Last news in Fakti

20 Август, 2023 06:42 1 212 9

Вицепрезидентът на Тайван: На вота догодина ще избираме между демокрация и авторитаризъм

  • тайван-
  • уилям лай-
  • избори-
  • китай

Засега няма признаци, че Китай продължава ученията си и днес

Вицепрезидентът на Тайван: На вота догодина ще избираме между демокрация и авторитаризъм - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На изборите догодина избирателите в Тайван ще избират между демокрация и авторитарен режим, заяви вицепрезидентът Уилям Лай в коментар, излъчен след като Китай проведе военни учения около острова в знак на недоволство от посещението му в САЩ този месец, предаде Ройтерс.

Според социологическите проучвания Лай е фаворит за следващ президент на Тайван на изборите през януари догодина. Този месец той посети за кратко САЩ на път за Парагвай и обратно, което предизвика гнева на Пекин, който го смята за опасен сепаратист предвид териториалните претенции на Китай към острова.

Тази сутрин тайванското министерство на отбраната съобщи, че през последните 24 часа 25 самолета на китайските военновъздушни сили са пресекли средната линия на Тайванския проток, служеща за неофициална разделителна линия между двете страни. Според картата, публикувана от министерството, това включва изтребители Су-30 и Джей-11.

Засега няма признаци, че Китай продължава ученията си и днес.

Тайвански официални лица бяха заявили, че Китай вероятно ще проведе военни учения в близост до острова, използвайки спирането на Лай в САЩ като претекст да сплаши избирателите преди президентските избори догодина и да ги накара "да се страхуват от война".

Интервюто на Лай беше излъчено късно в събота от тайванска телевизионна станция, но е проведено по време на престоя му в Ню Йорк през миналия уикенд. В него той заяви, че не зависи от Китай да решава кой ще спечели изборите и изрази мнение, че Тайван не е част от Китайската народна република.

Китайското министерство на отбраната заяви, че вчерашните учения около Тайван са били "строго предупреждение" за това, което министерството определи като сговор между "сепаратистите и чуждестранни сили", предаде Асошиейтед прес. Според Китайската комунистическа партия демократично управляваният Тайван е част от Китай и Тайпе няма право на самостоятелни външни отношения.

Говорител на китайското източно военно командване заяви в кратко изявление, че военните учения включват координиране на плавателни съдове и самолети и способността им да поемат контрол над въздушните и морските пространства. Също така са били тествани "реалните бойни способности" на силите, добави Шъ И.

Командването публикува в интернет кадри от ученията, на които се виждат бягащи войници, както и военни кораби и самолети.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хасан

    2 2 Отговор
    Е и вие сте ни вилает. Споко
  • 3 Соса

    2 6 Отговор
    А не са ли еничари пазачите на паметника и на чужди интереси
  • 4 Госあ

    4 2 Отговор
    По голяма демокрация от дадената им, няма да имат. Но могат действително да я загубят, ако изберат сепаратисти под чуждо командване.
  • 5 Формоза

    2 1 Отговор
    Е самоуправляваща се китайска провинция със демократично управление
    Там Цари смразяваща дисциплина
    Дали се постига само с демократични средства
    Силно се съмнявам
  • 6 Бричед..

    4 2 Отговор
    Тоя чака, да му изстине от същия бахур, който Зеленски още дъвче! Явно доста горчи, защото актьорчето, беше също толкова сляпо, усмихнат. Ама сега е вдигнал вежди..... Физиономийката му е, като на човек, който за пръв пут опитва пелин. Нищо. Тоя ориз, също ще си стипцоса небцето.
  • 7 Хихихи..

    4 0 Отговор
    Изборът е между сопа и тояга,моркови не се мяркат на сергията..
  • 8 Хаха

    6 2 Отговор
    Тия и те ще бъдат участници в шоуто на краварите завършващо със смърт. А краварите само гледат сеира на лумпените
  • 9 А бе..

    2 0 Отговор
    каква е Република Сръпска....не е ли отделна държава...