничено до максимум 5 процента за срок от 90 дни, за да овладее трицифрена инфлация в навечерието на предстоящи избори с голям залог, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Икономическият министър Серхио Маса съобщи новината след среща с представители на бранша и отбеляза, че властите са се договорили с 31 местни вериги супермаркети така, че цените да бъдат „стабилизирани“ до президентските избори през октомври.

Самият Маса е кандидат за президент, след като миналата неделя спечели номинацията на управялващата перонистка коалиция.

Левоцентристкият министър ще се изправи срещу радикалния либертарианец Хавиер Милей, който събра най-много гласове на общонационалните президентски първични избори, и срещу надеждата на десноцентристите Патрисия Булрич.

Споразумението предвижда данъчни облекчения за онези супермаркети, които не повишават цените с повече от 5 процента месечно, а също и кредитни програми за малките и средни предприятия снабдяват супермаркетите, посочи икономическото министерство.

Мярката е част от поредица действия на правителството за замразяване на цените и овладяване на разко повишилата се годишна инфлация, която за юли достигна 113 процента. Цените на потребителските стоки се очаква този месец да се покачат още, след като победата на първичните избори на Милей доведе до сериозен срив на песото.

„Целта на това споразумение е да попречи ефектът от колебанията в официалния валутен курс - каквото е и условието на Международния валутен фонд - да се пренасе върху цените на стоките за широко потребление, удряйки по джоба на всички аржентици“, се допълва в съобщението.

В четвъртък икономическото министерство обяви, че ще замрази цените на горивата до 31 октомври след споразумение с бранша.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бърр

    0 0 Отговор
    Навсякъде е беднотия и баламосване на народа!

    Коментиран от #2

  • 2 руzzoфилска

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бърр":

    орис!
Новини по държави: