Last news in Fakti

19 Август, 2023 13:50 3 521 10

"Една огромна измама": Салвадор и биткойнът

  • салвадор-
  • биткойн-
  • криптовалута-
  • уолстрийт

Централноамериканската страна с население 6,5 милиона жители и площ колкото провинция Хесен в Германия е една от най-бедните държави на планетата

"Една огромна измама": Салвадор и биткойнът - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Салвадор - най-малката държава в Централна Америка - е всичко останало, само не и богата. Въпреки това, или може би точно заради това, тя направи биткойна официално платежно средство. Равносметката обаче е катастрофална.

Когато през 2021 година президентът на Салвадор Найиб Букеле наложи биткойна като официална валута в неговата страна, международната крипто общност го поздрави за проявената смелост и за иновативния му дух. Тогава той беше убеден, че криптовалутата ще даде тласък за развитието на Салвадор. Самият Букеле, който е син на предприемач, нарича себе си "шеф на Салвадор".

"Биткойнът просто е перфектен. Досега Салвадор не е била страна на иновациите, но защо пък не сега?", каза тогава Букеле, цитиран от АРД.

Стотици милиони долари от данъци

Централноамериканската страна с население 6,5 милиона жители и площ колкото провинция Хесен в Германия е една от най-бедните държави: 70 процента от населението ѝ живее в бедност. Освен това Салвадор заема едно от челните места в света по брой на убийствата, а Букеле се надяваше чрез въвеждането на криптовалутата да секнат финансовите потоци към престъпните банди.

За тази цел той инвестира 100 милиона долара от парите на данъкоплатците, припомня германската обществена телевизия. За икономистката Татяна Марокин това решение е проблематично. Защо една държава приема такава нестабилна валута?, пита тя и добавя: "С тези пари той можеше да подобри значително живота на най-нуждаещите се хора в неговата страна, да подпомогне възрастните хора и жените, измъчвани от бедността".

Почти никой не използва мобилното приложение

С още 200 милиона долара беше финансирано пускането на мобилно биткойн приложение, за обменни автомати и за 30 долара стартов капитал за потребителите на приложението. Общата инвестирана сума от 300 милиона долара би стигнала за издръжката за цяла година на единствения държавен университет в Салвадор, посочва още АРД.

"Изтеглих приложението и похарчих 30-те долара. Но вече не плащам с биткойни", казва един салвадорец пред германската обществена медия. Много хора се чувстват по същия начин: ако печелиш средно по 400 долара на месец, тази финансова инжекция е добре дошла. Но след това хората спират да използват приложението, показва проучване на Централноамериканския университет на Салвадор. От него става ясно и това, че почти 80 процента от населението на страната смятат въвеждането на биткойна за провал.

Разочарованието надделява

Дора Гереро също е разочарована, гневна дори: "Това е една огромна измама, защото биткойнът поевтиня доста. Бях спестила еквивалента на 500 долара и изведнъж загубих 200 долара."

Икономистите смятат, че президентът Букеле е играл хазартно. От въвеждането ѝ криптовалутата е загубила 60% от стойността си и така на вятъра са хвърлени 180 милиона долара от парите на данъкоплатците.

Също и за представителите на бизнеса биткойнът е огромен провал. АРД цитира предприемача Леонор Селва да казва: "Проблемът е, че от гедна точка на бизнеса законът за въвеждането на криптовалутата не е създал никакви работни места и дотук по никакъв начин не е допринесъл за устойчивото икономическо развитие. Напротив, той създаде рискове за страната ни."

Примерът на Салвадор не беше последван и от други държави, склонни на такъв експеримент. Единствено Централноафриканската република, която също е сред най-бедните държави в света, въведе през миналата година криптовалутата като официално платежно средство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 морски

    16 0 Отговор
    Видях как живеят там ,и не повярвах ,че това е валутата им .Та те повечето не могат да четат !!

    Коментиран от #8

  • 2 Дупничанин

    9 2 Отговор
    Айде и ние!
  • 3 Плашимир

    3 0 Отговор
    Трябва ли да изобразявам ироничен смях!?
  • 4 Зеленски съм - гив ми очень паре, чаршаф

    10 3 Отговор
    Биткойните са загуба, понякога поевтинянат с 25 -35%.
    Милиардерите доста губят от заигравката си с биткойни.
    Ясно е, че в умрела държава като Салвадор ще пробват биткойните, но перспективата е отчайваща.
  • 5 Гаглей

    6 3 Отговор
    С тези пари той можеше да подобри значително живота на най-нуждаещите се хора в неговата страна, да подпомогне възрастните хора и жените, измъчвани от бедността, за 100 милиона долара най много 2 стадиона да си построят
  • 6 Бегай !

    12 8 Отговор
    Ние сме по-зле от Салвадор.
  • 7 ...

    4 1 Отговор
    Зелето пак се изакаха
  • 8 Прав си,

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "морски":

    биткойн не е за необразовани, мързеливи бедняци с двуцифрен IQ. Всеки диктатор на малка държава може в рамките на година-две да вкара всички татуирани в затвора, но не може за 5 или дори за 10 години, да промени майндсета на населението към позитивен; градивен. За това е необходимо време (обикновено 2 поколения - 40-50 години) и целенасочена държавна политика и инвестиции с изискване на ризултати. Примери достатъчно: Ю. Корея, Япония, Хонконг, Сингапур, Чили, Израел...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Знайко

    0 0 Отговор
    Аууу, колко много загубили от спада, а защо не сметнете сега колко са спечелили от покачването?
    То няма такъв прочит опреди 6 месеца никъде!