Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Август, 2023 11:28 2 383 11

Западни издания коментират обещанията за даване на изтребители Ф-16 на Украйна и хода на войната

  • ф-16-
  • изтребители-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • нато

Процесът на подготовка на пилотите ще отнеме половин година, а този за подготовка на експертите по поддръжката - четири месеца

Западни издания коментират обещанията за даване на изтребители Ф-16 на Украйна и хода на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нидерландия и Дания може да предоставят на Украйна до 61 изтребителя Ф-16, пише британският в. "Гардиън", отразявайки обиколката на украинския президент Володимир Зеленски в Европа, осъществена през уикенда.

Датската премиерка Мете Фредериксен, заяви, че страната ѝ ще даде 19 самолета, като изрази "надежда", че шест ще бъдат предоставени около Нова година, още осем - през следващата година, а останалите пет - през 2025 г. "Моля, приемете това дарение като знак за непоколебимата подкрепа на Дания за борбата на вашата страна за свобода", каза тя.

Още новини от Украйна

Нидерландският премиер Марк Рюте отказа да посочи конкретни цифри, но заяви, че неговата страна разполага с 42 броя Ф-16 във военновъздушните си сили и пое ангажимент да изпрати самолети на Украйна. Нидерландия вече работи по замяната на своите Ф-16 с по-модерните Ф-35.

Самолетите обаче няма да бъдат предадени, преди пилотите и наземният персонал да бъдат обучени. Процесът на подготовка на пилотите ще отнеме шест месеца, а този за подготовка на експертите по поддръжката - четири месеца.

Като бъдат взети предвид тези обстоятелства, въпреки че обучението вече е започнало, не се очаква западните изтребители да бъдат готови да изпълняват бойни мисии в Украйна преди 2024 г. Вчерашните изявления обаче показват по-твърд график и ангажименти за доставка на Ф-16.

Зеленски заяви, че самолетите, които Украйна иска от началните фази на войната, ще помогнат за укрепването на украинската противовъздушна отбрана и ще подпомогнат украинското контранастъпление. "Говорим за противовъздушна отбрана, защото ни предстои зима и ние разбираме повече от всеки друг в света какво е зима без електричество", изтъкна той.

Самолетите Ф-16 са първият случай, в който западните съюзници на Украйна ще предоставят натовски самолети на Киев (Словакия и Полша предоставиха на Украйна своите флотилии от съветски самолети), отбелязва в. "Файненшъл таймс". Те обаче явно няма да пристигнат навреме, за да помогнат на Украйна по време на тежката лятна контраофанзива, която от началото си през юни е постигнала умерени успехи.

Украински пилоти са се оплаквали, че не могат да предоставят въздушно прикритие на пехотата, защото по-модерните руски самолети имат по-голям обхват на радарите и оръжията, припомня изданието. В резултат те могат да обстрелват необезпокоявано украинските сили. Силната противовъздушна отбрана на Украйна, използваща изчерпващите се съветски и новодоставените натовски оръжия, попречи на силите на Москва да постигнат категорично въздушно превъзходство.

В украинския град Мариинка вече не живее никой, пише френският в. "Монд". Градът е унищожаван методично от руските сили в продължение на 18 месеца на боеве и последните му цивилни жители са били евакуирани от украински полицаи, наричани "белите ангели". Кадри, публикувани в социалните мрежи, показват унищожен град, изглеждащ като след земетресение. Гледайки руините, простиращи се, докъдето погледът стига, е невъзможно да си представим, че някога тук е имало улици, къщи или училища, изтъква френското издание.

Украйна се възползва от доставените от САЩ касетъчни оръжия, за да възпира руските войски в Харковска област, пише в. "Вашингтон пост". Те не могат да проникнат в руските окопи, но са заплаха за напредващите към украинските позиции руски пехотинци, които вече са се научили да разпознават по звука кога се изстрелват касетъчни снаряди. Руските части, настъпващи с бронирани машини и пехота, спират движението си, за да могат войниците да потърсят прикритие от рикоширащите шрапнели, съобщават украински войници.

"Основното предимство е, че врагът вече се страхува да атакува", казва Станислав - украински войник, цитиран от американското издание.

Украйна използва касетъчните боеприпаси за обстрел на гъсти гори, когато не е известно точното местоположение на руските сили, за поразяване на небронирани превозни средства и за разпръскване на бомби над пехотата, за да я принуждава да се крие в окопите и да ѝ пречи да отвърне на огъня. Украински артилеристи са описали пред изданието случай от края на юли, при който са обстрелвали руски конвой от три превозни средства - две бронирани и едно небронирано. Касетъчните боеприпаси са отскочили безвредно от бронираните превозни средства, но веднага са пробили незащитеното, което е предизвикало паника и отстъпление на превозните средства в "различни посоки", съобщават те.

Освен това касетъчните боеприпаси позволяват на настъпващите украински сили да се доближат до укрепените руски позиции, тъй като вражеската пехота остава укрита в бункерите си. "Те не си подават главите навън, когато се стреля с касетъчни боеприпаси", разказва друг войник.

Португалският в. "Публико" от своя страна акцентира на започналото вчера двудневно посещение на президента на Португалия Марселу Ребелу де Соуза във Варшава. Изданието цитира думите на португалския лидер, че Варшава ще играе водеща роля в разширяването на ЕС и във възстановяването на Украйна. Освен това португалският президент прогнозира, че източните държави ще имат по-голямо значение за бъдещото функциониране на ЕС и подчерта, че всичко случващо се в Украйна се отразява и на Полша, която е страната, приела най-голям брой украински бежанци. Самият Де Соуза заяви, че ще посети Киев, ако ситуацията в областта на сигурността позволява това и отбеляза, че отдавна има покана от Зеленски.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ъхъъ

    15 2 Отговор
    Холандия има само 42 F-16 и няма да ги даде всичките на Украйна

    След среща с премиера на Холандия Марк Рюте Зеленски каза, че Холандия дава на Киев 42 F-16, но....
    буквално час по-късно Рюте поясни, че страната сега има само 42 бойци и няма да даде всички на Украйна

    „Холандия все още не може да уточни колко от 42-та изтребителя F-16 ще достави на Украйна“, каза Рюте, цитиран от Ройтерс. 

    Според агенцията в момента Холандия разполага с 24 изтребителя F-16, които ще бъдат изтеглени от въоръжение до средата на 2024 г., а още 18 самолета са за продажба.
  • 5 Да отбият номера

    15 2 Отговор
    На час по лъжичка.
  • 6 Баце ЕООД

    18 2 Отговор
    Още скрап...
  • 7 ХАХАХА

    16 0 Отговор
    Ще им прехвърлят Ф 16 ,ама някой друг път.
  • 8 В сряда, ама коя сряда

    13 0 Отговор
    Тате ще ми купи колело, ама друг път.
  • 9 Лендлийз

    20 0 Отговор
    Ако даването на Ф16 стане факт, то нашите дългоочаквани такива автоматично стават напълно излишни.
    Противника на практика ще си адаптира оръжейните системи за противодействие в реални бойни действия. Отгладувахме май едно голямо нищо.
  • 10 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    3 8 Отговор
    Другари, малко объркано звучат опорките ви. Половината тръбите, че няма да ги дадат😆 на Украйна, другата - че руснаците ще ги свалят! Някак се оказва, че ако отидат в Украйна - то нашите ще станат "безпомощни". Я се разберете с Митрофанова - ще ходят ли или ще ги сваляте?! Не бива да се пуска некоординирано тро/лене! И се разберете, в края на годината като се появи Ф-16 на фронта - какво ще разправяте!
  • 11 Артилерист

    8 2 Отговор
    След клоунските си изпълнения хумористичният артист Зеленски периодично обикаля натовската публика да събира парсата/милостинята, която ще им се откъсне от скрънзливите сърца. Западняците дадоха всичкото си ненужно оръжие, руските средства за поразяване привършват с преработването му за старо желязо и сега с тез Ф-16 американците искат да поддържат илюзията, че укроармията е жива поне до изборите. Американският агент Тагарев ни увери, че прахоляка от старата модификация Ф-16 вече е изтръскан и даже първите три наши, нали, самолети били на конвейр!? Никой сериозен военен човек не вярва, че тез самолети ще променят нещо на фронта, но американците и техните подчинени натовски подлоги не искат да признаят поражението си и наистина ще карат до последния украинец. Защото докато се доставят тез таралясници укроармията може да сдаде окончателно фронта...